B&W CM10

Större är bättre

CM10 är den nya toppmodellen i B&W:s CM-serie och bevisar att det kan löna sig att vidareutveckla ett redan lyckat koncept.

Plus
B&W CM10 har en stor ljudbild som kan fylla även ett stort rum. Den spelar engagerande och med fin auktoritet. Den gör det roligt att lyssna till musik, helt enkelt.
Minus
Högtalaren ska ha ett stort rum för att komma till sin rätt. Den stora ljudbilden blir lätt för mycket i ett mindre rum.

Den brittiska högtalartillverkaren B&W är en av de stora högtalartillverkarna på världsplan. Firmans högtalarserier brukar finnas på marknaden under många år, det är genomtänkta konstruktioner byggda för att hålla. Man är heller inte så känslig för modenycker, man håller sitt koncept med sina egna specialiteter som man ständigt filar på att förbättra.

Här ser vi på den senaste högtalaren från firman, CM10, en trevägs basreflexgolvhögtalare med flera av de välkända B&W-specialiteterna.

CM10
CM10 är flaggskeppet i CM-serien, som är den näst största serien i B&W-programmet. Högtalaren är lika hög och bred som den tidigare toppmodellen i serien, CM9, men är nära 4 cm djupare. Den meterhöga högtalaren står på en rätt stor rektangulär fot som man kan skruva spikes i.

Trots att CM10 är av samma storlek som CM9 har man lyckats få in ett tredje baselement i kabinettet. I gengäld har man flyttat upp diskanten ovanpå kabinettet i ett karakteristiskt B&W-hus likt toppmodellerna från firman, 800 Diamond-serien. Detta ska enligt B&W förbättra både spridning och stereoperspektiv markant. Att sätta diskanten ovanpå toppen av kabinettet är något som B&W hållit på med sedan slutet av 70-talet på sina toppmodeller.

Annat nytt är ett nykonstruerat aluminium sandwich-diskantmembran och att FST-mellanregistret rent mekaniskt sett har frikopplats från kabinettet på samma sätt som i 800-serien. FST är en B&W-specialitet, där man tack vare att kevlar-mellanregistermembranet rör sig väldigt lite har åstadkommit en minimal och dold kantupphängning. Det menar man ger en bättre transientupplösning och gör även att elementet kan utnyttjas att gå längre upp i frekvens.

Basporten är bakåtriktad och sitter ovanför terminalerna. Den har den speciella ytan med gropar, typ golfboll, som B&W säger ger bättre luftströmning genom porten. Till skillnad från stativhögtalaren PM1 som påförts ett kompositmaterial för att göra kabinettet ännu mer dött, har CM10 ett mer klassiskt kabinett. Den finns i wenge- och rosewood-trä, matt vitt och med svart högglansfinish.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

BowersWilkins-CM10-tweeter
Diskanten har på klassiskt B&W-vis flyttats upp på toppen av kabinettet i sitt eget hus. Ett verktyg följer med om man vill ta av gallret framför det nyutvecklade diskantmembranet. Bakåtutstrålningen dämpas via B&W:s speciella Nautilus-system med en sorts pipa/rör bakom elementet. Därför den utsträckta formen på det lilla kabinettet.

Stort
Högtalare från just B&W brukar dra till sig många väldigt motsättande kommentarer. Många tycker att de spelar mitt i prick, några har invändningar mot framför allt diskanten som vissa inte gillar. Jag har inga problem med deras diskant, snarare tvärtom. Och speciellt inte den nya diskanten här, som är ett klart framsteg enligt min mening.

Helt klart är att B&W har några familjedrag i sina högtalare, här är en öppen och väldigt konkret och påtaglig ljudupplevelse som folk som föredrar en lite slappare och mer bakåtlutad återgivning kan uppleva som för livlig. Vi andra upplever dem som engagerande högtalare som man gärna använder, de uppmanar liksom till musiklyssning och gör det roligt att spela. Det betyder att det här är en högtalare du ska lyssna till, men jag menar det är stor chans att du kommer att fängslas av spelstilen, som verkligen arbetar för att du ska få en fin upplevelse när du spelar din musik.

Bowers & Wilkins CM10 spelar stort, riktigt stort. De fyller upp mitt stora lyssningsrum på ett sätt som bara de högtalare som är konstruerade för större rum kan klara. Det är en ljudbild med ordentligt djup och bredd, mer djup än jag hade föreställt mig. Det är faktiskt i klass med de allra bästa (och riktigt dyra) högtalare jag haft på besök här. De spelar med auktoritet.

Ljudbilden är också fint balanserad. Att man lagt till ett extra baselement ger mer kropp och en köttigare och kraftigare återgivning än till exempel lillebror CM9 är riktigt bra, det ger bättre harmoni mot det att den fysiskt uppflyttade diskanten med sitt nya membran är mer upplöst och detaljerad än tidigare diskantelement i de ”normala” serierna från B&W. Det har säkert också betydelse för att man upplever den stora ljudbilden, stereoperspektivet och spridningen som bättre än jag kommer ihåg från mina tidigare upplevelser från B&W.

BowersandWilkins_CM10_Wenge_Livingroom_close

Spännande
Det här är en spännande högtalare. Spelar jag välproducerad popmusik, i det här fallet den italienska sångerskan Laura Pausini, ger den stora ljudbilden en mycket fin plattform för att allt det jobb som lagts på produktionen verkligen ska komma till sin rätt. Här är både det tryck det ska vara och alla de fina och genomarbetade detaljer som skiljer en bra produktion från en dålig går fram fint. Det gör också att musikupplevelsen får liv. Ordentligt med liv.

Är det här då en högtalare för den sanne audiofilen? Nej, till det har B&W sin 800-serie. Det här är en högtalare för musikälskaren som vill få mycket musik för sina pengar. Du får således inte den tysta och svarta bakgrunden som kännetecknar high-end och du får heller inte en strikt neutral återgivning. Istället får du liv och känsla.

Ibland kan det nästan bli lite väl mycket liv. Jag har en inspelning av ett trumsolo med Alex Riel, där han i inledningen på spåret går fram till sitt trumset. Han går betydligt tyngre via CM10 än jag kan komma ihåg från någon annan högtalare. Men, det är lite av detta extra tryck som också gör att vi får just liv i musiken.

Detta skulle kunna medföra att det inte var så roligt att höra klassisk musik på CM10. Fel, säger jag, det är snarare tvärtom. Till min förvåning blev till exempel solopartier på violin spännande, på det hela taget får man den där nerven i musiken som gör att man instinktivt spetsar öronen och lyssnar. Det är ett verkligt gott betyg för en högtalare i den här prisklassen.

BowersWilkins-CM10-SatinWhite-Grille-off copy

Slutsats
B&W CM10 är en högtalare för de som lyssnar mycket på musik och musik från alla genrer. Högtalaren ska ha ett stort rum för att komma till sin rätt, men den kan också fylla upp även ett riktigt stort rum. Den bjuder på en stor ljudbild och spelar engagerande, med auktoritet och gör det helt enkelt roligt att lyssna till musik. Och det är en av de främsta egenskaper en högtalare kan ha!

 

Bästa pris på B&W CM10
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Trevägs basreflex golvhögtalare
 • Bestyckning: 1-tums aluminium-diskantdome
 • 6-tums FST-mellanregister med kevlarmembran
 • 3 st 6,5-tums baselement med papp-/kevlarmembran
 • Frekvensområde: 45–28 000 Hz
 • Känslighet: 90 dB
 • Impedans: 8 ohm
 • Delningsfrekvenser: 350 Hz, 4 kHz
 • Mått: 99 x 20 x 34 cm
 • Vikt: 33,5 kg
 • Pris: 30 000 kr
 • hifiklubben.se
Pris: 30000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Knappar för soffsurfare

Din smart-TV har en hel dator inbyggd – Corsair vill ge dumburken ett ordentligt tangentbord.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.