TEST AV Chord Electronics Hugo 2

ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.

Ljud & Bild tycker:
Ett ljud som Àr lika silkeslent som dynamiskt kombineras med en sÄdan extrem kraft att ljudet dundrar in i öronen och gör Àven de tamaste lurarna levande.
Större Àn andra bÀrbara DACar, och priset lÀr fÄ de flesta att tappa suget. Att tolka fÀrgkoderna krÀver viss tillvÀnjning.

Att bra hörlurar lĂ„ter Ă€nnu bĂ€ttre ihop med en riktig förstĂ€rkare Ă€r ingen nyhet. Det blir allt viktigare ju dyrare och bĂ€ttre hörlurar man har pĂ„ huvudet, dĂ€rför finns det stationĂ€ra hörlursförstĂ€rkare – gĂ€rna med inbyggd DAC – som Marantz HD-DAC1, Pioneer U-05 och den pĂ„ alla sĂ€tt och vis extrema McIntosh MHA150. Men eftersom mĂ„nga ocksĂ„ vill kunna ta med sig sina hifi-hörlurar ut genom dörren sĂ„ finns det bĂ€rbara alternativ som RHA Dacamp L1 och Chord Mojo. BĂ„da kostar under 5 000 kronor och Ă€r ljudmĂ€ssiga kompromisser jĂ€mfört med de stationĂ€ra alternativen, men mer flexibla tack vare fickformatet.

Men Chord Electronics Àr inte övertygade om att en bÀrbar förstÀrkare mÄste vara en kompromiss. 2014 lanserade de dÀrför Hugo, en bÀrbar historia av det större slaget, som inte gick ner helt problemfritt i nÄgon ficka men som tog minimalt med plats i en liten pÄse. Dyr, men vÀldigt vÀlljudande och dessutom med möjligheten att koppla in ljudkÀllan trÄdlöst via Bluetooth.

Nu Àr Hugo 2 hÀr. Samma anslutningar men med en ny, nÄgot mer kompakt men ocksÄ mer fyrkantig design.

Det Àr omöjligt att inte kÀnna igen Chord Hugo 2, med sina distinkta, lysande knappar. Foto: Chord Electronics

 

Den Àr fortfarande för stor för att gÄ ner i fickan, vilket innebÀr att mÄnga kunder i första hand kanske anvÀnder den som digitalomvandlare och hörlursförstÀrkare i en stationÀr hifi-anlÀggning, men ocksÄ kan ta dem med sig nÀr de vill. DÀrför har Chord stoppat med en fjÀrrkontroll. Och medan vÀxlingsknapparna pÄ sjÀlva DAC-enheten har fÀrgkoder som anger vilka ingÄngar och filterinstÀllningar som anvÀnds, vilket Àr lÀtt att gÄ vilse bland, sÄ har fjÀrrkontrollen direktknappar med text för de olika alternativen. Mycket mer lÀttbegripligt tills man har lÀrt sig vad de olika fÀrgerna betyder.

OgsÄ high-end Þrepropper kan nyte godt av den ekstra kvaliteten du fÄr med Chord Hugo 2. Foto: Chord Electronics

 

AnvÀndningsomrÄden

Hugo 2 kan en hel del tricks. För det första har den en USB-ingÄng som tar emot ljudsignaler upp till 32 bit/768 kHz och dessutom DSD-filer med 256 gÄnger högre samplingsfrekvenser Àn CD (högupplöst musik sÀljs bland annat pÄ HDtracks.com och 2l.no). Det ingÄr dessutom en USB OTG-kabel sÄ att man kan koppla in en Android-telefon direkt och förvandla den till en highend-ljudkÀlla. Med hjÀlp av en adapterkabel fick jag Àven den att funka direkt med min iPhone och iPad, sÄ hÀr Àr möjligheterna stora. Batteriet ska för övrigt rÀcka i till sju timmars kontinuerlig musik.

Men det stannar inte dÀr, Hugo 2 har bÄde koaxial och optisk digitalingÄng, och utöver bÄde 3,5 mm minijack och 6,3 mm hörlursuttag sitter det en RCA-utgÄng för anslutning till en stereoanlÀggning. Alla utgÄngar har variabel volymkontroll, sÄ du kan driva tvÄ hörlurar och anvÀnda Hugo 2 som en digital förförstÀrkare i en hifi-anlÀggning. Genom att hÄlla inne en knapp nÀr Hugo sÀtts pÄ sÄ stÀlls alla utgÄngar in till fast utnivÄ (3 volt) för att anvÀndas med en extern förstÀrkare.

En USB-ingÄng Àr för digitalt ljud och en Àr för laddning. Foto: Chord Electronics

 

Det finns fyra olika filterinstÀllningar som fintrimmar ljudet, jag föredrar det neutrala lÀget som ger mer luft och bÀttre attack före en instÀllning som ger lite varmare ljud.

Ljud med hörlurar

Om Hugo 2 hĂ„ller vad Chord lovar? Ett ord: ja! Den slutna versionen av MrSpeakers Æon (test pĂ„ gĂ„ng) lĂ„ter luftigare och mer detaljerat Ă€n de flesta andra av sluten typ. Tillsammans med den stationĂ€ra hörlursförstĂ€rkaren Questyle CMA400i lĂ„ter musiken vĂ€ldigt trevligt, men aningen analytiskt och basens hela potential kommer inte fram.

PÄ insidan sitter en programmerbar FPGA som digital hjÀrna, som ger renast möjliga ljud. De tvÄ batterierna ger sju timmars speltid. Foto: Chord Electronics

 

Chord Hugo 2 Àr nÄgot helt annat. För nÀr jag trodde att hörlurarna inte hade mer att ge sÄ dundrade den hÄrda bastrumman i Nine Inch Nails In the Void med en helt annan tyngd. Och utan att det tycks pÄverka ljudbildens bredd eller luftighet, eller sÄngröstens kvalitet.

AKG Q701 Àr ett par öppna hörlurar som snabbt kan lÄta platta och oengagerande. Questyle-förstÀrkaren driver dem bÀttre Àn MrSpeakers, ÀndÄ föredrar jag Hugo 2 som har lite mer tryck och vitalitet frÄn mellanregistret och nedÄt.

JĂ€mfört med den bĂ€rbara RHA Dacamp L1 Ă€r skillnaderna Ă€nnu större. Det handlar mest om personlig smak huruvida man föredrar RHA eller den mer kompakta Chord Mojo, men Chord Hugo 2 spelar i en egen liga. RHA lĂ„ter tam om man jĂ€mför. Även med gain instĂ€llt pĂ„ högsta nivĂ„n sĂ„ fĂ„r den inte tillrĂ€ckligt med tryck genom MrSpeakers, förstĂ€rkaren gĂ„r fort i kompression och det blir trĂ„kigt. PĂ„ lĂ€gre ljudnivĂ„er har den gott om detaljer, men den Ă€r en sval bris jĂ€mfört med Chord Hugo 2.

Ljud som hifi-DAC

PÄ mitt skrivbord hemma serveras musiken för nÀrvarande av förstÀrkaren Hegel Röst och mina gamla men trofasta Dynaudio Audience 42. NÀr Hugo 2 fÄr stÄ för digitalomvandlingen sÄ görs det med en kÀnslig hantering av den digitala signalen.

Chord Hugo 2 i silver. Foto: Chord Electronics

 

Josh Grobans tolkning av Panis Angelicus Àr slÄende vacker. Vibratorösten framtrÀder superdetaljerat, omringad av luft, och jag kÀnner att det finns större djup i ljudbilden Àn med Questyle CMA400i. Jag gillar hur blÄsinstrumentens mörkare klangfÀrger kommer fram, samtidigt som det aldrig saknas luft i fiolerna. Questyle ger lite mer intryck av bredd, men Chord har engagemanget.

JÀmfört med den inbyggda omvandlaren i Hegel Röst sÄ Àr det mer ocksÄ mer liv och kÀnsla med Chord. Hemsing & Aspaas Northern Timbre i 24 bit/352,8 kHz lÄter bÄde vackert luftig och hÀrligt aggressiv. Med andra ord Àr Chord Hugo 2 vÀrd sin vikt i guld, oavsett om det Àr som stationÀr DAC eller som bÀrbar hörlursförstÀrkare.

Chord Hugo 2 Àr betydligt dyrare och mycket mindre bÀrbar Àn RHA Dacamp L1. Vi testade ocksÄ den mot stationÀra Questyle CMA400i. Foto: Geir GrÄbein Nordby

 

Slutsats

Chord Hugo 2 ger musiken en högre vÀxel, trampar gasen i botten och ser sig aldrig om. Som stationÀr DAC fungerar den fint, men det Àr nÀr man kopplar in hörlurar som den verkligen visar framfötterna.

Ljudet Àr upplöst och tillrÀckligt varmt nog för att fÄ fram rosigheten pÄ kinderna, men utan att vara direkt mustig. Oavsett musikstil lockar Hugo 2 fram leendet och hörlurar vi trodde var tama fÄr nytt liv.

Hugo 2 Àr för stor för byxfickan och lÄngtifrÄn billig. Lösningen Àr att krossa spargrisen och köpa klÀder efter fickstorleken, för det hÀr ljudet kan man offra mycket för att fÄ!

 

Chord Hugo 2 finns i svart och silver. Foto: Chord Electronics
Fakta & Betyg:
 • Typ: BĂ€rbar hörlursförstĂ€rkare och DAC

  Upplösning: 32 bit/768 kHz, DSD256

  Digitalt in: mikroUSB, koaxial, optisk, Bluetooth

  Batteritid: 7 timmar

  Utsignal: 3,5 mm, 6,3 mm, RCA fast/variabel

  Effekt: 94 mW (300 ohm), 740 mW (32 ohm)

  DynamikomfÄng: 126 dB

  UtgÄngsimpedans: 25 mohm

  Vikt: 450g

  MĂ„tt: 2,1 x 10 x 13 cm

  Webb: digitalbild.se

  Pris: 23,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Denon DL-103R

  JÀttelyft för ljudet

  Denon-pickupen Àr en dark horse som kan fÄ dina öron att glöda av förtjusning.

  TEST: Audio-Technica AT-OC9/III

  Betydande uppgradering

  Byt den gamla pickupen mot den hÀr frÄn Audio-Technica om du vill höra mer av musiken pÄ LP-skivorna.

  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×