annonse
annonse
annonse

Panasonic Lumix FT30

Enkel och bra

När priset och storleken spelar roll är Panasonics lilla tuffing lockande. Men den är inte felfri.

Liten, lätt och billig allväderskamera som är enkel att använda.
Svag bildkvalitet, särskilt i dåligt ljus där skärpan bara är medelbra. Dålig batteritid och blek skärm.

Den ser kanske inte så tuff ut, men Panasonics lilla kamera tål en smäll. Och en skvätt. FT30 är inte särskilt avancerad och har begränsat med funktioner. Till exempel finns det inte GPS, wifi eller full-HD-video. Men den tål fritt fall från 1,5 meter, kan dyka ner till 8 meter och är tillräckligt liten för att slinka ner i fickan utan problem.

Lumix FT30 har en liten, lågupplöst skärm och 4x zoom från 25 till 100 mm, vilket räcker till det mesta. Den har också en liten LED-lampa som lyser upp motivet under vatten.

 

Bildkvalitet

Med en bildsensor som motsvarar de andra allväderkamerornas hade vi förväntat oss hög bildkvalitet. I stället är den medelmåttig som bäst. Och det i bra ljus. Inomhus, där ljuskänsligheten tvingas upp, blir bilderna väldigt grumliga redan från ISO 400. FT30 är alltså en braväderskamera, där gott om ljus ser till att bilderna åtminstone blir användbara. Videokvaliteten ligger långt efter de andra testdeltagarnas och man bör bara filma i riktigt starkt ljus.

 

Passar bäst för

Den lilla Panasonic-kameran når inte upp till de andra i testet. Bildkvaliteten ger FT30 ett begränsat användningsområde och batteritiden innebär att du inte kommer långt på en dag med vackert väder om du inte tar med sig extra batterier. Kameran är däremot oerhört enkel att använda, men skärmen är så matt i solljus att den ger begränsad insyn. FT30 passar bäst för dem som behöver en kamera som klarar lite stryk men som inte är för kräsna när det gäller bildkvalitet. Köp hellre Panasonic Lumix FT5, som är en mycket bättre, men inte mycket dyrare, kamera.

Bästa pris på Panasonic Lumix FT30
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Typ: 16 Mp allväderskamera med 1/2,3-tums sensor
Optik: 4x zoom, 25–100 mm/f3,9–5,7
Skärm: 6,6-cm LCD, 230 000 bildpunkter
Egenskaper: 8 m djup, 1,5 m fallhöjd, blixtsko, –10 grader

Pris: 2200,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.