annonse
annonse
annonse

Earthquake CinenovaGrande

Stor, större, störst

Det enorma sjukanaliga CinenovaGrande-slutsteget kan också spela musik!

Plus
Kraft så det räcker Musikalitet
Minus
Stor och tung Kräver ren ström

Earthquake heter firman, ett namn som förpliktigar. Man har gjort sig kända för att bjuda på omskakande upplevelser på flera sätt. Ett sätt är att de har ett par olika buttkickers som verkligen kicks *ss. En buttkicker är en högtalarmotor (magnetsystemet) som kopplas till din stol, en plattform dina möbler står på eller liknande och sätter hela kroppen i vibration när det är djup bas.

Effekten vid t.ex. katastroffilmer eller Jurassic Park-typ och liknande filmer är häpnadsväckande och ger en – ja, ursäkta – bokstavligt talat skakande upplevelse.

Men firman har även våldsam bilstereo – här finns några av de häftigaste bashögtalare jag både har sett och hört med magnetsystem som inte är av den här världen – och hifi-högtalare på sitt program. Och – de har elektronik, rätt speciell elektronik till och med. Det är också elektronik från Earthquake vi ska se närmare på här, i form av ett sjukanaligt slutsteg av det våldsammare slaget.

Sju kanaler
Under flera år har man haft ett häftigt mångkanaligt bioslutsteg på programmet. När man sedan tog fram en billigare modell gjorde man några tekniska landvinningar som man också beslutade skulle komma den stora modellen tillgodo.

cinenovagrande_02

CinenovaGrande, som den stora modellen heter, är verkligen en best. Det märker man redan när man får den levererad. Två man krävs för att ta hand om den drygt 60 kg tunga apparaten. Det låter våldsamt, men när man ser hur förstärkaren är uppbyggd är det inte så konstigt.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Moduluppbyggnad är nyckelordet. Det betyder att det sitter sju likadana kompletta förstärkare med var sin egen kondensatorbank i apparaten. Det betyder att det finns förutsättningar för att den effekt som förstärkaren kan ge är likadan för alla kanaler oavsett hur många kanaler som spelar.

På (väldigt) många surroundreceivrar till exempel, anges ofta utgångseffekten till vad förstärkaren kan prestera när strömförsörjningen bara ska dra en enda kanal och inte sju. Det blir ungefär som hur man uppger bränsleförbrukningen på en modern bil, vilket alltid är under så idealiska omständigheter som det bara går. En modern småbil har lika stor chans att klara att hålla de uppgivna data som en snöboll har chans att överleva i en varm stekpanna. Likadant är det alltså i många fall med surroundförstärkare.

Men icke så med CinenovaGrande. Se på de uppgivna utgångseffekterna, och du förstår att här finns resurser utöver det vanliga. Speciellt när man bryggkopplar två förstärkare och får effekter du normalt inte har en chans att få i en förstärkare. Det är ett veritabelt kraftverk vi har att göra med.

Flexibel blir förstärkaren också av att varje enskild kanal har inbyggt variabelt hi-/lo-pass-delningsfilter. Det gör att de olika förstärkarna verkligen kan specialanpassas till den typ av surroundkanal de ska spela.

Landvinningarna
Nyheterna som gjorde att man valde att göra denna nya och reviderade version av CinenovaGrande är först ett skyddskretssystem kallat MARS, som handlar om att skyddskretsen känner av högtalarutgångarnas elektromagnetiska signatur, som man kallar det, så att skyddskretsen är helt separerad från audiokretsarna. Det hela bygger på H.C. Ørsteds teorier.

cinenovagrande_05
Baksidan visar tydligt att det handlar om sju separata förstärkare med egna inställningsmöjligheter.

ION, In-circuit Optimization Network, är nästa landvinning. Den innebär att man kan tweaka och optimera den färdigbyggda kretsen via en diagnostikdator.

Det tredje är ConCurrent-strömförsörjning, som säger att den kan ge full kraft till alla kanaler samtidigt. Det handlar om att varje kanal har sin egen kondensatorbank och utgång från transformatorn och behöver således inte dela med sig av strömmen till någon annan förstärkare.

Ja, jag vet att det är ultrakorta förklaringar, men platsen tillåter inte mer här. Överkursintresserade kan hitta mer på Earthquakes hemsida.

Enkelt och simpelt
I princip är det enkelheten själv att använda CinenovaGrande. Du kan använda XLR eller RCA till ingången och så är det bara att hänga på högtalare för kanalen i fråga. Vill man bryggkoppla två förstärkare och få effekt så det räcker, gör de medföljande instruktionerna att du får svårt att göra fel. Men kolla så att dina högtalare klarar effekten, det kan bli många watt du häller i dem!

Vill du använda kanalernas hi/lopass-filter är det också synnerligen enkelt. Ingenting med teckenfönster, menyer och styrning med fjärrkontroll, det är brytare, omställare och potentiometer det handlar om. Rent analogt, med andra ord.

Strömkabeln är speciell och du kan inte använda en standardkabel. Förstärkaren trivs bäst med jord och ren ström, jag fick i varje fall aningen nätbrum vid ett par tillfällen när jag provade att köra ojordat via ett vanligt vägguttag utan min sedvanliga Quantum-box. På baksidan finns också en sorts huvudströmbrytare som ger ett intryck av industriapparat. Fronten har bara av/på och sex indikatorlampor. En högst begriplig förstärkare, alltså.

Kraft, styrka – och musik
Okej, kraft och styrka är väl bra till surround. Men jag har ett annat sätt att se på saken. Att en apparat är bra till surround gör den inte automatiskt bra till musik. Om den däremot är bra till musik, är den nästan utan undantag också bra till surround.

CinenovaGrande_10
Var det någon som sade kompakt uppbyggnad? Den enorma ringkärnetransformatorn sitter bultad mot frontplattan.

Därför startar vi naturligtvis med musik. Ett kraftverk som detta ska naturligtvis få spela – Kraftwerk! Inspelningarna från Kling & Klang Studio handlar förutom ett i mitt tycke suveränt musikaliskt innehåll om transientsnabbhet, precision och dynamik. Och här överraskar Earthquake CinenovaGrande med att ta sig an återgivningen på ett sätt som många renodlade high-end-slutsteg skulle önska att de kunde. Här finns både kraft och precision, dynamik och en alldeles utmärkt bakgrundstystnad. Det fungerar helt enkelt synnerligen fint.

Provar vi istället en gammal finstämd inspelning som En gång i Stockholm med Monica Zetterlund, får vi både rätt patina över inspelningen och den säregna drömstämning som bara den goda anläggningen kan åstadkomma. För att få fram det måste det vara en tyst och svart bakgrund och förstärkaren ska ge ett så litet eget fingeravtryck som möjligt. CinenovaGrande klarar detta på ett överraskande fint sätt även med high-end-mått mätt. Jag är förvånad över hur musikaliskt och sprött det här kraftverket kan spela. Det är riktigt bra.

Surround då? Ja, låt oss bara säga att du kan få all den kraft du behöver – och lite till. Här är det ett synnerligen kompetent slutsteg, och flexibiliteten i att du exempelvis kan köra ett femkanalssystem och lägga till två passiva subwoofrar från samma slutsteg gör det hela mycket spännande. Speciellt kanske också om du hör till dem som spelar musik i mångkanal eller gillar konsertfilmer.

Slutsats
Earthquake CinenovaGrande är en mycket flexibel förstärkare som kan ge upp till sju kanaler med både kraft och styrka. Men också med kvalitet, mycket hög kvalitet, inte minst som musikspelare.

I mitt tycke är det så här som surroundslutsteg ska byggas, och att det dessutom kan fungera som en oerhört kraftfull stereoförstärkare är bara extra plus. Mycket värde för pengarna, provlyssning rekommenderas!

Earthquake heter firman, ett namn som förpliktigar. Man har gjort sig kända för att bjuda på omskakande upplevelser på flera sätt. Ett sätt är att de har ett par olika buttkickers som verkligen kicks *ss. En buttkicker är en högtalarmotor (magnetsystemet) som kopplas till din stol, en plattform dina möbler står på eller liknande och sätter hela kroppen i vibration när det är djup bas. Effekten vid t.ex. katastroffilmer eller Jurassic Park-typ och liknande filmer är häpnadsväckande och ger en – ja, ursäkta – bokstavligt talat skakande upplevelse. Men firman har även våldsam bilstereo – här finns några av de häftigaste bashögtalare jag både har sett och hört med magnetsystem som inte är av den här världen – och hifi-högtalare på sitt program. Och – de har elektronik, rätt speciell elektronik till och med. Det är också elektronik från Earthquake vi ska se närmare på här, i form av ett sjukanaligt slutsteg av det våldsammare slaget. Sju kanaler Under flera år har man haft ett häftigt mångkanaligt bioslutsteg på programmet. När man sedan tog fram en billigare modell gjorde man några tekniska landvinningar som man också beslutade skulle komma den stora modellen tillgodo. cinenovagrande_02 CinenovaGrande, som den stora modellen heter, är verkligen en best. Det märker man redan när man får den levererad. Två man krävs för att ta hand om den drygt 60 kg tunga apparaten. Det låter våldsamt, men när man ser hur förstärkaren är uppbyggd är det inte så konstigt. Moduluppbyggnad är nyckelordet. Det betyder att det sitter sju likadana kompletta förstärkare med var sin egen kondensatorbank i apparaten. Det betyder att det finns förutsättningar för att den effekt som förstärkaren kan ge är likadan för alla kanaler oavsett hur många kanaler som spelar. På (väldigt) många surroundreceivrar till exempel, anges ofta utgångseffekten till vad förstärkaren kan prestera när strömförsörjningen bara ska dra en enda kanal och inte sju. Det blir ungefär som hur man uppger bränsleförbrukningen på en modern bil, vilket alltid är under så idealiska omständigheter som det bara går. En modern småbil har lika stor chans att klara att hålla de uppgivna data som en snöboll har chans att överleva i en varm stekpanna. Likadant är det alltså i många fall med surroundförstärkare. Men icke så med CinenovaGrande. Se på de uppgivna utgångseffekterna, och du förstår att här finns resurser utöver det vanliga. Speciellt när man bryggkopplar två förstärkare och får effekter du normalt inte har en chans att få i en förstärkare. Det är ett veritabelt kraftverk vi har att göra med. Flexibel blir förstärkaren också av att varje enskild kanal har inbyggt variabelt hi-/lo-pass-delningsfilter. Det gör att de olika förstärkarna verkligen kan specialanpassas till den typ av surroundkanal de ska spela. Landvinningarna Nyheterna som gjorde att man valde att göra denna nya och reviderade version av CinenovaGrande är först ett skyddskretssystem kallat MARS, som handlar om att skyddskretsen känner av högtalarutgångarnas elektromagnetiska signatur, som man kallar det, så att skyddskretsen är helt separerad från audiokretsarna. Det hela bygger på H.C. Ørsteds teorier. cinenovagrande_05 Baksidan visar tydligt att det handlar om sju separata förstärkare med egna inställningsmöjligheter. ION, In-circuit Optimization Network, är nästa landvinning. Den innebär att man kan tweaka och optimera den färdigbyggda kretsen via en diagnostikdator. Det tredje är ConCurrent-strömförsörjning, som säger att den kan ge full kraft till alla kanaler samtidigt. Det handlar om att varje kanal har sin egen kondensatorbank och utgång från transformatorn och behöver således inte dela med sig av strömmen till någon annan förstärkare. Ja, jag vet att det är ultrakorta förklaringar, men platsen tillåter inte mer här. Överkursintresserade kan hitta mer på Earthquakes hemsida. Enkelt och simpelt I princip är det enkelheten själv att använda CinenovaGrande. Du kan använda XLR eller RCA till ingången och så är det bara att hänga på högtalare för kanalen i fråga. Vill man bryggkoppla två förstärkare och få effekt så det räcker, gör de medföljande instruktionerna att du får svårt att göra fel. Men kolla så att dina högtalare klarar effekten, det kan bli många watt du häller i dem! Vill du använda kanalernas hi/lopass-filter är det också synnerligen enkelt. Ingenting med teckenfönster, menyer och styrning med fjärrkontroll, det är brytare, omställare och potentiometer det handlar om. Rent analogt, med andra ord. Strömkabeln är speciell och du kan inte använda en standardkabel. Förstärkaren trivs bäst med jord och ren ström, jag fick i varje fall aningen nätbrum vid ett par tillfällen när jag provade att köra ojordat via ett vanligt vägguttag utan min sedvanliga Quantum-box. På baksidan finns också en sorts huvudströmbrytare som ger ett intryck av industriapparat. Fronten har bara av/på och sex indikatorlampor. En högst begriplig förstärkare, alltså. Kraft, styrka – och musik Okej, kraft och styrka är väl bra till surround. Men jag har ett annat sätt att se på saken. Att en apparat är bra till surround gör den inte automatiskt bra till musik. Om den däremot är bra till musik, är den nästan utan undantag också bra till surround. CinenovaGrande_10 Var det någon som sade kompakt uppbyggnad? Den enorma ringkärnetransformatorn sitter bultad mot frontplattan. Därför startar vi naturligtvis med musik. Ett kraftverk som detta ska naturligtvis få spela – Kraftwerk! Inspelningarna från Kling & Klang Studio handlar förutom ett i mitt tycke suveränt musikaliskt innehåll om transientsnabbhet, precision och dynamik. Och här överraskar Earthquake CinenovaGrande med att ta sig an återgivningen på ett sätt som många renodlade high-end-slutsteg skulle önska att de kunde. Här finns både kraft och precision, dynamik och en alldeles utmärkt bakgrundstystnad. Det fungerar helt enkelt synnerligen fint. Provar vi istället en gammal finstämd inspelning som En gång i Stockholm med Monica Zetterlund, får vi både rätt patina över inspelningen och den säregna drömstämning som bara den goda anläggningen kan åstadkomma. För att få fram det måste det vara en tyst och svart bakgrund och förstärkaren ska ge ett så litet eget fingeravtryck som möjligt. CinenovaGrande klarar detta på ett överraskande fint sätt även med high-end-mått mätt. Jag är förvånad över hur musikaliskt och sprött det här kraftverket kan spela. Det är riktigt bra. Surround då? Ja, låt oss bara säga att du kan få all den kraft du behöver – och lite till. Här är det ett synnerligen kompetent slutsteg, och flexibiliteten i att du exempelvis kan köra ett femkanalssystem och lägga till två passiva subwoofrar från samma slutsteg gör det hela mycket spännande. Speciellt kanske också om du hör till dem som spelar musik i mångkanal eller gillar konsertfilmer. Slutsats Earthquake CinenovaGrande är en mycket flexibel förstärkare som kan ge upp till sju kanaler med både kraft och styrka. Men också med kvalitet, mycket hög kvalitet, inte minst som musikspelare. I mitt tycke är det så här som surroundslutsteg ska byggas, och att det dessutom kan fungera som en oerhört kraftfull stereoförstärkare är bara extra plus. Mycket värde för pengarna, provlyssning rekommenderas!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Earthquake CinenovaGrande
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • 7-kanals slutsteg
 • 1450 watt i 1 ohm
 • 1000 watt i 2 ohm
 • 660 watt i 4 ohm
 • 330 watt i 8 ohm
 • 1500 watt bryggad i 8 ohm
 • 2500 watt bryggad i 4 ohm
 • 2800 watt bryggad i 2 ohm
 • XLR- och RCA- ingångar
 • Frekvensområde: 20–20 000 Hz
 • Inbyggt variabelt delningsfilter (hi-pass/lo-pass)
 • Vikt: 61,5 kg
 • Pris: 47 000 kr
Pris: 47000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×