annons
annons
annons

Test av Casio Exilim EX-ZR10

Lekfull snabbskjutare

Ett smidigt format och många kul funktioner tillsammans med bra bildkvalitet är en bra kombination.

Ljud & Bild tycker

 • Snabb
  Höghastighets seriebilder

 • Klen zoom i förhållande till storlek

annons

Casios kamera är något tunnare än de flesta andra i testet men går då ner ganska kraftigt i zoomomfång jämfört med dem. Förutom 19 olika scenlägen finns ett autoläge där man kan göra vissa inställningar samt så kallad premium auto vilket helt enkelt är automatiskt scenval. Ett tryck på HS-knappen tar upp en mängd speciallägen som bygger på snabb seriebildstagning för olika typer av rörliga motiv eller för att motverka skakningar, samt höghastighetsfilmning som ger slowmotion-klipp. Den har även HDR för de där knepiga situationerna med både kraftigt ljus och djup skugga.

Kameran känns välbyggd och knapparnas placering är inte helt dum även om alla skojiga effekter gjort att det blivit någon knapp för mycket. Menyerna är ganska bra och det underlättar att man faktiskt inte har så många inställningar att skruva på. Uppstarten är ganska snabb och mellan bilderna är det minimal fördröjning. Det är inte bara i HS-läget som det märks att det här är en snabbskjutande kamera.

Vi har inga större problem med bildkvaliteten heller. Tack vare den måttliga zoomen så får man inga direkta förvrängningar vare sig i vidvinkel eller i full tele. Färgåtergivningen är på det hela taget bra och gråskalan är jämn och utan färgstick. Ska man klaga på något så är det att kantskärpan är lite väl aggressiv och att man kan se färgskuggor om man verkligen letar. I dåligt ljus klarar den sig något bättre än medel med relativt lite brus men däremot tappar den snabbt detaljer när man går upp i ISO.

Slutsats
Om lång zoom inte står överst på önskelistan så kan Casios vara ett intressant alternativ. Det är en snabb kamera med många typer av intressanta seriebildsekvenser och även slowmotion-filmning. Hanteringen är godkänd och kameran är tillräckligt liten för att kunna stoppas ner i fickan. Bildkvaliteten är över medel och den måttliga zoomen gör att man slipper många optiska problem. Att EX-ZR10 dessutom är en av de billigare kamerorna i testet gör att den får stor tumme upp.

 

Fakta

 • Upplösning: 12,1 Mp
 • Bildsensor: 1/2,3 tum CMOS
 • Zoom: 7x (28-196 mm)
 • Bländartal: F3,0–5,9
 • Filmning: 1080p, 30 bps
 • Skärm: 3,0 tum 0,46 Mp
 • Batteri: 290 bilder
Tillverkare:
Casio
Pris:
2.000,-
Importör:
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .