annonse
annonse
annonse

Dynaudio XEO 4 och 6

Trådlös vinnare

XEO är inte bara två högtalare, det är en hel anläggning från Dynaudio. En riktigt bra anläggning!

Plus
Flexibiliteten har förbättrats med både fler ingångar, möjlighet att justera för placering samt Link och Extender. Återgivningen har blivit uppstadgad med bättre spridning och bättre DSP, med en stabilare och mer harmonisk ljudbild som resultat.
Minus
Du ska fortfarande koppla med kabel till kontrollboxen. Ljudbilden har dragits något bakåt jämfört med föregångaren, vilket några kan ha invändningar mot. Det kan man också ha mot hatten ovanpå högtalaren med volymindikator samt on/off.

SE gullikon 2014.indd

När Dynaudio kom med sin XEO-serie för ett par år sedan, var man i princip först med att kunna erbjuda en hel anläggning med trådlösa högtalare som både var prismässigt överkomlig och som också spelade verkligt bra. Ja, det är kanske lite en sanning med modifikation. Den lilla stativhögtalaren XEO 3 blev snabbt en succé medan det gick betydligt trögare för golvhögtalaren XEO 5. Det var XEO 3 som tog folk med storm, den gav verkligt fint ljud för priset och folk gillade den trådlösa lösningen.

Emellertid var flera andra firmor igång med liknande lösningar, och Dynaudio har numera fått hård konkurrens. Därför är det logiskt att man nu har ute sin andra generation av XEO-serien i butikerna. ”Vi kunde utvecklat den första modellen längre tid, speciellt då kontrollboxen”, säger Morten Nielsen från Dynaudio, ”Men, då hade vi i gengäld förlorat det försprång vi fick på marknaden”.

Och det var ett viktigt försprång. Dynaudio XEO blev snabbt riktmärket för både funktionalitet, prisnivå och ljud för den här typen aktiva och trådlösa lösningar och XEO 3 sålde utmärkt. Därför är det spännande att se om den nya generationen, och då speciellt den nya golvmodellen, kan flytta gränspålarna ytterligare en bit.

Vad är nytt?
Dynaudio lovar att man förbättrat XEO på flera punkter: flexibilitet, användarvänlighet, pålitlighet och inte minst ljudkvaliteten.

Flexibiliteten, användarvänligheten och pålitligheten handlar inte minst om den förbättrade huben, eller kontrollboxen. Den har fått en digital koaxialingång och man kan nu uppgradera mjukvaran via USB-porten. Alla tre digitala ingångarna klarar 24 bit/96 kHz. Den har fått multibandsteknologi, vilket innebär att den kan sända på 2,4; 5,2 och 5,8 GHz.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Det har tillkommit en Extender, som kan länka vidare signalen om det är långa avstånd till exempelvis högtalare i ett annat rum. Det har också tillkommit en Link, som tar emot signalen från XEO hub men har analoga och digitala utgångar – du kan alltså exempelvis koppla den till en hifi-anläggning i ett annat rum eller liknande. Fjärren har också blivit väsentligt bättre och är numera i en mer normal storlek jämfört med den tidigare “kreditkortsvarianten”. De olika rummen eller zonerna – XEO klarar tre zoner – identifieras nu också med färgkoderna blå, grön och röd.

DYN_Xeo4_blackwhite_emo1

Hatten är din!
Ovanpå högtalarna hittar man nu en liten påbyggnad som ser ut lite som luftintagen på en amerikansk muskelbil. Det diskuteras flitigt om det ser bra ut eller inte… Här kan du justera volym och on/off. Dessutom har den en indikation med blågrå streck för volym när man trycker på volymen på fjärren. ”Det kan man ju också höra om man vill”, muttrade en handlare jag talade med som inte var någon vän av den lilla hatten på toppen.

Visuellt är det förutom hatten på toppen inte så mycket som skiljer de nya modellerna från de gamla. On-knappen är flyttad till hatten och fronterna sitter numera med magneter, vilket gör att högtalarna utan fronter ger ett renare och mer harmoniskt intryck – med eller utan hatt.

Systemet känner själv av när det kommer en signal in i kontrollboxen, slår själv över på rätt ingång och börjar spela. Det fungerar fint i praktiken och enklare blir det liksom inte. Som tidigare kan varje högtalare ställas som vänster, höger eller båda och så kan du nu ställa in tre olika placeringar i rummet (fritt, nära vägg, nära hörn) via omkopplare på baksidan. Detta är inte minst viktigt för hur högtalaren spelar bas i rummet.

Vad gäller ljudet har Dynaudio förbättrat sin DSP, förbättrat responsen i tidsdomänen (vilket betyder att faslinjäriteten är bättre) samt optimerat utstrålningen både horisontellt och vertikalt. Och inte minst har XEO 6 nu också fått en dedikerad förstärkare till varje högtalarelement. Det har gjort stor skillnad!

DYN_Xeo6_blackwhite_emo

Uppkoppling
Det tar faktiskt inte många minuter från det man packar upp högtalarna tills det är musik i rummet. Högtalarna får snabbt kontakt med kontrollboxen och det hela fungerade oklanderligt under testperioden.

Nu ska vi också definiera vad det är som är trådlöst och vad som inte är det. Nej, du kan inte sända en signal trådlöst till kontrollboxen, du ska koppla in något via kabel i den. Du har fyra ingångar, en analog antingen via 3,5 mm-jack eller stereo-RCA, två digitala i form av en Toslink (ljusledare) eller koaxial RCA samt en USB. Kopplar du kontrollboxen till en dator får den också ström via USB, annars använder du bara den medföljande väggtransformatorn.

Trådlös är alltså signalen från kontrollboxen och ut till högtalarna – som ju inte heller är helt trådlösa eftersom de ska ha 240 volt från vägguttaget.

Kopplar du in något analogt så omvandlar kontrollboxen signalen till digital. Har du möjlighet att koppla in signalen digitalt istället, så vinner du i ljudkvalitet. All signalöverföring till högtalarna sker digitalt och signalen blir inte analog igen förrän den kommer ut ur högtalarelementen då man använder sig av en PWM klass D-förstärkning.

DYN_Xeo4_white_pair

XEO 4
Jag gillade XEO 3, men XEO 4 är i mitt tycke en ännu lite mer harmonisk högtalare. I mitt tycke känns det som om ljudbilden fått mer djup och blivit (ännu) lite större på alla plan. Det är säkert ett resultat av att man arbetat med högtalarens utstrålning både horisontellt och vertikalt.

Det är en lite mer stabil återgivning som helhet, basen känns lite renare och därmed upplevs även mellanregister och diskant som något förbättrade mot föregångaren. En av mina vänner, en glad XEO 3-ägare, tyckte han fick för mycket bas när han provade XEO 4 hos en handlare, medan XEO 3 fungerade fint vid samma tillfälle. Det har jag inte upplevt här hemma, snarare tvärtom. Jag har en lite renare och mer fokuserad bas som inte tar överhanden.

För att verkligen utmana XEO 4 spelade jag Tavlor på en Utställning med Jean Guillou på orgel, en inspelning som kan knäcka vilken högtalare som helst med lite problem i basen. Det gick överraskande bra, faktiskt långt över förväntan. Jag är inte van vid att anläggningar i den här prisklassen – för det är ju faktiskt en hel anläggning vi talar om – kan mästra den inspelningen såpass bra.

DYN_Xeo_hub_back
Vi hittar nu även en digital koaxialingång på hubens baksida.

… och 6
XEO 4 flyttar alltså Dynaudios gränspålar en bit från XEO 3. Men XEO 6 flyttar dem en ordentlig bit från XEO 5. Det är ingen tvekan om att den här uppdateringen gjort stor nytta för Dynaudios trådlösa golvhögtalaralternativ. Nu har det kommit en förstärkare till det tredje elementet också, det märks på hela återgivningen som har mer kropp och dynamik, mer tyngd och bättre renhet.

Man ska prova sig fram med omställaren med de tre alternativen för placering. Hos mig lät det bäst med omkopplaren ställd i neutral och högtalarna placerade ca 75 cm från bakvägg. Jag spelade i ett drygt 30 kvm rum och hade inga problem att få volym nog. Placeringen är inte oväsentlig, lite fel placerade så blir återgivningen lätt lite mullrig och för rund i övre basen för min smak.

Jag kunde lyssna till Misa Creolla med överraskande god behållning. Det är kör, solister och akustisk gitarr, trumma etc. Det låter otroligt blodfattigt på många högtalare i överkomliga prisklasser, eller också ger de en förstärkt bas som får allt att låta fel. XEO 6 har förvisso en aningen förstärkt övre bas, men den stora och fina ljudbilden och en harmonisk klangbild gör att det låter äkta om det hela.

Mike Sheridan spelar helt elektronisk musik med vokalinslag på några spår. Det fungerar fint, med bra dynamik och en så ren återgivning att de detaljer som musiken kräver ska komma fram för att det ska bli intressant, också kommer fram.

Slutsats
Dynaudio har lyckats fint med den svåra konsten att uppdatera en succé. Båda högtalarna är bättre än sina föregångare, framför allt är XEO 6 klart bättre än XEO 5 och är nu ett reellt alternativ för den som vill ha lite mer kött på benen i sin XEO.

XEO är en hel anläggning, det ska man ha klart för sig när man tänker över förhållandet pris/prestanda. Det är dock stativhögtalaren XEO 4 som tar guldmedaljen hos bröderna vad angår pris/prestandaförhållandet. Man får riktigt mycket för pengarna med båda, men fortfarande mest med lillebror.

Bästa pris på Dynaudio XEO 4 och 6
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Dynaudio XEO 4

 • Tvåvägs aktiv stativhögtalare
 • Frekvensområde: 45 Hz–23 kHz
 • Förstärkning: 50 watt per element
 • Mått: 282 x 170 x 246 mm
 • Vikt: 6,4 kg
 • Pris: 15 490 kr (Hub: 2 300 kr)
 • dynaudio.com

Dynaudio XEO 6

 • Trevägs aktiv golvhögtalare
 • Frekvensområde: 31 Hz–23 kHz
 • Förstärkning: 50 watt per element
 • Mått: 854 x 170 x 246 mm
 • Vikt: 14,7 kg
 • Pris: 27 000 kr (Hub: 2 300 kr)
 • dynaudio.com
Pris: 15490,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

annonse
Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
test
Pinell Supersound 301
Välklingande bordsradio

Pinell Supersound lever upp till sitt namn och har bättre ljud än sina konkurrenter.

test
Netgear Orbi Voice RBK50V
Ett meshförstånd

Mesh-nätverk med Alexa-högtalare? Låter smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V är en god idé som är dåligt genomförd.

test
Tre high-end hörlurar
Multipla örgasmer

Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att slutna hörlurar kunde låta så förbaskat bra!

test
Microsoft Surface Laptop 2
Microsofts MacBook

Surface Laptop 2 är för Windows vad MacBook är för Mac OS. En bärbar dator där operativsystem och maskinvara går upp i en högre enhet.

Viktig uppdatering till Apple Watch Medan du sov fick klockan EKG.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×