annonse
annonse
Juni 2017DALI Zensor 5 AX
Test av: DALI Zensor 5 AX

Tre-i-ett

Högtalare, förstärkare och trådlös DAC i lättmöblerad förpackning.

Ljud & Bild tycker

Behaglig och stor ljudbild utan egentliga svagheter. Trådlöst ljud, inbyggd DAC och förstärkare. WAF-vänlig design.
Finishen är lite fattig och kabinettet hade gott kunnat ha varit byggt av lite tyngre material. Fast då hade priset blivit ett annat.
annonse

DALI Zensor 5 AX är så nära man kan komma en WAF-vänlig golvhögtalare: smal, diskret och beskedligt hög. Och det man offrar i golvyta till högtalaren har man igen i bokhyllan eftersom förstärkaren är inbyggd.

Man kan faktiskt nöja sig med att lägga till en mobiltelefon, surfplatta eller dator som trådlös ljudkälla, så är det bara att köra igång. Naturligtvis helst en som stöder aptX-protokollet för att få ljud i acceptabel kvalitet – även om det fortfarande inte är CD-kvalitet.

Utöver den trådlösa anslutningen finns både digital och analog ljudingång, via optisk Toslink respektive 3,5 mm minijack. Den optiska ingången stöder ljud i HD-kvalitet (24 bit/96 kHz). Det bästa man kan säga om fjärrkontrollen är att den är gratis och att man kan byta källa och ställa in volymen. Fast det går att köpa en snyggare i metall.

Passiv med förstärkare

Zenzor 5 AX är en ”aktiverad” version av Zensor 5, som vi redan har testat. Och storebror till lilla Zensor 1 AX. Priset har gått upp med nästan en tredjedel jämfört med den passiva versionen.

Rent tekniskt är Zensor 5 AX inte en aktiv högtalare, utan en högtalare med inbyggd förstärkare (2 x 50 watt klass D). För att vara tvättäkta aktiv skulle delningsfiltret också ha varit aktivt plus att det skulle ha funnits separata förstärkarkanaler till bas och diskant. Här finns inte heller något ”trolleri” i form av DSP-korrektioner av frekvensgången. Men man slipper köpa en separat förstärkare och får dessutom trådlös streaming med på köpet.

 

Foto: DALI

Foto: DALI

Det smala kabinettet rymmer ett tvåvägs basreflexsystem med två 5-tums basar och en 1-tums domediskant. Det är ett recept som är väl beprövat. Baselementen har DALIs speciella träfibermembran. All elektronik finns i den vänstra högtalaren. Den högra kopplas in med en högtalarkabel från den vänstra. Så i praktiken behöver man dra lika många kablar som i en konventionell anläggning. Speciellt som det också måste dras en optisk kabel från CD-spelaren eller TV:n och en analog från DACen. Sedan kan å andra sidan högtalarna bli en central för underhållningen i vardagsrummet och ersätta både stereo och soundbar.

Zensor 5 AX är lika förnuftig, enkel och billig som en IKEA-möbel. Och på samma sätt är den byggd av material som är helt godkända – utan att vara överdådiga. Det vita vinylfinishen på sidorna (Zensor 5 AX finns även i valnöt och svart ask) är helt okej och det finns till och med en snygg liten aluminiumfot underst. Högtalaren kan förankras i golvet med spikes, vilket förmodligen är en god idé eftersom den bara väger 11 kg.

Ljudet av Zensor 5 AX

Möjligheten att spela musik trådlöst är antagligen ett av de främsta försäljningsargumenten för Zensor 5 AX, så den första lyssningen gjorde vi med Bluetooth och musik från Tidal HiFi, spelad på en mobil med aptX och 32-bitars DAC. Och det är en utmärkt och mycket billig anläggning man får om man gör så. Ljudbilden är behaglig och lätt att älska. Basen går snyggt djupt och diskanten är klar och tydlig. Känslan av rymd bakom och runt högtalarna är också prydlig.

Ännu bättre blir det dock när man byter ut Bluetooth-anslutning mot en kablad anslutning och en extern DAC (HiFime Sabre 9018). Med samma Tidal-låtar blir ljudbilden både större och mer upplöst, och det går att njuta av högtalarens kvaliteter ännu mer. Med tanke på att man får både högtalare och digital förstärkare för samma peng som annars lätt hade kunnat läggas på antingen det ena eller det andra, så gör DALI det riktigt bra.

Det är framför allt ljudbildens storlek som överraskar positivt. Scenen sträcker sig långt bortom båda sidorna av högtalarna och det finns också en bra känsla av höjd. Det är tjusigt med tanke på priset.

Foto: DALI

Foto: DALI

 

Inget tonregister täcks dåligt, men diskanten är det som imponerar mest med en mängd detaljer och upplösning. Lyckligtvis finns det tillräcklig tyngd i basen för att balansera alltihop. Två femtummare välter inte direkt huset, men ljudbilden är långt ifrån spinkig. Ska man vara kritisk så kunde gott nyanseringen ha varit bättre. Det är inte helt lätt att höra skillnaden på exempelvis en elbas och en kontrabas. Mellanregistret är också som det ska vara och röster låter naturligt. Fast utan den sista graden av textur som man får betala mångdubbelt för.

50 watt per kanal är ingen bottenlös effekt, men lustigt nog det som många prisvärda trådlösa högtalare (till exempel System Audio Saxo 5 active) är utrustade med. Och det räcker faktiskt till det mesta. I ett inte alltför stort lyssningsrum finns det muskler för att spela med realistisk volym (runt 100 dB) utan tecken på andnöd. Till och med en låt som ”Time Be Time” med Jonas Hellborg och Ginger Baker låter härligt dynamisk och energirik.

Slutsats

DALI Zensor 5 AX är en välkonstruerad högtalare med en prislapp som gör att inträdesbiljetten till trådlös hifi är billig. Den gör allting rätt – och det mesta till och med imponerande. Ljudbilden är stor och charmig med tanke på prislappen och kan fylla ett mellanstort vardagsrum utan att tappa andan. Att Zensor 5 AX dessutom är förhållandevis snygg att titta på och passar in i vardagsrummet är ett extra plus. Jämfört med den passiva versionen får man mycket hifi för bara en smula pengar mer. Bluetooth-streaming är bekvämt men om du kan leva med att koppla in en kabel så lyfter det ljudkvaliteten avsevärt.

DALI Zensor 5 AX är en välkonstruerad högtalare med en prislapp som gör att inträdesbiljetten till trådlös hifi är billig. […]. Jämfört med den passiva versionen får man mycket hifi för bara en smula pengar mer.

 

Fakta & Betyg:
 • Pris: 8 000:-

  DALI Zensor 5 AX
  Tvåvägs basreflex
  25 mm softdome-diskant
  2 x 5,25-tums bas
  Frekvensomfång: 43–26 500 Hz (+/–3 dB)
  Förstärkare: 2 x 50-watt klass D
  Ingångar: Optisk digital (24 bit/96 kHz), 3,5 mm analog minijack, Bluetooth 3.0 (aptX)
  Subwoofer-utgång
  Fjärrkontroll
  Färg: Svart ask, vit vinyl, valnöt
  Mått/vikt: 16,2 x 82,5 x 26,7 cm/11 kg
  Auto av/på via optisk och analog ingång, auto av via Bluetooth

  Les också:

  Musikalisk handgranat

  Wonderboom tar hand om festen på stranden, i duschen och på poolpartyt.

  Kraftfull och flytande

  Barricade XL är en partyhögtalare med rejäl bas som flyter om den ramlar i vattnet.

  Svårbalanserad och slätstruken

  Det är en balansakt att få till ljudet och tyvärr väger nackdelarna också tyngre än fördelarna.

  En lättfraktad skönhet

  Libratone Too är lätt att ha med sig, snygg så man vill visa upp den och låter riktigt bra.

  Bastung partyhögtalare

  Kanske Flip står för att denna bastunga partyhögtalare ger konkurrenterna fingret?

  Sober men vattenrädd

  Touring XS trivs bättre inomhus än vid poolen, speciellt som den också är lite lågmäld.

  Uppsnyggad och välljudande

  Ett tidigare bästa köp har fått alla brister åtgärdade och är nu bäst iklassen.

  Långspelande pansarhögtalare

  Stryde är en stryktålig högtalare fullspäckad av finesser, men ljudet brister.

  Smidig och lättanvänd

  Mycket enkel att använda och ta med sig till stranden, men ljudet är en kompromiss.

  Trådlöst och tåligt för semestern

  Oavsett om man siktar på skidbacken eller stranden är en batteridriven tålig högtalare perfekt för resan.

  Kul highend

  Första modellen i Focals helt nya serie övertygar direkt från första danssteget. Det här är riktig highend – utan allt trassel!

  Digitalt segertåg

  Dynaudio anser att det finns massor att tjäna på att bygga in elektroniken i högtalaren. Även i highend-klassen. Det bevisar de här.

  På forsidan nu

  Sony DSC-RX0

  Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

  9 Resehögtalare

  Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse