TEST AV Bose Videowave

Seriöst TV-ljud

Bose Àr mest kÀnda för sina ljudprodukter och detta Àr första gÄngen vi ser deras mÀrke pÄ en TV. Bose har inte bara stoppat i ett hÀftigt ljudsystem, de har ocksÄ gjort ett par innovativa grepp nÀr det gÀller anvÀndarvÀnlighet.

Ljud & Bild tycker:
Extremt bra ljud. VÀldigt anvÀndarvÀnlig.
Bilden motsvarar inte riktigt priset.

Man kan tycka vad man vill om Bose, men det amerikanska mÀrket vet hur man gör nÀr man gÄr sina egna vÀgar. Vem annars skulle kunna komma pÄ idén att lansera en 46-tummare för 70 000 kronor Är 2011? En LCD-TV till pÄ köpet! Men innan man rÀknar bort Videowave pÄ grund av det styva priset sÄ lönar det sig att titta nÀrmare pÄ vad man faktiskt fÄr för pengarna.

Gömd inuti TV-skÀrmen sitter nÀmligen en tÀmligen hÀftig ljudanlÀggning, och Bose har dessutom gjort allt i deras makt för att göra allting enkelt att anvÀnda. Tillsammans med mottagarenheten och fjÀrrkontrollen som ingÄr Àr du pÄ god vÀg till en komplett hemmabio som till och med Àr enkel att sköta.

Videowave
Bose kan vara ett ganska sÄ uppfinningsrikt mÀrke nÀr de vill, nÄgot som Äterspeglas i mÄnga av deras proffsprodukter. Under testets gÄng stod det klart att Videowave Àr mer Àn ett Lifestyle-system som stoppats in i ett TV-skal. Systemet bestÄr av kabinettet med högtalare, en mediebox samt fjÀrrkontrollen. Alla anslutningar görs i den fristÄende medieboxen, som gÄr att gömma undan i ett skÄp med resten av din elektronik. Som en bonus sÀljs Bose-systemet med en extra IR-sÀndare sÄ att du kan sköta allt Àven om du inte har fri sikt till apparaterna.
Videowave har ingen inbyggd TV-mottagare, sÄ oberoende av om du Àr kund hos Viasat, Canal Digital eller Boxer behöver du en mottagare för att kunna titta pÄ TV. Dessutom behöver du naturligtvis en Blu-ray-spelare för att kunna titta pÄ film. Bose-TV:n har 4 HDMI-ingÄngar, vilket innebÀr att du har tvÄ över till annan utrustning, till exempel spelkonsoler. I anlÀggningen ingÄr Àven en dockningsstation för iPod. Och Bose har utvecklat en egen universalfjÀrrkontroll som styr alla enheter.

AnvÀndarvÀnlig
MÄnga tillverkare har försökt lösa formeln för anvÀndarvÀnlighet och Bose har givit Videowave ett par smarta fÀrdigheter. Kombinationen av installationsguide, automatisk rumskorrektion och en smart fjÀrrkontroll gör skötseln till en behaglig upplevelse. Boses guide tar oss lugnt och noggrant genom varje steg och det Àr snudd pÄ omöjligt att göra fel pÄ vÀgen. Startguiden Unify hjÀlper oss att konfigurera Bose-systemet, ange rÀtt A/V-ingÄngar och programmera fjÀrrkontrollen sÄ att den styr alla inkopplade enheter. Ljudkalibreringen görs med hjÀlp av Adaptiq-hörlurarna. De pÄminner om vanliga lurar men innehÄller stereomikrofoner som mÀter ljudet vid lyssningsplatsen. Hörlurarna sÀtts pÄ huvudet och mÀter akustiken frÄn fem olika platser i rummet.

Ljudkvalitet
Är dĂ„ detta en TV med inbyggd surroundanlĂ€ggning eller en surroundanlĂ€ggning med inbyggd TV? Under alla omstĂ€ndigheter Ă€r ljudet det tyngsta vi nĂ„gonsin har hört frĂ„n en TV. Vi började med vĂ„r sedvanliga demofilm ”The Dark Knight” och det stod snabbt klart att Bose-skĂ€rmen har en ljudpotential som imponerar. Fullproppad med högtalare och förstĂ€rkarkraft som den Ă€r, levererar Bose-skĂ€rmen ett fylligt, kraftfullt och rent ljud.

Det första man lÀgger mÀrke till Àr hur fylligt, distinkt och klart ljudet Àr och att anlÀggningen förfogar över gott om kraft till de hÄrdaste actionscenerna. Högtalarna verkar gediget monterade ocksÄ, för till och med pÄ öronbedövande volym och i tunga baseffekter hörs inga tendenser till vibrationer eller resonanser frÄn kabinettet. Lysrören i taket började faktiskt skallra högljutt lÄngt innan vi kunde höra nÄgra oljud frÄn Boses TV.
Problemet med mÄnga av dagens hemmabioanlÀggningar Àr att man mÄste vrida upp volymen för att höra vad som sÀgs, bara för att fÄ lock för öronen vid första bÀsta actionscen. Det slipper man med Videowave. Rösterna Äterges vÀldigt starkt och rent, och dialogen hörs tydligt Àven pÄ mÄttlig volym.

Ljudbilden Àr inte begrÀnsad till rakt framifrÄn, utan fyller nÀstan hela rummet. Bose tar hjÀlp av reflektioner frÄn vÀggar och tak för att skapa en illusion av Àkta surroundljud, och det fungerar förvÄnansvÀrt vÀl. Under biljakten under marken i Gotham hör vi motorljud, explosioner och ljudet av metall mot metall lÄngt ut vid sidan av skÀrmen. Vi Àr ocksÄ imponerade av den inbyggda subbasen som spelar djup och dynamisk bas utan att bli för dominerande i ljudbilden.

Hur bra Àr dÄ ljudet? Jo, bÀttre Àn nÄgon annan TV pÄ marknaden, fast det sÀger inte sÄ mycket med tanke pÄ att de flesta lÄter förskrÀckligt. Mer intressant Àr nog att inte heller de sÄ kallade ljudlimporna Àr nÄgon match för Bose-systemet. Videowave kan till och med ge de exklusiva modellerna frÄn Yamaha och B&W en svÄr match. Det Àr mer passande att jÀmföra upplevelsen med en separat ljudanlÀggning, och Videowave klarar sig faktiskt bra mot de flesta kompletta anlÀggningar vi har hört, inklusive Boses egna Lifestyle-system.

Bildkvalitet
För att testa bildkvaliteten stÀllde vi Videowave bredvid en av vÄra rekommenderade TV-apparater frÄn vÄr Kavalkad över 2010, Philips 46PFL9705. Det Àr en TV som pÄ mÄnga sÀtt kan sÀgas representera standarden för bildkvalitet i toppklassen. Den kostar mindre Àn hÀlften sÄ mycket som Videowave, och kan naturligtvis inte skryta med samma hÀftiga ljud.

JÀmfört med Philips mÀrks det att Bose inte har samma kontrast. SvÀrtan Àr visserligen överraskande bra med tanke pÄ att vi har att göra med en vanlig lysrörsbelyst (CCFL) LCD-skÀrm, men Bose har inte riktigt samma djup som den kolsvarta LED-skÀrmen frÄn Philips. Bilden har Àven en tendens att gro igen lite i de mörkaste scenerna, och urskiljer inte de mörkaste detaljerna lika vÀl.

Trots vanlig LCD-panel Ă€r bildkvaliteten rent allmĂ€nt sett riktigt tillfredsstĂ€llande. Bose har uppenbarligen lagt ned en hel del arbete med instĂ€llningarna, för bilden har en naturlig och jĂ€mn fĂ€rgbalans utan störande fĂ€rgstick. MĂ€tningar visar dock att TV:n har en lite högre fĂ€rgtemperatur, antagligen för att skapa lite mer ”tryck” i bilden, och att skĂ€rmen anvĂ€nder en form av konturförbĂ€ttring som ökar bildskĂ€rpan men ocksĂ„ kan lĂ€gga till lite onödigt brus. Sist men inte minst har Videowave en aktiv rörelsekompensation som bidrar till mjuka rörelser men ocksĂ„ ger spelfilmer en smula videoaktig prĂ€gel.

Bose har satsat pÄ fasta bildinstÀllningar som fungerar med de flesta TV-program, men som samtidigt förhindrar att man kan göra nÄgra Àndringar sjÀlv. Det enda som gÄr att Àndra Àr ljusstyrkan efter omgivningen.

Konkurrenter
I den hÀr prisklassen finns det inte mÄnga konkurrenter. Den enda 46-tummaren som gÄr att jÀmföra med mÄste vara Bang & Olufsens BeoVision 10-46, som kostar frÄn 60 000 kronor. B&O-skÀrmen fÄr lite bÀttre betyg för bildkvalitet och design, men Videowave har avgjort den högsta ljudkvaliteten av de tvÄ. Inte ens B&O kan riktigt leva upp till det dynamiska och potenta ljud som Bose presterar.

Slutsats
Bose har lyckats konstruera en TV som har en ljudkvalitet som pÄminner om en tvÀttÀkta surroundanlÀggning, utan att den behöver lika mycket plats. Videowave har dessutom en anvÀndarvÀnlighet som vi saknar frÄn mÄnga andra lösningar. Bildkvaliteten Àr emellertid inte mycket bÀttre Àn vi förvÀntar oss av en TV i 20 000-kronorsklassen, vilket betyder att Bose Videowave Àr en ljud-TV för sÀrskilt intresserade.

Fakta & Betyg:
  • 46-tums LCD, 1920 x 1080
  • 5.1 surround
  • 4 HDMI
  • iPod-docka
  Pris: 70,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×