TEST AV Canon PowerShot G1 x

Kompetent kompakt

Canons semiprofessionella G1 X Àr den grymmaste kompaktkameran med zoom som finns. DÀrmed inte sagt att du ska köpa en.

Ljud & Bild tycker:
Bra optik. Högst bildkvalitet i klassen. MÄnga funktioner.
Högt pris. Liten sökare. Stor och klumpig.

Om man Àr ute efter den allra bÀsta kompaktkameran, naturligtvis rÀknat i bildkvalitet, och begÀr att den ska ha zoom, sÄ Àr saken klar. DÄ finns det ingenting som kommer i nÀrheten av PowerShot G1 X. Men för att hitta Canon-kamerans största rivaler sÄ ska man inte leta bland kompaktkamerorna.

Man fĂ„r inte lĂ„ta sig luras av den ikoniska Canon G-designen, som har funnits sedan 5G-modellen slĂ€pptes 2006. PowerShot G1 X Ă€r en helt annan kamera. Med en helt ny 14,3-megapixlars bildsensor som har en bildyta av ungefĂ€r samma storlek som Olympus och Panasonics Micro FourThirds-kameror. JĂ€mfört med traditionell 135 mm-film (24 x 36 mm) Ă€r beskĂ€ringsfaktorn x1,85. Vilket betyder att G1 X bildsensor bara Ă€r pyttelite större Ă€n exempelvis Olympus PEN E-P3 – som faktiskt Ă€r ett reellt alternativ G1 X.

Större sensor
Och just det Àr Canon-kamerans stora dilemma. Den distanserar sig frÄn proffskompakter som Nikon P87100, Olympus XZ-1 och Fujifilm X10 genom att ha en överlÀgset större bildsensor samt ungefÀr samma pris och specifikationer som kompakta systemkameror.

SjĂ€lva kamerahuset bygger pĂ„ nuvarande PowerShot G12, med full manuell kontroll och tydligt mĂ€rkta knappar och rattar. G1 X har en optisk sökare ocksĂ„, precis som G12, fast den Ă€r tyvĂ€rr lika trĂ„ng och oanvĂ€ndbar – och rent sagt löjlig om man jĂ€mför med den som sitter pĂ„ Fujifilm X10.

Eftersom bildsensorn Àr mer Àn sex gÄnger större Àn i G12 sÄ Àr av naturliga skÀl Àven det fastmonterade zoomobjektivet, med integrerad optisk bildstabilisator, ocksÄ större. Canon har valt att behÄlla 4:3-förhÄllandet mellan höjd och bredd, i stÀllet för att vÀlja 3:2 som Àr vanligt i APS-C-sensorerna som sitter i Canons spegelreflexer. Det betyder att de har lyckats hÄlla bildcirkeln mindre och minska objektivets diameter och storlek.

Vridbar skÀrm och optisk sökare.

Zoomobjektivet strĂ€cker sig frĂ„n 28 till 112 mm. Vilket Ă€r en ganska sĂ„ generös rĂ€ckvidd – och zoom – om man jĂ€mför med de smĂ„ systemkamerornas kit-objektiv som brukar ha 3x zoom. Ljusstyrkan Ă€r inte illa alls pĂ„ vidvinkel, f2,8 mot vanligare f3,5, men i teleĂ€nden Ă€r största ljusöppning mer mĂ„ttfulla f5,8. Vid 85 mm brĂ€nnvidd, som Ă€r jĂ€mförbart med en typisk 18–55 mm- eller 14–42 mm-zoom till en kompakt systemkamera, Ă€r G1 X största blĂ€ndaröppning f5,6.

Precis som G12 har G1 X en vridbar, 3-tumsskĂ€rm med 920 000 punkters upplösning. Bildhastigheten Ă€r 4,5 bilder i sekunden men minnesbufferten stoppar exponeringarna efter sex bilder. Kameran stöder inte bara lagring i rĂ„format utan Ă€ven 14-bitars filer, vilket bör betyda bĂ€ttre fĂ€rgdynamik. Och större flexibilitet för fotografer som efterbehandlar rĂ„filerna. Film lagras i 1080/24-upplösning och i ”.mov”-filmformat (H.264). Och det finns till och med en start/stopp-knapp för videofilmning pĂ„ baksidan.

AnvÀndning
PowerShot G1 X Ă€r stor. Åtminstone för en kompaktkamera. Den Ă€r mycket större och tyngre (535 gram) Ă€n de ovan nĂ€mnda proffskompakterna, men ocksĂ„ om man jĂ€mför med G12. Canon-kameran Ă€r faktiskt större Ă€n bĂ„de Panasonic Lumix GX1 (med PZ 14–42 mm-zoom) och Olympus PEN E-P3, som Ă€r de tvĂ„ bĂ€sta kamerorna med ungefĂ€r samma bildyta och samma 4:3-bildsensor.

Bra ergonomi, men det gÄr inte att zooma med ringen runt objektivet.

Sökaren har vi redan nÀmnt. Resten av kameran Àr förtroendeingivande funktionell och överskÄdlig. Den gÄr kanske inte ner i fickan, men Ä andra sidan Àr knappar och reglage inte sÄ smÄ att de blir pilliga att sköta. Ett litet gummerat handgrepp och en gummiyta pÄ baksidan ser till att handen fÄr ett sÀkert grepp.

Ringen runt zoomobjektivet gÄr inte att vÀlja brÀnnvidd med. Den kan dÀremot tas bort om man sÀtter dig en objektivadapter. InstÀllningsratten pÄ fronten kan programmeras för att vÀlja brÀnnvidd i steg (28, 35, 50, 58, 85, 100 eller 112 mm) men bara om man valt programautomatik. Annars fÄr man anvÀnda zoomreglaget runt utlösaren

Bildkvalitet
Canon gillar att skryta om att de valt en sÄ stor bildsensor (18,7 x 14 mm) för att bildkvaliteten ska vara av samma klass som en spegelreflex. Och tar man CMOS-sensorn med 18 Mp frÄn en Canon EOS 600 (som Àr 23,3 x 15 mm stor) sÄ ska prestanda vara jÀmförbara med de 14,3 som bildsensorn i G1 X har. Det Àr det inte svÄrt att se.

SkÀrpan och detaljÄtergivningen Àr superb. Upplösningen Àr förtrÀfflig och det gÄr fint att skriva ut bilder i affischstorlek. Den optiska skÀrpan Àr anmÀrkningsvÀrt bra. PÄ alla brÀnnvidder, faktiskt. Till och med full blÀndare 28 mm visade sig bara orsaka beskedlig förlust av hörnskÀrpa. TyvÀrr var det större avvikelser mellan centrum och hörnen pÄ f4,5 och 50 mm, men i övriga var optiska prestanda helt strÄlande. Med ytterst beskedlig och bara sÀllsynt kromatisk felbrytning.

Brus Àr inget att tala om förrÀn vid ISO 1600. Och dÄ Àr det inga konstigheter, bara marginellt kornbrus. Först vid ISO 3200 bör man vara pÄ sin vakt, sÀrskilt i dÄligt ljus. Och ISO 12800 passar inte till mycket mer Àn smÄ utskrifter.

G1 X fokuserar inte direkt snabbt. Autofokusen behöver lite tid pÄ sig, Ätminstone om man jÀmför med Lumix GX1 och PEN E-P3. Och Àr helt oanvÀndbar i bildserier om motivet kommer snett framifrÄn, dÄ blir kanske bara första bilden skarp. Exponeringsautomatiken har en tendens att underexponera motiv med mycket ljus och hög kontrast. Fast hellre det Àn överexponering. Bilddynamiken och fÀrgtonerna Àr mycket bÀttre Àn vad som gÄr att fÄ med en PowerShot G12, och Àr faktiskt fullt i klass med EOS 600D.

Till och med HD-video Àr enastÄende bra med G1 X. Den inbyggda mikrofonen ger ett klart ljud utan brus och videofilmerna Àr skarpa och klara, med ytterst lite flimmer och artefakter.

Slutsatser
Canon talar sanning nÀr de sÀger att G1 X bildkvalitet Àr fullt i klass med EOS-spegelreflexers. Det Àr priset ocksÄ. Men inte autofokus, exponering eller flexibilitet. DÀr Àr det mer naturligt att jÀmföra kameran med proffskompakter.

Olympus XZ-1 och Fujifilm X10 Àr mindre och mycket billigare alternativ. Som har betydligt bÀttre ljusstyrka. BÄda förevigar samma motiv som G1 X men behöver inte vrida upp ISO-kÀnsligheter lika mycket eftersom de kan anvÀnda blÀndare 1,8 eller 2,0. Det jÀmnar ut skillnaderna i bildkvalitet mellan de tre.

Storleken och framför allt priset kan bli Canon-kamerans största problem. Man kan nÀmligen hitta smÄ systemkameror som bÄde Àr mindre och billigare och har motsvarande bildkvalitet. Och fördelarna med utbytbar optik.

Fakta & Betyg:
  • CMOS-sensor med 14,3 Mp
  • HD-video: 1920 x 1080p/24
  • Optik: 4x zoom, 28–112 mm f2,8–5,8
  • SD/SDHC/SDXC-minneskort
  • 3-tums vridbar LCD-skĂ€rm med 920 000 bildpunkter
  Pris: 7,500,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×