TEST AV Bose QuietComfort 35

TrÄdlös magi frÄn Bose

Marknadens bÀsta brusreducerande hörlurar har Àntligen blivit trÄdlösa! Resultatet Àr ren magi.

Ljud & Bild tycker:
De mest bekvĂ€ma slutna hörlurarna som finns, och den allra bĂ€sta brusreduceringen vi har hört. Ljudet Ă€r otroligt bra och lurarna gĂ„r att fĂ€lla ihop – sammantaget Ă€r de rena drömmen.
Det finns alternativ med bĂ€ttre upplösning i övertonerna – men hela paketet Ă€r Ă€ndĂ„ snudd pĂ„ perfekt!

Bose har inte gjort det lÀtt för nÄgon att övertrÀffa marknadens mest populÀra aktiva brusreducerande hörlurar, som Àr deras egna QuietComfort 25. Populariteten Àr inte obefogad, vi snackar om den bÀsta brusreduceringen vi har hört i kombination med en komfort som fÄr alla andra att kÀnnas som hÄrdkokta grisfötter. KÄporna kapslar in öronen perfekt och vilar silkeslent mot kraniet, sÄ att man knappt mÀrker att man har dem pÄ sig. Och sÄ Àr de hopfÀllbara, idealiska för resor!

Testexemplaret var svart. VÀldigt lÀckert! Foto: Bose
Testexemplaret var svart. VÀldigt lÀckert! Foto: Bose

LÀs ocksÄ: Test av 8 trÄdlösa brusreducerande hörlurar

Tappar trÄden
I splitter nya QuietComfort 35 har Bose inte fallit för frestelsen att Àndra pÄ ett vinnande recept. Kabeln Àr borta, men det Àr ungefÀr det enda som har hÀnt. FjÀrrkontrollen pÄ kabeln har flyttat till höger öronkÄpa, dÀr man kan trycka för att pausa och spela eller svara i telefon. Volymen kan naturligtvis justeras ocksÄ.

Vikten har ökat med 30 gram pÄ grund av en inbyggd Bluetooth-mottagare och en kraftigare förstÀrkare som bÄde ska förstÀrka musiken och den elektriska motsignalen som tar hand om ovÀsen utifrÄn (brusreducering fungerar genom att fÄnga upp ljudet frÄn omgivningen och sedan skicka en spegelvÀnd version av det in i örat). Totalvikten pÄ 135 gram hör ÀndÄ hemma i fjÀderviktsklassen.

Vissa tycker kanske silverfÀrg Àr coolare. Foto: Bose
Vissa tycker kanske silverfÀrg Àr coolare. Foto: Bose

Den enda Bose har förÀndrat rent ljudmÀssigt i QC 35 Àr att stoppa in en liten digital signalprocessor som förstÀrker basen pÄ lÀgre ljudnivÄer, sÄ att man inte behöver spela högt för att fÄ ett fylligt ljud. Ljudbehandlingen görs pÄ ett mÄttfullt sÀtt, basen Àr aldrig överdrivet bombastisk.

Utan den analoga kabeln slipper man Àven en del onödiga konverteringar mellan analog och digital musiksignal, och behÄller musiken digital Ànda fram till sista omvandlingen innan högtalarelementen. Detta kan potentiellt ge en bÀttre dynamik och mindre förvrÀngning, om det inte hade varit för att Bluetooth-signaler Àr komprimerade och aldrig kan ge full upplösning. Men det kan lÄta vÀldigt bra ÀndÄ, sÄ bra att det Àr svÄrt att höra skillnad mot CD.

20 timmar
I trÄdlöst lÀge Àr brusreduceringen alltid aktiverad, sÄ om du vill höra vad som hÀnder i omgivningen runtomkring gör du bÀst i att plugga in kabeln. Ja, för kabel ingÄr ocksÄ, dÄ rÀcker batteriet i 40 timmar med brusreducering pÄ, och du kan fortsÀtta lyssna pÄ musik om batteriet tar slut. Fast utan brusreducering. Batteriet Àr för övrigt inbyggt och laddas med mikroUSB, medan QC 25 har utbytbara AA-batterier.

AnvÀndning
Det krÀvs ingen expert för att koppla hörlurarna till mobilen. Bara sÀtt pÄ dem, sÄ berÀttar en behaglig kvinnoröst att de Àr redo för inkoppling. VÀlj Bose-lurarna i listan över Bluetooth-enheter pÄ mobilen, sÄ Àr allt klart. Har du en NFC-telefon Àr det bara att hÄlla de tvÄ enheterna mot varandra, sÄ paras de ihop automatiskt.

Samtal
Mobilsamtal gÄr som en dröm, samtalspartnern i hörs klart och tydligt tack vare brusreduceringen. Bose hÀvdar att han eller hon dessutom hör din röst extra bra, men nÀr jag frÄgade mina samtalspartner om det sÄ kunde jag nÀstan höra hur de ryckte pÄ axlarna i andra Ànden.

Undertecknad fick prova QC35 i RIB-bÄt pÄ Themsen, dÀr de blockerade ovÀsen imponerande vÀl i 50 knop. Foto: Geir GrÄbein Nordby
Undertecknad fick prova QC35 i RIB-bÄt pÄ Themsen, dÀr de blockerade ovÀsen imponerande vÀl i 50 knop. Foto: Geir GrÄbein Nordby

Musik i 50 knop
NÀr Bose lanserade hörlurarna i London i början av juni fick vi som var dÀr prova dem pÄ Themsen i en RIB-bÄt som nÀstan flög fram över vattenytan i 50 knop. Det var imponerande hur effektivt bullret dÀmpades, Àven om man aldrig helt blev kvitt ljudet av vinden som piskade mot öronen. Högfrekvent brus (över 1 000 Hz) dÀmpas inte sÀrskilt mycket och sÄdant finns det gott om i högt vindsus. Men resultatet var nÄgot helt annat Àn det skarpa vinande som hördes utan hörlurar!

 

VĂ€l hemkommen har jag nu fĂ„tt lĂ„na ett par hörlurar för ett grundligt test. Jag har gĂ„tt runt i köpcentra med dem, dĂ€r de stoppar ovĂ€sen kolossalt bra! Musiken kan spelas lĂ„g utan problem, man hör nĂ€stan inte omvĂ€rlden. En promenad utomhus i motvind gĂ„r ocksĂ„ bra, Ă€ven om man hör det högfrekventa suset runt öronen. Återigen Ă€r det lĂ„gfrekvent ljud som dĂ€mpas mest. Buller pĂ„ tĂ„g och flygplan försvinner som ren magi! Precis som pĂ„ den trĂ„dbundna QC25, som har identisk brusreducering.

Komforten skickar oss direkt till drömmarnas land. Foto: Bose
Komforten skickar oss direkt till drömmarnas land. Foto: Bose

Ljudkvalitet
Ljudet Ă€r genomgĂ„ende bra och kĂ€nns vĂ€ldigt likt det man hör i QuietComfort 25 – faktisk ett litet snĂ€pp bĂ€ttre, trots den komprimerade Bluetooth-signalen. Den extra fylligheten i basen pĂ„ lĂ„g volym Ă€r ett mycket klokt val eftersom man kan lyssna musiken Ă€nnu lĂ€gre Ă€n förut utan att tappa fokus. Och det lĂ„ter inte överdrivet pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, det kĂ€nns inte alls som om nĂ„gon har smetat ett lager marsipan ovanpĂ„ basgitarren …

Pop och rock Ă€r levande och fylligt, med bra fokus pĂ„ instrument och sĂ„ngröster. Det finns aningen mer tryck i basen och mer kraftresurser pĂ„ hög volym Ă€n med QC25 eftersom QC35 har helaktiv drift och bĂ€ttre dynamik. Basrytmerna i David Bowies ”Lazarusâ€Â Ă€r Ă€nnu saftigare och hiphop blir Ă€nnu lite tuffare. Lyssna bara pÄ Tommy Tees ”The Plague” frĂ„n hans nya album ”Bonds, Beats & Beliefs vol. 2 ”! Basen Ă€r rungande djup och fyllig, samtidigt som rösterna har fint fokus och alla ljud och effekter Ă€r lĂ€tta att skilja frĂ„n varandra.

Alternativ
Den nÀrmaste konkurrenten att jÀmföra med Àr Sennheiser Momentum 2.0 Wireless som ligger i samma prisklass. De tvÄ lÄter mer lika Àn olika. Sennheiser har bara en aning mer luft i toppen, och i lugna omgivningar Àr kanske Sennheiser ett bÀttre val. Men Boses bekvÀmlighet Àr Ànnu bÀttre, och brusreduceringen Àr överlÀgsen. En provlyssning pÄ bÄda lurarna pÄ redaktionen avslöjade ganska stora skillnader, det blir Ànnu tystare med Bose. Detta innebÀr ocksÄ att man kan lyssna pÄ musiken lÀgre, utan att upplevelsen blir lidande.

Sennheiser Momentum 2.0 Wireless Àr en stark utmanare. Foto: Sennheiser
Sennheiser Momentum 2.0 Wireless Àr en stark utmanare. Foto: Sennheiser

Om du vill ha trÄdlöst ljud men inte behöver brusreducering Àr Bowers & Wilkins P5 Wireless vÀrda att övervÀga. De kostar 400 kronor mindre och har bÀttre dynamik och sprutt i mellanregistret. SÄngröster framtrÀder tydligare, det smÀller bÀttre i gitarrstrÀngar och Àr rent allmÀnt mer liv Àn i bÄda de brusreducerande alternativen frÄn Bose och Sennheiser. Men P5 Wireless lÀgger sig utanpÄ öronen och kapslar inte in dem, och Àr dÀrför inte riktigt lika bekvÀma i lÀngden.

Om du varken behöver brusreducering eller trÄdlöst ljud, utan helt enkelt bara letar efter de bÀsta hörlurarna i den hÀr prisklassen, sÄ det Beyerdynamic T 70p du ska ha.

Slutsats
Bose QuietComfort 35 har alla fördelarna som superpopulÀra QuietComfort 25 har och Àr till pÄ köpet trÄdlösa. Vad mer kan man begÀra? Inte mycket.

Ljudet Àr bland det bÀsta man kan fÄ frÄn den hÀr typen av hörlurar, vi gillar speciellt den lilla extra fylligheten i basen som lÀggs till pÄ lÄga volymer.

Passformen Àr densamma som i den trÄdbundna QC25, med andra ord Àr hörlurarna en dröm att ha pÄ öronen! Den trÄdlösa anslutningen till mobiltelefonen Àr superstabil, batterikapaciteten Àr imponerande 20 timmar trÄdlöst och dessutom 40 timmar med kabel i brusreducerande lÀge. Efter det kan du fortsÀtta att lyssna som vanligt med kabel.

Vi vet helt enkelt inte vad vi skulle kunna klaga pÄ. Visst finns det hörlurar som har Ànnu bÀttre upplösning i tonerna, men nÀr man lÀgger ihop allting sÄ kommer QC35 ganska nÀra ren perfektion!

Fakta & Betyg:
  • TrĂ„dlös Bluetooth-hörlur
  • Typ: Ove-ear, sluten
  • Anslutning: 3,5 mm, BT 4.0
  • Aktiv brusreducering
  • HopfĂ€llbara: Ja
  • Mikrofon och fjĂ€rrkontroll: Ja
  • Element: Ingen uppgift
  • Vikt: 135 gram
  Pris: 4,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Pioneer U-05

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 Àr en mycket habil hörlursförstÀrkare. Den gör allt rÀtt och funkar fint som DAC och förförstÀrkare ocksÄ.

  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×