Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Definitive Technology Mythos ST

Potenta designhögtalare

Definitive Technology Mythos ST skakar om våra förväntningar om vilket slags ljud man kan förvänta sig från en smal högtalare.

Av / 2012-09-20 - 00:00
Definitive Technology Mythos ST
Audun Hage

Om alla fick välja helt fritt skulle nog många av oss föredra ljudet från de största högtalarna, fast storleken från de minsta. Tyvärr finns det något som heter fysikens lagar som effektivt sätter stopp för det, och den som gillar sin favoritmusik bäst när den har fyllig bas och ett saftigt ljudtryck, får helt enkelt lära sig att leva med stora högtalare i vardagsrummet. Eller kanske inte?

Amerikanska Definitive Technology hävdar att de har lyckats med vad många andra märken har misslyckats med: att bygga en smal designhögtalare som låter precis som äkta vara. För att åstadkomma det har de proppat högtalarna fulla med en hel arsenal högtalarelement och inbyggda förstärkare. Då borde det väl finnas utrymme för att tänja på fysikens lagar en smula, åtminstone …

Mythos ST
Stora golvhögtalare med inbyggda subbasar är en av Definitive Technologys specialiteter. Målet med ST-serien har varit att få plats med en bit av dessa höga prestanda i ett smalare och mer attraktivt skal – efter amerikansk standard, visserligen. Mythos ST kan knappast betraktas som någon minsting med sina 130 centimeter, men smala och snygga är de absolut. Kabinettet är gjort av aluminium, U-format för maximal styrka och styvhet, medan baffeln är gjord av ett speciellt kompositmaterial. Fördelen med aluminium i förhållande till vanliga MDF-spånplattor är att kabinettväggarna kan göras tunnare. På så sätt får man en slank form utan att det stjäl för mycket av den inre lådvolymen.

Definitive Technology har använt utrymmet effektivt också: kabinettet huserar hela sex högtalarelement. En 1-tums aluminiumdome flankeras av två 5,25-tums mellanregister, medan basen ombesörjs av tre ovala 6×10-tums baselement. Två av dem är så kallade slavbasar utan magneter. De drivs i stället av lufttrycket som skapas av det tredje baselementet som drivs direkt av en inbyggd förstärkare som lämnar 300 watt. Här snackar vi med andra ord om en halvaktiv högtalare, där basen får ström från den inbyggda förstärkaren men diskant och mellanregister drivs av anläggningens förstärkare.

En sådan halvaktiv lösning är ingen dum idé alls. Den mest uppenbara fördelen är att den avlastar förstärkaren i den mest krävande delen av frekvensregistret, samtidigt som den bevarar ljudkvaliteten och ljudkaraktären i stereons förstärkare. Genom att driva basen separat kan man också göra anpassningar i frekvensgången och nivån utan att det går ut över helheten.

Ljudkvalitet
Vanligtvis när vi testar designhögtalare måste vi reservera oss för att ljudkvaliteten inte alltid motsvarar prislappen. Det beror på två saker. För det första kostar det mer pengar att ta fram och bygga högtalare i aluminium. För det andra vet de flesta tillverkare att ta extra betalt så fort ordet ”design” ingår. Därför man kan sällan räkna med att en snygg designhögtalare kan mäta sig med mer traditionella hifi-högtalare i samma prisklass.

Sådana reservationer kan vi lyckligtvis glömma i Mythos ST:s fall. De här resliga amerikanerna återger musiken med så hög underhållningsfaktor och så mycket inlevelse att jämförelsen med ”vanliga” högtalare är helt oproblematisk. Mythos ST befinner sig tveklöst på den kvalitetsnivån man kan förvänta sig av en högtalare i toppklassen, med ett otroligt öppet och rent ljud som är befriat från resonanser och ojämnheter.

Det som imponerar mest vid första provlyssningen är det stora dynamikomfånget. Tack vare en känslighet på effektiva 93 dB kan högtalarna spela tillräckligt högt och rent för att tillfredsställa de mest ihärdiga headbangarna, och de gör det utan att röra en min. Till och med på öronbedövande nivå bevarar de kontrollen.

Dessutom är holografin imponerande. Inte nödvändigtvis för att ljudbilden är så stor på bredden eller djupet, utan snarare eftersom ”storleken” på röster och instrument känns kolossalt närvarande. Medan vissa högtalare breder ut konsertsalen som en stor solfjäder mellan högtalarna, låter det mer som om musikerna står mitt framför oss i rummet när vi lyssnar på Definitive Technology. Och det är långtifrån någon diffus upplevelse, allt återges med knivskarp precision, direkt och obeslöjat.

Ljudåtergivningen kan faktiskt kännas lite grov i kanterna till att börja med, och de som är vana vid mer civiliserade hifi-högtalare kan få sig en överraskning. Men det beror bara på att Mythos ST är otroligt dynamiska och inte håller något tillbaka i toppen, mitten eller botten av frekvensregistret. De låter helt enkelt lite ”rockigt” och lägger inte band på dynamiken. Upplösningen går inte heller att klaga på. Diskanten är mycket finkornig och utsträckt, och det låter aldrig tröttsamt eller vasst.

Raffinerad rockhögtalare
Denna energiska spelstil innebär att Mythos ST stortrivs med musik av mer hårtslående slag. Kollegan Geir Nordby har precis givit ut en skiva med metallbandet Staal och albumet ”Rambokniv” bjuder på en salig blandning av bas och trumrytmer, och har dessutom ett riktigt bra ljud för att vara en rockplatta.

Hela sex baselement bygger upp vissa förväntningar på tryck, och Mythos-högtalarna uppfyller dem med en saftig och hårtslående bas som verkligen känns i magen när man spelar högt. Och det vill man ju när ljudet är så rent som i det här fallet.

Med actionfilmen ”Transformers 3” i Blu-ray-spelaren låter Mythos ST väldigt övertygande och klarar sig utmärkt utan extra bashjälp. Genom att plugga in en signalkabel i de två extra LFE-ingångarna går det att förse högtalarna med baseffekter som i vanliga fall är reserverade för externa subbasar, något som Myhos ST klarar alldeles utomordentlig. De sex ovala baselementen är kraftiga nog för att fylla även stora vardagsrum med gott om bas.

Basen är bergfast och välkontrollerad – kanske lite väl kontrollerad i vissa fall. Det är uppenbart att Definitive Technology har valt en stram upphängning för att hålla basen i schack på höga volymer, men det kan också innebära att man går miste om detaljer på lägre volym. Fast det är nog en avvägning som de flesta kan leva med.

Snäll mot förstärkaren
Eftersom högtalarna har inbyggda förstärkare till basen drar de mindre ström från förstärkaren än passiva högtalare i samma storleksklass. Det gör att de passar utmärkt till medelstora hemmabioförstärkare som ofta har begränsat med kraft. Samtidigt inbjuder de precis som de flesta högtalare till att satsa på kvalitet, inte minst eftersom basen är så pass potent. Ju bättre insignal, desto bättre låter det också via de inbyggda förstärkarna.

Slutsats
Det är lätt att ha fördomar mot amerikanska designhögtalare som är fullproppade med högtalarelement, men efter att ha ägnat timmar åt underhållande ljudupplevelser måste vi säga att vi är imponerande över Mythos ST. Detta är definitivt fullblods-hifi-högtalare som enkelt kan konkurrera med andra fullsize-högtalare i samma prisklass!

Mythos ST har ett läckert utförande i svartlackerad, silkesmatt aluminium och är försedda med en granitsockel som ser till att de står stadigt på golvet, förankrade med antingen gummifötter eller spikes. Förutom nätbrunnen i botten har högtalarna två ingångar: en vanlig högtalaringång och en RCA-lågnivåingång för dem som vill koppla in högtalarna till subbasutgången på förstärkaren. 

Ljud & Bild tycker

Hög underhållningsfaktor Spelar mycket högt och rent Aningen behärskad bas på låg volym

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Ljud & Bild
Rulla till toppen