TEST AV Earthquake CinenovaGrande

Stor, större, störst

Det enorma sjukanaliga CinenovaGrande-slutsteget kan ocksÄ spela musik!

Ljud & Bild tycker:
Kraft sÄ det rÀcker Musikalitet
Stor och tung KrÀver ren ström

Earthquake heter firman, ett namn som förpliktigar. Man har gjort sig kÀnda för att bjuda pÄ omskakande upplevelser pÄ flera sÀtt. Ett sÀtt Àr att de har ett par olika buttkickers som verkligen kicks *ss. En buttkicker Àr en högtalarmotor (magnetsystemet) som kopplas till din stol, en plattform dina möbler stÄr pÄ eller liknande och sÀtter hela kroppen i vibration nÀr det Àr djup bas.

Effekten vid t.ex. katastroffilmer eller Jurassic Park-typ och liknande filmer Ă€r hĂ€pnadsvĂ€ckande och ger en – ja, ursĂ€kta – bokstavligt talat skakande upplevelse.

Men firman har Ă€ven vĂ„ldsam bilstereo – hĂ€r finns nĂ„gra av de hĂ€ftigaste bashögtalare jag bĂ„de har sett och hört med magnetsystem som inte Ă€r av den hĂ€r vĂ€rlden – och hifi-högtalare pĂ„ sitt program. Och – de har elektronik, rĂ€tt speciell elektronik till och med. Det Ă€r ocksĂ„ elektronik frĂ„n Earthquake vi ska se nĂ€rmare pĂ„ hĂ€r, i form av ett sjukanaligt slutsteg av det vĂ„ldsammare slaget.

Läs också: Tivoli Audio Model One Digital
Tivoli-radio i stereo

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

Sju kanaler
Under flera Är har man haft ett hÀftigt mÄngkanaligt bioslutsteg pÄ programmet. NÀr man sedan tog fram en billigare modell gjorde man nÄgra tekniska landvinningar som man ocksÄ beslutade skulle komma den stora modellen tillgodo.

cinenovagrande_02

CinenovaGrande, som den stora modellen heter, Àr verkligen en best. Det mÀrker man redan nÀr man fÄr den levererad. TvÄ man krÀvs för att ta hand om den drygt 60 kg tunga apparaten. Det lÄter vÄldsamt, men nÀr man ser hur förstÀrkaren Àr uppbyggd Àr det inte sÄ konstigt.

Moduluppbyggnad Àr nyckelordet. Det betyder att det sitter sju likadana kompletta förstÀrkare med var sin egen kondensatorbank i apparaten. Det betyder att det finns förutsÀttningar för att den effekt som förstÀrkaren kan ge Àr likadan för alla kanaler oavsett hur mÄnga kanaler som spelar.

PÄ (vÀldigt) mÄnga surroundreceivrar till exempel, anges ofta utgÄngseffekten till vad förstÀrkaren kan prestera nÀr strömförsörjningen bara ska dra en enda kanal och inte sju. Det blir ungefÀr som hur man uppger brÀnsleförbrukningen pÄ en modern bil, vilket alltid Àr under sÄ idealiska omstÀndigheter som det bara gÄr. En modern smÄbil har lika stor chans att klara att hÄlla de uppgivna data som en snöboll har chans att överleva i en varm stekpanna. Likadant Àr det alltsÄ i mÄnga fall med surroundförstÀrkare.

Men icke sÄ med CinenovaGrande. Se pÄ de uppgivna utgÄngseffekterna, och du förstÄr att hÀr finns resurser utöver det vanliga. Speciellt nÀr man bryggkopplar tvÄ förstÀrkare och fÄr effekter du normalt inte har en chans att fÄ i en förstÀrkare. Det Àr ett veritabelt kraftverk vi har att göra med.

Flexibel blir förstÀrkaren ocksÄ av att varje enskild kanal har inbyggt variabelt hi-/lo-pass-delningsfilter. Det gör att de olika förstÀrkarna verkligen kan specialanpassas till den typ av surroundkanal de ska spela.

Landvinningarna
Nyheterna som gjorde att man valde att göra denna nya och reviderade version av CinenovaGrande Àr först ett skyddskretssystem kallat MARS, som handlar om att skyddskretsen kÀnner av högtalarutgÄngarnas elektromagnetiska signatur, som man kallar det, sÄ att skyddskretsen Àr helt separerad frÄn audiokretsarna. Det hela bygger pÄ H.C. Ørsteds teorier.

cinenovagrande_05
Baksidan visar tydligt att det handlar om sju separata förstÀrkare med egna instÀllningsmöjligheter.

ION, In-circuit Optimization Network, Àr nÀsta landvinning. Den innebÀr att man kan tweaka och optimera den fÀrdigbyggda kretsen via en diagnostikdator.

Det tredje Àr ConCurrent-strömförsörjning, som sÀger att den kan ge full kraft till alla kanaler samtidigt. Det handlar om att varje kanal har sin egen kondensatorbank och utgÄng frÄn transformatorn och behöver sÄledes inte dela med sig av strömmen till nÄgon annan förstÀrkare.

Ja, jag vet att det Ă€r ultrakorta förklaringar, men platsen tillĂ„ter inte mer hĂ€r. Överkursintresserade kan hitta mer pĂ„ Earthquakes hemsida.

Enkelt och simpelt
I princip Àr det enkelheten sjÀlv att anvÀnda CinenovaGrande. Du kan anvÀnda XLR eller RCA till ingÄngen och sÄ Àr det bara att hÀnga pÄ högtalare för kanalen i frÄga. Vill man bryggkoppla tvÄ förstÀrkare och fÄ effekt sÄ det rÀcker, gör de medföljande instruktionerna att du fÄr svÄrt att göra fel. Men kolla sÄ att dina högtalare klarar effekten, det kan bli mÄnga watt du hÀller i dem!

Vill du anvÀnda kanalernas hi/lopass-filter Àr det ocksÄ synnerligen enkelt. Ingenting med teckenfönster, menyer och styrning med fjÀrrkontroll, det Àr brytare, omstÀllare och potentiometer det handlar om. Rent analogt, med andra ord.

Strömkabeln Àr speciell och du kan inte anvÀnda en standardkabel. FörstÀrkaren trivs bÀst med jord och ren ström, jag fick i varje fall aningen nÀtbrum vid ett par tillfÀllen nÀr jag provade att köra ojordat via ett vanligt vÀgguttag utan min sedvanliga Quantum-box. PÄ baksidan finns ocksÄ en sorts huvudströmbrytare som ger ett intryck av industriapparat. Fronten har bara av/pÄ och sex indikatorlampor. En högst begriplig förstÀrkare, alltsÄ.

Kraft, styrka – och musik
Okej, kraft och styrka Àr vÀl bra till surround. Men jag har ett annat sÀtt att se pÄ saken. Att en apparat Àr bra till surround gör den inte automatiskt bra till musik. Om den dÀremot Àr bra till musik, Àr den nÀstan utan undantag ocksÄ bra till surround.

CinenovaGrande_10
Var det nÄgon som sade kompakt uppbyggnad? Den enorma ringkÀrnetransformatorn sitter bultad mot frontplattan.

DĂ€rför startar vi naturligtvis med musik. Ett kraftverk som detta ska naturligtvis fĂ„ spela – Kraftwerk! Inspelningarna frĂ„n Kling & Klang Studio handlar förutom ett i mitt tycke suverĂ€nt musikaliskt innehĂ„ll om transientsnabbhet, precision och dynamik. Och hĂ€r överraskar Earthquake CinenovaGrande med att ta sig an Ă„tergivningen pĂ„ ett sĂ€tt som mĂ„nga renodlade high-end-slutsteg skulle önska att de kunde. HĂ€r finns bĂ„de kraft och precision, dynamik och en alldeles utmĂ€rkt bakgrundstystnad. Det fungerar helt enkelt synnerligen fint.

Provar vi istÀllet en gammal finstÀmd inspelning som En gÄng i Stockholm med Monica Zetterlund, fÄr vi bÄde rÀtt patina över inspelningen och den sÀregna drömstÀmning som bara den goda anlÀggningen kan Ästadkomma. För att fÄ fram det mÄste det vara en tyst och svart bakgrund och förstÀrkaren ska ge ett sÄ litet eget fingeravtryck som möjligt. CinenovaGrande klarar detta pÄ ett överraskande fint sÀtt Àven med high-end-mÄtt mÀtt. Jag Àr förvÄnad över hur musikaliskt och sprött det hÀr kraftverket kan spela. Det Àr riktigt bra.

Surround dĂ„? Ja, lĂ„t oss bara sĂ€ga att du kan fĂ„ all den kraft du behöver – och lite till. HĂ€r Ă€r det ett synnerligen kompetent slutsteg, och flexibiliteten i att du exempelvis kan köra ett femkanalssystem och lĂ€gga till tvĂ„ passiva subwoofrar frĂ„n samma slutsteg gör det hela mycket spĂ€nnande. Speciellt kanske ocksĂ„ om du hör till dem som spelar musik i mĂ„ngkanal eller gillar konsertfilmer.

Slutsats
Earthquake CinenovaGrande Àr en mycket flexibel förstÀrkare som kan ge upp till sju kanaler med bÄde kraft och styrka. Men ocksÄ med kvalitet, mycket hög kvalitet, inte minst som musikspelare.

I mitt tycke Àr det sÄ hÀr som surroundslutsteg ska byggas, och att det dessutom kan fungera som en oerhört kraftfull stereoförstÀrkare Àr bara extra plus. Mycket vÀrde för pengarna, provlyssning rekommenderas!

Fakta & Betyg:
  • 7-kanals slutsteg
  • 1450 watt i 1 ohm
  • 1000 watt i 2 ohm
  • 660 watt i 4 ohm
  • 330 watt i 8 ohm
  • 1500 watt bryggad i 8 ohm
  • 2500 watt bryggad i 4 ohm
  • 2800 watt bryggad i 2 ohm
  • XLR- och RCA- ingĂ„ngar
  • FrekvensomrĂ„de: 20–20 000 Hz
  • Inbyggt variabelt delningsfilter (hi-pass/lo-pass)
  • Vikt: 61,5 kg
  • Pris: 47 000 kr
  Pris: 47,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  TEST: Chord Electronics Hugo 2

  ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

  BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.
  TEST: T+A DAC 8 DSD

  Digital perfektion

  Glöm allt du hört om digitalomvandlare, den hÀr Àr allt annat Àn trÄkig
  TEST: NAD M50.2

  Highend-jukebox

  Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.
  TEST: McIntosh MC1.2KW

  Muskulös elegans

  Med 1200 watt till förfogande har man tillrÀckligt med muskler för att sparka in pÀrleporten till himlen.
  TEST: McIntosh C2600

  Rörande raffinerad

  Forntiden möter nutiden i en av de mest vÀlljudande förstÀrkarna vi har testat.

  TEST: Audio Research VT80

  Den perfekta partnern

  Förbluffande klangrikedom frÄn en förstÀrkare med enastÄende kvaliteter.
  TEST: Audio Research LS28

  Gammal teknik modern klang

  Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.
  TEST: AudioQuest Beetle

  TrollslÀndans storebror

  Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.
  TEST: Pro-Ject The Classic SB Superpack

  Klangrik och engagerande vinylsvarv

  Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.
  TEST: Yamaha R-N803D

  TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

  HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×