TEST AV fem HD-projektorer

150 tum till lÄgpris

En TV kan fortfarande inte ersĂ€tta en projektor om du vill ha Ă€kta biokĂ€nsla hemma. Nu kan du fĂ„ lika bra och stor bild som sexton stycken 40-tummare – till priset av en!

Den intensiva filmkÀnslan man fÄr pÄ bio Àr inte sÄ enkel att framkalla hemma. Men tÀnk om man kunde! DÄ fÄr du en stor bild (och ett stort ljud!), du slipper höra prasslet frÄn godispapper och folk som inte kan hÄlla klaffen, och du behöver inte be om ursÀkt om du mÄste gÄ pÄ toaletten. Och du kan till och med sÀtta alltihop pÄ paus!

Man fÄr ingen biobild med en TV. Vare sig med en 40-, 50- eller 60-tummare. MissförstÄ oss inte, det Àr klart att en stor TV ger strÄlande filmupplevelser. Och om du helst tittar pÄ film med ljuset pÄ i rummet Àr det inte en projektor du ska ha. Men om du har plats för en filmduk och kan mörklÀgga rummet sÄ finns det inget slÄr en projektor.
Projektorer har inte bara en stor bild. De bÀsta av dem har en vÀldigt hög bildkvalitet, högre Àn de flesta LCD-skÀrmar. SvÀrtan Àr det i stort sett rummet som avgör, och de bÀsta projektorerna kan mÀta sig med TV-apparaternas svÀrta. De har dessutom en bÀttre bildbehandling, vilket sÀrskilt syns i scener med hastiga rörelser. En LCD-TV hÀnger inte med i rörelserna i en fotbollsmatch lika naturligt som en bra projektor. Till och med i den billigaste HD-klassen har de bÀsta projektorerna en bildkvalitet som Àr fullt i klass med en bra TV. Tills belysningen tÀnds, givetvis.

De bĂ€sta av projektorerna vi testar hĂ€r kan utan problem projicera en 3,5 meter bred bild, utan att kontrasförhĂ„llandet mellan vitt och svart pĂ„verkas nĂ€mnvĂ€rt nĂ€r ljuset Ă€r slĂ€ckt. 3,5 meters bredd Ă€r samma sak som en diagonal pĂ„ 160 tum – alltsĂ„ samma bildyta som du fĂ„r om du sĂ€tter upp sexton stycken 40-tummare bredvid varandra!

Kompromisser
Utan att göra direkta jÀmförelser med bÀttre och dyrare modeller kan de bÀsta projektorerna för mellan 15 000 och 20 000 kronor ha en imponerande bra bild, som motsvarar TV-kvalitet. Men billig optik innebÀr att ljusstyrkan inte Àr riktigt likadan i hela bilden, sÄ i mörka scener gÄr det att skymta schatteringar. Bilden Àr inte heller riktigt lika skarp och detaljerad som hos dyrare projektorer. Billigare bildpaneler gör ocksÄ att svÀrtan rent allmÀnt Àr lite ljusare eftersom det finns mer ströljus.

LCD eller DLP?
DLP-projektorer har som regel bÀttre kontrast Àn de med LCD-paneler, och Àr sÄ gott som underhÄllsfria. Nackdelen Àr regnbÄgseffekten, som beror pÄ att fÀrgerna Äterges en och en av ett roterande fÀrghjul. Varje pixel Äterges av en liten spegel som reflekterar just de fÀrger som bildpunkten ska ha. Detta snabba pulserande orsakar regnbÄgseffekten som förekommer i kontrastrika bilder, men det Àr inte alla mÀnniskor som lider av den.

Om du Àr kÀnslig för regnbÄgseffekten bör du i stÀllet vÀlja en LCD-projektor. Den visar alla fÀrger pÄ samma gÄng med hjÀlp av tre bildpaneler, en för var och en av grundfÀrgerna röd, grön och blÄ. LCD-panelerna skapar bilden genom att ljus dirigeras av flytande kristaller, men Àr kÀnsliga för smuts och damm. DÀrför har LCD-projektorerna ett dammfilter som mÄste bytas eller rengöras med jÀmna mellanrum, helst ett par gÄnger om Äret.

SĂ„ testade vi
Till detta test av fem HD-projektorer har vi fÄtt lÄna Projectiondesigns lokaler och utrustning. Huvudpersonerna bakom High End-mÀrket Projectiondesign Àr Àven delaktiga i superbilmÀrket Koenigsegg och racerbÄtmÀrket Hydrolift, sÄ det handlar om eldsjÀlar pÄ hög nivÄ.

Alla projektorerna Àr testade pÄ en filmduk som kostar nÀstan en kvarts miljon kronor (!). Den Àr stor, ungefÀr fyra meter bred, och har alltsÄ plats för att köra fyra projektorer samtidigt med en bildstorlek pÄ 75 tum vardera.
Vi har ocksÄ testat alla projektorerna en och en, och mÀtt kontrastvÀrden bÄde med maximalt svart och maximalt vitt. Dessutom har vi mÀtt ANSI-kontrast genom att projicera ett schackrutigt mönster och sedan mÀta svÀrta och vitnivÄ samtidigt. Detta Àr projektorns reella kontrast, och den som betyder mest. Vad Àn marknadsföringen sÀger sÄ Àr det ytterst fÄ projektorer som har en reell ANSI-kontrast pÄ över 500:1, i detta test ligger samtliga deltagare under 300:1.
I den hÀr prisklassen Àr det sÀrskilt viktigt att projektorn Àr sÄ bra som möjligt direkt ur kartongen. Vi har dÀrför bedömt bildkvaliteten efter enbart en enklare kalibrering. Vi har undersökt ljusstyrka och kontrast och justerat med hjÀlp av testbilder.

Vi har mÀtt allas fÀrgbalans, bÄde vitbalansen och varje grundfÀrg individuellt. I stÀllet för att lÀgga massor av tid pÄ att kalibrera varje testdeltagare till optimala fÀrger har vi undersökt vilket slags kalibreringsmöjligheter de har och om avvikelserna i fÀrgbalans Àr sÄ smÄ att de kan kalibreras tills de blir helt riktiga. Bildkvaliteten Àr dock betygsatt efter hur bra vi har lyckats med standardinstÀllningarna för vitbalans (cinema, normal, video, etc). De flesta Àr mest exakta i cinema-lÀget.

För att mÀta bÄde fÀrg och ljusstyrka har vi anvÀnt oss av det handhÄllna och oerhört lÀttanvÀnda mÀtinstrumentet Minolta CS-100 (som kostar drygt 50 000 kronor).

TEST AV InFocus SP8600

InFocus Ă€r tillbaka med ett nytt och mer kompakt utseende och med ett nytt menysystem. SP8600 har ett utseende som Ă€r snyggt och elegant. Men den lilla fjĂ€rkontrollen Ă€r lĂ€ttLäs hela testet...

TEST AV BenQ W6500

10-bitars fĂ€rgupplösning, HQV-bildbehandling och ett kontrastvĂ€rde pĂ„ 60 000:1 Ă€r fina specifikationer. W6500 Ă€r en DLP-projektor som skapar bilden med hjĂ€lp av ett BrilliantColor-fĂ€rghjul, som utöver grundfĂ€rgerna (röd, grön ochLäs hela testet...

TEST AV Epson EH-TW3600

Epson har alltid hĂ„llit sig till LCD-tekniken i sina projektorer. Och Ă€ven om den rĂ„dande uppfattningen Ă€r att DLP har bĂ€ttre kontrast och skĂ€rpa har Epson stĂ„tt pĂ„ sig ochLäs hela testet...

TEST AV Mitsubishi HC4000

HC4000 Ă€r den enda testdeltagaren som har Texas Instruments DarkChip 3-panel. Det Ă€r den nĂ€st bĂ€st specade bildpanelen (Ă€ven om detta chip finns olika prisklasser) och den klarar att geLäs hela testet...

TEST AV Sanyo PLV-Z4000

PLV-Z4000 Ă€r monterad i en robust lĂ„da och utstrĂ„lar kvalitet. Den har en stilig och motorstyrd lucka framför linsen som glider Ă„t sidan nĂ€r man sĂ€tter pĂ„ strömmen. Att projektornLäs hela testet...

TEST AV Sammanfattning

En hemmabioprojektor med HD-upplösning kostar allt frĂ„n tiotusen kronor upp till flera hundratusen. Vi har undersökt det billigare segmentet och blev vĂ€ldigt överraskade över den höga kvaliteten. De tvĂ„ bĂ€staLäs hela testet...

Les ogsÄ
TEST: Sony VPL-VW260ES

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
TEST: Sony UBP-X800

Perfekt till hemmabion

Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

Den allra hÀftigaste hemmabion

De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

Sladdlöst i TV-rummet

Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
TEST: M&K Sound MP-9 5.1

Äkta hemmabio med soundbar

M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
TEST: Denon Heos

BakvÀgen till hemmabio

Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
TEST: JVC DLA X7500

Kontrastkungen

NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
TEST: Oppo UDP-203

Kompromisslös!

Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
TEST: Nvidia Shield TV v2

TV:ns bÀsta vÀn

Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
TEST: Beam Projector

För slö och för dyr

Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

Viasat Ultra HD imponerar

Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
TEST: 5 hemmabioreceivrar

GĂ„shud i hemmabion

Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×