TEST AV Focal Sopra No 2

Franskt superljud

Hifi blir aldrig sig riktigt likt igen efter att ha hört vilka musikaliska krumsprÄng Focals nya Sopra No 2 kan Ästadkomma.

Ljud & Bild tycker:
Tack vare ett obönhörligt, laser-precist fokus, men som aldrig stĂ„r i vĂ€gen för musikglĂ€dje och ”fun factor”, plus en lĂ€cker form och utsökt byggkvalitet, finns det mycket att gilla med Sopra No 2.
Den oerhört avslöjande karaktÀren krÀver en hel del av bÄde förstÀrkare och signalkÀlla. HÀr gÄr det inte att ta nÄgra genvÀgar!

Franska Focal, en gÄng i tiden mer kÀnda som JMlab efter grundaren Jacques Mahul, Àr en av Europas mest framgÄngsrika högtalartillverkare. Kanske allra mest kÀnd för den kompromisslösa Utopia-serien som har en vÀlförtjÀnt plats pÄ listan över vÀrldens bÀsta (och utopiskt dyra) högtalare. Och sÄ mÄste det förbli, tycker Focal, annars skulle den ju inte vara nÄgon utopi lÀngre!

Lyckligtvis finns det alternativ för oss som inte har en egen guldgruva eller oljeborrplattform, eller har ett stort arv pÄ ingÄng, men som ÀndÄ Àr villiga att lÀgga en hel del pÄ att försöka nÄ ljud-Nirvana.

Focals splitternya Sopra-serie har Àrvt mycket teknik direkt frÄn Utopia, plus en hel del nyheter. Dessutom har Focal lagt stor vikt vid formgivningen, vilket resulterar i betydligt lÀckrare linjer Àn vad Focal tidigare har varit kÀnda för.

Läs också: Samsung HW-MS760/761
Snyggt ljud till större skÀrmar

Snyggt ljud till större skÀrmar

HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

Design och teknik i skön förening. Focal Sopra No 2 Àr tveklöst tjusiga att beskÄda, samtidigt som det döljer sig massor av krafter under ytan. (Foto: Tillverkare)
Design och teknik i skön förening. Focal Sopra No 2 Àr tveklöst tjusiga att beskÄda, samtidigt som det döljer sig massor av krafter under ytan. (Foto: Tillverkare)

Fabriqué en France

En sak som kÀnnetecknar Focal Àr att de ocksÄ Àr en ledande tillverkare av högtalarelement. Det nÀra samarbetet mellan avdelningarna har under Ären resulterat i ett antal avancerade och vÄgade lösningar. Framför allt anvÀndningen av exotiska material som beryllium i diskantelementen men Àven speciella glasfibermembran och högeffektiva magnetsystem finns pÄ meritlistan.

Undertecknads erfarenhet av Focal-högtalare Ă€r ganska sĂ„ begrĂ€nsad, men det tar inte lĂ„ng tid att inse att vi har att göra med ett forskningsinriktat och seriöst företag. HĂ€r lĂ€mnas ingenting Ă„t slumpen, hĂ€r finns ingen ”snake oil” eller nĂ„gra överdrivna superlativ – allt Ă€r vetenskapligt dokumenterat och handlar om att bygga högtalare med sĂ„ bred och jĂ€mn frekvensrespons, exakt timing och lĂ„g distorsion som möjligt. Och sĂ„ smĂ„ningom insĂ„g vi att detta Ă€r ett utmĂ€rkt recept pĂ„ hur man bygger roliga högtalare!

 

Sopra

Sopra No 2 Ă€r den största av seriens tvĂ„ lanserade modeller. En fullvuxen trevĂ€gshögtalare, men Ă€ndĂ„ inte större Ă€n att den passar in fint i mĂ„nga vardagsrum. Den runda formen gör den betydligt mindre dominerande Ă€n mĂ„nga andra ”ladugĂ„rdsdörrar” i samma prisklass. Men visst, i en grĂ€ll fĂ€rg som röd eller orange Ă€r den svĂ„r att gömma undan! Fast varför skulle man vilja göra det, nĂ€r utförandet Ă€r sĂ„ hĂ€r lĂ€ckert?

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

La qualité du son

Även om det sĂ€kert finns undantag som bekrĂ€ftar regeln sĂ„ har vi Ă€nnu inte hört nĂ„gon direkt dĂ„lig högtalare i prisklassen över 100 000 kronor. HĂ€r befinner vi oss i toppklassen, i brytpunkten mot de riktigt kompromisslösa highend-högtalarena, dĂ€r i stort sett alla tillverkare har mycket att erbjuda nĂ€r det gĂ€ller ljudkvalitet. Vad har Focal Sopra att komma med i en sĂ„ stenhĂ„rd prisklass? Tja, det lĂ„ter aldrig platt, grĂ„tt eller trĂ„kigt, det Ă€r ett som Ă€r sĂ€kert!

Sopra-högtalarna serverar musiken med massor av energi, liv och kĂ€nslor. Det vilar ett slags franskt temperament över Ă„tergivningen, man vet aldrig riktigt nĂ€r de trycker till nĂ€sta gĂ„ng. En vĂ€nda med favoritlĂ„tarna i Tidal-spellistan visar att vi har att göra med en mycket exakt och avslöjande musikĂ„tergivare. Skillnaderna Ă€r större Ă€n förvĂ€ntat: en del ”demolĂ„tar” och inspelningar man tidigare trodde var bra, visar sig bara vara medelmĂ„ttiga. Och andra stycken som man hade avskrivit som för mörka och inneslutna kan plötsligt visa sig frĂ„n en ljusare sida. Det finns hela tiden ett obönhörligt fokus pĂ„ ljudet, vilket framkallar alla detaljer, bra eller dĂ„liga. Musiksmaken Ă€r dock allĂ€tande: Sopra No 2 hĂ„ller ingenting tillbaka, hĂ€r kan du vrĂ€ka pĂ„ med en ny Kygo-sĂ„ng, Infected Mushroom för fulla muggar, Gustav Holsts Planeterna eller en omgĂ„ng gammal Led Zeppelin, AC/DC eller Metallica utan att bli besviken. Och Sopra kan spela HÖGT! Detta Ă€r en hifi-högtalare som du utan bekymmer kan ”cranka” med pĂ„ fester.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudbilden en av de mest exakta jag har varit med om. Kanalseparation mellan vÀnster och höger högtalare Àr utmÀrkt, i kombination med en massiv men ÀndÄ exakt centerbild. I de bÀsta inspelningarna kan man höra hur ljudbilden breder ut sig i solfjÀdersform, med exakt placering av instrumenten och inte minst hur tydligt avskilda de Àr frÄn varandra. Detta Àr egenskaper vi förknippar med de flesta toppklasshögtalare, men det Àr uppenbart att Focal har lyckats med ett Ànnu lite skarpare, mer exakt fokus Àn normalt.

Högtalarna har ocksĂ„ en ovanligt bred ”sweet spot”. Med majoriteten av högtalare upplever man en fint fokuserad ljudbild nĂ€r man sitter rakt framför, men sĂ„ fort man rör sig Ă„t sidan rasar ljudbilden ihop som ett korthus. I Sopras fall Ă€r det dock fullt möjligt att sitta i fĂ„töljen bredvid och Ă€ndĂ„ fĂ„ en bra upplevelse – lĂ„ngtifrĂ„n en sjĂ€lvklarhet med mĂ„nga exotiska högtalare.

MÄnga av de avslöjande egenskaperna beror pÄ beryllium-diskanten, som utan tvekan Àr en av vÀrldens bÀsta. Men den passerar inte obemÀrkt förbi: de som Àr vana vid hövliga silkesdome-diskanter kan bli vettskrÀmda av den rÄa dynamiken som Focals inverterade dome Ästadkommer. Energisk, pÄflugen, realistisk. UpplösningsförmÄgan Àr i det nÀrmaste fullstÀndig, men tar lite tid att vÀnja sig vid, för hÀr fÄr man höra detaljer som till och med studioteknikerna kan ha missat. Den dynamiska kontrasten ger plats Ät en otrolig mÀngd information i toppen, innan allt blir mÀttat. Röster, trumvispar, strÄkar och blÄsinstrument, allt urskiljs enkelt frÄn varandra. För att inte tala om piano, som Àr rena lackmustestet.

Mellanregistret tillhör samma familj. I sjÀlva verket Àr det nÀstan omöjligt att urskilja var nÄgonstans mellanregistret rullar av och diskanten tar vid. De tvÄ fungerar nÀstan som ett. Placeringen, dÀr mellanregistret sitter en aning framÄtlutat för att riktas Ät samma plats som diskanten, gör ocksÄ att timingen och fokuseringen stÀmmer till punkt och pricka. Jag har faktiskt bara hört ett bÀttre samarbete frÄn de bÀsta koaxialelementen, men inte utan att de ocksÄ har haft vissa andra nackdelar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Tremblement de terre

Det krĂ€vs en hel del för att matcha diskant och mellanregister av den hĂ€r kalibern. Vilket illustreras av tvĂ„ kraftiga 13-och 15-tumsbasar i de fullvuxna Utopia-modellerna. Sopra No 2 Ă€r nĂ„got mildare bestyckad med tvĂ„ 7-tummare. Det rymliga, vĂ€l stagade kabinettet med basport i botten Ă€r dock en bra förutsĂ€ttning för vitala basprestanda. Basen Ă€r bestĂ€md, stram och linjĂ€r, men slĂ„r Ă€ndĂ„ hĂ„rt nĂ€r det behövs. FrĂ„nvaron av förvrĂ€ngning och ”festpuckel” i basregistret innebĂ€r att mĂ„nga musikstycken lĂ„ter annorlunda Ă€n man Ă€r van vid, fast oftast till det bĂ€ttre. Den precisa, jĂ€mna och ”boom-befriade” basen gör det relativt enkelt att hitta en bra placering i lyssningsrummet. Det slutade med att vi hade högtalarnas front ungefĂ€r 70 centimeter frĂ„n bak- och sidovĂ€ggen.

Sopra No 2 gĂ„r ocksĂ„ vĂ€ldigt djupt i basen, tillrĂ€ckligt för att fĂ„ det att skallra i parketten med de lĂ€gsta oktaverna. Frekvensregistret sĂ€gs strĂ€cka sig ner till 28 Hz (–6 dB), men i vĂ„rt lyssningsrum fick vi en bĂ„de hörbar och kĂ€nnbar basrespons Ă€nda ner mot 20 Hz, vilket Ă€r en imponerande prestation. Även om det finns högtalare som har större slagvolym, mer tyngd och definition allra lĂ€ngst ner i djupbasregistret, förtjĂ€nar Sopra No 2 definitivt stĂ€mpeln ”fullregisterhögtalare”. Och Ă€ven under de mest hĂ„rdkokta bastest-lĂ„tarna Ă€r kabinettet fullstĂ€ndigt stendött!

Den exotiska beryllium-diskanten ser till att frekvensomfÄnget strÀcker sig Ànda upp till 40 000 Hz! (Foto: Tillverkare)
Den exotiska beryllium-diskanten ser till att frekvensomfÄnget strÀcker sig Ànda upp till 40 000 Hz! (Foto: Tillverkare)

Conclusion

Efter att ett par tjusiga, men lite behĂ€rskade ”hifi”-högtalare har passerat genom testrummet Ă€r Sopra No 2 en frĂ€sch spark Ă„t rĂ€tt hĂ„ll. För mig Ă€r det kombinationen av dynamik, musikalitet och knivskarp upplösning som gör Focal-högtalarna sĂ„ högintressanta. Fast det Ă€r klart, i den hĂ€r klassen saknas det inte direkt konkurrenter. Guldvinnaren KEF Reference 5 och nykomlingen B&W 803 D3 ligger bĂ„da nĂ€ra till hands att nĂ€mna. Men bara att associeras med sĂ„dana ”högtalare pĂ„ A-listan” sĂ€ger en hel del om vilken nivĂ„ Sopra No 2 befinner sig pĂ„. De hĂ€r eldiga franska skönheterna fĂ„r min varmaste rekommendation och bör avnjutas av alla som övervĂ€ger att krossa spargrisen och skaffa nya högtalare – i Lamborghini-orange!

 

DeuxiĂšme avis: Geir Nordby

Andra highend-högtalare kan bjuda pÄ en nÀrmast glödande ljudbild och sÀtta förförande fÀrger pÄ musiken. Sopra No 2 försöker inte dekorera sanningen, hÀr stirrar vi i stÀllet pÄ musiken med lupp! Ljusa kvinnoröster framtrÀder med knivskarpt fokus, stabilt placerade i mitten av en stor ljudbild. Djupare mansröster à la Leonard Cohen och Mark Knopfler har ocksÄ de tydligaste av övertoner i stark kontrast med en rungande basrik klang frÄn bröstkorgen. TvÄ stÀmmor i en duett separeras hur lÀtt som helst!

Instrumenten i en orkester kommer fram med sina sÀregna klangkaraktÀrer, utan gemensam fÀrgning. Och lyssna pÄ virveltrumman! Den smÀller till sÄ att man kÀnner trumskinnet.

För min personliga del har Sopra No 2 varit ett ovĂ€rderligt redskap för att höra skillnad pĂ„ de senaste digitalomvandlarna och förstĂ€rkarna. PĂ„ gott och ont, eftersom högtalarna inte förlĂ„ter en halvbra förstĂ€rkare vilket exempelvis The Nordic Tone Model 1 gör! Sopra No 2 har inte heller samma ”partypuckel” i basen som Piega Classic 60.2, men ge dem en riktigt bra dynamisk inspelning sĂ„ dundrar de sĂ„ bra att man kĂ€nner basen i magen. IhjĂ€lkomprimerad musik Ă€r dock inte nĂ„gon favoritsysselsĂ€ttning för dem.

 

Un peu sur la technologie

Focal har ett lĂ„ngt och omfattande White Paper som dokumenterar Sopra-seriens tekniska konstruktion, och som rekommenderas som sĂ€nglektyr för audiofiler. Det Ă€r ingen tvekan om att diskanten har fĂ„tt mycket kĂ€rlek: enligt Focal Ă€r beryllium det överlĂ€gset bĂ€sta materialet för diskantmembran, lĂ€ttare och styvare Ă€n bĂ„de aluminium, titan och magnesium. Och med bĂ€ttre kĂ€nslighet Ă€n konstgjord diamant, hĂ€vdas det – sĂ€kert en gliring till B&W och deras 800 Diamond-serie. SvĂ„righeten med beryllium Ă€r att egenresonansen ligger högre i frekvens och dĂ€rför krĂ€ver en större kabinettvolym Ă€n vanliga diskanter. Inget problem för en Utopia, men vĂ€rre att lyckas med i en smalare högtalare som Sopra. Focal har löst problemet med att ha en öppen diskantkammare som mynnar ut i en hornladdning pĂ„ baksidan. Det ger diskanten precis rĂ€tt arbetsvillkor och Ă€r en förutsĂ€ttning för en sömlös övergĂ„ng till mellanregistret

Det nya mellanregistret Ă€r kanske Sopra No 2:s verkliga skötebarn. Enligt Focal sjĂ€lva har de varit ”besatta” av att minimera förvrĂ€ngning i detta viktiga frekvensomrĂ„de. Ny, avancerad datorsimulering har gjort det möjligt att utveckla ett membran med optimal massa och styvhet. SjĂ€lva gummiupphĂ€ngningen runt membranet bidrar ocksĂ„ till att motverka och dĂ€mpa egenresonanser. Resultatet ska vara ett betydligt renare ljud, just i omrĂ„det dĂ€r vĂ„ra öron Ă€r som kĂ€nsligast.

Baselementen Ă€r ocksĂ„ av det seriösa slaget: tvĂ„ av Focals patenterade ”W”-sandwich-membran av glasfiber. Runt sjĂ€lva bas-systemet har Focal byggt ett synnerligen solitt kabinett, med 69 mm tjock baffel och kraftiga, böjda sidovĂ€ggar av MDF. Basporten mynnar ut i botten av kabinettet, som vilar pĂ„ en kraftig sockel av glas och har integrerade, justerbara spikes. Det Ă€r genomgĂ„ende inte mycket som överlĂ„tits Ă„t slumpen i Sopra No 2, och kronan pĂ„ verket Ă€r att de kan levereras i mĂ„nga piffiga fĂ€rger utöver vanlig trĂ€faner.

Fakta & Betyg:
  • Typ: 3-vĂ€gs basreflex
  • Diskant: 1-tums inverterad beryllium-dome
  • Mellanregister: 6,5 tum
  • Bas: 2 x 7 tum
  • FrekvensomfĂ„ng: 34–40 000 Hz (+/–3 dB)
  • KĂ€nslighet: 91 dB
  • Impedans: 8 ohm (nominell) 3,1 ohm (min.)
  • Utförande: Black Lacquer, Carrara White, Imperial Red, Electric Orange, valnöt
  • MĂ„tt: 119 x 36 x 54 cm
  • Vikt: 55 kg
  Pris: 126,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  TEST: Jern w8000

  Columbi Àgg i gjutjÀrn

  Audioform har smÀlt ihop en högtalare som Àr sÄ billig och bra att alla kan vara med.
  TEST: Elipson Prestige Facet 8B

  Fransk fasett

  LÀcker design och ett ljud som tar ut svÀngarna. Och en prislapp man blir glad av.
  TEST: Bowers & Wilkins 705 S2

  En doft av diamant

  Om du trÄnar efter B&W:s exklusiva 805 D3 men saknar tjock plÄnbok kan 705 S2 vara den bÀsta lösningen.
  TEST: Bang & Olufsen BeoLab 50

  Rummets hÀrskare

  Bang & Olufsens nya högtalare tar kontroll över lyssningsrummet och lyfter upplevelsen till oanade höjder.
  TEST: Creative Omni

  Multiroom pÄ burk

  Creative satsar smÄtt pÄ multiroom med en wifi-högtalare som inte Àr större Àn bÀrbara Bluetooth-modeller.
  TEST: Piega Coax 711

  Swiss Magic

  Om du brinner för bra ljud och Àlskar musik sÄ förtjÀnar du ett par svindyra högtalare.
  TEST: Klipsch Forte III SE

  Kanontuffa Klipsch-högtalare

  De kanske Àr old school, men de hÀr högtalarna blir aldrig sÄ kultiverade och korrekta att de blir trÄkiga att lyssna pÄ.
  TEST: Totem Sky

  Diskret trolleri

  Designstrikta Totem leker med ord och röster utan att vÀcka visuell uppmÀrksamhet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×