TEST AV Mitsubishi HC4000

BĂ€st i klassen

HC4000 Àr en DLP-projektor som befinner sig i en klass för sig. Den Àr liten, lÀtt att anvÀnda och har en bÀttre bild Àn rivalerna.

Ljud & Bild tycker:
Bra fÀrgkalibrering. Mycket bra fÀrger. Bra kontrast.
Ingenting.

HC4000 Àr den enda testdeltagaren som har Texas Instruments DarkChip 3-panel. Det Àr den nÀst bÀst specade bildpanelen (Àven om detta chip finns olika prisklasser) och den klarar att ge bilden en vÀldigt bra svÀrta. Projektorns ringa storlek gör den lÀtt att flytta, och Àven om menysystemet inte har sÀrskilt tilltalande grafik sÄ Àr det intuitivt att anvÀnda. FjÀrrkontrollen Àr ocksÄ godkÀnd.

Trots en ÄterhÄllsamt angiven kontrast och ljusstyrka, jÀmfört med de flesta andra, uppmÀtte vi faktiskt mer ljus Àn frÄn Epson-projektorn (92,2 foot-Lambert och 29,3 Lumen vid 75 tum) och en ANSI-kontrast pÄ 242,6:1 frÄn duken.

Läs också: Sony VPL-VW260ES
Superupplösning för en rimlig peng

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen stĂ„r ”Input Level” pĂ„ Normal. Det har uppenbarligen med svĂ€rtan att göra, och bör stĂ€llas in pĂ„ Enhanced för att bilden ska bli sĂ„ mörk som möjligt.

FĂ€rgĂ„tergivningen Ă€r naturlig och fin, fabriksinstĂ€llningen Ă€r bĂ€st av alla. Det syns framför allt i ansikten, men ocksĂ„ om man mĂ€ter fĂ€rgbalansen. HĂ€r behöver du egentligen inte pilla alls pĂ„ fĂ€rgerna, precis som det ska vara i den hĂ€r prisklassen. Skulle du dĂ€remot vilja fullĂ€nda fĂ€rgerna sĂ„ kan de fintrimmas i tre dimensioner (ton, nivĂ„ och mĂ€ttnad). Kontrasten hos Mitsubishi Ă€r ett snĂ€pp bĂ€ttre Ă€n hos Epson, det syns pĂ„ James Bonds kostym i ”Casino Royale”, detaljerna Ă€r intakta samtidigt som den Ă€r mörkare. Projektorn Ă€r dessutom vĂ€ldigt bra pĂ„ att konvertera 24 Hz till 60 Hz – inga hackiga kanter i diagonala linjer dĂ€r, inte.

SĂ„ lĂ€nge rummet Ă€r mörklagt ger den hĂ€r projektorn en lika hög bildkvalitet som en bra TV. För att fĂ„ en jĂ€mförelse uppĂ„t kopplade vi upp Projectiondesign Avielo Quantum, som kostar nĂ€stan fyra gĂ„nger sĂ„ mycket som HC4000, och skillnaden var faktiskt inte sĂ„ stor som vi trodde. Visst skulle krĂ€sna entusiaster förstĂ„ poĂ€ngen med att köpa den dyrare projektorn, men om du inte riktigt vet vilka egenskaper du ska leta efter utan bara sitter och njuter av bilden, Ă€r Mitsubishi-projektorn mer Ă€n tillrĂ€ckligt bra – och rena rama drömmen för 15 000 kronor!

Slutsats
Mitsubishis nÀtta HC4000 drar nytta av sin DarkChip 3-panel, som ger en vÀldigt bra svÀrta. Dessutom Àr fÀrgerna mycket bra direkt ur kartongen. HÀr behövs knappt nÄgra bildinstÀllningar alls för att bilden ska bli utmÀrkt. Det finns inget i bilden som avslöjar att detta Àr en projektor som kostar mindre Àn 25 000 kronor, och dessutom Àr kalibreringsmöjligheterna fina. Rent subjektivt anser vi att HC4000 Àr knappt bÀttre Àn Epson EH-TW3600, som ocksÄ Àr en superb projektor.

Fakta & Betyg:
  • DLP, DarkChip 3
  • 1080p, 10 bit
  • 1300 Lumen, 4 000:1
  • 1 x HDMI 1.3b
  • AvstĂ„nd/storlek 1,38–2,06:1
  • FlĂ€ktljud: 25–31 dB
  Pris: 15,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sony VPL-VW260ES

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
  TEST: Sony UBP-X800

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
  TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

  Den allra hÀftigaste hemmabion

  De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
  TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
  TEST: M&K Sound MP-9 5.1

  Äkta hemmabio med soundbar

  M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
  TEST: Denon Heos

  BakvÀgen till hemmabio

  Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
  TEST: JVC DLA X7500

  Kontrastkungen

  NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
  TEST: Oppo UDP-203

  Kompromisslös!

  Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
  TEST: Nvidia Shield TV v2

  TV:ns bÀsta vÀn

  Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
  TEST: Beam Projector

  För slö och för dyr

  Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
  TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

  Viasat Ultra HD imponerar

  Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
  TEST: 5 hemmabioreceivrar

  GĂ„shud i hemmabion

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×