annonse
annonse
Test av: Canal Digital HD PVR 5720-SX

En klar förbättring

Canal Digital har länge lovat oss en ny HD-PVR-satellitmottagare för att ersätta dagens problemdrabbade modell från Sagem. Nu är vår väntan äntligen över, och det här verkar riktigt lovande!

annonse

Canal Digital var snabba med att utrusta sina kabel- och satellitmottagare med så kallad PVR-teknik (Personal Video Recorder) med digital inspelning. De valde tidigt att satsa på det nya MPEG4-formatet eftersom det innebar stora besparingar i bandbredd vilket i sin tur ger fler kanaler i högre kvalitet. Att hitta en mottagare visade sig däremot vara en svår utmaning.

Förra gången föll valet av mottagare på franska Sagem, en numera omstridd mottagare som hade alltför små resurser för att klara av de komplexa inspelningar och uppgifter som förväntades av den. Visst fungerade den fint som enkel inspelare när den lanserades, men i takt med att fler funktioner och finesser lades till orkade den inte hålla ångan uppe.

Många kunder fick problem med sina Sagem-mottagare och det finns historier om de som bytte både fem och sex gånger innan de till slut gav upp. Nu har Sagem-mottagaren sjungit sin svanesång, och det är ingen tvekan om att Canal Digital behöver ett riktigt krutpaket för att kunna erbjuda sina kunder en mottagare som fungerar direkt!


Schweiziskt ursprung
Den nya generationen HD-PVR kommer från schweiziska ADB, som vann ett designpris för både maskinvara och programvara på IBC-branschmässan förra året. Mottagaren ger ett tämligen gediget intryck när vi packar upp den ur kartongen. Kabinett har bra kvalitetskänsla och en riktig av/på-brytare vid nätbrunnen på baksidan. På fronten sitter en så kallad matrisdisplay som visar kanalnamn och annan relevant information med lättläst text. Nästa sak som slår oss är att fjärrkontrollen är identisk med den som ingick till Sagem-mottagaren. Ett minne från det förflutna? Första intrycket är åtminstone väldigt positiva!

På baksidan finns alla nödvändiga anslutningar för parabol och TV, där HDMI självfallet är att föredra. Ljudet kan även hämtas ut analogt (i stereo) eller digitalt via den optiska toslink-kontakten. USB-porten på baksidan sägs också kunna förses med en ”dongel” för att kunna ta emot markbundna sändningar.

Tyst
Ett av de största klagomålen på den förra boxen var att hårddisken brummade. Allt oväsen är helt borta nu, och reducerat till ett behagligt sus tack vare bättre upphängning och annan ljuddämpning. Hårddisken rymmer 500 GB vilket räcker till 240 timmars inspelning av vanliga TV-program eller ungefär 80 timmars HD-material.


När menysystemet visas är det uppenbart att Canal Digital har givit menyerna en ordentlig ”makeover” som utnyttjar den höga upplösningen bättre. Vi tycker de hade kunnat gå ett steg till, men detta är helt OK.

Den nya ADB-mottagaren är en fröjd att använda om man jämför med den gamla från Sagem. Nykomlingen reagerar mycket snabbare och mer direkt. Start från standby till bild på skärmen tar under tre sekunder! Grafiken är tilltalande och menyerna är självförklarande och lättanvända. Alla funktioner som utannonserats fanns inte på plats vid testtillfället, till exempel flera inspelningar samtidigt.

Förutom direkta och planerade inspelningar kan man pausa direktsändningar. Mottagaren spelar faktiskt in kontinuerligt vad det är man tittar på (under en begränsad tid på 2 timmar) så att man alltid kan spola tillbaka om man missat något viktigt – till exempel ett mål i fotbollsmatchen.

Den elektroniska programguiden (EPG) är helt central för när man programmerar inspelningar. Där finns en utmärkt sökfunktion som man använder för att hitta kommande filmer eller serier. Man kan naturligtvis göra serieinspelningar som helt automatiskt spelar in alla avsnitt av en serie. För full flexibilitet kopplas två uttag till parabolens LNB. Om du kan bör du utnyttja Canal Digitals installationserbjudande där det ingår en montör som tar hand om installationen.


Webb
Film hyr man inte från videobutiken på hörnet längre, utan direkt från soffan. Medan ett par rivaler samarbetar med särskilda filmleverantörer har Canal Digital valt att skapa en egen portal: Canal Digital GO. Där finns ungefär 2 500 filmer. Och bäst av allt är att de flesta kunder har 50 filmer i månaden i sitt abonnemang! För att få tillgång till dem och andra webbtjänster i portalen måste mottagaren kopplas till internet med en nätverkskabel. När det är gjort får man också en möjlighet att fjärrstyra mottagaren från datorn. Canal Digital har också lanserat egna appar till både iPhone och iPad som styr inspelningsfunktionerna.Slutsats
Detta test bygger på våra första intryck av den nya mottagaren, och det vi sett hittills känns verkligen lovande. Äntligen har Canal Digital en riktigt bra HD-mottagare med inspelningsfunktion, och inte en sekund för tidigt! Många befintliga kunder som haft problem med sin Sagem-box vill nog byta till den nya mottagaren och förhoppningsvis fixar Canal Digital ett bra ”lojalitetserbjudande” till dem.
Vi återkommer med ett mer utförligt test av HD PVR 5720-SX och dess konkurrenter, men än så länge är det tummen upp för Canal Digitals nya flaggskepp.

Fakta & Betyg:
 • Pris: 2 500:-

  500 GB hårddisk
  Canal Digital GO-portal
  1080p/1080i/720p via HDMI
  Webbanslutning för nya tjänster
  Programguide med sökfunktion
  Inspelning kan styras från iPhone/iPad
  Inbyggd elektronisk manual
  Pris: 2 500 kr

  Les också:

  Storstilad storskärm

  Kinesiska TCL är tillbaka med en prisvärd storskärm som hävdar sig bra mot rivalerna.

  Skön bild

  Med TX-75EX780 har Panasonic åstadkommit ännu en läcker storskärm som duger till det mesta.

  Explosiv kontrast

  Sonys flaggskepp Bravia KD-75XE9405 imponerar med en bild värdig en 75-tummare!

  Smart storskärm

  Samsungs 75-tummare ställer upp med läcker design, snygg bild-kvalitet och massor av smarta finesser.

  Saknar kontrast

  Philips-skärmen är testets billigaste men har inte lika bra kontrast som de bästa.

  Mega-TV till mini-pris

  Samsung billigaste storskärm är minsann inte dum att titta på

  Highend-TV till lågpris

  Samsungs billigaste highend-TV är användarvänlig och har färgsprakande bild i en läcker inpackning.

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, är en av de bästa TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.

  Flatskärm i rörelse

  Vogels är mästare på motorstyrt stål, kan de göra ljud också?

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet är 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvärda OLED55B7V är ett av de bästa TV-köpen du kan göra just nu.

  TV-konst på väggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut påminna om en tavla. Men The Frame är framför allt en utmärkt TV som är lätt att leva med i vardagsrummet.

  På forsidan nu

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  8 bärbara radioapparater

  Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse