annons
annons
annons

Test av Bose Soundlink Air

Sober men extrem

Även för den som gillar mycket bas blir det lätt för mycket av det goda.

Ljud & Bild tycker

 • Trevligt format
  Lättanvänd
  Batteri som tillbehör

 • Överdriven bas
  Klumpig nätadapter

annons

Bose har tidigare lanserat trådlösa högtalare men då har det handlat om Bluetooth. Nu finns Soundlink alltså även med AirPlay och utseendet är bekant från Sounddock-serien. Vi gillar den rundade formen med dess avskalade yttre och den helsvarta färgen med den blått lysande wifi-lampan som sticker ut. På sidan sitter två dolda volymknappar och på baksidan en ljudingång samt en USB-anslutning som dock bara används vid installationen. Nätdelen är väldigt stor vilket gör det svårt att plugga in något annat i kontakten bredvid. Man kan även göra den portabel genom att köpa till ett batteri för en tusenlapp.

Installationen görs antingen via datorn ansluten till högtalaren med en USB-kabel eller via webbläsaren i din mobila apparat. Inte den smidigaste lösning vi har sett. Apparaten är dock smidig att använda efter det och vaknar snabbt när man vill spela musik. Fjärrkontrollen behövs inte om man använder AirPlay, men vi uppskattar att man får med en om man vill använda andra ljudkällor.

Bose är ju inte kända för att återge musiken på något neutralt sätt och även Soundlink har en skruvad ljudkurva vilket gör att listmusik låter mer ”imponerande”. Men eftersom den förstärker allting lika mycket så stöter man på problem med musik som redan har tung bas. Den har inte resurser att återge basen och speciellt om man skruvar upp volymen så blir intrycket ett enda brummande. Diskantförstärkningen lyfter fram vissa instrument för mycket och det kan låta lite väl vasst ibland.

Slutsats
Apparaten har ett tilltalande yttre, är lättplacerad och enkel att använda. Det finns inga speciella finesser men den reagerar snabbt och gör vad den ska utan problem. Även för dem som gillar Bose-ljudet så undrar vi om de inte har tagit det för långt denna gång. Basförstärkningen är så påtaglig att man måste hålla sig borta från vissa musikstilar, annars blir det helt enkelt för mycket för Soundlink Air och det börjar låta illa. På rimlig volym och med mer lättsmält musik så är ljudet dock tilltalande för de flesta.

Fakta

 • Högtalare: Ingen uppgift
 • Batteri/fjärr: Tillval/ja
 • Anslutningar: Aux, AirPlay
 • Storlek: 31 x 17 x 10 cm
 • Vikt: 2,1 kg
Tillverkare:
Bose
Pris:
3.500,-
Importör:
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .