annons
annons

5 proffskompakter

Proffskvalitet i litet format

De avancerade kompaktkamerorna ger dig bättre bilder än mobilkameran och är mer användbara än systemkameran.

Mittemellan kompaktkameror och spegelreflexer finns en allt populärare kategori som kallas proffskompakter. Något förenklat är de mer avancerade och har högre bildkvalitet än kompaktkamerorna, fast utan att vara lika stora och tunga som systemkamerorna. För många fotografer är de ett bättre alternativ än att lägga pengarna på en spegelreflex.

En kamera som är tillräckligt liten för att det aldrig ska vara trassligt att ha den med, används oftare.

De fem kandidaterna vi testar här levererar mycket bättre bilder i situationer där mobilkameran inte räcker till, och de bästa av dem är lika bra som eller bättre än spegelreflexer för samma pengar.

Bättre kontroll
De så kallade proffskompakterna är väldigt uppskattade av entusiasterna, som har blivit förälskade i de små kamerorna med mer direkt kontroll över bilderna än någon mobiltelefon kan ha. Stora knappar och rattar i kombination med ljusstark optik och stora bildsensorer ger fotografen inte bara enklare skötsel och högre bildkvalitet, utan ett mycket mer välanpassat redskap.

Man kan lagra bilderna som råfiler, vilket innebär att kameran sparar en obehandlad bildfil som sedan kan efterbehandlas i exempelvis Photoshop eller något annat redigeringsprogram. Möjligheten att koppla in en extern blixt, eller sökare, är också något som skiljer dessa kameror från mobiler och vanliga kompaktkameror.

Men allt kokar ner till användarvänlighet och bildkvalitet, som är vad som gör de så kallade proffskompakterna till en unik kameratyp. Små och lätta nog för att ta lite plats – och så hög bildkvalitet att en systemkamera kan bli överflödig.

I detta test har vi valt ut fem ytterst intressanta alternativ som har lite olika egenskaper och befinner sig i olika prisklasser. Så att det finns något för varje smak. Litet och lätt, större och mer påkostad eller mittemellan. Här sträcker vi oss över alla kategorier bland kameror som hamnar mellan mobilen och systemkameran.

Den ovanliga Sony Alpha QX1, för 4 600 kronor, är undantaget som bekräftar regeln. Den är ingen kompaktkamera och ingen systemkamera – utan en objektivkamera! Och den enda i testet som har utbytbar optik, här testar vi med Sonys 16–50 mm-zoom.

QX1 är gjord för att användas tillsammans med mobiltelefonen och har inte bara utbytbar optik utan också en 20 Mp-sensor. Man kan lagra bilderna på minneskort eller i mobilen och styr kameran med Sonys Play Memories-app. Mer om detta längre fram i testet.

Fujifilm X30 för 5 500 kronor är efterträdaren till en av de mest användbara småkamerorna vi har testat. Här får man en ljusstark, manuell zoom på 28–112 mm, vridbar skärm och en mycket bra elektronisk sökare, men även testets minsta bildsensor.

Canon G7 X kostar 6 700 kronor och är testets minsta och klart mest fickvänliga kamera. Den har en stor 1-tums bildsensor med 20 megapixlar och en praktisk vridbar pekskärm, men ingen sökare. Den har däremot en ljusstark zoom på 24–100 mm och en programmerbar funktionsring runt objektivet.

Lumix LX100 är ingen billig kamera. För 9 000 kronor får man en sällsynt ljusstark 24–75 mm zoom och 4K-video samt en relativt stor 13 Mp-bildsensor i 4/3-format. Panasonic-kameran är större än vanliga kompaktkameror och man kan välja mellan fyra bildformat. LX100 har en stor elektronisk sökare, precis som Fujifilm X30.

Leica X kostar obeskedliga 18 000 kronor och är den enda kameran som inte har zoom. Men den har en mycket ljusstark 35 mm vidvinkel, klassisk design och en prydlig kvalitetskänsla. Detta är en kamera som inte alls passar alla, men det är inget fel på bildkvaliteten.

Vilken proffskompakt som passar dina behov bäst får du reda på i testet på de kommande sidorna.

Testkriterier och betyg

Alla kameror gick igenom samma checklista. Vi har undersökt greppvänlighet, hur enkelt det är att komma åt de viktigaste funktionerna, responstid, fokushastighet och precision samt naturligtvis kamerans, skärmens och optikens kvalitet.

Testbilder togs med våra sedvanliga testplanscher och färgkartor under kontrollerade ljusförhållanden. Vi undersökte skärpa, upplösning, optisk kvalitet, färgåtergivning och brus.

Bildkvaliteten granskades på en kalibrerad 27-tums iMac-skärm.

Alla betyg är satta efter en granskning av olika egenskaper. Viktigast är bildkvalitet och därefter användarvänlighet, funktionsnivå, kvalitetsintryck och prestanda. Kvaliteten på videoinspelning räknas dock inte med i betygsättningen.

Bästa pris på 5 proffskompakter
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-