annonse
annonse

Test av: Dynaudio Special Forty

I en klass för sig

Dynaudio firar 40 år med en uppseendeväckande bra högtalare.

Lyd & Bilde mener

Himmelsk musikförmedlare i vacker inpackning. Välbalanserad, silkeslen och supertransparent ljudbild.
Aningen för liten för stora vardagsrum. Saknar naturligtvis djupbas.
annonse

Låt inte storleken lura dig att tro att Dynaudios lilla jubileumshögtalare är något annat än enastående.

Dynaudio har inte fallit för frestelsen att bara skruva dit en mässingsskylt med ”Special” eller ”Limited Edition”. De har ansträngt sig för att 40-årsjubileet som högtalartillverkare ska manifesteras i mer än en specialversion av en befintlig modell.

De har de lyckats med tidigare. Deras Special 25 är ett exempel på hur lyckat det kan bli. Den pratas det fortfarande om i audiofilkretsar och den är fortfarande eftertraktad på begagnatmarknaden. 15 år senare.

Special Forty är – ledsen att behöva säga det – mycket bättre. Det är ingen slump.

Nya element

Trots tydliga likheter med modeller i den påkostade Focus-serien är Special Forty en unik modell. Kabinettet är inte högre än 36 cm och 30 cm djupt, men passar bättre på ett par bra golvstativ än i en i bokhylla.

Högtalarna ser ännu bättre ut i verkligheten än på bild. Bokfaner som lagts i sandwich-konstruktion är skuret snett för att åstadkomma det speciella randiga mönstret. Som sedan färgas rött eller grått och lackas flera gånger för att ge ett snyggt djup i kabinettytan.

Det är inte bara kabinettet som fått specialbehandling. Diskantelementet bygger på en Esotar2 med 25-mm silkesmembran. Den har ett polstycke som är öppet på bakasidan och öppningen slutar i en kammare som dämpar resonanser och kompression.

Baselementets membran av magnesiumpolymer (MSP) är gjutet i ett stycke och monterat i en ny och styvare upphängning, med en förbättrad lättmetallkorg och två magneter – ferrit och neodym – som driver talspolen.

Poängen med två olika magneter är att få en jämnare pistongrörelse och längre slaglängd, vilket ger bättre dynamik och kontroll i basen.

De nya elementen används inte i någon annan Dynaudio-högtalare, och Special Forty har även fått ett eget, unikt delningsfilter som sitter bakom ett par massiva kabelterminaler.

Ett par begränsningar

Glädjande nog byggs inte högtalarna i en begränsad upplaga, vilket ofta är vanligt för specialmodeller. Det håller priset på sansad nivå. För den speciella träfaneren och de unika elementen kostar förmodligen mer än mer normala element.

Det gör högtalarna till ett av de allra bästa köpen i prisklassen. Inte bara för att de ser fantastiska ut och skiljer sig från mycket annat där ute, utan för att de spelar musik så vackert och välbalanserat att man blir alldeles hänförd.

Det här är inte högtalare för heavy metal-fans som behöver öronbedövande ljudtryck eller basfantaster som inte tvekar att kasta ut soffan för att få plats med en subwoofer.

Det är inte heller högtalare för de som har ett stort vardagsrum med hög takhöjd, för det finns gränser för hur mycket volym de små högtalarna orkar fylla. Men bortsett från detta finns det inte mycket att anmärka på.

Som finaste silke

De påminner om de betydligt dyrare Dynaudio Contour 20 på sättet de får fram detaljerna i musiken med fulländad skärpa och felfri definition. Fast utan samma basfundament, märk väl.

Jag ställde högtalarna på stativ, i ett 30 kvadratmeters vardagsrum med normal takhöjd och använde allt från Hegels lilla 60-wattare H90 till 300 watt massiva McIntosh MA8000. Inte ens den minsta förstärkaren hade några problem med att driva högtalarna. Den stora lade till mer dynamik och finess, men båda fick på ett utmärkt sätt fram högtalarnas främsta egenskaper. Som är en silkeslen ljudbild med skarpt fokus på detaljer och ett nästan kristallklart mellanregister där diskanten hänger ihop sömlöst med mellanregistret och den fylliga basen. Special Forty går inte våldsamt djupt i basen, men allt är relativt som man brukar säga, och jag saknade inget annat än den sista oktaven som behövdes i en del klassiska stycken.

Högtalarna klarade enkelt komplexiteten i Mahlers femte symfoni, med den bayerska orkestern under ledning av Mariss Jansons. Mässingsblåset kan vara påträngande, och pukorna är en utmaning, men de små högtalarna blev varken vassa i diskanten eller luddiga i basen. Inte heller Mental Overdrives Descent var någon nämnvärd utmaning. Där är basen relativt massiv och om man spelar högt är det många högtalare som har problem med kontrollen. Inte de här.

Kontrabasen i Diana Kralls Like Someone in Love lät mäktig och mellanregistrets varma glöd och silkeslena klang gav rösten och de andra instrumenten färg och liv. Ljudbilden har utmärkt balans och ett strålande stereoperspektiv som kompenserar fint för bristen på fysik. Högtalare behöver alltså inte vara stora för att vara bra.

Vid ett par tillfällen kom jag på mig själv med att tänka: Varför betala mer? För de här uppfyller åtminstone alla mina krav på en kompakt highend-högtalare. De kostar inte för mycket och de ser bra ut, trivs med all slags musik och passar fint i normalstora vardagsrum.

Jag kommer inte på några direkta konkurrenter som har samma kvaliteter och befinner sig i samma prisklass. De mycket dyrare Contour 20 är bättre, detsamma är Sonus fabers Olympica I, och KEF LS50 Wireless är det självklara trådlösa alternativet. Men jag tvivlar på att det finns något väsentligt bättre som har samma storlek och samma prislapp.

Värd varenda krona

Det finns juveler bland stativhögtalarna i den högre prisklassen. Dynaudio Special Forty är en av dem. De här små högtalarna kan slåss i högre viktklasser, och begränsningarna är inte fler än man förväntar sig av små högtalare. Special Forty hade faktiskt kunnat vara dyrare och ändå vara värda pengarna, så det här är nästan ett högtalarfynd. Det är bara att se fram emot 40-och 50-årsfirandet.

 

Fakta & Betyg:
 • Dynaudio Special Forty
  Typ: Stativhögtalare
  Bas: 17 cm MSP
  Diskant: 28 mm Esotar Forty
  Känslighet/impedans: 86 dB/6 ohm
  Frekvensomfång: 41–23 000 Hz (±3 dB)
  Mått/vikt: 19,8 x 36 x 30,7 cm/8,1 kg
  Färg: Röd- eller grålackad bokfaner
  Webb: dynaudio.com

  Tillverkare:
  Dynaudio
  Pris:
  30.000,-
  Importör:

  Läs också:

  Musikalisk handgranat

  Wonderboom tar hand om festen på stranden, i duschen och på poolpartyt.

  Kraftfull och flytande

  Barricade XL är en partyhögtalare med rejäl bas som flyter om den ramlar i vattnet.

  Svårbalanserad och slätstruken

  Det är en balansakt att få till ljudet och tyvärr väger nackdelarna också tyngre än fördelarna.

  En lättfraktad skönhet

  Libratone Too är lätt att ha med sig, snygg så man vill visa upp den och låter riktigt bra.

  Bastung partyhögtalare

  Kanske Flip står för att denna bastunga partyhögtalare ger konkurrenterna fingret?

  Sober men vattenrädd

  Touring XS trivs bättre inomhus än vid poolen, speciellt som den också är lite lågmäld.

  Uppsnyggad och välljudande

  Ett tidigare bästa köp har fått alla brister åtgärdade och är nu bäst iklassen.

  Långspelande pansarhögtalare

  Stryde är en stryktålig högtalare fullspäckad av finesser, men ljudet brister.

  Smidig och lättanvänd

  Mycket enkel att använda och ta med sig till stranden, men ljudet är en kompromiss.

  Trådlöst och tåligt för semestern

  Oavsett om man siktar på skidbacken eller stranden är en batteridriven tålig högtalare perfekt för resan.

  Kul highend

  Första modellen i Focals helt nya serie övertygar direkt från första danssteget. Det här är riktig highend – utan allt trassel!

  Digitalt segertåg

  Dynaudio anser att det finns massor att tjäna på att bygga in elektroniken i högtalaren. Även i highend-klassen. Det bevisar de här.

  På forsidan nu

  4 Gaming-tangentbord

  Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

  Jabra Elite 65T

  Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.