TEST AV Dynaudios Xeo3

Äkta hifi utan kablar

Xeo3 Àr den minsta modellen i Dynaudios nya trÄdlösa serie. Men den Àr bara liten pÄ utsidan.

Ljud & Bild tycker:
TrÄdlös. Upplöst och dynamisk. Flera zoner.
Aningen diffust stereoperspektiv.

TrÄdlösa högtalare Àr kolossalt praktiska. För det första blir man av med alla fula högtalarkablar. För det andra blir högtalarna betydligt mer lÀttplacerade eftersom deras avstÄnd till ljudkÀllan inte lÀngre begrÀnsas av kablar, sÄ du kan stÀlla dem var du vill. SÄ lÀnge det finns ett vÀgguttag i nÀrheten. FörstÀrkare klarar du dig ocksÄ utan, eftersom den sitter inbyggd i sjÀlva högtalaren. SÄ varför gör inte alla trÄdlösa högtalare?

TrÄdlöst Àr svÄrlöst
Det Àr minsann ingen enkel uppgift att fÄ trÄdlösa högtalare att lÄta riktigt bra. I hifi-sammanhang kan varje liten pÄverkan av den elektriska signalen innan den nÄr förstÀrkaren göra stora utslag pÄ ljudkvaliteten.

Jag har hört mÄnga trÄdlösa högtalare som ger ifrÄn sig ett elektriskt brus, ungefÀr som en billig trÄdlös router. Och det gÄr inte att bortse frÄn att de flesta ger ifrÄn sig ett högre sus frÄn diskanten Àn vad passiva högtalare gör nÀr de Àr inkopplade till en god förstÀrkare.

FÄr man dÀremot bukt med störningarna sÄ Àr en trÄdlös högtalare en flexibel lösning. Inte bara för att den Àr lÀttplacerad, utan Àven för att den har aktiv drift och alltsÄ har förstÀrkaren inbyggd. Det har ocksÄ sina klara fördelar.

Aktiv drift
Alla högtalarkablar dödar dÀmpfaktor (alltsÄ snabbhet och kontroll). I en riktigt bra aktiv högtalare Àr förstÀrkaren direktkopplad till elementet, sÄ sÄdant slipper man. Man klarar sig ocksÄ utan det passiva delningsfiltret. I Dynaudio Xeo 3 driver en 50-watts förstÀrkare vart och ett av de bÄda elementen, utan att anvÀnda nÄgot passivt delningsfilter. Aktiv delning ger bÀttre dynamik Àn passiv, eftersom man slipper det passiva filtrets alla motstÄnd. Vinst, det ocksÄ. En ytterligare fördel med aktiv drift Àr att förstÀrkaren kan anpassas efter elementen helt optimalt. Man behöver dÀrför inte anvÀnda element som har perfekt impedans, eftersom förstÀrkaren ÀndÄ Àr optimerad för att driva just de element som sitter i högtalaren. Det innebÀr ocksÄ att förstÀrkaren inte behöver driva alla laster optimalt, det rÀcker med att den klarar just de element som Àr valda. Av den anledningen kommer du att mÀrka att aktiva högtalare ofta har bÀttre dynamik Àn passiva.

Utrustning
Systemet sĂ€nder trĂ„dlöst ljud i en egen kanal pĂ„ 2,5 GHz-bandet, med en pĂ„stĂ„dd rĂ€ckvidd av 50 meter – eller 100 meter i miljöer helt utan hinder mellan sĂ€ndare och mottagare. TĂ€mligen extremt. SĂ€ndaren har tre ingĂ„ngar, en linjeingĂ„ng med minijack- och RCA-ingĂ„ng, en optisk ingĂ„ng (som stöder 24 bit/44,1–48 kHz) samt en USB-port för PC och Mac (16 bit/44,1–48 kHz). Ingen ingĂ„ng stöder högupplöst ljud. Om du anvĂ€nder USB-porten behövs inte strömförsörjningen som ingĂ„r eftersom sĂ€ndaren dĂ„ tar ström frĂ„n USB-kabeln. Du kan vĂ€lja mellan tre olika kanaler för att överföra ljudet, vilket innebĂ€r att det gĂ„r att spela musik i tre olika zoner. Har du till exempel ett par högtalare i köket eller i en gillestuga kan de kopplas in till en annan sĂ€ndare med en annan kanal, och nĂ€r det vankas fest kopplas alla högtalare in med samma kanal sĂ„ att de spelar samma musik.

SÀndaren har tre ingÄngar, en linjeingÄng med minijack- och RCA-ingÄng, en optisk ingÄng samt en USB-port.

Skötsel
Det Àr vÀldigt enkelt att koppla in Xeo 3. StÀll in rÀtt zon och vÀlj vÀnster samt höger kanal. Mycket mer Àn sÄ Àr det inte. Plugga in dem i ett vÀgguttag, koppla in sÀndaren och börja lyssna.

Vad jag inte gillar Àr fjÀrrkontrollen. En billig historia som ligger dÄligt i handen, har tröga knappar och mÄste pekas rakt emot en av högtalarna för att den ska fungera. Och dÄ Àr det extra dumt att det inte ens gÄr att anvÀnda högtalarna utan fjÀrren. StÄr högtalarna pÄ full volym efter en fest sÄ Àr det klippt om man mÄste fumla med fjÀrkontrollen för att sÀnka ljudet.

Första intrycket
Det första jag mÀrker Àr att det hörs vÀldigt lite susningar frÄn diskanten, inte ens pÄ hög volym nÀr musiken Àr avstÀngd. Detta Àr precis tvÀrtemot vad jag brukar rÄka ut för nÀr jag testar trÄdlösa högtalare, sÄ hÀr har Dynaudio lyckats vÀldigt fint. Det hörs inte heller nÄgra störningar frÄn sÀndaren. Mycket bra för att vara trÄdlösa högtalare.

Direkt ur kartongen lÄter Xeo 3 bra, fast lite stelt och spÀnt. Det betyder att röster och instrument framtrÀder mycket klart, fast djupet Àr begrÀnsat och basinstrumenten Äterges tunt. Detta stÀmmer med tidigare erfarenheter av Dynaudio, till exempel med de passiva X12, som Xeo 3 uppenbart bygger pÄ.

Efter bara ett dygns inspelning med ganska sÄ hög musik Àr det mycket som faller pÄ plats. Basen Àr lite mer utstrÀckt och det finns rent generellt mer upplösning i tonerna. Efter tre dygn Àr ljudbilden Ànnu lite lugnare.

BÀst pÄ stativ
NÀr det gÀller placering lÄter Xeo 3 klart bÀst pÄ stativ, en bit ut frÄn vÀggen. NÀr de Àr inspelade gÄr de riktigt djupt i basen och har dessutom gott om energi i basregistret. Jag har till och med provat dem i en bokhylla, dÄ var jag tvungen att tÀppa till basporten pÄ baksidan för att det inte skulle bli för mycket. Annars blev det snabbt bumligt. Undantaget Àr om man spelar popmusik som Àr inspelad efter dagens överkomprimerade standard, dÀr basen Àr oerhört tunn i inspelningen, dÄ kan man tjÀna pÄ en extra boost. Men lÄt oss stanna vid att den bÀsta utgÄngspunkten Àr pÄ ett par golvstativ.

BÀttre digitalt Àn analogt
Det Ă€r naturligt att högtalarna lĂ„ter bĂ€ttre med digital insignal Ă€n analog. Kopplas ljudkĂ€llan in analogt blir ju ljudet digitaliserat i sĂ€ndaren innan det överförs till högtalarna, som sedan konverterar tillbaka till analogt. En extra omvandling vill man gĂ€rna slippa, och med allra största sannolikhet Ă€r den ”analoga” ljudkĂ€llan ocksĂ„ digital allra lĂ€ngst in, sĂ„ dĂ„ har du Ă€nnu en omvandling som redan Ă€r gjord innan signalen nĂ„r sĂ€ndaren.

Öronen bekrĂ€ftar detta. Analogt inkopplad till Pioneers nĂ€tverksspelare N-50 (test pĂ„ gĂ„ng!) Ă€r det lĂ€tt att höra pĂ„ ”These Days” frĂ„n Ane Bruns ”It All Starts With One”, i synnerhet basen blir mer livlös och tillplattad Ă€n med optisk kabel. Anes röst omringas inte av lika mycket luft, ljudbilden blir genomgĂ„ende mer kompakt.

DÀremot Àr ljudet mycket bra frÄn bÄde USB och optisk kabel. Jag inbillar mig att det lÄter Ànnu ett snÀpp livligare med den optiska kabeln, fast det Àr möjligt att det kan bero pÄ placeboeffekt.

Behagligt och upplöst
Vilken musik man Àn spelar sÄ lÄter Xeo 3 behagligt och upplöst, med gott om detaljer lÀngst upp i diskantregistret. Det resulterar i att fioler och trianglar svÀvar fint i klassisk musik, och att det finns tillrÀckligt med attack för att cellor och blÄsinstrument ska fÄ en fin snÀrt i mellanregistret och en god fyllighet lÀngre ned i basregistret.

Saknar lite fokus
JĂ€mfört med den tretusen kronor billigare passiva KEF R100, som vi testade i förra numret, har inte Xeo 3 samma knivskarpa fokus. Jag har kopplat KEF-högtalarna till Pioneers förstĂ€rkare A-A6 mkII, som kostar 6 000 kronor och alltsĂ„ Ă€r en nĂ„got dyrare kombination.  KEF-högtalarna placerar Adeles röst i ”Rolling in the Deep” tydligare i ljudbildens centrum, medan det rent allmĂ€nt Ă€r Ă€nnu bĂ€ttre attack pĂ„ allt. Dynaudios styrka Ă€r en fylligare bas och en smula mer upplösning i toppen. Men nĂ€r musiken spelas pĂ„ mĂ„ttfull ljudnivĂ„ vill jag pĂ„stĂ„ att KEF överlag faller mig bĂ€ttre i smaken.

Spelar högt
Dynaudio har dÀremot fördelen av att ha klart bÀttre dynamik pÄ högre volym Àn vad KEF R100 klarar av tillsammans med Pioneer-förstÀrkaren. Det finns mycket bÀttre kontroll i basen, vilket gör det roligare att lyssna pÄ rock och elektronisk musik, men Àr ocksÄ viktigt vad man Àn lyssnar pÄ. Klassisk musik behöver som bekant ocksÄ en del kraft nÀr man vill ösa pÄ lite, pÄ grund av den extrema dynamiken.

Kopplar man KEF R100 till en kraftigare förstÀrkare Àr den dÀremot inte sÀmre Àn Xeo 3 i den hÀr disciplinen heller, fast dÄ blir prislappen en helt annan. Jag kan inte komma pÄ nÄgon förstÀrkare för under 15 000 kronor som gör att KEF-högtalarna kan övertrÀffa Dynaudio Xeo 3 i ren dynamik pÄ högre volymer utan att det gÄr ut över övertonernas detaljer.

För- och nackdelar
Vilket leder oss till en intressant frÄgestÀllning. Att Dynaudioorna har inbyggd förstÀrkning Àr en fördel eftersom det ger ett oerhört bra och prisvÀrt ljud och en överlÀgsen dynamik om man jÀmför med billigare, integrerade förstÀrkare som spelar tillsammans med billigare högtalare. Nackdelen Àr att man Àr fast med elektroniken och inte har nÄgon möjlighet att uppgradera stereon lÀngre fram, med antingen en ny förstÀrkare eller bÀttre kablar. Om nÄgot ska bytas ut sÄ mÄste allting bytas ut.

Och sÄ har vi ju den sjÀlvklara fördelen med trÄdlös överföring mellan ljudkÀllan och högtalarna. Dynaudios pÄstÄdda rÀckvidd stÀmmer inte helt överens med verkligheten. Jag bor i en lÀgenhet pÄ strax under 70 kvadrat och om jag stÀller sÀndaren i sovrummet i den ena Ànden och högtalarna i vardagsrummet i den andra, och stÀnger dörrarna, sÄ kan signalen tappa kontakten emellanÄt. Signalen ska visserligen runda hörnet pÄ en bÀrande tegelvÀgg pÄ vÀgen mot vardagsrummet, men nÀr avstÄndet ÀndÄ Àr under tio meter sÄ mÄste marknadsföringen sÀgas vara missvisande.

Slutsats
Dynaudio Xeo 3 Àr en spÀnnande trÄdlös högtalare som Àr avsedd för seriösa musiknjutare. Den lÄter verkligen som en hifi-högtalare, med massor av detaljer i övertonerna och en fin dynamik nÀr man spelar högt, plus en utstrÀckt och fyllig bas. Mitt intryck Àr att allting lÄter bra.

Det finns högtalare i den hĂ€r prisklassen som har Ă€nnu bĂ€ttre fokus i stereoperspektivet. Fast Ă„ andra sidan mĂ„ste man ha en potent förstĂ€rkare för att övertrĂ€ffa Xeo 3:s dynamik pĂ„ högre volymer. Och med tanke pĂ„ att all förstĂ€rkning ingĂ„r – och det faktum att man kan stĂ€lla högtalarna precis var som helst utan att behöva tĂ€nka pĂ„ kablar – sĂ„ Ă€r detta en mycket intressant högtalare.

RÀckvidden Àr bra, men det bör inte finnas fler Àn en tegelvÀgg mellan sÀndaren och högtalarna.

Fakta & Betyg:
  • TrĂ„dlös 2,4 GHz
  • 1-tums titandiskant
  • 4-tums mellanregister
  • 2 x 50-watts förstĂ€rkare
  • OmfĂ„ng: 48–22 000 Hz
  • Svart eller vit pianolack
  Pris: 13,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×