annonse
annonse
Test av: Denon Heos

Bakvägen till hemmabio

Om du ryser över blotta tanken på en stor förstärkarklump och ett ormbo av kablar så har Denon ett mer diskret alternativ.

Ljud & Bild tycker

Läcker design, trådlös överföring till bakkanaler och subwoofer. Inbyggd mottagare för strömningstjänster.
Stöder inte Dolby Atmos. Bara 5.1 kanaler. Ingen automatisk rumsanpassning av högtalarna. Frontkanalerna behöver fortfarande kabel.
annonse

Film ska ses på bio. Men om den lokala biografen inte har ”Once Upon a Time in the West” eller ”Rogue One” på tablån just den dag du vill se den, är en hemmabio ett lysande alternativ.

Många filmälskare drömmar om att fylla vardagsrummet med tvättäkta bioljud, men drömmarna går i kras vid åsynen av en jätteklump till hemmabioförstärkare och tillhörande högtalare – följt av ett ultimatum: ”Den där saken kommer inte in i mitt hem!”

Det problemet har Denon försökt lösa genom att göra ett hemmabiosystem som ska vara så elegant att det glider in i inredningen utan att efterlämna spår på ägarens civilstatus. Och så enkelt att installera att man inte behöver muta grannens tonårige son för att ta hand om saken.

Hjärtat i systemet är receivern HEOS AVR. Det första man lägger märke till är designen, som är markant annorlunda: fronten är fullständigt metallblank, bortsett från en enda stor volymratt och en rad lysdioder längst ner som berättar om enhetens status. Den titangrå fronten är ”bruten” i en sned vinkel. Om det är snyggt beror på ögat som betraktar det. Men tufft är det åtminstone.

Receivern stöder vanliga surroundformat, inklusive 24-bitars HD-filmljud med Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio. Men bara i fem kanaler, och inte Dolby Atmos. Förstärkardelen lämnar 5 x 50 watt. Det är tekniska data som vi trodde tillhörde en svunnen tid. Men utan tvekan mer än nog för de som bara försöker smyga in någon form av surroundljud i vardagsrummet.

Inbyggt multiroom

Trogna läsare av Ljud & Bild känner igen HEOS-namnet eftersom det används till Denons serie med trådlösa multiroom-högtalare. Och receivern går att integrera med andra enheter i serien. Har du ett par HEOS 1-, 2- eller 3-högtalare så kan de integreras i hemmabiosystemet med bara ett par tryckningar i mobil-appen.

Precis som de andra enheterna i HEOS-serien har AVR ett stort utbud av strömningstjänster, inklusive Spotify, Tidal, Deezer och internetradio från TuneIn. Det finns (naturligtvis) trådlös wifi-anslutning, men man kan också välja Ethernet.

På baksidan hittar man ungefär samma in- och utgångar som man brukar. Det finns fyra HDMI-ingångar och en -utgång till TV:n, den senare med ARC (Audio Return Channel). Sedan tillkommer två digitala ingångar (optisk och koaxial), en linjeingång med RCA-kontakter och slutligen en 3,5-mm minijack-ingång som också används när receivern ska införlivas i HEOS-nätverket. Fem uppsättningar högtalarterminaler fyller större delen av baksidan. De ser läckra ut, och påminner om något från WBT, men känns lite vingliga när man använder dem.

Inte fullt så enkelt

HEOS AVR marknadsförs som världens enklaste hemmabio. Det är en sanning med modifikation. Det mesta av installationen görs med en app på mobilen eller surfplattan. Det gäller både receiverns egna inställningar och val av strömningstjänster och nätverksmappar för musik.

När målet är att göra det så enkelt som möjligt att få bioljud hemma, undrar vi varför Denon inte har stoppat in automatisk Audyssey-rumskorrektion i HEOS AVR. Man slipper visserligen ett virrvarr av knappar och kryptiska menyalternativ, men i Denons övriga hemmabioförstärkare – bortsett från de allra billigaste modellerna – görs anpassningen av ljudet efter rummet och högtalarna med en enkel knapptryckning. Här måste man däremot justera nivån och avståndet till var och en av högtalarna för hand. Det tar lång tid och frekvensgången i rummet kan man inte göra någonting åt.

Receivern har fyra HDMI-ingångar. I praktiken räcker det långt. Jämfört med fullvuxna hemmabioförstärkare får man klara sig utan pre out-utgångar till externa slutsteg. Fast tanken på att koppla in kraftigare förstärkare tilltalar knappast kundgruppen som Denon har i åtanke för den här produkten.

Bortsett från den robusta, kompakta designen är HEOS AVR:s paradnummer friheten att slippa trassel med kablar. Genom att koppla in subwoofern och bakhögtalarna trådlöst undviker man kablar kors och tvärs över vardagsrumsgolvet. Det är ett plus, men det går bara att använda HEOS-enheter. Och det är sammanlagt två högtalarkablar och en signalkabel man slipper. Och dessutom måste man använda två extra strömkablar till de aktiva bakhögtalarna – vilket innebär att besparingarna är en enda signalkabel. Och man måste fortfarande koppla kablar till front- och centerhögtalare, TV och signalkällor, samt ge receivern ström.

Under testet användes ett system med DALI Opticon 5 som fronthögtalare och en Opticon 5 Vocal-centerhögtalare. Dessa ingår inte i detta test, utan recenseras separat.

HEOS 1

Men bakhögtalarna ingår, och heter HEOS 1. Det handlar om en komplett multiroom-högtalare, som för övrigt också finns i en helt kabelfri version med batteri i foten. I hemmabion är det dock bäst att hämta ström direkt från vägguttaget – även om det innebär att det ska dras lika många kablar till bakhögtalarna som i en vanlig hemmabio. Men de behöver åtminstone inte dras över golvet i vardagsrummet. Vi har tidigare testat de större modellerna i serien, som kan användas på egen hand eller parvis som stereosystem. Om den används ensam låter lilla HEOS 1 av naturliga skäl en smula tunt, eftersom basen är begränsad i det lilla kabinettet. Som bakhögtalare är den däremot på hemmabana, och subwoofern tar hand om det krävande arbetet i basregistret.

HEOS Subwoofer

HEOS-systemet har även sin egen subwoofer, som naturligtvis är lika trådlös som resten. Den är en smal historia som lätt kan gömmas undan bakom en soffa eller i ett hörn. Den har samma sluttande framsida som receivern och bakhögtalarna.

Det är sparsamt med tekniska data för HEOS Subwoofer. Denon informerar bara om att det sitter två 5,25-tums baselement i den, att förstärkaren är en klass D samt att kabinettet har ”en låg egenresonans” och ”en optimerad basport”. Men alltså inget om frekvensomfång, ljudtryck eller förstärkareffekt. Att subwoofern trivs bäst i små eller medelstora rum är dock uppenbart när man sätter på den och kör igång ”Mad Max – Fury Road”. Å andra sidan klarar den att lägga en lagom tung bas under filmens ljudspår. Den får inte golvet att skaka eller mjölken att skära sig, men den glider in i anläggningen utan att göra onödigt mycket väsen av sig.

Lätt att leva med

Målet med HEOS AVR har varit att göra ett surroundsystem som är enkelt att använda och det har lyckats. Så fort de (mindre) utmaningarna under installationen är överstökade, är en film i Blu-ray-spelaren eller bra ljud på TV:n bara en fråga om en enda tryckning på en knapp på den oerhört överskådliga fjärrkontrollen. Sedan blir det full hemmabio i vardagsrummet. Och det är ett nöje att lyssna på musik från Tidal, Spotify eller internetradio på en riktig anläggning. Även om 50 watt per kanal inte är någon våldsam effekt så orkar AVR:en driva de flesta högtalare med tillräcklig tyngd och kontroll i basen. Med bra hjälp från subwoofern som har en egen förstärkare.

Att sedan HEOS AVR inte är försedd med den allra senaste tekniken är mindre viktig. Systemet är gjort för att ställas i miljöer där varenda högtalare måste slåss för sin blotta existens, och där det handlar om förmågan att fylla rummet med ljud utan krångel, helt utan knepiga tekniska detaljer. Och där verkar det som om Denon har slagit huvudet på spiken. Försäljningen av traditionell hemmabioutrustning sjunker, men enligt importören är HEOS AVR-systemen uppskattade. Och köparna är fullständigt obekymrade över att det inte finns något stöd för Dolby Atmos – antalet filmer i det nya formatet är dessutom fortfarande begränsat till ungefär 50 titlar. Priset på hela systemet befinner sig också på en inte alltför smärtsam nivå.

Slutsats

HEOS AVR är en läcker och radikalt annorlunda designad surroundprodukt för de som vill ha många kanaler men vill slippa trassel och kablar. De trådlösa bakhögtalarna och subwoofern kompletterar receivern väl, både när det gäller funktion och design. Frågan är bara om Denon har hamnat mellan två stolar. Det måste fortfarande stå en svart låda i hyllan, och av alla kablar slipper man bara tre stycken – samtidigt som det behövs två extra strömkablar. Effekten och antalet kanaler kan också vara en begränsning för mer fanatiska filmälskare, det gäller i synnerhet avsaknaden av Dolby Atmos-höjdkanaler – oavsett hur många filmer som finns utgivna i formatet.

Har du redan ett multiroom-system med ett par trådlösa HEOS-högtalare och en dito subwoofer så är saken en annan. Då är det nämligen bara att koppla in receivern och fronthögtalarna och berätta för HEOS-högtalarna att de nu ska fungera som en del av en komplett hemmabio.

HEOS AVR är en läcker och radikalt annorlunda surround-produkt för alla som gärna vill ha hemmabio men vill slippa kablar och trassel.

quote

Fakta & Betyg:
 • Pris: 21 600:-

  HEOS AVR, HEOS 1, HEOS Subwoofer
  Effekt: 5 x 50 watt i 8 ohm (5 x 100 watt i 4 ohm)
  Ingångar: 4 x HDMI, 2 x digitala (optisk/RCA), linjeingång (RCA), aux (minijack)
  Utgångar: HDMI, högtalare (banan/skruvterminal), subwoofer (RCA)
  Trådlöst: Wifi, Bluetooth, HEOS multiroom
  Webb: hifiklubben.se

  Les också:

  Laserprecision

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta på dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet så klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.

  Den allra häftigaste hemmabion

  De här maffiga flaggskeppen har tillräckligt med kraft och finess för att överträffa allt du hört i någon biosalong.

  Rejäla doningar

  Klockrent ljud och hinkvis med dynamik och kraft. Men användarvänligheten är inte lika bra.

  Morosam muskelknippe

  Yamaha är stabila i bion, med ett flaggskepp som har tillräckligt med muskler för att få byxbenen att fladdra.

  Ballerina med bazooka

  Marantz första 11-kanalsreceiver är så bra att allt annat bleknar.

  Dansar på moln

  Denon hänger med i utvecklingen, med en ny toppreceiver som är lika enkel att sköta som den låter bra.

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio är fortfarande bäst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt också. Som med en soundbar och trådlösa bakhögtalare.

  Gör det mesta rätt

  Samsungs anläggning gör det mesta väldigt bra. Det finns egentligen bara ett problem.

  Klassledaren

  Ändligen en soundbar från Heos som är så komplett att den överträffar allt annat i klassen.

  Fortfarande bland de bästa

  Även om Sonos-anläggningen börjar bli lite till åren så är den fortfarande ett väldigt säkert köp.

  På forsidan nu

  Sony DSC-RX0

  Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

  9 Resehögtalare

  Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse