Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Elac SUB 2070

Knytnäve i silkesvante

Elacs nya dubbeldäckare är både kraftfull och finkänslig. Trådlös överföring och app-styrning gör SUB 2070 till en av testets mest avancerade.

Av / 2015-05-06 - 05:00
Elac SUB 2070
Audun Hage

Elac är kanske inte det första märket man kommer att tänka på när det handlar om subbasar. Snarare tvärtom: det tyska märket har blivit känt för sina utsökta hifi-högtalare med JET-banddiskanter som levererar en oerhört utsträckt och finkornig diskantåtergivning. Nu har dock Elac lanserat en splitter ny serie subbasar som ska ge högtalarna bättre räckvidd i basregistret också.

SUB 2070
Den nya baslådan är en seriös och gedigen konstruktion. I välkänd Elac-stil skiner den blankpolerade pianolacken ännu lite klarare än hos konkurrenterna. SUB 2070 har två 10-tums aktiva baselement monterade i en push-push/pull-pull-konfiguration där membranen spelar i motsatt riktning från varandra. Eftersom elementen dessutom är hoplänkade rent fysiskt utjämnas mycket av vibrationerna i själva kabinettet.

I likhet med REL stöder Elac trådlös ljudöverföring via en USB-dongel. Som enda testdeltagare har den dessutom fjärrstyrning via mobilen. En särskild Sub Control-app låter dig ställa in parametrar som nivå, delningsfrekvens och fas direkt från soffan! Du kan också använda mobilens inbyggda mikrofon för att kalibrera frekvensresponsen.

Ljudkvalitet
Elacs högtalare är kända för sin precision och SUB 2070 är helt klart värdig sitt namn. Basåtergivningen är superstram, taktfast och harmonisk, samt har en rejäl tyngd och förmåga att gräva djupt ner i frekvenserna. Daft Punks trummor serveras med en saftig skjuts och synthbasen får det att dunka härligt i soffryggen.

Vad vi särskilt lägger märke till med Elac-baslådan är byggkvaliteten och hur den bidrar till ett bättre ljud. Man hör enkelt hur elementet ”startar och stannar” snabbare än i en del konkurrenter och hur det skiljer bättre på kontrabasens tonhöjder. Och inte nog med det: på ljudnivåer där framför allt DALI och REL uppvisar tydliga tecken till vantrivsel, är Elac nästan helt befriad från vibrationer och förvrängning. Vilket gör detta till en värdig kandidat inte bara till kräsen hifi utan också krävande hemmabio.

Elac gör nämligen ingen besviken med film, med ”Godzilla” visar den att den kan dundra på lika bra som de bästa. Hela rummet sätts i rörelse och allt som inte är fastskruvat flyttar på sig när Godzilla raserar den ena storstaden efter den andra. Den här subbasen är definitivt ingen mes!

Slutsats
Vid första anblicken verkar kanske SUB 2070 som en ”underdog” i den här församlingen med professionella subbasspecialister, men testet visar att Elac står sig riktigt bra mot rivalerna. Detta är en fin och musikalisk, mekaniskt solid och hårtslående subbas som kan ta plats i såväl renodlade hemmabiografer som kräsna hifi-anläggningar. Tar man med möjligheten med trådlös överföring i beräkningen, plus enklare skötsel tack vare app-styrning, är det ingen tvekan om att Elac 2070 förtjänar en rekommendation.

Ljud & Bild tycker

En precis och potent subbas som blandar sig fint i ljudbilden och har en närmast sömlös övergång till fronthögtalarna. Basåtergivningen är lätt och lekfull, befriad från eftersläpningar och ojämnheter. Saknar lite nivå i den allra djupaste basen.

Också i detta test:

6 subbasar

SVS SB13-Ultra

Brutal slagkraft

Med hjälp av testets största element bjuder SVS kraftkarl på hårda slag till både film och musik. Och den låter bra!

Här kombineras stor slagkraft med en förmåga att hänga med i svängarna på alla musikstilar. Filmeffekterna återges också med stor övertygelse.
Funktioner och display sitter på baksidan, vilket krånglar till inställningen. Inte fullt lika stram och upplöst som vissa andra.
Läs hela testet

REL S/5

Bäst på musik

Så fort den här subbasen kopplades in hörde vi att allting satt som det skulle.

Om akustisk musik är favoritsysslan så ger S/5 en helt magisk basåtergivning. Stram och välkontrollerad och förbaskat väl integrerad i ljudbilden. Funkar bra med film också.
De allra djupaste bastonerna får subbasen att skorra på hög volym.
Läs hela testet

Velodyne SPL-1200 Ultra

Flexibel kraftkarl

Här får du mycket kraft i ett kompakt kabinett, kombinerat med automatisk rumskorrektion och fjärrstyrning.

En ytterst kapabel subbas med plenty av kraft och stora möjligheter för anpassning efter rummet. Plus för automatisk rumskorrektion.
Vi önskar oss lite mer attack och finess i det högre basregistret.
Läs hela testet

JL Audio E-Sub E112

Muskler och finess

JL Audio ger det bästa av två världar: stram detaljerad djupbas och en kolossal slagkraft!

JL Audio E112 är byggd som en stridsvagn och kan nästan mullra lika högt också. Den kombinerar stram och precis bas i musik med öronbedövande och kraftfull djupbas med film. Den gör helt enkelt allt vi förväntar oss av en bra subbas!
E112 är inte fullt lika finkänslig och lyhörd som de mest musikaliska subbasarna, men inte långt ifrån.
Läs hela testet

DALI P-10 DSS

Kompakt allroundare

DALIs variant på temat highend-subbas är både läcker och välljudande, men något djupbasmonster är den inte.

DALI har skapat en oerhört läcker subbas, som hänger med rytmerna fint. Fjärrkontroll är ett stort plus!
De djupaste baseffekterna saknar tyngd och kontroll.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Ljud & Bild
Rulla till toppen