annonse
annonse
annonse

Yamaha RX-V471

Användarvänlig och bra

Yamaha har satsat på att göra sin RX-V471 till klassens mest lättskötta. Den saknar bara lite finesser.

Kraftfull. Bra och fylligt ljud. Användarvänlig.
Saknar lite upplösning.

I den nya serien hemmabioreceivrar sätter Yamaha användarvänligheten i högsätet. Menysystemet är helt nytt och otroligt överskådligt. Dessutom har den programmerbara fjärrkontrollen fyra SCENE-knappar som kan programmeras för att utföra flera funktioner. Kanske vill du att en av dem ska sätta på TV:n och receivern, ställa in båda på rätt kanal och dessutom sätta på Blu-ray-spelaren? En annan kan stänga av Blu-ray-spelaren, sätta på TV-boxen och byta kanal på TV:n … Du bestämmer helt själv – fast det tar lite tid att sätta sig in i hur man gör.

RX-V471 är en renodlad 5.1-receiver, fast med 24 bit/192 kHz-avkodning av samtliga kanaler för att HD-ljudet ska låta äkta. Den har jitter-reduktion på alla fyra HDMI-ingångarna, samt en iPod-kompatibel USB-port på fronten. Yamahas rumskorrektion heter YPAO och korrigerar ljudet på en enda plats i soffan.

Den här receivern har ingen nätverksanslutning. Men den får plus i kanten för att den är lättskött, även om teckenfönstret inte visar vad som händer i menysystemet, så man måste använda TV:n som skärm. Detta är ett problem för alla som har en projektor eftersom dess fläkt påverkar autokalibreringen.

Ljudkvalitet
Med musik i stereo målar Yamaha upp en behaglig ljudbild. Den är lite lenare i övertonregistret än Pioneer och Onkyo, vilket gör att vassa kvinnoröster är trivsammare att lyssna på, och RX-V471 är rent allmänt lite varmare och fylligare i klangen. Men den når inte hela vägen upp till Denon. Å andra sidan kan Yamaha-receivern pressas lite hårdare innan den går i förvrängning.

Musik och film i surround låter bäst i Direct-läge om rummet är symmetriskt. Då har Yamaha en riktigt stor och öppen ljudbild. Men helt sömlös är den inte efter auto-inställningen, vi tycker att bakkanalerna skulle ha haft längre fördröjning i vårt testrum så att de blev mer diffusa. Vi gillar att Yamahas avstånd anges med exakta 5-cm-intervall för varje kanal, och att RX-V471 inte stänger av ljudet när man gör manuella inställningar. Observera dock att inställningsmenyn är inaktiverad i Direct-läge.

Sammantaget har Yamaha ett väldigt bra ljud, dialogen är ren och klar utan att den låter analytisk, och det finns god kontroll på dunder och brak. Tillsammans med en subbas är det imponerande hur bra den gör ifrån sig. Utan subbas tappar den andan fortare, precis som man kan förvänta sig i den här prisklassen.

Det enda vi saknar hos Yamaha är nätverk och streaming, det hade utökat användningsområdet och verkligen gjort RX-V471 till ett nav i en underhållningscentral.

I den nya serien hemmabioreceivrar sätter Yamaha användarvänligheten i högsätet. Menysystemet är helt nytt och otroligt överskådligt. Dessutom har den programmerbara fjärrkontrollen fyra SCENE-knappar som kan programmeras för att utföra flera funktioner. Kanske vill du att en av dem ska sätta på TV:n och receivern, ställa in båda på rätt kanal och dessutom sätta på Blu-ray-spelaren? En annan kan stänga av Blu-ray-spelaren, sätta på TV-boxen och byta kanal på TV:n … Du bestämmer helt själv – fast det tar lite tid att sätta sig in i hur man gör.RX-V471 är en renodlad 5.1-receiver, fast med 24 bit/192 kHz-avkodning av samtliga kanaler för att HD-ljudet ska låta äkta. Den har jitter-reduktion på alla fyra HDMI-ingångarna, samt en iPod-kompatibel USB-port på fronten. Yamahas rumskorrektion heter YPAO och korrigerar ljudet på en enda plats i soffan.Den här receivern har ingen nätverksanslutning. Men den får plus i kanten för att den är lättskött, även om teckenfönstret inte visar vad som händer i menysystemet, så man måste använda TV:n som skärm. Detta är ett problem för alla som har en projektor eftersom dess fläkt påverkar autokalibreringen.Ljudkvalitet Med musik i stereo målar Yamaha upp en behaglig ljudbild. Den är lite lenare i övertonregistret än Pioneer och Onkyo, vilket gör att vassa kvinnoröster är trivsammare att lyssna på, och RX-V471 är rent allmänt lite varmare och fylligare i klangen. Men den når inte hela vägen upp till Denon. Å andra sidan kan Yamaha-receivern pressas lite hårdare innan den går i förvrängning.Musik och film i surround låter bäst i Direct-läge om rummet är symmetriskt. Då har Yamaha en riktigt stor och öppen ljudbild. Men helt sömlös är den inte efter auto-inställningen, vi tycker att bakkanalerna skulle ha haft längre fördröjning i vårt testrum så att de blev mer diffusa. Vi gillar att Yamahas avstånd anges med exakta 5-cm-intervall för varje kanal, och att RX-V471 inte stänger av ljudet när man gör manuella inställningar. Observera dock att inställningsmenyn är inaktiverad i Direct-läge.Sammantaget har Yamaha ett väldigt bra ljud, dialogen är ren och klar utan att den låter analytisk, och det finns god kontroll på dunder och brak. Tillsammans med en subbas är det imponerande hur bra den gör ifrån sig. Utan subbas tappar den andan fortare, precis som man kan förvänta sig i den här prisklassen.Det enda vi saknar hos Yamaha är nätverk och streaming, det hade utökat användningsområdet och verkligen gjort RX-V471 till ett nav i en underhållningscentral.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Yamaha RX-V471
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 5 x 85 watt (6 0hm)
  • 3D och ljudretur
  • HDMI: 4 in, 1 ut
  • YPAO-rumskorrektion
Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.