annons
annons

Yamaha RX-V471

Användarvänlig och bra

Yamaha har satsat på att göra sin RX-V471 till klassens mest lättskötta. Den saknar bara lite finesser.

Kraftfull. Bra och fylligt ljud. Användarvänlig.
Saknar lite upplösning.

I den nya serien hemmabioreceivrar sätter Yamaha användarvänligheten i högsätet. Menysystemet är helt nytt och otroligt överskådligt. Dessutom har den programmerbara fjärrkontrollen fyra SCENE-knappar som kan programmeras för att utföra flera funktioner. Kanske vill du att en av dem ska sätta på TV:n och receivern, ställa in båda på rätt kanal och dessutom sätta på Blu-ray-spelaren? En annan kan stänga av Blu-ray-spelaren, sätta på TV-boxen och byta kanal på TV:n … Du bestämmer helt själv – fast det tar lite tid att sätta sig in i hur man gör.

RX-V471 är en renodlad 5.1-receiver, fast med 24 bit/192 kHz-avkodning av samtliga kanaler för att HD-ljudet ska låta äkta. Den har jitter-reduktion på alla fyra HDMI-ingångarna, samt en iPod-kompatibel USB-port på fronten. Yamahas rumskorrektion heter YPAO och korrigerar ljudet på en enda plats i soffan.

Den här receivern har ingen nätverksanslutning. Men den får plus i kanten för att den är lättskött, även om teckenfönstret inte visar vad som händer i menysystemet, så man måste använda TV:n som skärm. Detta är ett problem för alla som har en projektor eftersom dess fläkt påverkar autokalibreringen.

Ljudkvalitet
Med musik i stereo målar Yamaha upp en behaglig ljudbild. Den är lite lenare i övertonregistret än Pioneer och Onkyo, vilket gör att vassa kvinnoröster är trivsammare att lyssna på, och RX-V471 är rent allmänt lite varmare och fylligare i klangen. Men den når inte hela vägen upp till Denon. Å andra sidan kan Yamaha-receivern pressas lite hårdare innan den går i förvrängning.

Musik och film i surround låter bäst i Direct-läge om rummet är symmetriskt. Då har Yamaha en riktigt stor och öppen ljudbild. Men helt sömlös är den inte efter auto-inställningen, vi tycker att bakkanalerna skulle ha haft längre fördröjning i vårt testrum så att de blev mer diffusa. Vi gillar att Yamahas avstånd anges med exakta 5-cm-intervall för varje kanal, och att RX-V471 inte stänger av ljudet när man gör manuella inställningar. Observera dock att inställningsmenyn är inaktiverad i Direct-läge.

Sammantaget har Yamaha ett väldigt bra ljud, dialogen är ren och klar utan att den låter analytisk, och det finns god kontroll på dunder och brak. Tillsammans med en subbas är det imponerande hur bra den gör ifrån sig. Utan subbas tappar den andan fortare, precis som man kan förvänta sig i den här prisklassen.

Det enda vi saknar hos Yamaha är nätverk och streaming, det hade utökat användningsområdet och verkligen gjort RX-V471 till ett nav i en underhållningscentral.

I den nya serien hemmabioreceivrar sätter Yamaha användarvänligheten i högsätet. Menysystemet är helt nytt och otroligt överskådligt. Dessutom har den programmerbara fjärrkontrollen fyra SCENE-knappar som kan programmeras för att utföra flera funktioner. Kanske vill du att en av dem ska sätta på TV:n och receivern, ställa in båda på rätt kanal och dessutom sätta på Blu-ray-spelaren? En annan kan stänga av Blu-ray-spelaren, sätta på TV-boxen och byta kanal på TV:n … Du bestämmer helt själv – fast det tar lite tid att sätta sig in i hur man gör. RX-V471 är en renodlad 5.1-receiver, fast med 24 bit/192 kHz-avkodning av samtliga kanaler för att HD-ljudet ska låta äkta. Den har jitter-reduktion på alla fyra HDMI-ingångarna, samt en iPod-kompatibel USB-port på fronten. Yamahas rumskorrektion heter YPAO och korrigerar ljudet på en enda plats i soffan. Den här receivern har ingen nätverksanslutning. Men den får plus i kanten för att den är lättskött, även om teckenfönstret inte visar vad som händer i menysystemet, så man måste använda TV:n som skärm. Detta är ett problem för alla som har en projektor eftersom dess fläkt påverkar autokalibreringen. Ljudkvalitet Med musik i stereo målar Yamaha upp en behaglig ljudbild. Den är lite lenare i övertonregistret än Pioneer och Onkyo, vilket gör att vassa kvinnoröster är trivsammare att lyssna på, och RX-V471 är rent allmänt lite varmare och fylligare i klangen. Men den når inte hela vägen upp till Denon. Å andra sidan kan Yamaha-receivern pressas lite hårdare innan den går i förvrängning. Musik och film i surround låter bäst i Direct-läge om rummet är symmetriskt. Då har Yamaha en riktigt stor och öppen ljudbild. Men helt sömlös är den inte efter auto-inställningen, vi tycker att bakkanalerna skulle ha haft längre fördröjning i vårt testrum så att de blev mer diffusa. Vi gillar att Yamahas avstånd anges med exakta 5-cm-intervall för varje kanal, och att RX-V471 inte stänger av ljudet när man gör manuella inställningar. Observera dock att inställningsmenyn är inaktiverad i Direct-läge. Sammantaget har Yamaha ett väldigt bra ljud, dialogen är ren och klar utan att den låter analytisk, och det finns god kontroll på dunder och brak. Tillsammans med en subbas är det imponerande hur bra den gör ifrån sig. Utan subbas tappar den andan fortare, precis som man kan förvänta sig i den här prisklassen. Det enda vi saknar hos Yamaha är nätverk och streaming, det hade utökat användningsområdet och verkligen gjort RX-V471 till ett nav i en underhållningscentral.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Yamaha RX-V471
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 5 x 85 watt (6 0hm)
  • 3D och ljudretur
  • HDMI: 4 in, 1 ut
  • YPAO-rumskorrektion
Pris: 4000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-