annons
annons
annons

Test av Cerwin-Vega XD3

Rockiga lillebrorsor

Cerwin-Vega lyckas låta rock’n’roll trots att både storleken och priset är minimala.

Ljud & Bild tycker

 • Billiga
  Hörlursuttag
  Ingång i fronten

 • Små element

annons

Cerwin-Vega är väl mest kända för sina rockiga högtalare som spelar både högt och hårt. Med denna skrivbordsmodell får de dock nöja sig med ett betydligt mer beskedligt format och specifikationer. Trots den måttliga storleken känns de pålitligt tunga och verkar solitt byggda. En mjuk matta på undersidan skyddar dem från repor när man flyttar på dem men dämpar bara måttliga vibrationer. Och man slipper fingeravtryck eftersom det bara är fronten som är spegelblank.

Bakom frontens galler döljer sig en liten softdome-diskant och ett traditionellt bas/mellanregister som dock har den karaktäristiska röda kantupphängningen. Hanteringen är mycket praktisk då framsidan både har en hörlursutgång samt en minijack-ingång för att tillfälligt koppla in andra ljudkällor. Volymkontrollen är också lättåtkomlig men för att stänga av högtalarna måste man fumla på baksidan. På baksidan finns även en basport samt en omkopplare för basförstärkning kallad Vega-bass.

Sådan förstärkning brukar sällan vara någonting positivt och även om den faktiskt fungerar över förväntan så blir basen en smula mullrig med den påslagen. Även utan så är basen faktiskt riktigt acceptabel med tanke på det lilla högtalarelementet. Och de spelar faktiskt betydligt renare än vi hade förväntat oss med tanke på märkets rykte. Men de infriar förväntningarna när det gäller volym, man kan vrida på tillräckligt för dansnivåer innan det börjar låta illa.

Slutsats
Trots det måttliga formatet lyckas XD3 behålla den rockiga framtoningen som Cerwin-Vega gjort sig kända för. Det gäller inte bara de läckra röda accenterna utan även ljudet som har en överraskande bra bas som dessutom kan förstärkas för den som gillar sånt. De klarar dessutom att fylla rummet med dansmusik och man måste dra på bra högt innan man når deras gräns. Med både hörlursutgång och en extra ingång på framsidan så är de dessutom praktiska att använda.

 

Fakta

 • Element: 3 tum + ¾ tum
 • Uteffekt: 2 x 15 watt RMS
 • Frekvensomfång: 102 Hz-24 kHz
 • Ingångar: RCA, minijack
 • Utgångar: Hörlurar
 • Mått: 13,9 x 20,1 x 16,5 cm
Tillverkare:
Cerwin-Vega
Pris:
1.200,-
Importör:
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons