TEST AV Epson SureColor SC-P600

A3-kvalitet bakom glas och ram

Fotografier som ska ramas in bör göras med riktiga redskap och nu kan amatörer hÀnga proffskvalitet pÄ vÀggarna.

Ljud & Bild tycker:
Exceptionell fotokvalitet frÄn en skrivare som Àr bÄde snabbare och mer lÀttskött Àn rivalerna. Perfekt för sÄvÀl proffs som amatörer som vill ha proffskvalitet i storformat.
Saknar papperskassett.

Inget ont om multiskrivare för en tusenlapp. De passar utmÀrkt för att skriva ut scheman, vykortsbilder och nÄgon gÄng emellanÄt en fin bild i fÀrg eller svartvitt som ska ramas in och hÀngas pÄ vÀggen. Men det blir inte gallerikvalitet av motiven frÄn en sÄdan skrivare.

De har ocksÄ en begrÀnsning i A4-formatet, som inte alltid Àr det bÀsta alternativet om man verkligen Àr intresserad av fotografering, DÄ mÄste man upp till större pappersstorlekar och A3 Àr det naturliga steget uppÄt. A3-skrivare kostar inte en förmögenhet lÀngre och för amatörer som vill ha proffskvalitet finns det mÄnga bra att vÀlja mellan.

De tvÄ givna valen Àr Epson Stylus Photo R3000 och Canon Pixma Pro-1, tvÄ fotoskrivare för mÄnga olika papperstyper och som skriver ut i uppemot A3+. Vilket Àr större Àn A3: 32,9 x 48,3 cm i stÀllet för 29,7 x 42 cm.

Läs också: Fujifilm XF 23mm F2 R WR
FörtrÀfflig Fujifilm-optik

FörtrÀfflig Fujifilm-optik

Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

Det ger möjligheter en multiskrivare bara kan drömma om. Vi snackar inte bara om fÀrgÄtergivning, detaljskÀrpa. Tonalitet och dynamik, utan om möjligheten att göra stora utskrifter pÄ matt papper, belagt papper, bomull och dukar.

Kort sagt: man fÄr fler kreativa valmöjligheter.

BÀttre blÀck
Epsons nya fotoskrivare för A3 kan detta ocksÄ, men har fÄtt en ny version av Epsons pigmenterade blÀck och har Epsons Precision Core-skrivarhuvud. Den ingÄr i SureColor-serien, som i övrigt bara bestÄr av storformatskrivare för proffsbruk.

Det lĂ„ter bĂ„de komplicerat och dyrt, men SP600 Ă€r faktiskt inte dyrare Ă€n R3000 – och den Ă€r billigare Ă€n Pro-1, som den ocksĂ„ Ă€r mindre och lĂ€ttare Ă€n. Bortsett frĂ„n att den saknar skanner och papperskassett Ă€r den lika enkel att sköta som en billig multiskrivare.

Utskriftskvaliteten Àr dÀremot i en helt annan liga. Skrivaren anvÀnder Epsons nya UltraChrome HD-blÀck och utlovar ett dynamikomfÄng pÄ upp till 2,84 DMax pÄ glansigt papper. Som jÀmförelse klarar en bra proffsskrivare 2,2 DMax, sÄ i princip ska man fÄ bÀttre gradering av grÄskalan, djupare svÀrta och större dynamik frÄn svart till vitt.

Men det handlar inte bara om bildkvalitet. Epson har lyckligtvis tÀnkt pÄ anvÀndarvÀnligheten ocksÄ. En vridbar pekskÀrm och trÄdlösa utskrifter, Àven frÄn mobilen, ger plus i kanten. Detsamma gör hastigheten, för vanligtvis tar det en evighet att skriva ut bilder i A3 men SP600 gör det pÄ under tvÄ och en halv minut.

Epson SureColor SC-P600 blekk
SureColor-skrivaren har en ny typ av blÀck för att fÄ bÀttre bilddynamik.

Bilddynamik
Skrivaren har nio blÀckkassetter om 25,9 ml med det nya UltraChrome HD-blÀcket, fördelat pÄ vivid magenta, vivid light magenta, light cyan, cyan, gul och fyra svarta patroner: light black, matte black, light light black och photo black.

Man kan göra utskrifter pĂ„ ett brett urval av pappersmedier, upp till 1,3 mm tjocka – Ă€ven pĂ„ rulle – och med hjĂ€lp av programvaran som ingĂ„r kan man vĂ€lja mellan mĂ„nga olika utskriftsformat. DĂ€r finns ocksĂ„ fĂ€rgprofiler som Ă€r helt nödvĂ€ndiga för att fĂ„ optimala utskrifter. Personligen anvĂ€nde jag Aperture och Photoshop, men i dagslĂ€get Ă€r urvalet av profiler för speciella papperstyper begrĂ€nsat. Detta kommer garanterat att Ă€ndra sig med tiden, men det var Ă€ndĂ„ fullt möjligt att göra stora utskrifter av vĂ„ra testplanscher samt fotografier av portrĂ€tt och landskap.

Till att börja med tyckte jag inte att utskrifterna blev bÀttre Àn frÄn R3000, men det var tills jag fick titta nÀrmare pÄ portrÀtt och svartvita utskrifter. DÄ kom skillnaden fram tydligare, eftersom graderingen i skuggor Àr bÀttre i portrÀtt frÄn SP600. HÄr, till exempel, och kontrasten mellan svarta pupiller och bruna ögon Àr smÄ detaljer som blir mer framtrÀdande i fotoutskrifter frÄn SP600.

epson

Hudtoner kan se ut som sammet, och dĂ€r ljus gĂ„r över i skugga kan du se detaljer som drunknar i svart i utskrifter frĂ„n mĂ„nga andra skrivare. Även utan kalibrering Ă€r fĂ€rgdynamiken mycket bra, men jag vill Ă€ndĂ„ rekommendera kalibrering av bĂ„de skĂ€rm och skrivare, framför allt om man tar mycket portrĂ€tt som ska skrivas ut.

Bilderna fĂ„r mer intensitet eftersom kontrasten ser mer naturlig ut, och det gĂ€ller i allra högsta grad Ă€ven i svartvitt. DĂ€r kommer skrivaren verkligen till sin rĂ€tt, med exceptionellt bra dynamik och grĂ„skala – kanske det bĂ€sta vi har sett frĂ„n nĂ„gon A3-skrivare.

14ama_image_fe_03

Slutsats
Epson SureColor SP600 Ă€r ett givet val för amatörer och proffs som behöver en kompakt A3-skrivare som levererar proffskvalitet i utskrifter upp till A3+. Den Ă€r snabbast i klassen och man kan anvĂ€nda den utan att vara ansluten till Macen genom att skriva ut trĂ„dlöst frĂ„n mobilen. Precis som en multiskrivare, fast bildkvaliteten Ă€r av en helt annan vĂ€rld. Rekommenderas varmt för alla som gör sina egna bilder – och gĂ€rna visar upp dem.

Fakta & Betyg:
  • 9 x 25,9 ml UltraChrome HD-blĂ€ckpatroner
  • 2,84 Dmax
  • A3+-pappersstorlek
  • Wi-Fi/AirPrint/Google Cloud Print/USB 2.0 /ethernet-anslutning
  • 6,8 cm pekskĂ€rm
  Pris: 6,700,-
  Les ogsÄ
  TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

  FörtrÀfflig Fujifilm-optik

  Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

  TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

  AnvÀndbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

  TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

  TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

  Extrem portrÀtt-tele

  Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

  Specialobjektiv för portrÀtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

  TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

  TEST: Objektivguide

  VÀlj rÀtt objektiv till kameran

  Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  TEST: Panasonic Lumix GH5S

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  TEST: Leica CL

  Legenden lever

  Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
  TEST: Panasonic Lumix G9

  Superb spegelreflexdödare

  HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
  TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

  Skarp Zeiss till Sony

  Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×