TEST AV Canon EF-M 28mm f3.5 IS STM Macro

Lysande makro

Canon har fÄtt en ljus idé som kan vara praktisk för makrofotografering.

Ljud & Bild tycker:
PrisvÀrd makro med inbyggt ljus.
MÄttlig ljusstyrka och fallande skÀrpa frÄn blÀndare 8.

Med ett makroobjektiv öppnar sig en helt ny vÀrld. Om man kan komma riktigt nÀra motivet kan man nÀmligen upptÀcka saker som blotta ögat inte uppfattar.

Canons nya 28 mm makro till de kompakta systemkamerorna i EOS M-serien motsvarar en brÀnnvidd pÄ 45 mm. Och tack vare en minsta nÀrgrÀns pÄ 9,3 cm kan den ge helt spektakulÀra bilder. Den inbyggda bildstabilisatorn hjÀlper till att fÄ skarpa bilder.

Objektivet har ocksÄ ett anvÀndbart trick. NÀmligen tvÄ inbyggda lysdioder som kan lysa upp motivet. Det Àr inte lika mycket gimmick som det lÄter. Alla som har sysslat med makrofotografering vet att nÀr objektivet kommer nÀrmare motivet sÄ blockerar kameran ofta ljuset.

Men hÀr kan man sÀtta pÄ ljuset om det behövs, med en knapp pÄ objektivet. Man kan vÀlja en av LED-lamporna eller bÄda tvÄ, och variera ljusstyrkan i tvÄ steg. Om man vrider objektivet Ànda till supermakro kommer man alltsÄ ner till 9,3 cm avstÄnd till motivet.

Lamporna ersÀtter naturligtvis inte en ljusrigg, men Àr ett praktiskt verktyg nÀr man har med sig kameran ut och inte orkar slÀpa pÄ makroblixtar och lampor.

Bildkvaliteten med det kompakta – och framför allt billiga – Canon-objektivet Ă€r mycket bra. Allra bĂ€st Ă€r det med de minst blĂ€ndarvĂ€rdena frĂ„n f3,5 till f8. Vid de största upp till f22 avtar skĂ€rpan gradvis i centrum och gĂ„r frĂ„n bra till acceptabel. Det finns knappt nĂ„gon linjeförvrĂ€ngning och den kromatiska felbrytningen Ă€r vĂ€lkontrollerad. Canons minsta makroperspektiv Ă€r lĂ€tt att rekommendera till fotografer som vill komma Ă€nnu nĂ€rmare.

Fakta & Betyg:
 • Canon EF-M 28mm f3.5 IS STM Macro
  Typ: 28 mm vidvinkel (motsv. 45 mm)
  Ljusstyrka: f3.5
  NÀrgrÀns: 9,3 cm
  Filterdiameter: 43 mm
  Linselement: 11 st, 10 grupper
  MÄtt/vikt: Ø 60,9 mm, 45,5 mm/130 gram
  Övrigt: Hybrid-bildstabilisator, LED-belysning
  Passar till: Canon APS-C
  Webb: canon.se

  Pris: 3,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×