annons
annons
annons

Test av Canon Ixus 230HS

Tunn toppklass

Vill man ha en liten kamera utan onödiga finesser som tar bra bilder är det Ixus som gäller.

Ljud & Bild tycker

 • Bra zoom, många finesser för bättre bilder
  Utmärkt i svagt ljus

 • Klent batteri
  Inga manuella inställningar

annons

Ixus 230 HS påstås vara världens tunnaste kamera med 8x zoom. Med sina 22 millimeter tvivlar vi inte på det och de andra kamerorna i testet som har betydligt mer zoom är faktiskt en hel centimeter tjockare. Det gör dock att batteriet är lite väl klent. HS i namnet skvallrar om att den har en bakgrundsbelyst sensor som tillsammans med Digic 4-processorn ska ge bättre bilder i svagt ljus. Kameran kan sättas i programautomatik, automatiskt scenval eller så kan man själv välja mellan en mängd fotolägen, effekter och finesser. Det som sticker ut är alla lägen för seriebildstagning där bilder kan sammanfogas eller bästa bilden väljas ut. Vi uppskattade också den följande autofokusen och bildstabiliseringen.

För ovanlighetens skull sitter menyknappen och omkopplaren för fotoläge på kortsidan av kameran. Det kändes först märkligt men störde faktiskt inte eftersom de sällan används. Det håller baksidan av kameran ren från onödiga knappar. Fyrvägskorset är lite väl infällt, vilket kan vara besvärligt om man har stora fingrar. Resten av knapparna sitter dock väl avskilda och är lätta att hitta. 230HS startar snabbt och är relativt snabbt klar för nästa bild.

Bildkvaliteten är dessutom utmärkt. Vi noterar visserligen en del förvrängning i vidvinkel men inte överdrivet mycket och i full tele är det riktigt bra. Skärpan är god i hela zoomomfånget. Färgerna är korrekta om än åt det blekare hållet, men fina nyansskillnader kan urskiljas utan problem. I svagt ljus skiner kameran som utlovat. Även på höga ISO behålls detaljerna och bruset är måttligt. Man måste verkligen dra det till extremen för att få brusiga bilder och även då slipper man färgbrus.

Slutsats
Vill man ha en så tunn och fickvänlig kamera som möjligt men ändå så mycket zoom det går så är det Ixusen som gäller. Hanteringen är enkel och tilltalar den som inte vill göra så många egna inställningar utan bara peka och skjuta. Att Canon dessutom lyckas slå till med utmärkt bildkvalitet och fantastiska resultat även i dåliga ljusförhållanden är imponerande. Så länge man kan leva utan extrem zoom, manuella inställningar eller fantasifulla finesser så är 230HS det bästa valet.

Fakta

 • Upplösning: 12,1 Mp
 • Bildsensor: 1/2,3 tum CMOS
 • Zoom: 8x (28-224 mm)
 • Bländartal: F3,0–5,9
 • Filmning: 1080p, 24 bps
 • Skärm: 3,0 tum 0,46 Mp
 • Batteri: 210 bilder
Tillverkare:
Canon
Pris:
2.500,-
Importör:
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .