annons
annons
annons

Test av Creative ZiiO 10

Faller platt

ZiiO 10 är lite annorlunda och inte direkt tänkt som en konkurrent till iPad.

Ljud & Bild tycker

 • Billig.
  Bra musikprogram.

 • Svåranvänd.
  Dålig skärm.
  Gammal Android-version.

annons

Creatives surfplatta riktar sig främst till musikintresserade och har därför en lång rad funktioner för musik.
Skärmen har en upplösning på 1024 x 600, samma som Viewsonic. Vad som är intressant är att medan de alla flesta satsar på beröringskänsliga (kapacitiva) skärmar har Creative nöjt sig med en tryckkänslig (resistiv) vilket vi inte förstår alls. Skärmen är inte heller en av de bästa. Den känns oklar och när man tittar på film är det helt enkelt inte särskilt bra. Om möjligt är den en ännu större katastrof än Viewsonics i solljus. Vår version av ZiiO 10 körde Android 2.2 och hade 8 GB minne.

Användning
En av egenskaperna som omedelbart slår oss är att Creatives skärm inte stöder multi-touch. Det betyder att man går miste om funktioner som man vant sig vid i andra Android-enheter – för att inte tala om iPad. Det behövs många knapptryckningar och med jämna mellanrum krävs det både två och tre tryckningar innan det fungerar. Inte bra.

ZiiO är utrustad med HDMI, mini-USB och microSD. De enda fysiska knapparna är av/på och volymen. Det finns anslutningar för hörlurar samt en mikrofon. De övriga knapparna är inbyggda på fronten i skärmens ram. Kamera finns också, men upplösningen är så låg att vi inte ödslar mer tid på den. Videodelen fungerar inte heller särskilt tillfredsställande. I stället för Androids App Market har Creative en egen ZiiO Space-butik. Den är eländig och vi saknar den direkta tillgången till Android-butiken.

Vi får en känsla av att Creative inte har gjort den här enheten för att vara en seriös konkurrent på marknaden för surfplattor. Den är gjord för video och musik, och inte mycket annat. Musikdelen gillar vi däremot väldigt mycket. Den är enkel, överskådlig och en ren fröjd att använda. Vilket man inte kan säga om alla konkurrenter. ZiiO ger en väldigt bra översikt över musiken och känns genomtänkt. Creative har egna applikationer för att hantera bilder och vi måste säga att de är oerhört bra.

Slutsats
Som surfplatta fungerar ZiiO 10 inte särskilt bra. Bara det faktum att skärmen är resistiv och inte hanterar multi-touch säger väl det mesta. Musik hanterar den däremot som en mästare, fast jag är osäker på om jag skulle ha valt en sådan här enhet för det ändamålet.

Vi sammanfattar med att säga att Creative ZiiO helt enkelt inte är bra. Ljuddelen är fin, men inte så fantastiskt mycket bättre än andra. Priset är överkomligt men det hjälper inte om du inte kan använda surfplattan till allt du vill. Kort sagt: köp någon annan.

Fakta

 • Android 2.2
 • 10-tums pekskärm (inte tryckkänslig)
 • 1024 x 600-upplösning
 • Zii labs ZMS-08 processor
 • Wi-Fi
 • Bluetooth 2.1
 • HDMI
 • USB
 • microSD
 • Vikt: 650 g
Tillverkare:
Creative
Pris:
2.900,-
Importör:
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .