TEST AV Bowers & Wilkins P5 Wireless

TrÄdlös hifi pÄ öronen

En redan vÀldigt bra hörlur har blivit trÄdlös. Efter att ha lyssnat pÄ P5 Wireless Àr det lockande att klippa kablarna för gott.

Ljud & Bild tycker:
P5 Wireless har en mycket angenÀm klang, med fin och fyllig bas i en ytterst vÀlbalanserad ljudbild. Passformen Àr skön (om du inte har glasögon) och 17 timmars trÄdlös anvÀndning Àr toppen!
Man betalar alltid extra för trÄdlöshet. För de hÀr pengarna Àr det inte svÄrt att hitta en hörlur med kabel som lÄter bÀttre. De som bÀr glasögon vill nog ha en annan passform.

NÀr vi testade Bowers & Wilkins kompakta P5 Series II i januarinumret förra Äret sÄ blev vi förtjusta över det fylliga och balanserade ljudet frÄn den kompakta hörluren. Att det numera finns en trÄdlös version av den Àr dÀrför riktigt spÀnnande.

NÀr man hoppar över kablarna fÄr man fördelen att kunna röra sig helt fritt utan trassel, och har man vÀl vant sig vid trÄdlösa hörlurar sÄ Àr det inte sÀrskilt lockande att gÄ tillbaka till nÄgot annat. Och eftersom förstÀrkaren sitter i sjÀlva hörluren sÄ spelar det ingen roll vilket slags mobiltelefon eller musikspelare man har, ljudet blir ÀndÄ likadant under förutsÀttning att ljudkÀllan stöder antingen aptX eller AAC via Bluetooth. Vilket de allra flesta gör. Under en kort period hade jag dock en mobil som inte hade nÄgotdera (HTC One M8s) och dÄ konverteras ljudsignalen med sÄ kallad Sub Band Codec (SBC) som Àr inbyggt i Bluetooth-protokollet. Det lÀt inte bra, för att uttrycka saken milt.

Med P5 Wireless – precis som med andra Bluetooth-enheter – komprimeras ljudsignalen till ungefĂ€r högsta MP3-kvalitet, eftersom protokollet inte stöder fullstĂ€ndigt förlustfri överföring. Det betyder att det inte Ă€r nĂ„gon större poĂ€ng med att jaga runt efter högupplösta musikfiler eftersom hörlurarna Ă€ndĂ„ komprimerar ljudet till ”Spotify-kvalitet”. Som dĂ€remot inte alls Ă€r sĂ„ illa och jag skulle mycket hellre lyssna pĂ„ MP3 i ett par bra hörlurar Ă€n högupplöst i ett par bedrövliga hörlurar.

Läs också: Kygo A6/500
Stort ljud i litet format

Stort ljud i litet format

Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

Det man gÄr miste om Àr möjligheten att ha handsfree-samtal med mobilen, eftersom hörlurarna i sig inte har nÄgon mikrofon för detta ÀndamÄl. DÀremot ingÄr det en kabel för att ha nÀr batteriet tar slut, och den har bÄde fjÀrrkontroll och mikrofon inbyggd.

Tar batteriet slut sÄ gÄr det att koppla in en kabel under vÀnster öronkudde. Som sitter fast med magnet och skyddar det 40 mm stora elementet.
Tar batteriet slut sÄ gÄr det att koppla in en kabel under vÀnster öronkudde. Som sitter fast med magnet och skyddar det 40 mm stora elementet.

Passform

P5 Wireless har precis samma passform som P5. Hörluren Ă€r kompakt och har kuddar som vilar utanpĂ„ öronen, och Ă€ven om den egentligen inte Ă€r hopfĂ€llbar sĂ„ tar den lite plats i handbagaget. Öronkuddarna Ă€r gjorda av mjukt lĂ€der och huvudbygeln Ă€r av stĂ„l, med rundade detaljer som sĂ€tter en exklusiv prĂ€gel. Huvudbygeln skyddas för övrigt av samma mjuka skinn som kĂ„porna.

Eftersom kuddarna ligger utanpĂ„ öronen och inte runt dem sĂ„ blir man inte lika svettig med tiden. Å andra sidan kan det klĂ€mma lite mer pĂ„ ytterörat. Men jag kan ha dem pĂ„ mig lĂ€nge innan jag kĂ€nner av det. Det gĂ€ller dock bara tills jag sĂ€tter pĂ„ mig lĂ€sglasögonen, dĂ„ klĂ€mmer de lite för mycket pĂ„ skalmarna.

Alla styrknappar sitter pÄ högra kÄpan, inklusive volym, play/paus och Bluetooth-koppling.
Alla styrknappar sitter pÄ högra kÄpan, inklusive volym, play/paus och Bluetooth-koppling.

Ljudkvalitet

Det som gör att jag genast blir förÀlskad i P5 Wireless Àr ljudet. Det Àr precis lika behagligt som genom den passiva P5, med en fyllig och potent basÄtergivning och en naturtrogen och angenÀm röstÄtergivning. SÄvÀl kvinnliga som manliga sÄngare. HÀr finns nÀmligen ingen fÀrgning av ljudet som favoriserar ljusa eller mörka röster.

Ett piano har en fin klang, med tillrĂ€cklig attack i tangenterna för att ge en kĂ€nsla av Ă€kta vara, och akustisk musik lĂ„ter genomgĂ„ende bĂ„de behaglig och realistisk. Även Leonard Cohens basrika röst dĂ„nar fint i öronen tillsammans med de syntetiska bastonerna i den melankoliska balladen ”Waiting for the Miracle”. PĂ„ samma gĂ„ng finns det alltid tillrĂ€ckligt med luft för att ge ljudbilden en bra rymd.

Potent rockmusik och elektronisk musik saknar lite attack och liv. Till Lindemans röst i Rammstein Àr mörk och dov som alltid, men det saknas lite ös i gitarrerna och jag hade rent allmÀnt kunnat tÀnka mig mer fart och flÀkt. Det Àr dock ett lÄgt pris att betala i mina öron.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

VĂ€rd prislappen?

Priset pÄ mer Àn tretusen kronor kan tyckas lite styvt för ett par hörlurar. Om du inte har nÄgonting emot sladden fÄr du ett vÀsentligt bÀttre ljud frÄn öppna lurar som Audio-Technica ATH-R70x eller Philips Fidelio X2. Nackdelen med dem Àr att de inte Àr avsedda för bÀrbar utrustning. Slutna modeller som har ett Ànnu bÀttre ljud Àn P5 Wireless Àr B&W:s egna P7, och just nu testar vi ocksÄ Panasonic HD10 som för 2 500 kronor har en större ljudbild med bÀttre upplösning Àn P5 Wireless.

Men Ă€ndĂ„. Av alla hörlurar jag har hemma för tillfĂ€llet – och dĂ€r finns bĂ„de Bose Quiet Comfort 25, Sony MDR-1a och ovan nĂ€mnda Audio-Technica ATH-R70x – sĂ„ Ă€r det P5 Wireless jag lyssnar pĂ„ mest. Det Ă€r den bĂ€sta trĂ„dlösa hörluren jag har testat hittills, med en oerhört behaglig, vĂ€lbalanserad och trovĂ€rdig klangkaraktĂ€r, i kombination med en förmĂ„ga att spela mer Ă€n tillrĂ€ckligt högt med bra kontroll. Den allra sista upplösningen man fĂ„r med kabel Ă€r jag i nio fall av tio mer Ă€n villig att avstĂ„ frĂ„n.

Fakta & Betyg:
  • TrĂ„dlös, sluten over-ear-hörlur
  • 40 mm element
  • TrĂ„dlöst: Bluetooth 4.1 (aptX, AAC, SBC)
  • KĂ€nslighet: 109 dB
  • Impedans: 22 ohm (passivt)
  • FrekvensomfĂ„ng: 10-20 000 Hz
  Pris: 3,600,-
  Les ogsÄ
  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  TEST: 8 trÄdlösa in-ear öronproppar

  Inte en skymt av sladdar

  Det finns trÄdlösa hörlurar. Och sÄ finns det RIKTIGT trÄdlösa hörlurar!
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×