TEST AV Mark Levinson No 519

En vacker dröm

Fantiserar du om en allt-i-ett-lösning av highend-klass sÄ Àr kanske Mark Levinsons lyxiga CD-förstÀrkare det som behövs för att uppfylla drömmen.

Ljud & Bild tycker:
LÄter som ingenting och allting pÄ samma gÄng. En vÀlljudande CD-spelare med strömning, förförstÀrkare och DAC Àr nÀstan för bra för att vara sant.
Komplex installation, ett par skötselmÀssiga svagheter och högt pris. Inga analoga ingÄngar.

Minns du din första kyss? Eller den dÀr gÄngen allt klaffade i solnedgÄngen och lyckan var fullstÀndig? Eller kanske den dÀr gÄngen nÀr gÄshuden framkallade rysningar nÀr favoritbandet spelade favoritlÄten pÄ den dÀr konserten du aldrig glömmer?

Om du svarar Ja pÄ en eller flera av frÄgorna sÄ vet du hur jag hade det nÀr jag lyssnade pÄ Mark Levinsons enastÄende digitalförstÀrkare hopkopplad med en brutalt kraftfull 250-wattare.

För de lÀsare som Ànnu inte smittats av hifi-bacillen kan jag berÀtta att Mark Levinson har funnits ett bra tag. De började i början pÄ 1970-talet och grundades av mannen med samma namn. Tillsammans med folk som John Curl och Thomas Colangelo skapade Mark Levinson ett varumÀrke som sedan dess kanske Àr mest kÀnt för otroligt vÀlljudande highend-förstÀrkare.

Läs också: Tivoli Audio Model One Digital
Tivoli-radio i stereo

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

Grundaren Mark Levinson har för lÀnge sedan lÀmnat företaget, men bÄde han och mÀrket lever i högönsklig vÀlmÄga.

De har Àgnat sig mest Ät tvÄkanalig hifi, i en prisklass dÀr konkurrensen Àr stenhÄrd. FörstÀrkare för över 100 000 kronor kan betraktas som smÄpengar av Mark Levinsons kunder. Det Àr vÀl ungefÀr vad de kan tÀnka sig att lÀgga pÄ en ny pickup till skivspelaren, eller kanske en nÀtkabel.

De som tillhör mÄlgruppen fÄr knappast skrÀmselhicka av priset pÄ Mar Levinson No 519, som trots allt Àr mycket mer Àn bara en förförstÀrkare.

TrÄdlös och digital

Egentligen Àr den tre apparater i en. NÀmligen en trÄdlös streaming-förstÀrkare med digital förförstÀrkare och digitalomvandlare och en integrerad CD-spelare. För att inte tala om en mycket fin hörlursförstÀrkare.

Man kan alltsĂ„ spela CD-samlingen och strömma musik trĂ„dlöst via wifi eller Bluetooth, alternativt via ethernet, och koppla in andra digitala ljudkĂ€llor. En förförstĂ€rkare med allt – utom skivspelarförstĂ€rkare, mĂ€rk vĂ€l.

En högst modern förförstÀrkare Àr det ocksÄ. Mark Levinson har integrerat Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer, Napster och internetradio. Du behöver bara logga in pÄ exempelvis Tidal, sÄ Àr du inne. Det gÄr ocksÄ att strömma trÄdlöst frÄn mobilen, vilket du redan har insett, och den spelar alla ljudformat.

VÀnder man pÄ den sÄ hittar man massor av digitala ingÄngar: USB med stöd för avspelning av DSD-filer, 110-ohms AES/EBU med XLR-kontakt samt tvÄ optiska och tvÄ koaxiala ingÄngar. Har du en musikserver inkopplad pÄ nÀtverket sÄ kan No 519 spela frÄn den ocksÄ.

PÄ fjÀrrkontrollen finns en knapp som Àr mÀrkt Clari-Fi. Den aktiverar en avancerad signalbehandling som sÀgs förbÀttra ljudet frÄn bland annat MP3 och AAC genom att rekonstruera den ursprungliga signalen.

Komplex

Det finns mycket annat att leka med ocksÄ. Tryck pÄ Select-knappen pÄ fronten sÄ dyker det upp en rad alternativ pÄ den stora fÀrgskÀrmen.

Det Àr hÀr du lÀgger in anvÀndarnamn och lösenord till nÀtverket och strömningstjÀnster och stÀller in flera av funktionerna. Till exempel om skÀrmen ska vara slÀckt, vad ingÄngarna ska heta och inte minst vÀlja ett av tre digitalfilter för digitala PCM-ljudkÀllor.

De kallas för Sharp, Slow och MinPhas och har olika karaktÀr som Àndrar hur brant eller flackt digitalfiltret ska vara. I praktiken handlar det om subtila skillnader i hur musiken upplevs, enligt min uppfattning.

En sÄ hÀr avancerad förstÀrkare mÄste inte nödvÀndigtvis vara komplicerad att anvÀnda, och det Àr den inte heller. Eller rÀttare sagt: nÀr du vÀl har knappat dig igenom alla instÀllningarna Àr den inte det. Men det kan ta sin lilla tid, inte bara för att menyerna Àr komplexa utan för att No 519 reagerar trögt pÄ knapparna. En del gÄnger tog det tvÄ sekunder frÄn det att jag tryckte tills nÄgot hÀnde.

Men nÀr allt Àr instÀllt Àr den oerhört enkelt att sköta. Antingen frÄn fronten, fjÀrrkontrollen eller med Mark Levinson Control-appen som du laddar ner till iOS eller Android.

Superfokuserad och nyanserad

Man kan betrakta No 519 som en snofsig CD-spelare, men vi testade den som CD-spelare, strömningsförstÀrkare, DAC och förförstÀrkare. Den kan fungera som en renodlad digital ljudkÀlla, kopplad till en förförstÀrkare som Mark Levinsons nya analoga No 523 (test Àr pÄ gÄng), dÄ kan man hoppa över volymkontrollen i No 519 och stÀlla in utgÄngen till Fixed Volume.

NÀr du strömmar styrs förstÀrkaren av en flerkÀrnig 1 GHz ARM Cortex-processor. I den digitala domÀnen tas signalbehandlingen om hand av en ESS-digitalprocessor som ska arbeta med 32-bitars upplösning för att hÀmta ut maximalt med detaljer utan digital förvrÀngning (jitter).

FörstÀrkarens utgÄngar Àr analoga. HÀr har Mark Levinson anvÀnt sig av en kaskadkonstruktion med tvÄ transistorer som Àr hopkopplade för att ge bÀttre linjaritet och större bandbredd. SÄ kallade JFET-transistorer (Junction Field-Effect Transistors) arbetar tillsammans med BJT-transistorer (Bipolar Junction Transistors) och Martin Logan skryter om komponenter av samma typ som anvÀnds i kÀnslig militÀr utrustning. Till exempel motstÄnd med tantalnitrid och kondensatorer av filmtyp, för att ge bÀttre ljud och stabilitet över tid och med varierande belastning och temperatur.

Det har gett förstÀrkaren en glasklar kvalitet som gör det svÄrt att beskriva nÄgon ljudkaraktÀr. Den har nÀmligen ingen. Mark Levinson-förstÀrkaren har en antiseptisk kvalitet som bÄde Àr uppfriskande och befriande.

Ta till exempel CD-spelaren – som för övrigt bygger pĂ„ ett TEAC-drivverk –, den ger inte ifrĂ„n sig vare sig en varm eller tunn ljudbild. Inte heller nĂ€r jag kopplar en MacBook till USB-ingĂ„ngen och strömmar Master-filer frĂ„n Tidal HiFi. För övrigt med avkodningen av MQA i Tidal eftersom omvandlaren inuti No 519 inte har inbyggt MQA-stöd.

Jag lyssnade pĂ„ 2L:s ”The Nordic Sound” och blev milt sagt förvĂ„nad över hur mycket information jag inte hade hört förut. Marianne Thorsens och Trondheimsolistenes Mozart-framföranden har jag hört otaliga gĂ„nger. Men aldrig sĂ„ hĂ€r. Inte Ola Gjeilos ”North Country II” heller. HĂ€r fanns en klangrikedom som saknar motstycke. Det kĂ€ndes som om ljudbilden var oĂ€ndligt överströdd med nyanser och instrumenten var som utskurna med diamant. Knivskarpt – faktiskt pĂ„ grĂ€nsen till för skarpt – men fullstĂ€ndigt felfritt och ofĂ€rgat.

Emmylou Harris ”Wrecking Ball” Ă€r en gammal favorit som jag kan utantill. Men det Ă€r inte ofta jag hört trummor, bas och perkussion lika stramt Ă„tergivet. Inte sĂ„ att ljudet Ă€r tunt, det finns tyngd bakom transienterna Ă€ven i basen, och med en potent effektförstĂ€rkare kommer du att mĂ€rka det tydligt.

Det Àr en anmÀrkningsvÀrd upplevelse att höra musiken sÄ frigjort och naturligt Ätergiven som hÀr. Det verkar som om Mark Levinson No 519 Àr framstÀlld i ett farmaceutiskt laboratorium, inte av ingenjörer i en lyssningsmiljö. Den Àr ett tveeggat svÀrd, eftersom den Ä ena sidan nÀstan Àr sÄ nÀra fullÀndat byggd, Ä andra sidan Àr den sÄ neutral att den Àr obestÀmbar. Det passar inte alla i smaken.

Referens

Det Ă€r svĂ„rt att jĂ€mföra Mark Levinson No 519 med nĂ„got annat. Var hittar man annars en CD-spelare, DAC, nĂ€tverksspelare och förförstĂ€rkare i en enda lĂ„da? I den hĂ€r prisklassen? Den Ă€r unik pĂ„ sĂ„ mĂ„nga sĂ€tt, inte bara pĂ„ grund av hur den lĂ„ter utan för allt man fĂ„r för pengarna. De som tycker att No 519 Ă€r precis vad de har drömt om betraktar det höga priset som totalsumman för en förstĂ€rkare med inbyggd strömning och CD-spelare som bonus. DĂ„ Ă€r det lĂ€tt att sammanfatta med att No 519 saknar motstycke – rent ljudmĂ€ssigt ocksĂ„.

Fakta & Betyg:
 • Mark Levinson No.519
  TrÄdlös förförstÀrkare med 32 bit/192 kHz-omvandlare
  Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer, Napster, nÀtradio
  Wifi, ethernet, Bluetooth
  DigitalingÄngar: USB, AES/EBU, 2 optiska, 2 koaxiala
  DigitalutgÄngar: AES/EBU, optisk, koaxial
  Analoga utgÄngar: RCA och XLR
  Klass A-hörlursuttag
  CD-spelare

  Pris: 231,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  TEST: Chord Electronics Hugo 2

  ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

  BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.
  TEST: T+A DAC 8 DSD

  Digital perfektion

  Glöm allt du hört om digitalomvandlare, den hÀr Àr allt annat Àn trÄkig
  TEST: NAD M50.2

  Highend-jukebox

  Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.
  TEST: McIntosh MC1.2KW

  Muskulös elegans

  Med 1200 watt till förfogande har man tillrÀckligt med muskler för att sparka in pÀrleporten till himlen.
  TEST: McIntosh C2600

  Rörande raffinerad

  Forntiden möter nutiden i en av de mest vÀlljudande förstÀrkarna vi har testat.

  TEST: Audio Research VT80

  Den perfekta partnern

  Förbluffande klangrikedom frÄn en förstÀrkare med enastÄende kvaliteter.
  TEST: Audio Research LS28

  Gammal teknik modern klang

  Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.
  TEST: AudioQuest Beetle

  TrollslÀndans storebror

  Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.
  TEST: Pro-Ject The Classic SB Superpack

  Klangrik och engagerande vinylsvarv

  Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.
  TEST: Yamaha R-N803D

  TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

  HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×