annons
annons
annons
:

Panasonic Lumix TZ60

annons

Bästa kameran i klassen

Panasonic-kameran är inte perfekt, men ska du ha 30x zoom som får plats i fickan är det den här du ska ha.
Plus lbadvantages
Snabb och lättskött resekamera med praktisk, fast liten, elektronisk sökare. Lagrar råfiler.
Minus lbdisadvantages
Testets dyraste kamera saknar bara pekskärm för att vara komplett, men brus sänker annars gedigna prestanda.

Alla kameror är fulla av kompromisser, men några har färre än andra. Som Lumix TZ60. Svårigheterna med att ha så mycket zoom i en liten kamera är lösta på ett bra sätt i TZ60, som vi anser är superzoomkameran som lyckas bäst i den här klassen. Den saknar visserligen pekskärm men har inbyggd elektronisk sökare och funktionsring runt objektivet. Dessutom har den en enkel lösning för de som saknar NFC men vill koppla in mobilen för att få trådlös överföring och fjärrstyrning: en QR-kod som skannas av mobilen, sedan är mobilen klar för att kopplas till kameran – utan lösenord eller tidskrävande inknappning.

Lumix TZ60 har en bildsensor med 18 megapixlar, tar 10 bilder i sekunden och kan lagra råfiler. Vilket inte är någon nackdel, som vi ska se.

Bildkvalitet
För även om jag tvivlar på att alla som köper TZ60 gör det för att den kan lagra råfiler, så är det en välkommen funktion för de som faktiskt har användning för det. Med råfilerna kan du efterbehandla bildfilerna själv, i stället för att låta kamerans JPEG-processning göra det. Då kan du bestämma färgbalans, kontrast, skärpa, vitbalans och alla parametrar som erfarna fotografer gillar att ha kontroll över.

Bildkvaliteten i JPEG-filerna skiljer sig inte mycket från vad vi såg med Sony HX60V: Väl mättade färger, små avvikelser i färgbalans, en generellt jämn och bra skärpa med de flesta brännvidder och förhållandevis beskedlig vinjettering och färgbrytning i objektivet. Men med råfilerna kan du få ett bättre resultat om du lägger lite tid på efterbehandling. Bruset som dyker upp från ISO 800 och blir framträdande vid ISO 3200 är lättare att handskas med under efterbehandlingen om du tar råfiler i stället för JPEG. Vill du hellre knäppa på utan att tänka på inställningar så uppskattar du nog Panasonics intelligenta exponeringsautomatik som är den bästa du kan få tag i.

Användning
Canons och Sonys kameror ligger bättre i handen och har inte blixten på höger sida, där den lätt kan täckas av handen. I TZ60 har däremot den elektroniska sökaren lagt beslag på vänster sida och flyttat blixten till höger. Det är en liten, trång och lågupplöst sökare med tydliga färgavvikelser, men ändå guld värd på soliga dagar när LCD-skärmen kan vara svår att använda i det starka solskenet. Den praktiska funktionsringen runt objektivet kan ställa bländaröppning och funktionsknappen på baksidan har nio alternativ.

Lumix TZ60 har det där lilla extra som gör att den drar det längsta strået av de små superzoomkamerorna. Bildkvaliteten är lite högre än hos de övriga, och i klass med Sony HX60V som har den bästa detaljskärpan. Men det är användarvänligheten och möjligheterna som både amatörer och erfarna har för att ta bra bilder som gör att segern går till TZ60. Den är inte perfekt, men har färre kompromisser än de flesta liknande kameror.

 • Typ: 18 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums bildsensor
 • Optik: 30x zoom, 24–720 mm/f3,6–6,4
 • Skärm: 3-tums LCD, 920 000 bildpunkter
 • Funktioner: GPS, wifi, 10 bilder/s, bildstabilisator, råformat, LCD-sökare
 • Pris: 4 000 kr
 • panasonic.se

Pris: 4000 kr
Bästa pris på Panasonic Lumix TZ60
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  4 superzoomkameror
  Också i detta test:
  Sony Cyber-shot DSC-HX60V
  Knivskarp superzoomkamera
  Sony var först med 30x zoom i en liten kamera. Efterträdaren HX60V har egentligen inte mycket nytt. Det är fortfarande en mycket välutrustad och fickvänlig kamera. Men den är inte längre den enda kompakten med 30x optisk zoom. Alla testdeltagarna når brännvidder som gör det möjligt att ta landskapsbilder med 24 mm, porträtt med 100 mm tele och zooma in motiv som befinner sig långt bort med hela 720 mm. Klokt nog har Sony behållit det fina zoomobjektivet från föregångaren HX50V. Kameran har GPS, wifi med NFC samt den praktiska tillbehörsskon. Som kan användas till en separat blixt eller en…...
  Canon Powershot SX700HS
  Snabb ögonblickskamera
  Det är nog många fotografer som blir förvånade över hur svårt det är att hålla kameran stilla när man ställer in så mycket zoom som 750 mm. Det är långt mellan 200 och 750 mm, och skillnaden är ofta oskarpa bilder med lång brännvidd. Anledningen är att bildvinkeln blir så smal att det påminner om att trycka på en strömbrytare med ett kvastskaft när man försöker fånga motivet på 750 mm. Canons lösning är en knapp som sitter på sidan av kameran som zoomar ut lite och markerar utsnittet med en ram på skärmen – Zoom Framing – när man använder…...
  Nikon Coolpix S9700
  Praktisk resekamera
  Det är inget fel på Nikon S9700. Här får du en kamera som är liten nog för att få plats i fickan och som är enkel att använda. Utan krusiduller. Precis som de övriga har den 30x zoom, wifi med NFC-parkoppling, programhjul och en särskild knapp för video. Men S9700 är den enda i testet som kombinerar GPS med Glonass. Dubbla GPS-system, alltså. Det betyder mer exakt loggning av var bilderna är tagna eftersom kameran tar emot GPS-signaler från fler satelliter. Nikon-kameran är den enda som har en uppfällbar blixt som kan vinklas mot taket. Det ger ett mjukare blixtljus…...
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Fujifilm GFX100

  Fujifilm GFX100

  Här är den bästa kameran vi någonsin har testat. Men helt perfekt är den inte.

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Den mest klassiska av alla brännvidder fungerar fint i Panasonics fullformatversion.

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Den första telezoomen till Panasonics fullformatkameror håller vad den lovar på nästan alla områden.

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Den här lilla vidvinkeln är löjligt liten – och löjligt bra.

  Datacolor SpyderX Studio

  Datacolor SpyderX Studio

  Varje fotograf med självkritik behöver bra verktyg för färg- och vitbalanskorrigering.

  Billigare Leica

  Billigare Leica

  M-E blir den billigaste – och enklaste – M-kameran.
  Olympus Tough TG-6

  Olympus Tough TG-6

  Olympus är fortfarande bäst i klassen av alla vattentäta kameror.

  annons
  Stäng meny