TEST AV Devialet Gold Phantom

Extrem digitalhögtalare

Just nÀr vi trodde att grÀnserna var tÀnjda till bristningsgrÀnsen sÄ övertrÀffar Devialet sig sjÀlva. Gold Phantom Àr den grymmaste smÄhögtalaren vi har hört.

Ljud & Bild tycker:
Ett högteknologiskt vidunder har blivit Ànnu bÀttre. Lika lÀttplacerad och lÀttanvÀnd, och Ànnu mer vanvettig dynamik.
Precis som sina billigare syskon planar basen ut nÀr man spelar högt.

Devialet Silver Phantom fick oss att baxna nĂ€r vi testade den 2015. Inte för att den var den mest anvĂ€ndarvĂ€nliga highend-produkten vi nĂ„gonsin testat – Ă€ven om den var det ocksĂ„! Det som verkligen tog oss med storm var att den tycktes sprĂ€nga grĂ€nserna för vad vi trodde var möjligt. En liten trĂ„dlös högtalare av stativstorlek som fyllde rummet med ett extremt ljudtryck och spelade dessutom lika djup bas som ett par golvhögtalare. Tack vare en peak-effekt pĂ„ 3 500 watt dundrade den loss med 105 decibel. Ett högteknologiskt vidunder, som dessutom lĂ€t kolossalt bra.
Den kostade en del hel ocksÄ, och gÄr fortfarande att köpa för 19 000 kronor per styck. Ja, för vi snackar om en trÄdlös multiroom-högtalare som kan fungera pÄ egen hand i mono. Men allra roligast blir det naturligtvis med tvÄ stycken kopplade i stereo. 38 000 kronor fattigare blir du om du stÀller ett par Silver Phantom i vardagsrummet. Men nu mÄste Silver abdikera och lÀmna tronen, Gold Phantom har anlÀnt. Den vita missilformen Àr densamma men den silverfÀrgade sidoplattan har ersatts av en guldfÀrgad. Priset har gÄtt upp till 27 000 kronor per styck, parpriset hamnar alltsÄ pÄ 54 000 kronor. Och vi Àr inte snÄlare Àn att vi testar ett stereopar.

Mer av allt
Vad fÄr du dÄ för de extra pengarna? För det första har förstÀrkareffekten ökat frÄn 3 500 till 4 000 watt och det maximala ljudtrycket frÄn 105 till 108 decibel. Det verkar kanske inte som sÄ mycket, men det betyder att lÀgre ljudtryck kan Äterges med Ànnu mer kontroll och dynamik.

Gold Phantom Àr Devialets mest extrema högtalare hittills. Foto: Devialet
Gold Phantom Àr Devialets mest extrema högtalare hittills. Foto: Devialet

Silver Phantom gick ner till 16 Hz, tillrĂ€ckligt djupt för att till och med en del subwoofrar började darra pĂ„ manschetten. Åtminstone pĂ„ papperet. Gold-versionen gĂ„r Ă€nnu lite lĂ€ngre, ner till 14 Hz. Djupare Ă€n örat kan höra, men det innebĂ€r större resurser till det hörbara basregistret och lĂ€gre förvrĂ€ngning. Glöm inte bort att vi snackar om en liten högtalare med en inre kabinettvolym pĂ„ ynka 6 liter, vilket Ă€r en tjugondel av typiska highend-golvhögtalare med motsvarande djupbasprestanda.
Basen Ă„stadkoms av tvĂ„ 7-tums baselement av aluminium som slĂ„r ifrĂ„n sig Ă„t varje hĂ„ll i en push-push-konfiguration. Denna teknik minimerar förvrĂ€ngningar som fortplantar sig i kabinettet. SlaglĂ€ngden Ă€r lĂ„ng, nĂ€rmare 3 centimeter för varje element, men till och med nĂ€r man spelar högt med mycket bas kan man lĂ€gga handen pĂ„ kabinett och nĂ€stan inte kĂ€nna nĂ„gra vibrationer.Missilformen Ă€r för övrigt ingen slump. Ett runt kabinett förhindrar stĂ„ende vĂ„gor och de diskanttoner som rör sig över ytan pĂ„ en fyrkantig högtalare och sedan skickas ut Ă„t alla hĂ„ll – ett fenomen som kallas diffraktion och som orsakar förvrĂ€ngningar och ett oexakt stereoperspektiv. LĂ€ngst fram pĂ„ kabinettet sitter ett koaxialelement med diskanten i mitten av mellanregistret. Diskanten i Gold Phantom har ett membran av titan, en uppgradering frĂ„n Silvers aluminiumdome.

Läs också: Samsung HW-MS760/761
Snyggt ljud till större skÀrmar

Snyggt ljud till större skÀrmar

HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

Mitt i mellanregistret sitter diskanten, som i Gold Phantom Àr gjord av titan. Foto: Geir GrÄbein Nordby
Mitt i mellanregistret sitter diskanten, som i Gold Phantom Àr gjord av titan. Foto: Geir GrÄbein Nordby

BÀttre förstÀrkare
Precis som smĂ„syskonen Phantom och Silver Phantom har storebror Gold en sĂ„ kallad hybridförstĂ€rkare som blandar klass A och Klass D, en teknik som Devialet kallar ADH. Den kör i klass A – det renaste men ocksĂ„ det minst effektiva sĂ€ttet att förstĂ€rka en signal – pĂ„ normal lyssningsnivĂ„, vilket i verkligheten bara krĂ€ver ett fĂ„tal watt. Men sĂ„ fort det krĂ€vs mer effekt – som nĂ€r man spelar högt – switchar förstĂ€rkaren över till den betydligt mer effektiva klass D. Allt kontrolleras digitalt, sĂ„ att bĂ„da baselementen spelar i perfekt synergi.
– Vore det inte för ADH-förstĂ€rkaren sĂ„ skulle den hĂ€r konstruktionen ha varit omöjlig, sade Devialets marknadschef Thierry Massoubre nĂ€r han överlĂ€mnade Silver Phantom till vĂ„rt förra test.
– DĂ„ skulle det alltid ha varit sĂ„ att det ena elementet dominerade över det andra. Men hĂ€r Ă€r de perfekt kontrollerade, i perfekt symmetri.
I Gold-versionen Àr förstÀrkartekniken förfinad ytterligare och heter ADHV2. De billigare modellerna Àr redan tysta, men förstÀrkaren i Gold Àr tystare Àn graven. LÀgger man örat intill diskanten sÄ hör man aldrig nÄgonting alls.

Centralenheten Dialog behövs för att koppla ihop tvÄ Gold Phantom i stereo. HÀr gÄr det ocksÄ att koppla in en digital kÀlla med optisk kabel. Dialog-boxen Àr extrautrustning. Foto: Geir GrÄbein Nordby
Centralenheten Dialog behövs för att koppla ihop tvÄ Gold Phantom i stereo. HÀr gÄr det ocksÄ att koppla in en digital kÀlla med optisk kabel. Dialog-boxen Àr extrautrustning. Foto: Geir GrÄbein Nordby

Ny digitalomvandlare
Det Ă€r inte bara förstĂ€rkaren som Ă€r ny. Hela digitaldelen Ă€r utbytt. SmĂ„syskonen i Phantom-familjen har en DAC frĂ„n Texas Instruments (PCM1789) men till Gold har Devialet utvecklat en helt egen. Den Ă€r numera en direkt bestĂ„ndsdel av ADHV2-förstĂ€rkaren och flyttar det digitala brusgolvet frĂ„n –106 dB Ă€nda till –112 dB. För sakens skull ska det pĂ„pekas att det knappt finns nĂ„gon mikrofon eller nĂ„got instrument som har lĂ€gre brusgolv Ă€n –100 dB, vilket motsvarar ungefĂ€r 18-bitars upplösning. Rent teoretiskt ska alltsĂ„ Gold Phantom kunna Ă„terge hela dynamikomfĂ„nget i varje studioinspelning.

 

Placering och uppkoppling
Precis som de andra modellerna Àr Gold Phantom oerhört lÀttplacerad. Högtalarna kan stÄ pÄ en TV-bÀnk, monteras pÄ vÀgg med fÀsten eller allra helst stÀllas pÄ högtalarstativ en bit ut frÄn vÀggen och vinklas in mot lyssningsplatsen för att ge ett optimalt stereoperspektiv.
De ska anslutas till ett nÀtverk och dÄ mÄste först huvudcentralen Dialog kopplas till hemnÀtverket med ethernet-kabel. Den har inte förÀndrats sedan sist. Alltihop styrs med Spark-appen pÄ mobil eller surfplatta. Appen hittar enkelt högtalarna, varpÄ du definierar vilken som Àr höger och vilken som Àr vÀnster. Eller om de stÄr i vart sitt rum, om du vill ha multiroom.

Anslutningar och formatstöd
Bland musiktjÀnsterna som stöds finns Tidal, Spotify och Deezer. Andra tjÀnster gÄr att koppla in via Bluetooth, som Àntligen finns pÄ plats. Vill du ha AirPlay mÄste du koppla in en AirPort Express eller en förra generationens Apple TV till den optiska digitalingÄngen pÄ Dialog.

Knappen pÄ baksidan anvÀnds för att ÄterstÀlla högtalaren. Foto: Geir GrÄbein Nordby
Knappen pÄ baksidan anvÀnds för att ÄterstÀlla högtalaren. Foto: Geir GrÄbein Nordby

 

Lika anvÀndarvÀnlig
Skötseln Àr lika sömlös som alltid, appen Àr fortfarande nÄgot av det mest strömlinjeformade jag kÀnner till. Och Tidal-funktionen Àr rena drömmen. Personligen tycker jag inte att Devialets app Àr sÀmre Àn Sonos, och det sÀger en hel del.

Guldljud
Och nĂ€r det handlar om ljud sĂ„ Ă€r Gold-versionen ett snĂ€pp upp frĂ„n Silver. Neil Youngs ”Harvest Moon” har en fantastisk klang i fingerspelet pĂ„ gitarren och körtjejerna sjunger klart som dagen. Neils röst Ă€r lika öppen och transparent som jag nĂ„gonsin kan minnas ha hört den. Och Ă€ven om inte den hĂ€r lĂ„ten Ă€r nĂ„got bra test av basen alls sĂ„ Ă€r basgitarren helt bergfast, samtidigt som trumvisparna skiner i toppen. Det finns Ă€nnu mer luft och fler nyanser i Gold Ă€n jag kan minnas att det fanns i Silver (jag har inte kunnat jĂ€mföra direkt).
The Kills ”Doing it to Death” frĂ„n senaste plattan Ash & Ice har dĂ€remot en djupare och mer rytmisk bas, och spelar man pĂ„ det jag betraktar som ”normal volym” Ă€r allt strĂ„lande vĂ€lkontrollerat. Högtalarna kan spela svinhögt ocksĂ„, Ă€nnu högre Ă€n Silver, men precis som sina mindre syskon planar Gold ut i basen nĂ€r man drar pĂ„. Det blir en tunnare och plattare, och dĂ€rför ocksĂ„ mer klinisk och kall ljudbild.
Som jÀmförelse blir det mer vÀrme och fyllighet i basen pÄ hög ljudnivÄ nÀr vi spelar pÄ Audiovector QR3 drivna av Rotel-1592. En kombination som kostar ungefÀr 50 000 och alltsÄ Àr jÀmförbar rent prismÀssigt. Ett omrÄde som Devialet inte lÄter sig knÀppas pÄ nÀsan Àr dynamiken i mellanregistret, som Àr lika livligt och lekfullt som vi nÄgonsin har hört det och som kan stÀda upp i den grötigaste ljudbild. HÀr har Devialet nÄgot som man inte fÄr med passiva högtalare.
En liten svaghet som vĂ„ra testexemplar av Gold Phantom har Ă€r dĂ€remot att stereoperspektivet inte kĂ€nns lika fastspikat som med Audiovectors passiva par. Kan det vara sĂ„ att Dialog-boxen inte riktigt lyckas fĂ„ de tvĂ„ trĂ„dlösa högtalarna att pricka fullstĂ€ndigt rĂ€tt? Att det finns en fördröjning pĂ„ en millisekund i en av högtalarna? Detta var inget jag lade mĂ€rke till nĂ€r jag testade Silver Phantom, och nĂ€r jag gĂ„r tillbaka till mina anteckningar sĂ„ ser jag att det stĂ„r att Silver hade ett bĂ€ttre stereoperspektiv Ă€n de digitala och trĂ„dlösa Dynaudio Focus 600 XD. Men det gĂ„r inte att bortsett frĂ„n att Gold Phantom inte har ett lika vĂ€ldefinierat centrum av ljudbilden som Audiovector QR3. Åtminstone inte det paret vi fick lĂ„na. Det bör pĂ„pekas att detta var första gĂ„ngen Devialets utsĂ€nde fransos hörde talas om detta nĂ€r han kom för att hĂ€mta högtalarna, sĂ„ vi reserverar oss för att det kanske bara gĂ€llde just detta par. Det Ă€r ingen stor sak, men med tanke pĂ„ prislappen sĂ„ bör man kunna förvĂ€nta sig perfektion pĂ„ det hĂ€r omrĂ„det.

Slutsats
Med Gold Phantom har Devialet har flyttat grĂ€nserna som de redan flyttade med Silver Phantom – och tĂ€njt dem ytterligare. Gold kan nĂ€mligen spela Ă€nnu högre, renare och mer explosivt, och fĂ„r musiken att komma ut ur högtalarna och sĂ€tta riktig fart pĂ„ vardagsrummet! Och det finns Ă€kta djupbas!
Du kan anvÀnda en högtalare i mono eller köpa tvÄ och koppla dem i stereo. Och sÄ kan du lÀgga till en högtalare till badrummet, en till sovrummet och egentligen fylla hela huset med Phantom-högtalare. DÄ kan det vara smart att köpa den billigaste modellen (16 000 kr) till de andra zonerna, för den som bara heter Phantom Àr faktiskt ocksÄ riktigt grym med 750-watts peak-effekt och 99 dB maximalt ljudtryck.
AnvÀndarvÀnligheten ligger pÄ topp, allt Àr tummen upp överallt, men tÀnk pÄ att basen planar ut nÀr man spelar högt för att skydda högtalarna. Vi tyckte ocksÄ att stereoperspektivet inte var 100-procentigt fastnaglat i mitten, förmodligen pÄ grund av en liten tidsfördröjning pÄ nÄgon millisekund eller liknande i ena högtalaren.
Vi Àr fortfarande imponerade över Devialets uppfinningsrikedom och ingenjörskonst och Gold Phantom bidrar till att de flyttar grÀnserna ytterligare. Men vi tycker ÀndÄ att du fÄr mer för pengarna om du vÀljer Silver Phantom.

Fakta & Betyg:
 • Typ: Aktiv, trĂ„dlös högtalare
  2 x 7-tums baselement
  5-tums +1-tums koaxialelement
  FörstÀrkareffekt: 4 500 watt peak
  Max ljudtryck: 108 dB
  Frekvensrespons: 14– 27 000 Hz (+/–2 dB)
  Digitalomvandling: 24 bit/192 kHz
  MĂ„tt: 25,3 x 25,5 x 34,3 cm
  Vikt: 11,4 kg

  Pris: 27,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  TEST: Jern w8000

  Columbi Àgg i gjutjÀrn

  Audioform har smÀlt ihop en högtalare som Àr sÄ billig och bra att alla kan vara med.
  TEST: Elipson Prestige Facet 8B

  Fransk fasett

  LÀcker design och ett ljud som tar ut svÀngarna. Och en prislapp man blir glad av.
  TEST: Bowers & Wilkins 705 S2

  En doft av diamant

  Om du trÄnar efter B&W:s exklusiva 805 D3 men saknar tjock plÄnbok kan 705 S2 vara den bÀsta lösningen.
  TEST: Bang & Olufsen BeoLab 50

  Rummets hÀrskare

  Bang & Olufsens nya högtalare tar kontroll över lyssningsrummet och lyfter upplevelsen till oanade höjder.
  TEST: Creative Omni

  Multiroom pÄ burk

  Creative satsar smÄtt pÄ multiroom med en wifi-högtalare som inte Àr större Àn bÀrbara Bluetooth-modeller.
  TEST: Piega Coax 711

  Swiss Magic

  Om du brinner för bra ljud och Àlskar musik sÄ förtjÀnar du ett par svindyra högtalare.
  TEST: Klipsch Forte III SE

  Kanontuffa Klipsch-högtalare

  De kanske Àr old school, men de hÀr högtalarna blir aldrig sÄ kultiverade och korrekta att de blir trÄkiga att lyssna pÄ.
  TEST: Totem Sky

  Diskret trolleri

  Designstrikta Totem leker med ord och röster utan att vÀcka visuell uppmÀrksamhet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×