annons
annons
annons

Test av Canton GLE 420.2

Bra nog

Canton är kända för sina påkostade högtalare med hög upplösning och blixtsnabb attack. De här budgethögtalarna gör också mycket rätt, fast inte allt.

Ljud & Bild tycker

 • Fin och fyllig bas.
  Neutral och distinkt.

 • Tunt mellanregister.
  Vi vill ha mer luft.

annons

Canton hävdar att de har hittat ett vinnande recept med sin GLE-serie. Trots att den rent prismässigt tillhör instegsklassen har den lånat teknik från dyrare serier. Och visst håller vi med om att högtalarna ser bra ut och att de har en förtroendeingivande känsla av byggkvalitet.

Diskantregistret är det en silkesdome som tar hand om i GLE 420.2, medan den 6 tum stora mellanregisterbasen har ett membran av lätt och styv aluminium som ska klara en stor bandbredd även vid höga ljudtryck.

Det går att välja mellan sex olika utföranden, så det finns nästan garanterat någon färg som passar just ditt hem. Grillen är av typen metallnät, vilket vi inte tycker är lika stiligt som resten av högtalaren.

Ljud
Canton-högtalarna har en fin basåtergivning som ger basinstrumenten en naturlig tonstruktur. Jämfört med Audio Pro Black Ruby har basen väsentligt mer tyngd och fyllighet, vilket gör det mer engagerande att lyssna på GLE 420.2. De kan stå på ett par stativ en bit ut från väggen utan att låta för tunna, eller så passar de bra i en bokhylla om man vill ha ännu mer fyllighet.

GLE 420.2 ger däremot inte samma intryck av dynamik som Tannoy Mercury V1. Mellanregistret har inte samma storlek, vilket innebär en tunnare återgivning av instrument och röster, som kan låta lite nasala. Om musiken blir för intensiv kan ljudet dessutom bli en smula kallt och kliniskt.

Diskanten är distinkt och snabb, men har lite starkare s-ljud än Tannoy och är inte lika luftig. Även PSB Image B4 ger ett större intryck av övertoner än Canton, som har energin lite längre ned i diskantregistret. Det betyder att s-ljud och cymbaler är lite vassare.

Slutsats
GLE 420.2 har tillräckligt potent bas för att klara sig utan hjälp av en subbas. Ljudbilden har en fin sammanhållning, utan några utpräglade problemfrekvenser. Canton-högtalarna klarar den mesta musiken på ett tillfredsställande sätt.

För att kunna utmana de bästa i testet krävs det dock ett större mellanregister, med bättre dynamisk kontroll. En ännu mer upplöst diskant hade inte heller varit dumt. Men i slutändan tycker vi ändå att Canton-högtalarna är ett tryggt köp.

Fakta

 • Impedans: 4–8 ohm
 • Känslighet: 86,5 dB
 • Omfång: 42–30 000 Hz
 • Mått: 30 x 27 x 17 cm
 • Färg: Bok, svart ask, vit, silver,  valnöt, vit matt
Tillverkare:
Canton
Pris:
4.000,-
Importör:
Canseda
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .