Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Electrocompaniet Prelude PI-2

Titel- försvararen

Vi blev väldigt imponerade av Prelude PI-2 när vi testade den hösten 2007. Hur går det nu när den får mäta sina krafter med andra?

Av / 2009-07-08 - 15:28
Electrocompaniet Prelude PI-2
Marius

PI-2 är den kraftigaste förstärkaren i Prelude-serien, med 2 x 100 watt till förfogande. Det finns även en 50-wattare men den marginella prisskillnaden på bara 5 000 kronor gör nog att många föredrar de extra krafter som 100-wattaren kan erbjuda. Lite större strömförsörjning och dubbelt så stor kondensatorbank i utgångssteget gör också att den har större resurser för musikens kraftiga utbrott. Utöver två vanliga RCA-ingångar har PI-2 två balanserade XLR-ingångar.

Ljudkvaliteten
Anslagen på en flygels tangenter skildras med bra attack och kabinettets klangbotten är tydlig. Precis som H/K har Electrocompaniet en fyllig och varm klangbalans. Men Electrocompaniet har en rappare transientrespons, som ger inspelningarna en mer lekfull och ledig prägel.

Ljudbilden öppnar sig dessutom väsentligt mer med PI-2 som motor i stereon. Flygeln låter bredare och vi får ett större intryck av djup. Det är dessutom påtagligt mer snärt i de ljusaste tangenterna, även om PI-2 hade kunnat vara ännu bättre. Men den känns som en mer ärlig förstärkare än H/K:s HK 990.

Heather Novas mjuka röst framträder bättre i ljudbilden med PI-2 och gitarrlådan har en härligt komplax tonstruktur. Cellon är placerad en bra bit åt vänster, precis som den ska.

Hiphop à la Blackalicious, med saftiga rytmer och Gift of Gabs imponerande snabba käft, låter mycket bra med PI-2. Tonerna är mer raffinerade än med H/K, så det är lättare att höra orden i texten. Ljudbilden har även en tydligare struktur. På låg volym gör den varma och fylliga basen att förstärkaren ger ett intryck av att vara större än den är i verkligheten. Den kan spela ganska så högt, men när man vrider upp volymen en del så hör man att den tappar orken lite. Den är till exempel helt chanslös mot H/K:s kraftverk.

Allt som allt saknar vi en lite mer finkornig återgivning, särskilt i övertonerna. I hopp om att ljudbilden ska öppna sig ännu mer växlar vi från vanlig RCA till balanserad XLR. Vi blir dock besvikna över att vi knappt hör någon skillnad, och konstaterar att XLR-ingångarna knappast är så helbalanserade som Electrocompaniet hävdar.
 

Ljud & Bild tycker

Fyllig och bra bas. Stort ljud. Kunde varit mer finslipad i diskanten.

Också i detta test:

Fem integrerade stereoförstärkare

NAD C375BEE

Kraftkarl med musikaliska förmågor

Från NAD kommer testets billigaste förstärkare. En kraftkarl med muskler som orkar driva snudd på vad som helst. Överraskningen är att den dessutom låter bra!

Kraft! Dynamik. Komplex klang.
Inget för de här pengarna.
Läs hela testet

Naim NAIT XS

Det uppen-bara valet

Den här förstärkaren från Naim anges lämna beskedliga 60 watt per kanal. På frågan om det räcker för att leverera varorna är svaret otvetydigt Ja!

Dynamik. Upplösning. Gigantisk ljudbild.
Ingenting.
Läs hela testet

Harman/Kardon HK 990

En riktig knockout

HK 990 är rena rama kraftverket. Digital rumskorrektion och inbyggda D/A-omvandlare gör att den tillhör de mest spännande i sin klass.

Massor av kraft. Rumskorrektion.
Saknar finess. Lite ”trög”.
Läs hela testet

Rega Elicit

Underhållande

Engelska Rega har lanserat sin nya toppmodell, Elicit. En riktigt läcker förstärkare som kan låta riktigt vackert.

Låter fint och raffinerat.
Saknar spänst.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen