Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Canon PowerShot G1 X Mark III

Seriös resekompakt

Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

Av / 2018-02-16 - 15:47
Canon PowerShot G1 X Mark III
Lasse Svendsen

De minsta kompaktkamerorna håller på att sopas av banan av mobiltelefonerna men det finns en kameratyp som håller stånd på fotomarknaden. Premium-kompakten. Alltså kompaktkameran med stor bildsensor och kostsam optik.

Tänk Sony, Panasonic, Ricoh och Canon. Till exempel Canons G-serie. De var bland de första proffskompakterna. Små kameror med stor bildsensor och dito bildkvalitet. Åtminstone jämfört med en liten Canon Ixus.

De var ett alternativ till spegelreflexkameran, och med låg vikt och kompakta mått var de utmärkta resesällskap.

Så är definitivt fallet med Canon Powershot G1 X Mark III. En kamera som är mindre än den ser ut, men innehåller samma typ av 24-megapixelsensor som vi tidigare sett i Canons spegelreflexer.

Vilket betyder oklanderlig bildkvalitet, inpackat i en högst resvänlig kamera.

Med inbyggd OLED-sökare, utfällbar pekskärm, blixtsko och 3x zoom har den inga direkta konkurrenter. För till skillnad mot 1-tumssensorn i Sony RX100V och Panasonic Lumix TZ100 har Canon-kameran en mycket större sensor i APS-C-format.

Canon-kameran ser nästan ut som en spegelreflex, men är mycket mindre – fast inte mindre kompetent.

 

Användning

Fördelen med storleken på Canons CMOS-sensor är en större yta som fångar upp ljus. Alltså potentiellt högre bättre bildkvalitet, till exempel i bilder som tas i dåligt ljus.

Även om kameran är liten så passar den bättre i jack- än byxfickan. Det finns gott om plats för knappar och rattar och den ligger väldigt skönt i handen. Mycket tack vare gummerat grepp och en sökare som sticker ut på baksidan.

Ett inställningshjul på framsidan och en programmerbar ring runt 24–72 mm-zoomen bättrar på användarvänligheten. Hjulet på framsidan kan användas för att ställa i bländare, man kan zooma med ringen och två av knapparna på baksidan kan programmeras med en funktion man väljer själv.

Man kan också välja fokuspunkt och ta bilder med ett finger på skärmen, som kan vridas 180 grader när den inte används. Sökaren är inte jättestor, men större än vanligt för en kompaktkamera. Kamerahuset är för övrigt vädertätat och tål regn.

Batterikapaciteten är inte enorm, 200 bilder per laddning är lite, men batteriet kan åtminstone laddas via USB från en bärbar dator.

Vridbar pekskärm är faktiskt väldigt praktiskt, både när man filmar och när man tar stillbilder.

 

Bildkvalitet

Som vanligt, höll jag på att säga, har Canon-kameran bara 1080 HD-video. 4K-video är tydligen reserverat för deras proffs- och entusiastkameror. Men den har Canons Dual Pixel- autofokus som fokuserar snabbt och exakt och är tyst. Fast någon actionkamera är G1X III inte. Bildhastigheten sjunker från nio till sju bilder i sekunden när man väljer kontinuerlig autofokus.

Allroundfotografering fungerar utmärkt i de flesta ljusförhållanden. Autofokus är inte lika snabb i dåligt ljus, så man måste fokusera om ibland, men man behöver inte oroa sig för bildkvaliteten.

Den är mycket bättre med Canon-kameran än de flesta kompaktkameror vi har testat. I svagt ljus är bilderna upp till ISO 3200 skarpa och detaljrika. Detaljerna minskar markant från ISO 6400, då gör kornbrus entré. Men bilderna är fullt användbara upp till ISO 12800, där bruset tar överhanden. Det är helt enkelt väldigt bra för en kamera av den här typen.

Det lilla zoomobjektivets prestanda är också mycket bra. Även om ljusstyrkan inte är något att skryta om så finns det inte mycket oskärpa i hörnen vid 24 mm vidvinkel. Inte ens vid f2,8. Det finns beskedlig vinjettering vid vidvinkel och skärpan bevaras vid alla bländare under f11, upp till 72 mm tele. Då dyker det upp måttlig kromatisk felbrytning.

Tack vare mättad och välbalanserade färger, precis som förväntat från Canon, går det inte att klaga på bildkvaliteten.

Slutsats

Canon G1 X Mark III är inte perfekt. Även om bildkvaliteten är oklanderlig är det inte världens snabbaste kamera. Särskilt inte i dåligt ljus. Zoomen är relativt kort, med bara måttlig ljusstyrka, och batteritiden är en besvikelse. 4K-video finns inte och Canon tar bra betalt. Men för många är den kompakta kamerans mångsidighet som resekamera lockande. Den praktiska vädertätningen, den fina ergonomin, pekskärmen och den fina sökaren gör Canon-kameran till en fröjd att leka med.

Ljud & Bild tycker


Hög bildkvalitet, snabb autofokus, bildstabilisator och lysande ergonomi. Byggkvaliteten är i en klass för sig. Inte 4K-video, låg batterikapacitet, begränsad ljusstyrka och högt pris.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen