TEST AV Dynaudio Excite X18

FullÀndad kompakt

Glöm allt du vet om smĂ„ högtalare, de hĂ€r lĂ„ter som fullvuxna golvhögtalare – fast utan nackdelarna.

Ljud & Bild tycker:
Fullvuxen ljudbild, potent bas och bra dynamik frÄn ett litet kabinett. Mer kan man inte begÀra i den hÀr prisklassen.
Ingenting vÀsentligt.

Wow! Visst hade jag mina föraningar, men det hÀr var över all förvÀntan. För det var inte lÀnge sedan vi testade en liten högtalare som tog oss med storm. NÀrmare bestÀmt Dynaudios minsting i den kritikerrosade Excite-serien: X14.

Den Ă€r tillrĂ€ckligt liten för att kunna gömma sig bakom ett A4-papper men spelar förbluffande tufft och engagerande. Den beskedliga storleken gör kanske att den inte Ă€r helt idealisk i ett stort vardagsrum. Åtminstone inte om man gillar att det rockar lite nĂ€r man spelar högt.

LĂ€s testet av Dynaudio Excite 14.

De som vill ha lite mer av allt har nu fÄtt ett alternativ i den lite större X18. Som inte heller Àr nÄgon stor högtalare. Den gÄr fint att ha i en bokhylla men lÄter bÀttre om den dras ut lite frÄn vÀggen. Ett par stativ Àr alltsÄ en god investering. DÄ blir ljudet bÀttre Àn om högtalaren stÄr inne i en bokhylla. Ett par centimeter hÀr och dÀr gör den större, vilket ger mer volym och plats för ett större baselement.

HĂ€r Ă€r basen 17 cm stor och har precis som vanligt nĂ€r det gĂ€ller Dynaudio ett MSP-membran, gjutet i ett stycke för att ge bĂ€ttre styvhet och orsaka fĂ€rre resonanser och uppbrytningar. Men det Ă€r inte bara fysiska skillnader mellan de tvĂ„ modellerna. I X18 har Dynaudio stoppat i bĂ€ttre kablar pĂ„ insidan och uppgraderat elementen – inklusive den nya Esotec+-diskanten – med kraftigare Esotec+-magneter. Det Ă€r förklaringen till att X18 kostar sĂ„ pass mycket mer Ă€n X14 – och att den lĂ„ter bĂ€ttre.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Alternativen

Excite X14 ligger i en prisklass dÀr konkurrensen Àr hÄrd. De smÄ Martin Logan Motion 35XT, Sonus faber Venere 1.5 och till och med KEF LS50 Àr fina alternativ till Excite X18.

Samtliga Àr högtalare som lÄter bÀttre Àn förvÀntat. KEF-högtalarnas legendariska stereoperspektiv, Sonus faber-högtalarnas tonala balans och Martin Logans vansinnigt öppna ljudbild Àr bara smÄ ledord som delvis beskriver varför vi gillar ljudet sÄ mycket.

Ett annat alternativ Àr naturligtvis en golvhögtalare i samma prisklass. Ska den exempelvis komma frÄn Dynaudio sÄ blir det Emit M30 frÄn en lÀgre serie: en smal golvare som vi inte har testat Ànnu. Den billigaste golvmodellen i Excite-serien Àr X34 som gör en rejÀl buckla i ekonomin om man jÀmför med X18 (20 000 kronor).

Baselementet har blivit pÄtagligt mer potenta. (Foto: Tillverkare)
Baselementet har blivit pÄtagligt mer potenta. (Foto: Tillverkare)

FullÀndat fett ljud

Argumenten för en stativhögtalare i stĂ€llet för en golvhögtalare brukar vara att man fĂ„r bĂ€ttre ljud för pengarna om man gĂ„r upp en kvalitetsklass – eller högtalarserie – och tar en liten högtalare i stĂ€llet för en stor. Om man inte Ă€r bas- eller ljudtrycksfanatiker, vill sĂ€ga. I sĂ„ fall kan det Ă„tgĂ€rdas med en bra subwoofer.

Men nÄgon subwoofer Àr jag inte sÀker pÄ att du behöver hÀr, för X18 strÀcker sig tillrÀckligt lÄngt ner i basen för att skapa ett övertygande fundament för musiken. Lika viktigt Àr sÀttet den gör det pÄ. Tack vare en generös dynamik och jÀrnkontroll tar den Wagner eller New Order till nya höjder.

DĂ€r andra stativhögtalare ger upp och basen börjar flyta ut och bli luddig, hĂ„ller X18 hĂ„rt i tyglarna. Även i mellanregistret och lĂ€ngre upp i diskanten. Bryn Terfels barytonstĂ€mma lĂ„ter aldrig mörkt eller fĂ€rgat, den Ă€r klockren och kraftfull pĂ„ samma gĂ„ng. Utan att det sticker i öronen, inte ens nĂ€r jag spelar New Order eller Majors soulplatta sĂ„ högt att gardinerna svajar i fönstren.

X18 lyckas ocksĂ„ övertrĂ€ffa – inte sĂ„ konstigt, kanske – den praktfulla skalan (soundstage) i X14 och levererar inte bara dynamik och bas utan har ocksĂ„ ett bĂ€ttre djup och större bredd i musiken. Det mĂ€rks bra pĂ„ Mozarts femte violinkonsert med Hilary Hahn (Deutsche Grammophon) dĂ€r orkesterns olika instrumentgrupper definieras tydligt i ljudbilden.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Diskanten i Martin Logan Motion 35XT Àr lite luftigare och mer utstrÀckt, vilket ger strÄkar och röster en aning skarpare definition, men de har inte X18:s mÀktiga bas och dynamik. Vilken man ska vÀlja beror pÄ personlig smak, för Àven om de lÄter olika sÄ ligger bÄda pÄ min topp 3-lista över de bÀsta smÄhögtalarna för under 20 000 kronor. Martin Logan till akustisk musik och Dynaudio till allround, kanske.

 

AllÀtare

Det fina med Dynaudios smÄ Excite X18 Àr att de varken Àr för smÄ eller för stora för att inte passa i de flesta vardagsrum. DÀr sÀtter de sin prÀgel Àven för krÀsna öron, detta Àr nÀmligen nÄgot av det bÀsta man kan spela musik pÄ bland smÄ högtalare för under 20 000 kronor. Det spelar ingen roll vilket slags musik du gillar, de hÀr högtalarna trivs med det mesta, och det mÀrker du sÄ fort du sÀtter pÄ den första lÄten. Kanske kommer det ett wow! frÄn dig ocksÄ.

 

Fakta & Betyg:
  • Typ: TvĂ„vĂ€gs stativhögtalare
  • Bas: 17 cm MSP
  • Diskant: 27 mm
  • KĂ€nslighet: 86 dB
  • MĂ„tt: 19 x 32 x 28 cm
  • FĂ€rg: Svart, vit, körsbĂ€r, valnöt
  Pris: 13,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×