annons
annons
annons

Test av Epson EH-TW3600

Strålande LCD

Testets billigaste LCD-projektor kommer från Epson. Med fin bild och bra kalibreringsmöjligheter är den klart en av de bästa i klassen.

Ljud & Bild tycker

 • Naturlig bild.
  Tjusig kontrast.
  Ingen regnbågseffekt.

 • Bara tvådimensionell färgkalibrering.

annons

Epson har alltid hållit sig till LCD-tekniken i sina projektorer. Och även om den rådande uppfattningen är att DLP har bättre kontrast och skärpa har Epson stått på sig och förbättrat sin teknik. Fördelen med LCD är nämligen att den inte drabbas av någon regnbågseffekt, eftersom alla tre grundfärger visas samtidigt. Om du lider av migrän eller epilepsi är det med andra ord LCD du ska ha, eftersom pixlarna i en DLP-projektor egentligen blinkar mycket hastigt.
Epson EH-TW3600 specas till 2 000 ANSI Lumen och ett kontrastförhållande på 50 000:1, vilket egentligen är 26,4 lumen (83 foot-Lambert) och 166:1 i ANSI-kontrast när man mäter mot filmduken och bilden är 75 tum stor. Detta är dock, tro det eller ej, faktiskt helt godkända värden.

Användarvänligheten är god, både fjärrkontrollen och menysystemet är mer intuitiva än hos både BenQ och InFocus.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen är Epsons bildkvalitet mycket hög. En smula röda ansikten kan försiktigt dämpas med hjälp av ”Skin Tone”-inställningen om du inte har tillgång till mätutrustning för att kalibrera färgerna helt korrekt. TW3600 har bara tvådimensionell färginställning (färgmättnad saknas), men det kommer man långt med.

Epson-projektorn har en bild som är fullt i klass med de bästa DLP-modellerna i detta test. Jämfört med InFocus är Epson ännu lite mer exakt kalibrerad från fabrik. Det finns gott om detaljer i skuggiga områden, som dessutom är riktigt mörka, och färgerna är naturliga och fina. Projektorn är precis lagom skarp, inte för vass men inte för mild. Det syns fler detaljer i hår, skäggstubb och lövverk hos Epson än hos InFocus, samtidigt som projektorn också är bättre på videosignaler som konverteras från 24 till 60 Hz i spelaren. Epsons kontrast är inte fullt lika bra som Mitsubishis, och det syns svaga ljusskillnader på duken som beror på billig optik. Fast det lägger man bara märke till när bilden är helt svart överallt, för TW3600 ligger minsann inte långt efter Mitsubishi HC4000.

Slutsats
Epson EH-TW3600 projicerar en naturtrogen bild som är precis lagom skarp och har fin ljusstyrka och svärta. Är rummet upplyst kan den inte mäta sig med BenQ:s och InFocus ljusstyrka, men den är däremot bättre färgkalibrerad direkt ur kartongen. Om de övriga kalibreras lika noga så tappar de antagligen också lite ljusstyrka.

I mörka omgivningar är det bara ihärdiga entusiaster som behöver något bättre än TW3600. Att den dessutom är en LCD-projektor betyder att man inte behöver tänka på regnbågseffekt, vilket gör den till ett givet alternativ för alla som är känsliga för sådant.

Fakta

 • LCD
 • 1080p, 10 bit
 • 2000 Lumen, 50 000:1
 • 2 x HDMI 1.3b
 • Avstånd/storlek 1,34–2,87:1
 • Fläktljud: ej angivet
Tillverkare:
Epson
Pris:
15.000,-
Importör:
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons