TEST AV Dynaudio Contour 60

Elegant och raffinerad

Flaggskeppet i Dynaudios nya Contour-serie Àr övervÀldigande. Det lÄter ungefÀr som det ser ut, fast med finess och fart.

Ljud & Bild tycker:
Fantastiskt fÀngslande ljud, med Àndlöst djup i perfekt harmonisk balans. Klarar allt frÄn Metallica till Mozart och gör det bÀttre Àn de flesta. Utsökt byggkvalitet.
Om du har plats för dem. Och en kraftfull förstÀrkare.

Du mÄste ha gott om plats och en bra förstÀrkare om du ska njuta av de hÀr högtalarna pÄ bÀsta möjliga sÀtt. De ger ingenting gratis, men jobbar man lite med placeringen sÄ blir man belönad med ett lÄngt liv av njutning och glÀdje.
Egentligen gillar jag smÄ högtalare bÀst. Som Dynaudio Contour 20. Ett av de bÀsta paren stativhögtalare du kan hitta dÀr ute. Fast det klart att de kolossalt mycket större Contour 60 Àr Ànnu bÀttre. De Àr nÀstan dubbelt sÄ dyra ocksÄ, och med en höjd pÄ 135 centimeter ockuperar de en hel del plats i vardagsrummet.
Till skillnad frÄn smÄ högtalare passar de i mycket högre grad till större rum. De gÄr markant djupare i basen och mÄlar upp en ljudbild med en skala som pÄminner mer om en konsertsal Àn om en klubbscen.
De Ă€r större, men billigare, Ă€n de tjusiga Sonus faber Olympica III och jĂ€mförs bĂ€ttre med de stora Focal Sopra No2. DALI Epicon 6 stĂ€ller upp i samma klass och ett annat alternativ Ă€r Bowers & Wilkins 804 D3 – den har vi inte testat Ă€nnu, sĂ„ vi vĂ€ntar med att göra en direkt jĂ€mförelse.
De tre andra Àr tre uppenbara alternativ i den hÀr klassen, dÀr man inte bara kan förvÀnta sig vansinnigt bra ljud utan ocksÄ fin design och hög byggkvalitet.

Det stora kabinettet med avrundade sidor mynnar ut i en smal baksida med tvÄ portar som helst inte ska stÀllas för nÀra bakvÀggen.
Det stora kabinettet med avrundade sidor mynnar ut i en smal baksida med tvÄ portar som helst inte ska stÀllas för nÀra bakvÀggen.

Kolossalt stor
Designen Àr förhÄllandevis traditionell, men det gÄr inte att klaga pÄ byggkvaliteten. Contour 60 finns i flera utföranden. VÄrt exemplar var grÄtt med flera lager högglanslack och en svarteloxerad, solid aluminiumbaffel. Den har frÀsta spÄr för ytmontering av elementen och bidrar i hög grad till dÀmpningen av kabinettet.
Som alla högtalare i nya serien har Contour 60 Dynaudios tjusiga Esotar2-diskant som kommer frÄn den Ànnu dyrare Confidence-serien.
De tvÄ 24 cm stora baselementen och det 15 cm stora mellanregistret Àr framtagna till Contour-serien. Detsamma gÀller delningsfiltret och kabinettkonstruktionen, som Àr stendöd och befriande fri frÄn hörbara resonanser.
Bas- och mellanregisterelementen har membran som Àr formade av ett enda stycke magnesiumpolymer och har varierande tjocklek. Det ger en lÀgre rörlig massa vilket ökar effektiviteten och en styvare yta med mer uniforma pistongrörelser. Elementen har talspolar av kopparbelagd aluminium som Àr 84 procent större Àn tidigare element för att höja effektiviteten.
De resliga kabinetten har basreflexportar pÄ baksidan. De kan dÀmpas med skumproppar som ingÄr för att basen inte ska bli för framtrÀdande om högtalarna mÄste stÀllas nÀra bakvÀggen.

SĂ„ hĂ€r stora högtalare – de Ă€r 46 cm djupa – krĂ€ver en del för att lĂ„ta optimalt. Min erfarenhet Ă€r att man mĂ„ste ha gott om plats och behöver jobba mer med att hitta den bĂ€sta placeringen för Contour 60. RĂ€kna med minst 30–40 cm frĂ„n bakvĂ€ggen och helst 50–100 cm frĂ„n sidovĂ€ggar. Vinkla dem lite inĂ„t, sĂ„ att du precis ser insidan av kabinetten.
Sedan Àr det bara att lÀgga champagnen pÄ kylning och leta fram musiken.

Kanske Dynaudios bÀsta
De enorma högtalarna Àr medeleffektiva, med en specad kÀnslighet pÄ 88 decibel. Det nominella motstÄndet Àr 4 ohm och delningsfiltret av andra ordningen delar vid 220 och 4500 Hz. Det indikerar att de trivs bÀst med stabila förstÀrkare som har potenta muskler, och frÄn Denon PMA-2500NE med 80 watt till Ayre VX-R med 200 watt gÄr man frÄn ytterst acceptabelt till sinnessjukt bra.
Kort sagt: en bra och kraftig förstĂ€rkare behövs – Ă€ven om det Ă€r fullt möjligt att driva Contour 60  med en bra rörförstĂ€rkare om man skulle föredra det.
Sonus faber? Tja, de oerhört lÀckra Olympica III fÄr se sig besegrade av de stora Dynaudiorna, som helt enkelt spelar högre, tuffare och renare nÀr man dra upp volymen. Men de saknar inte finess bara dÀrför.

De nya elementen med MSP-membran.
De nya elementen med MSP-membran.

De Àr brutalt Àrliga och brutalt dynamiska. Det spelar ingen roll om du gillar Yo-Yo Ma, Yellowjackets eller Yello, Contour 60 klarar allt.
De fyra elementen binder ihop musiken sömlöst. Du mÀrker inte frekvensdelningen mellan dem, merparten av tiden lÄter de som ett enda högtalarelement.
Yo-Yo Mas nyutgivna ”Bach Trios”, med Chris Thile och Edgar Meyer, lĂ„ter frapperande realistiskt. Du kan höra plockandet pĂ„ strĂ€ngarna och de smĂ„ nyanserna som framtrĂ€der klockrent i den stora ljudbilden. Tonerna placeras i en djup, tredimensionell ljudbild och pianot i HĂ©lĂšne Grimauds tolkningar av J.S. Bachs ”Das Wohltemperierte Klavier” Ă€r massivt och fjĂ€derlĂ€tt pĂ„ samma gĂ„ng. DĂ€r hörs djupet i basen tydligt ocksĂ„. De lĂ€gsta tonerna ljuder klangrikt och skĂ€lvande lĂ€ngst ned i frekvensregistret.
Klangrik Ă€r ocksĂ„ Leonard Cohens ”You Want It Darker”, som suger in dig i musiken och fĂ„r gĂ„shuden att sprida sig nĂ€r kören sjunger Hineni, Hineni och lĂ€mnar dig stum, men inte bedövad. Man blir fĂ€ngslad, eftersom högtalarna inte stĂ„r i vĂ€gen för förmedlingen. Musiken slĂ€pps lös.
Med mer munter musik vill jag berĂ€tta att The Weeknd och Daft Punks ”I Feel It Coming” verkligen fĂ„r mig pĂ„ partyhumör. Vrid upp volymen och slĂ€pp lös Ayre-förstĂ€rkaren, som verkligen trivs med de stora högtalarna. Det hĂ€r Ă€r ingen prisvinnande inspelning rent tekniskt, men det tycks inte högtalarna bry sig om. De sĂ€tter rytmen i fokus och den strama men Ă€ndĂ„ livliga basen griper tag i höfterna precis sĂ„ som bra popmusik kan göra.
Pink Floyds ”Division Bell” frĂ„n Tidal Masters lĂ„ter mĂ€ktigt förförande. PĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r det som att höra skivan frĂ„n 1994 pĂ„ nytt. Högtalarna Ă€r extremt bra att skala alla musikens lager frĂ„n varandra, sĂ„ att man fĂ„r med Ă€ven de minsta klangnyanserna. Jag kan inte komma pĂ„ mĂ„nga högtalare i den hĂ€r prisklassen som har ett sĂ„ naturligt fokus Ă€ven pĂ„ smĂ„ detaljer. Allt finns med i ljudbilden. Som pĂ„ samma gĂ„ng Ă€r vĂ€lstĂ€dad, bergfast och bred.

CNC-frÀst aluminiumbaffel med utfrÀsningar för elementen.
CNC-frÀst aluminiumbaffel med utfrÀsningar för elementen.

Den allra sista oktaven i basen kommer inte med sÄ bra, och det finns högtalare med Ànnu luftigare diskant. Men knappt nÄgon som Àr sÄ balanserad och vÀluppfostrad.
I den luftiga ljudbilden finns aldrig en aggressiv ton, inte ens nÀr man spelar högt, och Àven om jag skulle karakterisera ljudet som neutralt sÄ finns det tillrÀckligt med vÀrme för att sÀrskilt röster ska lÄta naturtrogna.
Min enda invÀndning Àr egentligen att de Àr sÄ stora. Det kan hÀnda att de mindre Contour 30 Àr en bra kompromiss. SÀrskilt i mindre rum. Hur som helst Àr det ingen tvekan om att detta Àr referensklass de luxe.

Mundorf-kondensatorer i ett 2:a ordningens delningsfilter.
Mundorf-kondensatorer i ett 2:a ordningens delningsfilter.

Sonus faber Olympica III har mer vÀrme och Àr en aning mer beslöjade i toppen, och gÄr inte riktigt lika djupt i basen, medan Focal-högtalarna Àr lika neutralt balanserade som Contour 60 i mina öron. Ingen av dem kommer för övrigt i nÀrheten av samma kristallklara ljudtryck, enligt min mening.

Referensklass
Dynaudio Contour 60 ser kanske stora och bastanta ut pĂ„ bild – och de Ă€r kolossala – men lĂ„ter sĂ„ raffinerade och vĂ€lbalanserade att de definitivt kan klassas som highend. Av allra yppersta slag. Om du vill ha en högtalare som lĂ„ter tufft, dynamiskt och neutralt pĂ„ samma gĂ„ng, Ă€r detta en av de bĂ€sta du kan vĂ€lja. Den Ă€r inte en av de lĂ€ttaste att placera, och inte att driva heller, men belöningen Ă€r enorm i form av stor och vĂ€lbalanserad ljudbild med oĂ€ndliga klangfĂ€rger. Dynaudio har gjort det igen.

C60 finns Àven i vitt.
C60 finns Àven i vitt.
Fakta & Betyg:
 • Dynaudio Contour 60
  3-vÀgs golvhögtalare
  Baselement 2 x 24 cm MSP
  Mellanregister: 15 cm MSP
  Diskant: 28 mm Esotar2
  KĂ€nslighet/impedans: 88 dB/4 ohm
  FrekvensomfĂ„ng: 28–23 000 Hz (–3 dB)
  MĂ„tt/vikt: 135,5 x 29,5 x 46 cm/54,3 kg
  FÀrg: Svart, vitt rosentrÀ eller grÄ högglans, matt valnöt, vit ek

  Pris: 85,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×