annons
annons

Sony QX1

Kul och lite udda

Här är kameran som förvandlar din mobil till en proffskamera.

Utbytbar optik och hög bildkvalitet gör QX1 till ett attraktivt tillbehör till mobilen. Som att sätta en spegelreflex framför mobilkameran, med alla för- och nackdelar det medför.
Alla operationer görs med fördröjning, vilket vi tycker är lite för frustrerande.

Sonys unika kamera ger möjligheter som inga andra har, men den passar inte alla. Eftersom den inte har någon skärm är man beroende av att mobilen är påslagen för att kunna sköta objektivkameran. Även om det finns en zoomknapp på objektivet, inbyggd blixt och en utlösarknapp så är det inte lätt att fånga motivet utan mobilen. QX1 kan hakas fast på mobilen och kopplas in trådlöst. Sedan styr man exponering, program, bildkvalitet och gör en lång rad inställningar från mobilskärmen. Bilderna överförs automatiskt trådlöst till mobilens bildarkiv, men det går också att lagra dem på minneskort i QX1.

Bildkvalitet
Eftersom det är QX1 som står för den tekniska kvaliteten finns det ingen mobiltelefon som kommer i närheten av att matcha Sony-kameran. Bilderna innehåller fler detaljer och skärpan är mycket bättre. Detsamma gäller brus, som inte är särskilt påtagligt förrän vid höga ISO 6400. Med andra ord: QX1 – mobilen: 1–0. Men mot en billig systemkamera är det en jämnare match. Då ser man att Sonys unika objektivkamera inte är det senaste skriket. Genom den medföljande zoomen syns fallande skärpa ut mot hörnen och kontrast och bilddynamik är inte riktigt i samma klass som i en Sony a6000, enligt vår mening. Färgåtergivningen är överlag bra, med fin mättnad och relativt neutrala hudtoner. Absolut godkänt.

Användning
Bara att kunna sätta QX1 någon annanstans, till exempel på ett stativ med ett makroobjektiv – eller en telezoom –, och fjärrstyra kameran helt från mobilen är otroligt häftigt. Man behöver inte ens haka fast den på mobilen med fästet som ingår, vilket öppnar för möjligheter som andra trådlösa kameror inte är lika bra på. Med en bildkvalitet långt över snittet går det utmärkt att ersätta en systemkamera med QX1 under förutsättning att man blir bekväm med den klumpiga designen.

För med en bildsensor i APS-C-format är både objektiv- och kameradelen lite för stor, särskilt på små mobiler. Dessvärre hämmas bildhastigheten av att det tar en sekund att ta en bild varje gång du trycker på utlösaren, och plastkvaliteten är inte övertygande. Men tack vare en så stor sensor och utbytbar optik är QX1 ett spännande alternativ till en systemkamera om man kan leva med alla säregenheter.

Bästa pris på Sony QX1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 20 Mp objektivkamera med APS-C-bildsensor
  • Optik: 3x zoom: 24–75 mm/f3,5–5,6
  • Skärm: Ingen
  • Funktioner: Wi-Fi, elektronisk zoom, bildstabilisator, 1080p-video
  • Pris: 4 600 kr
  • sony.se
Pris: 4600:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-