annons
annons

Onkyo TX-NR509

Mycket för pengarna

Onkyos receiver är testets billigaste och har nätverk och streaming. Att den dessutom låter bra gör den till en seriös kandidat i ett jämnt startfält.

Bra dynamik. Användarvänlig. Nätverksfunktion.
Saknar lite upplösning.

Nya TX-NR509 är Onkyos billigaste med nätverksfunktion. Använd nätverkskabel eller köp till den trådlösa USB-dongeln UWF-1 för en dryg femhundring. Receivern har fem slutsteg men avkodar 7.1-surround för den som har ett extra stereoslutsteg eller aktiva högtalare. Förutom HD-ljud från uppemot fyra källor, med jitter-reduktion, har Onkyo-receivern Audyssey 2EQ-rumskorrektion, som fintrimmar ljudet från högtalarna på tre sittplatser. Menysystemet är mycket användarvänligt och överskådligt och täcker bara delar av videobilden.

Via nätverksanslutningen kan receivern streama musik direkt från en nätverksansluten dator och den klarar flera musikstreaming-tjänster. De flesta är dock mest intressanta för amerikanska användare, och vi europeiska Spotify-användare måste gå upp ett snäpp till TX-NR609. AirPlay kan köpas till via en extern adapter som kostar ungefär en tusenlapp. Apples Airport Express gör samma jobb.

Kopplad till nätverket kan du fjärrstyra receivern med en särskild app för iPod och iPad, vilket är mer överskådligt än med fjärrkontrollen. Du kan bland annat styra nätverksdatorns musikbibliotek direkt från iPoden. En iPod-kompatibel USB-port sitter på fronten.

Ljudkvalitet
I stereo påminner Onkyo ganska mycket om Pioneer i klangen. Pioneer känns pyttelite mer upplöst i övertonerna, medan Onkyo kanske har lite mer kraft i basen. Men skillnaderna är marginella. Klangkaraktären får betraktas som neutral, med tämligen god dynamik och kontroll. I Direct-läge får signalen en kortare vandring och ljudet blir renare. Fast då passerar den också ljudinställningar som kompenserar för rummets påverkan. Prova dig fram!
En receiver i den här prisklassen saknar naturligtvis en aning upplösning, och det gäller även TX-NR509. Men det finns gott om kraft, och vi tycker att musiken framträder fint.

Rumskorrektionen är effektiv och snabb att ställa in och funkar fint i surround. Bara en liten justering behövs efteråt, vilket är enkelt att göra eftersom ljudet inte stängs av när man öppnar inställningsmenyn – man kan ställa in fördröjning i realtid. Tidigare generationer Onkyo-förstärkare har inte kunnat detta.

I surround föredrar vi vanlig ljudavkodning i stället för Direct-läget, eftersom klangen i varje högtalare är mer anpassad och ljudbilden blir mer sömlös. Precis som de övriga bör den avlastas av en subbas i basregistret.

Film i surround är levande och dialogen är klar. TX-NR509 klämmer ut mycket ur högtalarna, och sammantaget är detta en väldigt underhållande biomaskinist till ett angenämt pris.

Nya TX-NR509 är Onkyos billigaste med nätverksfunktion. Använd nätverkskabel eller köp till den trådlösa USB-dongeln UWF-1 för en dryg femhundring. Receivern har fem slutsteg men avkodar 7.1-surround för den som har ett extra stereoslutsteg eller aktiva högtalare. Förutom HD-ljud från uppemot fyra källor, med jitter-reduktion, har Onkyo-receivern Audyssey 2EQ-rumskorrektion, som fintrimmar ljudet från högtalarna på tre sittplatser. Menysystemet är mycket användarvänligt och överskådligt och täcker bara delar av videobilden. Via nätverksanslutningen kan receivern streama musik direkt från en nätverksansluten dator och den klarar flera musikstreaming-tjänster. De flesta är dock mest intressanta för amerikanska användare, och vi europeiska Spotify-användare måste gå upp ett snäpp till TX-NR609. AirPlay kan köpas till via en extern adapter som kostar ungefär en tusenlapp. Apples Airport Express gör samma jobb. Kopplad till nätverket kan du fjärrstyra receivern med en särskild app för iPod och iPad, vilket är mer överskådligt än med fjärrkontrollen. Du kan bland annat styra nätverksdatorns musikbibliotek direkt från iPoden. En iPod-kompatibel USB-port sitter på fronten. Ljudkvalitet I stereo påminner Onkyo ganska mycket om Pioneer i klangen. Pioneer känns pyttelite mer upplöst i övertonerna, medan Onkyo kanske har lite mer kraft i basen. Men skillnaderna är marginella. Klangkaraktären får betraktas som neutral, med tämligen god dynamik och kontroll. I Direct-läge får signalen en kortare vandring och ljudet blir renare. Fast då passerar den också ljudinställningar som kompenserar för rummets påverkan. Prova dig fram! En receiver i den här prisklassen saknar naturligtvis en aning upplösning, och det gäller även TX-NR509. Men det finns gott om kraft, och vi tycker att musiken framträder fint. Rumskorrektionen är effektiv och snabb att ställa in och funkar fint i surround. Bara en liten justering behövs efteråt, vilket är enkelt att göra eftersom ljudet inte stängs av när man öppnar inställningsmenyn – man kan ställa in fördröjning i realtid. Tidigare generationer Onkyo-förstärkare har inte kunnat detta. I surround föredrar vi vanlig ljudavkodning i stället för Direct-läget, eftersom klangen i varje högtalare är mer anpassad och ljudbilden blir mer sömlös. Precis som de övriga bör den avlastas av en subbas i basregistret. Film i surround är levande och dialogen är klar. TX-NR509 klämmer ut mycket ur högtalarna, och sammantaget är detta en väldigt underhållande biomaskinist till ett angenämt pris.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Onkyo TX-NR509
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 5 x 80 watt (8 ohm)
  • 3D och ljudretur
  • HDMI: 4 in, 1 ut
  • Audyssey 2EQ-rumskorrektion
  • Nätverk (AirPlay är tillbehör)
  • Fjärr-app till iPod
Pris: 3700:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-