TEST AV Focal Sopra No3

Tour de Force

Att Focal kan bygga högtalare Àr ingen hemlighet. Men Sopra 3 gÄr förmodligen till historien som en av de allra bÀsta.

Ljud & Bild tycker:
pÄ rak arm och serverar dem med sÀllsynt inlevelse och realism.
Har du köpt Sopra 2 nyligen? Ajaj 


Ända sedan jag fick höra dem mot slutet av 2015 har Focal Sopra No2 varit en av mina personliga favoriter. Focal har plockat ut nĂ„gra av de bĂ€sta bitarna frĂ„n den ouppnĂ„eligt dyra Utopia-serien och fĂ„tt allting att passa in i ett smalt och lĂ€ckert, fĂ€rgsprakande kabinett. Resultatet Ă€r en uppseendevĂ€ckande bra högtalare som man kan fĂ„ plats med i ett helt vanligt vardagsrum. Man ska kanske passa sig för att anvĂ€nda uttrycket value for money om en högtalare för 130 000 kronor, men just nu Ă€r Sopra 2 utan tvekan ett av de bĂ€sta köpen i highend-klassen.

Egentligen var det bara en sak jag saknade i Focal-högtalarna. Även om basĂ„tergivningen var imponerade bra med tanke pĂ„ storleken sĂ„ saknade den av naturliga skĂ€l lite av det fysiska vridmomentet som man fĂ„r frĂ„n Ă€nnu större högtalare. Lite djupare och starkare bas var egentligen allt som saknades för att mixen skulle vara komplett. SĂ„ det gick inte att undvika att hjĂ€rtat slog lite snabbare nĂ€r vi fick höra ryktena om en storebror 


 

Sopra No3

Sopra 3 Ă€r precis vad mĂ„nga Focal-fans har vĂ€ntat pĂ„: En större version av Sopra 2, som fungerar som mellanled upp till de större Utopia-modellerna. Den mest vĂ€sentliga skillnaden Ă€r i bas-sektionen, som Ă€r bestyckad med tvĂ„ 8,25-tumselement i en 60 % större kabinettvolym. Resten Ă€r vĂ€ldigt snarlikt, inklusive diskanten av beryllium och mellanregistret med Focals ”W”-glasfiberblandning. Till och med delningsfrekvenserna Ă€r likadana. Och det vĂ€cker naturligtvis vĂ„r nyfikenhet: Är detta egentligen nĂ„got mer Ă€n en förvĂ€xt Sopra 2?

 

Ljudkvalitet

Det finns högtalare för hundratusen eller Ànnu mer som ser bra ut pÄ papperet och som rent objektivt borde lÄta som en dröm. Men de inte fÄr nackhÄren att resa sig nÀr jag lyssnar pÄ Adeles kÀrlekssÄng eller fötterna att börja stampa takten nÀr jag drar pÄ med gammal AC/DC, sÄ tycker jag att man missar hela poÀngen. No guts, no glory! Just dÀrför föll jag pladask för Sopra 2. De lyckas med konststycket att kombinera avslöjande hifi-egenskaper (holografi, klang, detaljer) med hög luftgitarrfaktor och engagemang.

Att storebror Sopra 3 skulle vara lika bra, eller Ànnu bÀttre, var lÄngtifrÄn nÄgon sjÀlvklarhet. Stora högtalare har ofta en förmÄga att vara lite för stora för sitt eget bÀsta, genom att de Àr svÄra att placera rÀtt efter rummets akustik, eller mer krÀsna nÀr det gÀller elektroniken. Dessutom kan större kabinett utsÀttas för resonanser, diffraktion och andra otrevligheter. Men inget av detta gÀller Sopra 3, som tur Àr!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

I likhet med sina lillebröder har nummer 3 en sagolikt energisk spelstil och man fÄr ett intryck av att man lyssnar pÄ musiken helt utan filter. Det som skiljer Focal-högtalarna frÄn de flesta andra Àr den kraftfulla och dynamiska diskanten. Den Àr oerhört distinkt Ànda frÄn lÄga lyssningsnivÄer, men fortsÀtter att spela klockrent Àven nÀr ljudnivÄn överstiger 100 decibel. Om du Àr van vid vanliga, civiliserade dome-diskanter fÄr du antagligen en chock nÀr du hör hur mycket information berylliumdiskanten lyckas trolla fram, utan att det lÄter hÄrt pÄ nÄgot sÀtt. HÀr finns inte heller nÄgon störande fÀrgning eller metallisk klangkaraktÀr, vilket vissa titandiskanter kan beskyllas för att ha. I det hÀr registret kan Focalerna mÀta sig med de allra bÀsta highend-högtalarna, oavsett prisklass.

Mellanregistret Àr inte mycket vÀrre. Focal har lyckats fÄ till en fullstÀndigt homogen övergÄng mellan de tvÄ frekvensregistren, vilket gör att bÄde djupa mansröster och ljusa kvinnoröster Äterges direkt och obeslöjat. Högtalarna tycks ocksÄ helt opÄverkade av vilken ljudnivÄ vi befinner oss pÄ. De bevarar samma förvrÀngningsfria karaktÀr oavsett om man spelar högt eller lÄgt.

Och en sĂ„dan bas! Även om lillebröderna fick mycket beröm sĂ„ Ă€r det hĂ€r vi hittar den största skillnaden mellan Sopra 2 och 3. Vilket inte bör komma som nĂ„gon större överraskning, eftersom bĂ„de motorn och slagvolymen Ă€r större. Toppmodellen nĂ„r bara ett par hertz djupare pĂ„ papperet, men i praktiken Ă€r skillnaderna mycket större. HĂ€r kan man inte bara höra basen, den kĂ€nns i kroppen! Och vi snackar inte om tung och trög ”subwooferbas” heller. Basen Ă€r minst lika rapp och exakt som i lillebror, men hĂ€r Ă€r det ett ordentligt tryck hela vĂ€gen ner.

Med Sopra 3 i full vigör blir vi Ă„terigen pĂ„minda om vilken betydelse basen har för den totala lyssningsupplevelsen. En gammal klassiker som Dylans ”Man in the long black coat” kommer i en helt ny dager. Plötsligt gĂ„r det att höra hela basgĂ„ngen tydligt, och det driver lĂ„ten framĂ„t pĂ„ ett helt annat sĂ€tt. Detsamma gĂ€ller ”II BlĂ„â€ med Lars Danielsson pĂ„ bas och Mathias Eick pĂ„ trumpet. Sopra 3 lĂ„ter dem spela i perfekt symbios, med gott om andrum för bĂ„da instrumenten.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

NĂ€r vi kommer fram till lite tyngre saker pĂ„ spellistan visar Sopra-högtalarna att de kan rocka lika bra som de bĂ€sta. Vi kĂ€nner ett saftigt tryck frĂ„n trummorna i AC/DC:s ”Ballbreaker”, pĂ„ samma gĂ„ng som varje ton frĂ„n basgitarren kommer fram tydligt.

NĂ€r allt kommer till kritan verkar det som om Focal har lyckats kombinera alla kvaliteter frĂ„n No 2 med Ă€nnu mer tyngd och basdynamik, utan att förorsaka nĂ„gra direkta nackdelar – bortsett frĂ„n priset dĂ„ förstĂ„s.

 

Konkurrenter

Prisklassen frĂ„n 150 000 kronor och uppĂ„t Ă€r full av rivaler och det Ă€r svĂ„rt att undvika mĂ€rken som KEF och Bowers & Wilkins nĂ€r man ska köpa ljud i den hĂ€r tungviktsklassen. PrismĂ€ssigt ligger Sopra 3 mittemellan B&W 803 D3 och den kommande 802 D3, som har en liknande storlek och bestyckning som Focal-högtalarna. FrĂ„n KEF Ă€r det toppmodellen Reference 5 som Ă€r nĂ€rmaste utmanaren. Utan att ha testat dem noga mot varandra under kontrollerade former Ă€r det svĂ„rt att utse en ”vinnare”, men det Ă€r ingen tvekan om att de representerar tre olika ideal, bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller klang och design. Min personliga erfarenhet av B&W 803 D3 och Sopra 3 Ă€r att fransosen Ă€r lite mer utsvĂ€vande i basen, mer framĂ„t och rent allmĂ€nt en aning mer underhĂ„llande Ă€n den utomordentligt korrekta britten. KEF Reference 5 har jag bara hört pĂ„ mĂ€ssor, men det Ă€r ingen tvekan om dess kvaliteter: ljudet Ă€r superstramt och öppet, med en kolossal ljudbild och en precision ”to die for” tack vare Uni-Q-koaxialelementet – som dĂ€remot inte riktigt har samma upplösning i toppen som Focals beryllium-diskant.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

FörstÀrkare

Det Ă€r inte ovanligt att högtalare i den hĂ€r prisklassen Ă€r tungdrivna. Vissa krĂ€ver till och med ett eget strömaggregat för att fĂ„ fart pĂ„ musiken! DĂ€rför Ă€r det glĂ€djande att konstatera att Sopra 3 Ă€r relativt enkla att driva. De krĂ€ver varken tusen watt eller förstĂ€rkare för 200 000 kronor för att lĂ„ta som de ska. Tack vare en bra kĂ€nslighet pĂ„ 91,5 decibel rĂ€cker det med en bra, strömstark förstĂ€rkare pĂ„ 80–100 watt. Vi fick ett vĂ€ldigt bra resultat med elektronik frĂ„n Focals systerbolag, Naim NAC-N 272 XS och NAP 300. En koll med vĂ„ra Hegel H30-monoblock gav Ă€nnu bĂ€ttre baskontroll och större dynamikresurser, men det kĂ€ndes inte lika nödvĂ€ndigt som med mĂ„nga andra highend-högtalare. Även billigare elektronik frĂ„n Hegel och Yamaha fungerade utmĂ€rkt. Det gĂ„r fint att anvĂ€nda din nuvarande förstĂ€rkare till Sopra 3 Ă€nda tills du fĂ„r rĂ„d med nĂ„got tyngre.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Vid det hÀr laget har vi testat Sopra-serien sÄ noggrant att högtalarnas kvaliteter bör vara uppenbara för de flesta. Detta Àr hifi med hög underhÄllningsfaktor! Av de tre högtalarna i serien tycker vi att Sopra 3 Àr den bÀsta eftersom den har samma superdynamiska egenskaper hela vÀgen frÄn topp till botten, utan att hÄlla tillbaka musiken pÄ nÄgot sÀtt. HÀr fÄr du en fullvuxen golvhögtalare med fullt frekvensregister och rikliga mÀngder dynamik. Just dÀrför behÀrskar den ocksÄ fler musikstilar, oavsett om du gillar jazz, klassiskt, rock eller rap sÄ kommer du att Àlska basÄtergivningen, inlevelsen och den rytmiska precisionen i Sopra No 3. Rekommenderas starkt!

 

Lite om tekniken

Focal har ett lĂ„ngt och omfattande White Paper som dokumenterar Sopra-seriens tekniska konstruktion, och som rekommenderas som sĂ€nglektyr för audiofiler. Det Ă€r ingen tvekan om att diskanten har fĂ„tt mycket kĂ€rlek: enligt Focal Ă€r beryllium det överlĂ€gset bĂ€sta materialet för diskantmembran, lĂ€ttare och styvare Ă€n bĂ„de aluminium, titan och magnesium. Och med bĂ€ttre kĂ€nslighet Ă€n konstgjord diamant, hĂ€vdas det – sĂ€kert en gliring till B&W och deras 800 Diamond-serie. SvĂ„righeten med beryllium Ă€r att egenresonansen ligger högre i frekvens och dĂ€rför krĂ€ver en större kabinettvolym Ă€n vanliga diskanter. Inget problem för en Utopia, men vĂ€rre att lyckas med i en smalare högtalare som Sopra. Focal har löst problemet med att ha en öppen diskantkammare som mynnar ut i en hornladdning pĂ„ baksidan. Det ger diskanten precis rĂ€tt arbetsvillkor och Ă€r en förutsĂ€ttning för en sömlös övergĂ„ng till mellanregistret

Det nya mellanregistret Ă€r kanske Sopra-seriens verkliga skötebarn. Enligt Focal sjĂ€lva har de varit ”besatta” av att minimera förvrĂ€ngning i detta viktiga frekvensomrĂ„de. Ny, avancerad datorsimulering har gjort det möjligt att utveckla ett membran med optimal massa och styvhet. SjĂ€lva gummiupphĂ€ngningen runt membranet bidrar ocksĂ„ till att motverka och dĂ€mpa egenresonanser. Resultatet ska vara ett betydligt renare ljud, just i omrĂ„det dĂ€r vĂ„ra öron Ă€r som kĂ€nsligast.

Baselementen Ă€r ocksĂ„ av det seriösa slaget: tvĂ„ av Focals patenterade ”W”-sandwich-membran av glasfiber. Runt sjĂ€lva bas-systemet har Focal byggt ett synnerligen solitt kabinett, med 69 mm tjock baffel och kraftiga, böjda sidovĂ€ggar av MDF. Basporten mynnar ut i botten av kabinettet, som vilar pĂ„ en kraftig sockel av glas och har integrerade, justerbara spikes. Det Ă€r genomgĂ„ende inte mycket som överlĂ„tits Ă„t slumpen i Sopra-högtalarna och kronan pĂ„ verket Ă€r att de kan levereras i mĂ„nga lĂ€ckra fĂ€rger utöver vanlig trĂ€faner.

Fakta & Betyg:
  • Typ: 3-vĂ€gs basreflex
  • Diskant: 1-tums inverterad beryllium-dome
  • Mellanregister: 6,5 tum
  • Bas: 2 x 8,25 tum
  • FrekvensomfĂ„ng: 33–40 000 (+/–3 dB)
  • KĂ€nslighet: 91 dB
  • Impedans: 8 ohm (minimum 3,1 om)
  • MĂ„tt: 126,4 x 40,2 x 59,5 cm
  • Vikt: 70 kg
  Pris: 185,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×