annonse
annonse
annonse

Onkyo TX-NR509

Mycket för pengarna

Onkyos receiver är testets billigaste och har nätverk och streaming. Att den dessutom låter bra gör den till en seriös kandidat i ett jämnt startfält.

Bra dynamik. Användarvänlig. Nätverksfunktion.
Saknar lite upplösning.

Nya TX-NR509 är Onkyos billigaste med nätverksfunktion. Använd nätverkskabel eller köp till den trådlösa USB-dongeln UWF-1 för en dryg femhundring. Receivern har fem slutsteg men avkodar 7.1-surround för den som har ett extra stereoslutsteg eller aktiva högtalare. Förutom HD-ljud från uppemot fyra källor, med jitter-reduktion, har Onkyo-receivern Audyssey 2EQ-rumskorrektion, som fintrimmar ljudet från högtalarna på tre sittplatser. Menysystemet är mycket användarvänligt och överskådligt och täcker bara delar av videobilden.

Via nätverksanslutningen kan receivern streama musik direkt från en nätverksansluten dator och den klarar flera musikstreaming-tjänster. De flesta är dock mest intressanta för amerikanska användare, och vi europeiska Spotify-användare måste gå upp ett snäpp till TX-NR609. AirPlay kan köpas till via en extern adapter som kostar ungefär en tusenlapp. Apples Airport Express gör samma jobb.

Kopplad till nätverket kan du fjärrstyra receivern med en särskild app för iPod och iPad, vilket är mer överskådligt än med fjärrkontrollen. Du kan bland annat styra nätverksdatorns musikbibliotek direkt från iPoden. En iPod-kompatibel USB-port sitter på fronten.

Ljudkvalitet
I stereo påminner Onkyo ganska mycket om Pioneer i klangen. Pioneer känns pyttelite mer upplöst i övertonerna, medan Onkyo kanske har lite mer kraft i basen. Men skillnaderna är marginella. Klangkaraktären får betraktas som neutral, med tämligen god dynamik och kontroll. I Direct-läge får signalen en kortare vandring och ljudet blir renare. Fast då passerar den också ljudinställningar som kompenserar för rummets påverkan. Prova dig fram!
En receiver i den här prisklassen saknar naturligtvis en aning upplösning, och det gäller även TX-NR509. Men det finns gott om kraft, och vi tycker att musiken framträder fint.

Rumskorrektionen är effektiv och snabb att ställa in och funkar fint i surround. Bara en liten justering behövs efteråt, vilket är enkelt att göra eftersom ljudet inte stängs av när man öppnar inställningsmenyn – man kan ställa in fördröjning i realtid. Tidigare generationer Onkyo-förstärkare har inte kunnat detta.

I surround föredrar vi vanlig ljudavkodning i stället för Direct-läget, eftersom klangen i varje högtalare är mer anpassad och ljudbilden blir mer sömlös. Precis som de övriga bör den avlastas av en subbas i basregistret.

Film i surround är levande och dialogen är klar. TX-NR509 klämmer ut mycket ur högtalarna, och sammantaget är detta en väldigt underhållande biomaskinist till ett angenämt pris.

Nya TX-NR509 är Onkyos billigaste med nätverksfunktion. Använd nätverkskabel eller köp till den trådlösa USB-dongeln UWF-1 för en dryg femhundring. Receivern har fem slutsteg men avkodar 7.1-surround för den som har ett extra stereoslutsteg eller aktiva högtalare. Förutom HD-ljud från uppemot fyra källor, med jitter-reduktion, har Onkyo-receivern Audyssey 2EQ-rumskorrektion, som fintrimmar ljudet från högtalarna på tre sittplatser. Menysystemet är mycket användarvänligt och överskådligt och täcker bara delar av videobilden. Via nätverksanslutningen kan receivern streama musik direkt från en nätverksansluten dator och den klarar flera musikstreaming-tjänster. De flesta är dock mest intressanta för amerikanska användare, och vi europeiska Spotify-användare måste gå upp ett snäpp till TX-NR609. AirPlay kan köpas till via en extern adapter som kostar ungefär en tusenlapp. Apples Airport Express gör samma jobb. Kopplad till nätverket kan du fjärrstyra receivern med en särskild app för iPod och iPad, vilket är mer överskådligt än med fjärrkontrollen. Du kan bland annat styra nätverksdatorns musikbibliotek direkt från iPoden. En iPod-kompatibel USB-port sitter på fronten. Ljudkvalitet I stereo påminner Onkyo ganska mycket om Pioneer i klangen. Pioneer känns pyttelite mer upplöst i övertonerna, medan Onkyo kanske har lite mer kraft i basen. Men skillnaderna är marginella. Klangkaraktären får betraktas som neutral, med tämligen god dynamik och kontroll. I Direct-läge får signalen en kortare vandring och ljudet blir renare. Fast då passerar den också ljudinställningar som kompenserar för rummets påverkan. Prova dig fram! En receiver i den här prisklassen saknar naturligtvis en aning upplösning, och det gäller även TX-NR509. Men det finns gott om kraft, och vi tycker att musiken framträder fint. Rumskorrektionen är effektiv och snabb att ställa in och funkar fint i surround. Bara en liten justering behövs efteråt, vilket är enkelt att göra eftersom ljudet inte stängs av när man öppnar inställningsmenyn – man kan ställa in fördröjning i realtid. Tidigare generationer Onkyo-förstärkare har inte kunnat detta. I surround föredrar vi vanlig ljudavkodning i stället för Direct-läget, eftersom klangen i varje högtalare är mer anpassad och ljudbilden blir mer sömlös. Precis som de övriga bör den avlastas av en subbas i basregistret. Film i surround är levande och dialogen är klar. TX-NR509 klämmer ut mycket ur högtalarna, och sammantaget är detta en väldigt underhållande biomaskinist till ett angenämt pris.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Onkyo TX-NR509
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 5 x 80 watt (8 ohm)
  • 3D och ljudretur
  • HDMI: 4 in, 1 ut
  • Audyssey 2EQ-rumskorrektion
  • Nätverk (AirPlay är tillbehör)
  • Fjärr-app till iPod
Pris: 3700,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.