annons
annons

Denon AVR-1912

Bäst i klassen

AVR-1912 är den billigaste vi känner till som har AirPlay. Den är dessutom den hemmabioreceiver för under 5 000 kronor som låter bäst.

Låter toppen i stereo. Avancerad rumskorrektion. Mycket välutrustad.
Aningen begränsat med kraft.

Denon-receivern har en väsentligt mer avancerad version av Audyssey-rumskorrektion än Onkyo TX-NR509: MultEQ XT, som korrigerar för uppemot åtta platser i rummet och som därför skaffar sig mer information om rummets akustik än med Onkyos tre platser. Dessutom har AVR-1912 sju diskreta högtalarkanaler – och kan skryta med hela sex 3D-kompatibla HDMI-ingångar.

Det coolaste är nätverksfunktionerna. Receivern kan streama musik direkt från en nätverksdator, eller så kan du använda AirPlay och streama musiken trådlöst från din iPod Touch, iPhone, iPad eller använda datorns iTunes. Med handhållna enheter kan du dessutom streama direkt från Spotify och få tillgång till miljontals låtar. Du får full översikt via iPoden och behöver inte ens ha TV:n påslagen. Internetradio finns också. Precis som Pioneer, Yamaha och Onkyo har Denon en fjärrkontroll-app, och vi hittade också en väldig lyckad app till Android som var enkel att använda och hade många avancerade funktioner.

Vi gillar Denons gränssnitt väldigt mycket. I likhet med de övriga i testet är inte fjärrkontrollen särskilt överskådlig, fast man vänjer sig vid den efter ett tag. Menysystemet är däremot intuitivt och lyckat.

Ljudkvalitet
Med musik i stereo är det solklart att Denon-receivern låter bäst av alla! Särskilt förtjusta är vi i det varma och upplösta mellanregistret, där sångröster briljerar. Kari Bremnes potenta stämma kommer inte lika kraftfullt emot oss som från Pioneer och Onkyo, men i gengäld är den mer behaglig att lyssna på med Denon. Dessutom har övertonregistret bättre upplösning, så att musiken svävar mer. Detta är helt klart prisklassens mest välupplösta receiver.
Trondheimsolisterna låter fint i Pure Direct-läge, men när alla högtalarna används blir det bättre sammanhållning med Audyssesy-rumskorrektion och EQ-funktionen aktiverad. Då placeras instrumenten bättre i tre dimensioner och högtalarna försvinner mer i ljudbilden.

Film i surround fungerar också bäst med Pure Direct urkopplat. Om Blu-ray-spelarens bildsignal går genom receivern så kan du faktiskt inte ens aktivera Pure Direct, eftersom bilden då inte släpps igenom. Hur som helst så tjänar även filmer på den stora ljudbilden och den fina upplösningen. När man spelar högt tappar Denon andan lite före Yamaha, men vi spelar hellre en aning lägre om vi får renare dialoger och förförande filmmusik.
AVR-1912 är helt sonika en kanonbra receiver för pengarna!

Bästa pris på Denon AVR-1912
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 7 x 90 watt (8 ohm=
  • 3D och ljudretur
  • HDMI: 6 in, 1 ut
  • Audyssey MultEQ XT-rumskorrektion
  • Nätverk och AirPlay
 
Pris: 4700:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-