annonse
annonse
annonse

Dynaudio Contour 60

Maj 2017Dynaudio Contour 60

Elegant och raffinerad

Flaggskeppet i Dynaudios nya Contour-serie är överväldigande. Det låter ungefär som det ser ut, fast med finess och fart.

Fantastiskt fängslande ljud, med ändlöst djup i perfekt harmonisk balans. Klarar allt från Metallica till Mozart och gör det bättre än de flesta. Utsökt byggkvalitet.
Om du har plats för dem. Och en kraftfull förstärkare.

Du måste ha gott om plats och en bra förstärkare om du ska njuta av de här högtalarna på bästa möjliga sätt. De ger ingenting gratis, men jobbar man lite med placeringen så blir man belönad med ett långt liv av njutning och glädje.
Egentligen gillar jag små högtalare bäst. Som Dynaudio Contour 20. Ett av de bästa paren stativhögtalare du kan hitta där ute. Fast det klart att de kolossalt mycket större Contour 60 är ännu bättre. De är nästan dubbelt så dyra också, och med en höjd på 135 centimeter ockuperar de en hel del plats i vardagsrummet.
Till skillnad från små högtalare passar de i mycket högre grad till större rum. De går markant djupare i basen och målar upp en ljudbild med en skala som påminner mer om en konsertsal än om en klubbscen.
De är större, men billigare, än de tjusiga Sonus faber Olympica III och jämförs bättre med de stora Focal Sopra No2. DALI Epicon 6 ställer upp i samma klass och ett annat alternativ är Bowers & Wilkins 804 D3 – den har vi inte testat ännu, så vi väntar med att göra en direkt jämförelse.
De tre andra är tre uppenbara alternativ i den här klassen, där man inte bara kan förvänta sig vansinnigt bra ljud utan också fin design och hög byggkvalitet.

Det stora kabinettet med avrundade sidor mynnar ut i en smal baksida med två portar som helst inte ska ställas för nära bakväggen.
Det stora kabinettet med avrundade sidor mynnar ut i en smal baksida med två portar som helst inte ska ställas för nära bakväggen.

Kolossalt stor
Designen är förhållandevis traditionell, men det går inte att klaga på byggkvaliteten. Contour 60 finns i flera utföranden. Vårt exemplar var grått med flera lager högglanslack och en svarteloxerad, solid aluminiumbaffel. Den har frästa spår för ytmontering av elementen och bidrar i hög grad till dämpningen av kabinettet.
Som alla högtalare i nya serien har Contour 60 Dynaudios tjusiga Esotar2-diskant som kommer från den ännu dyrare Confidence-serien.
De två 24 cm stora baselementen och det 15 cm stora mellanregistret är framtagna till Contour-serien. Detsamma gäller delningsfiltret och kabinettkonstruktionen, som är stendöd och befriande fri från hörbara resonanser.
Bas- och mellanregisterelementen har membran som är formade av ett enda stycke magnesiumpolymer och har varierande tjocklek. Det ger en lägre rörlig massa vilket ökar effektiviteten och en styvare yta med mer uniforma pistongrörelser. Elementen har talspolar av kopparbelagd aluminium som är 84 procent större än tidigare element för att höja effektiviteten.
De resliga kabinetten har basreflexportar på baksidan. De kan dämpas med skumproppar som ingår för att basen inte ska bli för framträdande om högtalarna måste ställas nära bakväggen.

Så här stora högtalare – de är 46 cm djupa – kräver en del för att låta optimalt. Min erfarenhet är att man måste ha gott om plats och behöver jobba mer med att hitta den bästa placeringen för Contour 60. Räkna med minst 30–40 cm från bakväggen och helst 50–100 cm från sidoväggar. Vinkla dem lite inåt, så att du precis ser insidan av kabinetten.
Sedan är det bara att lägga champagnen på kylning och leta fram musiken.

Kanske Dynaudios bästa
De enorma högtalarna är medeleffektiva, med en specad känslighet på 88 decibel. Det nominella motståndet är 4 ohm och delningsfiltret av andra ordningen delar vid 220 och 4500 Hz. Det indikerar att de trivs bäst med stabila förstärkare som har potenta muskler, och från Denon PMA-2500NE med 80 watt till Ayre VX-R med 200 watt går man från ytterst acceptabelt till sinnessjukt bra.
Kort sagt: en bra och kraftig förstärkare behövs – även om det är fullt möjligt att driva Contour 60  med en bra rörförstärkare om man skulle föredra det.
Sonus faber? Tja, de oerhört läckra Olympica III får se sig besegrade av de stora Dynaudiorna, som helt enkelt spelar högre, tuffare och renare när man dra upp volymen. Men de saknar inte finess bara därför.

De nya elementen med MSP-membran.
De nya elementen med MSP-membran.

De är brutalt ärliga och brutalt dynamiska. Det spelar ingen roll om du gillar Yo-Yo Ma, Yellowjackets eller Yello, Contour 60 klarar allt.
De fyra elementen binder ihop musiken sömlöst. Du märker inte frekvensdelningen mellan dem, merparten av tiden låter de som ett enda högtalarelement.
Yo-Yo Mas nyutgivna ”Bach Trios”, med Chris Thile och Edgar Meyer, låter frapperande realistiskt. Du kan höra plockandet på strängarna och de små nyanserna som framträder klockrent i den stora ljudbilden. Tonerna placeras i en djup, tredimensionell ljudbild och pianot i Hélène Grimauds tolkningar av J.S. Bachs ”Das Wohltemperierte Klavier” är massivt och fjäderlätt på samma gång. Där hörs djupet i basen tydligt också. De lägsta tonerna ljuder klangrikt och skälvande längst ned i frekvensregistret.
Klangrik är också Leonard Cohens ”You Want It Darker”, som suger in dig i musiken och får gåshuden att sprida sig när kören sjunger Hineni, Hineni och lämnar dig stum, men inte bedövad. Man blir fängslad, eftersom högtalarna inte står i vägen för förmedlingen. Musiken släpps lös.
Med mer munter musik vill jag berätta att The Weeknd och Daft Punks ”I Feel It Coming” verkligen får mig på partyhumör. Vrid upp volymen och släpp lös Ayre-förstärkaren, som verkligen trivs med de stora högtalarna. Det här är ingen prisvinnande inspelning rent tekniskt, men det tycks inte högtalarna bry sig om. De sätter rytmen i fokus och den strama men ändå livliga basen griper tag i höfterna precis så som bra popmusik kan göra.
Pink Floyds ”Division Bell” från Tidal Masters låter mäktigt förförande. På många sätt är det som att höra skivan från 1994 på nytt. Högtalarna är extremt bra att skala alla musikens lager från varandra, så att man får med även de minsta klangnyanserna. Jag kan inte komma på många högtalare i den här prisklassen som har ett så naturligt fokus även på små detaljer. Allt finns med i ljudbilden. Som på samma gång är välstädad, bergfast och bred.

CNC-fräst aluminiumbaffel med utfräsningar för elementen.
CNC-fräst aluminiumbaffel med utfräsningar för elementen.

Den allra sista oktaven i basen kommer inte med så bra, och det finns högtalare med ännu luftigare diskant. Men knappt någon som är så balanserad och väluppfostrad.
I den luftiga ljudbilden finns aldrig en aggressiv ton, inte ens när man spelar högt, och även om jag skulle karakterisera ljudet som neutralt så finns det tillräckligt med värme för att särskilt röster ska låta naturtrogna.
Min enda invändning är egentligen att de är så stora. Det kan hända att de mindre Contour 30 är en bra kompromiss. Särskilt i mindre rum. Hur som helst är det ingen tvekan om att detta är referensklass de luxe.

Mundorf-kondensatorer i ett 2:a ordningens delningsfilter.
Mundorf-kondensatorer i ett 2:a ordningens delningsfilter.

Sonus faber Olympica III har mer värme och är en aning mer beslöjade i toppen, och går inte riktigt lika djupt i basen, medan Focal-högtalarna är lika neutralt balanserade som Contour 60 i mina öron. Ingen av dem kommer för övrigt i närheten av samma kristallklara ljudtryck, enligt min mening.

Referensklass
Dynaudio Contour 60 ser kanske stora och bastanta ut på bild – och de är kolossala – men låter så raffinerade och välbalanserade att de definitivt kan klassas som highend. Av allra yppersta slag. Om du vill ha en högtalare som låter tufft, dynamiskt och neutralt på samma gång, är detta en av de bästa du kan välja. Den är inte en av de lättaste att placera, och inte att driva heller, men belöningen är enorm i form av stor och välbalanserad ljudbild med oändliga klangfärger. Dynaudio har gjort det igen.

C60 finns även i vitt.
C60 finns även i vitt.
Bästa pris på Dynaudio Contour 60
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Dynaudio Contour 60
3-vägs golvhögtalare
Baselement 2 x 24 cm MSP
Mellanregister: 15 cm MSP
Diskant: 28 mm Esotar2
Känslighet/impedans: 88 dB/4 ohm
Frekvensomfång: 28–23 000 Hz (–3 dB)
Mått/vikt: 135,5 x 29,5 x 46 cm/54,3 kg
Färg: Svart, vitt rosenträ eller grå högglans, matt valnöt, vit ek

Pris: 85000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.