TEST AV Dynaudio Xeo 2

TrÄdlöst vÀlljud

HÀr fÄr du trÄdlöst hifi-ljud i en kompakt inpackning som alla klarar av att anvÀnda.

Ljud & Bild tycker:
Fullgott alternativ till en stereo, fast mycket mer praktiskt och med bÀttre ljud Àn du kan rÀkna med att hitta i samma prisklass.
BegrÀnsad djupbas och lite billigt utförande i vinyl.

TrÄdlösa högtalare Àr vÀldans praktiska. De krÀver bara att du har en mobiltelefon och en stickkontakt i nÀrheten, sÄ Àr du redo att spela musik. Du behöver ingen extra förstÀrkare eftersom den Àr inbyggd i högtalaren, och har du andra ljudkÀllor Àn mobilen sÄ kan de som regel kopplas in med en enkel sladd.

MÄnga av dem kan Àven kopplas ihop trÄdlöst med andra likadana högtalare, sÄ att du kan lyssna pÄ trÄdlös musik i flera rum.

Allt Àr faktiskt lika enkelt som det lÄter, men tyvÀrr Àr det inte alltid som ljudkvaliteten Àr mycket att skryta över. Vilket vi upptÀckte nÀr vi testade en hel radda trÄdlösa högtalare nyligen.

Läs också: Samsung HW-MS760/761
Snyggt ljud till större skÀrmar

Snyggt ljud till större skÀrmar

HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

LÀs vÄrt test av multiroom-högtalare.

Danska Dynaudio Àr ett undantag. De var vÀldigt tidigt ute med trÄdlösa versioner av sina redan vÀlljudande hifi-högtalare och deras Xeo-serie har lÀnge varit en mÄttstock för bra, trÄdlösa högtalare. Nu Àr allt klart för den billigaste modellen hittills, Xeo 2, som Àr 25 cm hög och gÄr att hÀnga pÄ vÀggen eller stÀlla i en hylla. Eller pÄ TV-bÀnken.

Den Àr inte direkt billig. Parpriset ligger pÄ 13 000 kronor, fast dÄ fÄr man en praktisk högtalarkombination för strömning med förstÀrkare och trÄdlös funktion inbyggd. Som sagt: man behöver inte mer för att fÄ musik.

Praktiskt bordstativ. (Foto: Tillverkare)
Praktiskt bordstativ. (Foto: Tillverkare)

HÀng dem pÄ vÀggen

De smÄ högtalarna finns i svart ocksÄ, och gÄr att montera pÄ ett stativ, ett vÀggfÀste eller skruvas fast i ett Vesa-stativ (extrautrustning). Har man fler ljudkÀllor sÄ gÄr de att koppla in med kabel. DÄ anvÀnder man bara fjÀrrkontrollen som ingÄr för att vÀlja mellan Bluetooth-strömning, minijack och RCA-ingÄngen pÄ baksidan av den ena högtalaren.

DÀr hittar man ocksÄ ett par omkopplare, den ena anvÀnder man för att vÀlja zon eller rum om man har flera par Xeo-högtalare. Den andra omkopplaren Àr bastrimning, sÄ att man kan anpassa basresponsen efter placering i hörn, pÄ vÀgg eller fristÄende. Ganska sÄ flexibelt och anpassningsbart bÄde för olika klangmÀssiga och praktiska förutsÀttningar.

PÄ ovansidan av högtalarna finns en mÀrkning med plus och minus, och noll, sÄ att man kan sÀtta pÄ och stÀnga av samt stÀlla in volymen direkt. HÄll fingret pÄ nollan i ett par sekunder sÄ hamnar högtalaren i BT-parkopplingslÀge och du kan spela musik trÄdlöst frÄn mobilen pÄ bara ett par sekunder.

LÀs vÄrt test av nÀtverksförstÀrkare.

Med laptopen eller nĂ„gon annan ljudkĂ€lla – till exempel en nĂ€tverksspelare – med optisk ljudutgĂ„ng, klarar Xeo 2 högupplösta musikfiler upp till 24 bit och 192 kHz. Det ger ett vĂ€sentligt mycket bĂ€ttre ljud Ă€n Bluetooth. Och inte nog med det: med en separat trĂ„dlös Dynaudio Connect (en liten wifi-box) kan man strömma högupplösta filer trĂ„dlöst. Det betyder att högtalarna funkar lika bra med Spotifys komprimerade filer som de gör med Tidal HiFis i CD-kvalitet – eller 24-bitarsfiler.

 

Potent och balanserad

Högtalarna drivs av 65 watts effekt till varje element, vilket i och för sig inte Àr sÀrskilt uppseendevÀckande. Baselementet Àr Dynaudios eget med ett 14 cm helgjutet membran och detsamma gÀller den nyutvecklade, 28 mm stora diskanten med textilmembran. Det lÄter kanske inte som sÄ mycket, men Xeo-högtalaren har en förmÄga att lÄta mycket större Àn den Àr. I mina öron ligger den inte lÄngt efter den större och dyrare Xeo 4.

Xeo 2 spelar inte lika högt och massivt som den större Xeo 4, men skillnaderna Ă€r inte stora. I New Orders ”Singularity” dundrar basen fint i rummet, utan att vara luddig eller överdrivet fet. James Blakes ”Radio Silence” fyller rummet med förvĂ„nansvĂ€rt klangrika pianotoner och kantslagen pĂ„ virveltrumman definieras knivskarpt. Inget fel pĂ„ dynamiken, alltsĂ„. BasgĂ„ngen och trummorna i David Bowies ”Blackstar” förstĂ€rker bara intrycket av en vĂ€lbalanserad och vĂ€lgjord konstruktion. Dynaudio-högtalarna pĂ„minner lite om den trĂ„dlösa Naim Mu-so, som kostar ungefĂ€r lika mycket, men Xeo 2 lĂ„ter renare nĂ€r de spelar högt och ljudbilden Ă€r mycket större.

HĂ€r hittar nog de flesta en anslutning som passar. (Foto: Tillverkare)
HĂ€r hittar nog de flesta en anslutning som passar. (Foto: Tillverkare)

Bill Frisells varma gitarrtoner och fiolen i början av ”To Kill a Mockingbird, Pt. 1” lĂ„ter fenomenalt fylligt och samtidigt vĂ€ldefinierat, det enda jag saknar Ă€r lite mer luft i diskanten. Fast det hindrar inte Radka Toneffs nymastrade ”Fairytales” frĂ„n att lĂ„ta luftigt och genomskinligt. HĂ€r Ă€r rösten vacker i ett mellanregister som Ă€r snudd pĂ„ helt perfekt balanserat och du kan höra den djupa klangen i pianot bĂ€ttre Ă€n med Mu-so-högtalaren som maskerar en smula av detaljerna i mellanregistret.

Mozarts femte violinkonsert med Hilary Hahn (Deutsche Grammophon) Àr bÀttre definierad med Xeo 2, som har en skala som inte Àr sÀmre Àn större stativhögtalare. StrÄkklangen Àr aldrig skÀrande eller tunn, det enda jag saknar Àr lite mer djupbas vilket skulle ha gett orkestern ett fylligare fundament.

 

Praktisk och anvÀndbar

Det gÄr inte att komma undan att priset kan verka avskrÀckande. Men man fÄr leta lÀnge om man ska hitta ett bÀttre ljud frÄn ett par trÄdlösa stativhögtalare som kostar mindre. Dynaudio Xeo 2 Àr inte perfekta, men inte lÄngtifrÄn. Eftersom de kombinerar utmÀrkt ljudkvalitet med en fullvuxen ljudbild, och tack vare sina mÄnga placerings- och anslutningsmöjligheter, passar de hos de flesta. Detta Àr högtalare som hela familjen kan ha glÀdje av. De Àr praktiska oavsett om man ska slappa med spellistan pÄ Spotify eller avnjuta högupplösta musikfiler.

Fakta & Betyg:
  • Diskant: 27 mm
  • Bas: 14 cm MSP
  • Effekt: 65 + 65 watt
  • TrĂ„dlöst: Bluetooth, wifi med extern sĂ€ndare
  • IngĂ„ngar: Analog 3,5 mm minijack och RCA, optisk Toslink
  • FjĂ€rrkontroll: Ja
  • FĂ€rg: Svart eller vit
  • MĂ„tt: 17,3 x 25,5 x 15,4 cm
  Pris: 13,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  TEST: Jern w8000

  Columbi Àgg i gjutjÀrn

  Audioform har smÀlt ihop en högtalare som Àr sÄ billig och bra att alla kan vara med.
  TEST: Elipson Prestige Facet 8B

  Fransk fasett

  LÀcker design och ett ljud som tar ut svÀngarna. Och en prislapp man blir glad av.
  TEST: Bowers & Wilkins 705 S2

  En doft av diamant

  Om du trÄnar efter B&W:s exklusiva 805 D3 men saknar tjock plÄnbok kan 705 S2 vara den bÀsta lösningen.
  TEST: Bang & Olufsen BeoLab 50

  Rummets hÀrskare

  Bang & Olufsens nya högtalare tar kontroll över lyssningsrummet och lyfter upplevelsen till oanade höjder.
  TEST: Creative Omni

  Multiroom pÄ burk

  Creative satsar smÄtt pÄ multiroom med en wifi-högtalare som inte Àr större Àn bÀrbara Bluetooth-modeller.
  TEST: Piega Coax 711

  Swiss Magic

  Om du brinner för bra ljud och Àlskar musik sÄ förtjÀnar du ett par svindyra högtalare.
  TEST: Klipsch Forte III SE

  Kanontuffa Klipsch-högtalare

  De kanske Àr old school, men de hÀr högtalarna blir aldrig sÄ kultiverade och korrekta att de blir trÄkiga att lyssna pÄ.
  TEST: Totem Sky

  Diskret trolleri

  Designstrikta Totem leker med ord och röster utan att vÀcka visuell uppmÀrksamhet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×