Definitive Technology Mythos ST

Potenta designhögtalare

Definitive Technology Mythos ST skakar om våra förväntningar om vilket slags ljud man kan förvänta sig från en smal högtalare.

Plus
Hög underhållningsfaktor Spelar mycket högt och rent
Minus
Aningen behärskad bas på låg volym

Om alla fick välja helt fritt skulle nog många av oss föredra ljudet från de största högtalarna, fast storleken från de minsta. Tyvärr finns det något som heter fysikens lagar som effektivt sätter stopp för det, och den som gillar sin favoritmusik bäst när den har fyllig bas och ett saftigt ljudtryck, får helt enkelt lära sig att leva med stora högtalare i vardagsrummet. Eller kanske inte?

Amerikanska Definitive Technology hävdar att de har lyckats med vad många andra märken har misslyckats med: att bygga en smal designhögtalare som låter precis som äkta vara. För att åstadkomma det har de proppat högtalarna fulla med en hel arsenal högtalarelement och inbyggda förstärkare. Då borde det väl finnas utrymme för att tänja på fysikens lagar en smula, åtminstone …

Mythos ST
Stora golvhögtalare med inbyggda subbasar är en av Definitive Technologys specialiteter. Målet med ST-serien har varit att få plats med en bit av dessa höga prestanda i ett smalare och mer attraktivt skal – efter amerikansk standard, visserligen. Mythos ST kan knappast betraktas som någon minsting med sina 130 centimeter, men smala och snygga är de absolut. Kabinettet är gjort av aluminium, U-format för maximal styrka och styvhet, medan baffeln är gjord av ett speciellt kompositmaterial. Fördelen med aluminium i förhållande till vanliga MDF-spånplattor är att kabinettväggarna kan göras tunnare. På så sätt får man en slank form utan att det stjäl för mycket av den inre lådvolymen.

Definitive Technology har använt utrymmet effektivt också: kabinettet huserar hela sex högtalarelement. En 1-tums aluminiumdome flankeras av två 5,25-tums mellanregister, medan basen ombesörjs av tre ovala 6×10-tums baselement. Två av dem är så kallade slavbasar utan magneter. De drivs i stället av lufttrycket som skapas av det tredje baselementet som drivs direkt av en inbyggd förstärkare som lämnar 300 watt. Här snackar vi med andra ord om en halvaktiv högtalare, där basen får ström från den inbyggda förstärkaren men diskant och mellanregister drivs av anläggningens förstärkare.

En sådan halvaktiv lösning är ingen dum idé alls. Den mest uppenbara fördelen är att den avlastar förstärkaren i den mest krävande delen av frekvensregistret, samtidigt som den bevarar ljudkvaliteten och ljudkaraktären i stereons förstärkare. Genom att driva basen separat kan man också göra anpassningar i frekvensgången och nivån utan att det går ut över helheten.

Ljudkvalitet
Vanligtvis när vi testar designhögtalare måste vi reservera oss för att ljudkvaliteten inte alltid motsvarar prislappen. Det beror på två saker. För det första kostar det mer pengar att ta fram och bygga högtalare i aluminium. För det andra vet de flesta tillverkare att ta extra betalt så fort ordet ”design” ingår. Därför man kan sällan räkna med att en snygg designhögtalare kan mäta sig med mer traditionella hifi-högtalare i samma prisklass.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Sådana reservationer kan vi lyckligtvis glömma i Mythos ST:s fall. De här resliga amerikanerna återger musiken med så hög underhållningsfaktor och så mycket inlevelse att jämförelsen med ”vanliga” högtalare är helt oproblematisk. Mythos ST befinner sig tveklöst på den kvalitetsnivån man kan förvänta sig av en högtalare i toppklassen, med ett otroligt öppet och rent ljud som är befriat från resonanser och ojämnheter.

Det som imponerar mest vid första provlyssningen är det stora dynamikomfånget. Tack vare en känslighet på effektiva 93 dB kan högtalarna spela tillräckligt högt och rent för att tillfredsställa de mest ihärdiga headbangarna, och de gör det utan att röra en min. Till och med på öronbedövande nivå bevarar de kontrollen.

Dessutom är holografin imponerande. Inte nödvändigtvis för att ljudbilden är så stor på bredden eller djupet, utan snarare eftersom ”storleken” på röster och instrument känns kolossalt närvarande. Medan vissa högtalare breder ut konsertsalen som en stor solfjäder mellan högtalarna, låter det mer som om musikerna står mitt framför oss i rummet när vi lyssnar på Definitive Technology. Och det är långtifrån någon diffus upplevelse, allt återges med knivskarp precision, direkt och obeslöjat.

Ljudåtergivningen kan faktiskt kännas lite grov i kanterna till att börja med, och de som är vana vid mer civiliserade hifi-högtalare kan få sig en överraskning. Men det beror bara på att Mythos ST är otroligt dynamiska och inte håller något tillbaka i toppen, mitten eller botten av frekvensregistret. De låter helt enkelt lite ”rockigt” och lägger inte band på dynamiken. Upplösningen går inte heller att klaga på. Diskanten är mycket finkornig och utsträckt, och det låter aldrig tröttsamt eller vasst.

Raffinerad rockhögtalare
Denna energiska spelstil innebär att Mythos ST stortrivs med musik av mer hårtslående slag. Kollegan Geir Nordby har precis givit ut en skiva med metallbandet Staal och albumet ”Rambokniv” bjuder på en salig blandning av bas och trumrytmer, och har dessutom ett riktigt bra ljud för att vara en rockplatta.

Hela sex baselement bygger upp vissa förväntningar på tryck, och Mythos-högtalarna uppfyller dem med en saftig och hårtslående bas som verkligen känns i magen när man spelar högt. Och det vill man ju när ljudet är så rent som i det här fallet.

Med actionfilmen ”Transformers 3” i Blu-ray-spelaren låter Mythos ST väldigt övertygande och klarar sig utmärkt utan extra bashjälp. Genom att plugga in en signalkabel i de två extra LFE-ingångarna går det att förse högtalarna med baseffekter som i vanliga fall är reserverade för externa subbasar, något som Myhos ST klarar alldeles utomordentlig. De sex ovala baselementen är kraftiga nog för att fylla även stora vardagsrum med gott om bas.

Basen är bergfast och välkontrollerad – kanske lite väl kontrollerad i vissa fall. Det är uppenbart att Definitive Technology har valt en stram upphängning för att hålla basen i schack på höga volymer, men det kan också innebära att man går miste om detaljer på lägre volym. Fast det är nog en avvägning som de flesta kan leva med.

Snäll mot förstärkaren
Eftersom högtalarna har inbyggda förstärkare till basen drar de mindre ström från förstärkaren än passiva högtalare i samma storleksklass. Det gör att de passar utmärkt till medelstora hemmabioförstärkare som ofta har begränsat med kraft. Samtidigt inbjuder de precis som de flesta högtalare till att satsa på kvalitet, inte minst eftersom basen är så pass potent. Ju bättre insignal, desto bättre låter det också via de inbyggda förstärkarna.

Slutsats
Det är lätt att ha fördomar mot amerikanska designhögtalare som är fullproppade med högtalarelement, men efter att ha ägnat timmar åt underhållande ljudupplevelser måste vi säga att vi är imponerande över Mythos ST. Detta är definitivt fullblods-hifi-högtalare som enkelt kan konkurrera med andra fullsize-högtalare i samma prisklass!

Mythos ST har ett läckert utförande i svartlackerad, silkesmatt aluminium och är försedda med en granitsockel som ser till att de står stadigt på golvet, förankrade med antingen gummifötter eller spikes. Förutom nätbrunnen i botten har högtalarna två ingångar: en vanlig högtalaringång och en RCA-lågnivåingång för dem som vill koppla in högtalarna till subbasutgången på förstärkaren. 

Bästa pris på Definitive Technology Mythos ST
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 3-vägs golvhögtalare med aktiv bas
  • 1-tums aluminiumdiskant
  • 2 st 5,25-tums mellanregister
  • 6 x 10-tums Racetrack-baselement
  • 2 st passiva baselement
  • 300-watts basförstärkare
  • Känslighet: 93dB
  • Impedans: 8 ohm
Pris: 40000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.

grupptest
5 gaming-tangentbord

Fingret på avtryckaren

Flygplansmaterial och topptrimmad finmekanik är vad som krävs för att komma segrande ur striden på skärmen. Vi har fingrat på fem av de bästa mekaniska tangentborden för spel.

MWC 2019: 5G revolutionerar allt – fast inte din mobil!

Analys: Tillverkarna missar poängen med de första lanseringarna av 5G-telefoner på årets stora mobilmässa.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.