TEST AV Epson EH-TW3600

StrÄlande LCD

Testets billigaste LCD-projektor kommer frÄn Epson. Med fin bild och bra kalibreringsmöjligheter Àr den klart en av de bÀsta i klassen.

Ljud & Bild tycker:
Naturlig bild. Tjusig kontrast. Ingen regnbÄgseffekt.
Bara tvÄdimensionell fÀrgkalibrering.

Epson har alltid hÄllit sig till LCD-tekniken i sina projektorer. Och Àven om den rÄdande uppfattningen Àr att DLP har bÀttre kontrast och skÀrpa har Epson stÄtt pÄ sig och förbÀttrat sin teknik. Fördelen med LCD Àr nÀmligen att den inte drabbas av nÄgon regnbÄgseffekt, eftersom alla tre grundfÀrger visas samtidigt. Om du lider av migrÀn eller epilepsi Àr det med andra ord LCD du ska ha, eftersom pixlarna i en DLP-projektor egentligen blinkar mycket hastigt.
Epson EH-TW3600 specas till 2 000 ANSI Lumen och ett kontrastförhÄllande pÄ 50 000:1, vilket egentligen Àr 26,4 lumen (83 foot-Lambert) och 166:1 i ANSI-kontrast nÀr man mÀter mot filmduken och bilden Àr 75 tum stor. Detta Àr dock, tro det eller ej, faktiskt helt godkÀnda vÀrden.

AnvÀndarvÀnligheten Àr god, bÄde fjÀrrkontrollen och menysystemet Àr mer intuitiva Àn hos bÄde BenQ och InFocus.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen Ă€r Epsons bildkvalitet mycket hög. En smula röda ansikten kan försiktigt dĂ€mpas med hjĂ€lp av ”Skin Tone”-instĂ€llningen om du inte har tillgĂ„ng till mĂ€tutrustning för att kalibrera fĂ€rgerna helt korrekt. TW3600 har bara tvĂ„dimensionell fĂ€rginstĂ€llning (fĂ€rgmĂ€ttnad saknas), men det kommer man lĂ„ngt med.

Epson-projektorn har en bild som Àr fullt i klass med de bÀsta DLP-modellerna i detta test. JÀmfört med InFocus Àr Epson Ànnu lite mer exakt kalibrerad frÄn fabrik. Det finns gott om detaljer i skuggiga omrÄden, som dessutom Àr riktigt mörka, och fÀrgerna Àr naturliga och fina. Projektorn Àr precis lagom skarp, inte för vass men inte för mild. Det syns fler detaljer i hÄr, skÀggstubb och lövverk hos Epson Àn hos InFocus, samtidigt som projektorn ocksÄ Àr bÀttre pÄ videosignaler som konverteras frÄn 24 till 60 Hz i spelaren. Epsons kontrast Àr inte fullt lika bra som Mitsubishis, och det syns svaga ljusskillnader pÄ duken som beror pÄ billig optik. Fast det lÀgger man bara mÀrke till nÀr bilden Àr helt svart överallt, för TW3600 ligger minsann inte lÄngt efter Mitsubishi HC4000.

Slutsats
Epson EH-TW3600 projicerar en naturtrogen bild som Ă€r precis lagom skarp och har fin ljusstyrka och svĂ€rta. Är rummet upplyst kan den inte mĂ€ta sig med BenQ:s och InFocus ljusstyrka, men den Ă€r dĂ€remot bĂ€ttre fĂ€rgkalibrerad direkt ur kartongen. Om de övriga kalibreras lika noga sĂ„ tappar de antagligen ocksĂ„ lite ljusstyrka.

I mörka omgivningar Àr det bara ihÀrdiga entusiaster som behöver nÄgot bÀttre Àn TW3600. Att den dessutom Àr en LCD-projektor betyder att man inte behöver tÀnka pÄ regnbÄgseffekt, vilket gör den till ett givet alternativ för alla som Àr kÀnsliga för sÄdant.

Fakta & Betyg:
  • LCD
  • 1080p, 10 bit
  • 2000 Lumen, 50 000:1
  • 2 x HDMI 1.3b
  • AvstĂ„nd/storlek 1,34–2,87:1
  • FlĂ€ktljud: ej angivet
  Pris: 15,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sony VPL-VW260ES

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
  TEST: Sony UBP-X800

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
  TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

  Den allra hÀftigaste hemmabion

  De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
  TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
  TEST: M&K Sound MP-9 5.1

  Äkta hemmabio med soundbar

  M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
  TEST: Denon Heos

  BakvÀgen till hemmabio

  Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
  TEST: JVC DLA X7500

  Kontrastkungen

  NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
  TEST: Oppo UDP-203

  Kompromisslös!

  Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
  TEST: Nvidia Shield TV v2

  TV:ns bÀsta vÀn

  Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
  TEST: Beam Projector

  För slö och för dyr

  Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
  TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

  Viasat Ultra HD imponerar

  Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
  TEST: 5 hemmabioreceivrar

  GĂ„shud i hemmabion

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×