TEST AV Epson EcoTank ET-4500

All-inclusive-bildmaskin

Slipp blÀckrÀkningen i tvÄ Är. Du fÄr nÀmligen mer Àn en kvarts liter blÀck pÄ köpet!

Ljud & Bild tycker:
Fotoutskrifterna hÄller utmÀrkt kvalitet och det Àr en njutning att luta sig tillbaka och glömma allt om blÀckpatroner. Inbyggd arkmatare för skanning av mÄnga dokument.
Standard-utskriftskvaliteten Àr ganska sÄ trist och styrpanelens grÀnssnitt Àr gammalmodigt och ologiskt. Ingen kortlÀsare eller USB-port. Du fÄr fortfarande betala för papperet.

BlÀckstrÄleskrivare har blivit en produkt som sÀljs som stapelvara i snabbköpen, precis som köttfÀrs och lÀsk. BlÀckpatronerna förvaras dÀremot i lÄsta skÄp, som 30-Ärig single malt-whisky, fransk parfym och andra superdyra droppar.
Om du har tröttnat pÄ att lÀgga femhundralappar pÄ disken med jÀmna mellanrum Àr Epsons Eco Tank-skrivare ett intressant alternativ. I stÀllet för smÄ patroner med ett par milliliter blÀck innehÄller skrivaren fyra tankar för pÄfyllning, och i kartongen ligger fyra 70-milliliters flaskor med blÀck, sammanlagt lite drygt en kvarts liter! Varje blÀckbehÄllare Àr tÀckt med en gummipropp och genom ett litet fönster kan man se blÀcknivÄn. Smart, men jag skulle vara nervös om jag transporterade en pÄfylld skrivare.

 

Fenomenal ekonomi

Epson lovar att blÀckflaskorna som ingÄr rÀcker till 6 500 fÀrgsidor och 4 000 svartvita utskrifter. SÄdana löften bör tas med en rejÀl nypa salt eftersom de Àr baserade pÄ medelvÀrden och standardtestsidor. Och du fÄr garanterat inte ut 6 500 fotoutskrifter i A4-storlek. Det Àr dock fortfarande 5-10 gÄnger mer Àn vad du fÄr med traditionella fotopatroner. Och den dagen blÀcket tar slut sÄ Àr reservflaskor mycket billigare Àn blÀckpatroner. UngefÀr en hundralapp för en flaska med 70 ml. blÀck. Man brukar fÄ betala 10-20 gÄnger sÄ mycket.

Bortsett frÄn tankningsstationen, som lÀgger till extra bredd pÄ skrivarens högra sida, pÄminner Epson Eco Tank ET-4500 om flesta multifunktionsskrivare: En svart plastklump med pappersmagasin pÄ baksidan och utskriftsfack pÄ framsidan.

(Foto: Epson)
(Foto: Epson)

KrÄnglig skötsel

En 2-tums svartvit display pÄ fronten ger en nÄgorlunda uppfattning om vad skrivaren hÄller pÄ att arbeta med. Men inte mer Àn sÄ. Det Àr förbluffande hur lite information Epson lyckas visa pÄ en gÄng, och navigeringen mellan funktioner Àr kompromisslöst ologiskt. JÀmfört med de stora, högupplösta fÀrgpekskÀrmarna som bland annat HP har kÀnns det hÀr helt enkelt för stökigt.

ET-4500 har ingen inbyggd kortlĂ€sare eller USB-port, dĂ€remot har det blivit plats för en stor knappsats. Skrivaren har nĂ€mligen inbyggd fax (!) – en funktion som alla multiskrivare hade en gĂ„ng i tiden men som i dag inte Ă€r intressant för sĂ€rskilt mĂ„nga. Mer relevant Ă€r möjligheten för direkt wifi-anslutning, samt utskrift via trĂ„dbundna och trĂ„dlösa nĂ€tverk. Man kan sjĂ€lvfallet Ă€ven ansluta skrivaren direkt med en USB-kabel.

Skannar buntar

Naturligtvis finns det en inbyggd skanner, men den utmĂ€rker sig genom att ha en automatisk arkmatare, sĂ„ att man kan lĂ€gga in en bunt papper i skrivaren och fĂ„ dem levererade direkt till datorn som JPG-filer eller en PDF-fil. Det gĂ„r inte precis fort, men det fungerar – och har man en gĂ„ng provat en skanner med arkmatare sĂ„ Ă€r det svĂ„rt att gĂ„ tillbaka till att mata in sidorna en och en.

Allra viktigast för en skrivare Àr naturligtvis utskrifterna, och i vÄrt sammanhang fotoutskrifterna. Med Epsons eget blanka fotopapper blir resultatet utmÀrkt: levande fÀrger och en bra balans. Hudtoner kÀnns trovÀrdiga och Àven relativt komplexa skuggor, i kombination med vÀxlande högdagrar, gÄr utmÀrkt.

(Foto: Epson)
(Foto: Epson)

Till vardags, nĂ€r man inte vill lĂ€gga 5–10 kronor per sida, Ă€r resultatet mindre imponerande och bilder fĂ„r en nĂ„got grönaktig ton. Vanligt papper passar alltsĂ„ bara till text och grafik. TyvĂ€rr mĂ„ste man vĂ€lja papperstyp pĂ„ kontrollpanelen varje gĂ„ng man byter papper. Det rĂ€cker inte att vĂ€lja papperstyp under utskrift. Om de tvĂ„ skiljer sig sĂ„ stannar utskriften och ett felmeddelande visas.

 

Slutsats

Epson Eco Tank 4500 Ă€r rena rama arbetshĂ€sten som levererar absolut dugliga utskrifter i lĂ„nga, lĂ„nga banor – och dessutom klarar av hemmakontorets alla andra utskrifts- och skanningsuppgifter. Kontrollpanelen pĂ„minner om en svunnen tid, men lyckligtvis gĂ„r det mesta att göra frĂ„n datorn. Skrivaren Ă€r förhĂ„llandevis dyr att köpa, men Ă„ andra sidan Ă€r blĂ€ckkostnaden nĂ€stan försumbar.

Fakta & Betyg:
  • Skrivhastighet: 9,2 sidor/minut (svart)/7,3 sidor/minut (fĂ€rg)
  • Upplösning, utskrift: 5760 x 1440 dpi
  • Upplösning, skanner: 600 dpi
  • SkĂ€rm: 5,5 cm svartvit
  • Anslutning: Wi-Fi, Wi-Fi Direct, ethernet
  • Antal sidor: 6 500 fĂ€rg/4 000 svartvit
  • BlĂ€ck: 4 separata fĂ€rger i patroner Ă  70 ml
  • MĂ„tt/vikt: 51,5 x 24,1 x 36,0 cm/7,4 kg
  Pris: 4,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

  FörtrÀfflig Fujifilm-optik

  Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

  TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

  AnvÀndbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

  TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

  TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

  Extrem portrÀtt-tele

  Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

  Specialobjektiv för portrÀtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

  TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

  TEST: Objektivguide

  VÀlj rÀtt objektiv till kameran

  Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  TEST: Panasonic Lumix GH5S

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  TEST: Leica CL

  Legenden lever

  Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
  TEST: Panasonic Lumix G9

  Superb spegelreflexdödare

  HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
  TEST: Nikon AF-S 8-15mm F3.5-4.5E ED

  Unik specialzoom

  NÀr en vidvinkelzoom inte Àr tillrÀckligt bred sÄ behöver man en fisheye-zoom.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×