annonse
annonse
annonse

Bose OE2i

Lysande till iPhone

Boses OE2i-hörlurar har bra ljud i en elegant inpackning. Men priset är väl tilltaget.

Bekväma kuddar Lätta att ha med sig Rent allmänt ett bra ljud
Basen saknar tyngd Högt pris

De små in-ear-hörlurar som ingår till de flesta smartmobiler – inklusive iPhone – är inte värda mycket. Men det går inte att byta ut dem mot vad som helst så länge man vill kunna sköta sin Apple-telefon med fjärren på sladden och prata i telefon i den inbyggda mikrofonen. Boses nya hörlurar OE2i är avsedda för just Apple-användare som gärna vill ha bättre ljud i öronen när de lyssnar på sin iPod, iPad eller iPhone än vad öronsnäckorna som ingår kan erbjuda.

Skum på öronen
Köper du OE2i får du ett par on-ear-hörlurar med öronkuddar som visserligen sitter ovanpå öronen men som inte är lika stora som exempelvis Boses populära QuietComfort 15, vars öronkuddar täcker öronen helt. Personligen föredrar jag helt klart små, lätta on-ear-hörlurar före vilken in-ear-modell som helst, men det kan hända att min omgivning har en annan åsikt när jag spelar för högt, eftersom en av on-ear-modellernas svagheter är att de läcker mer ljud än andra hörlurar. Och det gäller även Bose OE2i. Däremot är de bekväma att ha på öronen, vilket säkert beror på de förhållandevis stora öronkuddarna med måtten 5,8 x 5,1 centimeter som är gjorda av något som Bose kallar för ”memory foam”, ett mjukt material som minskar tryckytor och garanterar en bekväm passform.

OE2i är för övrigt hyfsat lätta och kan vikas ihop och läggas i ett litet etui som ingår. Byggkvaliteten går verkligen inte att klaga på.

Lite för lätt
Detsamma gäller mycket av ljudkvaliteten. Man får en klar och väldefinierad ljudbild där höga toner, mellanregister och bas är enkla att urskilja och kommer till sin rätt. Det finns naturligtvis gränser för hur fyllig särskilt basen kan bli med öronkuddar som inte omsluter örat, och även om bastonerna som sagt är väldefinierade och inte försvinner eller är överdrivna – som de ofta är i mindre hörlurar – saknar jag ändå lite ”oompf” och tyngd. Men visst, jag hade inte förväntat mig så mycket mer av ett par hörlurar som ju faktiskt är byggda för att ersätta de billiga öronsnäckorna som ligger i paketet när man köper en iPod eller iPhone.

Slutsats
Allting är ju relativt och om man köper Bose OE2i för att få respektabelt ljud ur sin iPhone så blir inte resultatet heltokigt. Hade de här lurarna kostat uppemot en tusenlapp så hade de till och med fått vår särskilda rekommendation. Men för närmare 1 800 kronor är frågan om man inte tjänar på att lägga till en liten slant och välja något bättre. Då får man ett markant trivsammare ljud för ett belopp som inte är så mycket högre, och man känner att man verkligen får något för pengarna. Det gör man inte riktigt med Bose OE2i, och det sänker dessvärre betyget en smula.

De små in-ear-hörlurar som ingår till de flesta smartmobiler – inklusive iPhone – är inte värda mycket. Men det går inte att byta ut dem mot vad som helst så länge man vill kunna sköta sin Apple-telefon med fjärren på sladden och prata i telefon i den inbyggda mikrofonen. Boses nya hörlurar OE2i är avsedda för just Apple-användare som gärna vill ha bättre ljud i öronen när de lyssnar på sin iPod, iPad eller iPhone än vad öronsnäckorna som ingår kan erbjuda.Skum på öronen Köper du OE2i får du ett par on-ear-hörlurar med öronkuddar som visserligen sitter ovanpå öronen men som inte är lika stora som exempelvis Boses populära QuietComfort 15, vars öronkuddar täcker öronen helt. Personligen föredrar jag helt klart små, lätta on-ear-hörlurar före vilken in-ear-modell som helst, men det kan hända att min omgivning har en annan åsikt när jag spelar för högt, eftersom en av on-ear-modellernas svagheter är att de läcker mer ljud än andra hörlurar. Och det gäller även Bose OE2i. Däremot är de bekväma att ha på öronen, vilket säkert beror på de förhållandevis stora öronkuddarna med måtten 5,8 x 5,1 centimeter som är gjorda av något som Bose kallar för ”memory foam”, ett mjukt material som minskar tryckytor och garanterar en bekväm passform.OE2i är för övrigt hyfsat lätta och kan vikas ihop och läggas i ett litet etui som ingår. Byggkvaliteten går verkligen inte att klaga på.Lite för lätt Detsamma gäller mycket av ljudkvaliteten. Man får en klar och väldefinierad ljudbild där höga toner, mellanregister och bas är enkla att urskilja och kommer till sin rätt. Det finns naturligtvis gränser för hur fyllig särskilt basen kan bli med öronkuddar som inte omsluter örat, och även om bastonerna som sagt är väldefinierade och inte försvinner eller är överdrivna – som de ofta är i mindre hörlurar – saknar jag ändå lite ”oompf” och tyngd. Men visst, jag hade inte förväntat mig så mycket mer av ett par hörlurar som ju faktiskt är byggda för att ersätta de billiga öronsnäckorna som ligger i paketet när man köper en iPod eller iPhone.Slutsats Allting är ju relativt och om man köper Bose OE2i för att få respektabelt ljud ur sin iPhone så blir inte resultatet heltokigt. Hade de här lurarna kostat uppemot en tusenlapp så hade de till och med fått vår särskilda rekommendation. Men för närmare 1 800 kronor är frågan om man inte tjänar på att lägga till en liten slant och välja något bättre. Då får man ett markant trivsammare ljud för ett belopp som inte är så mycket högre, och man känner att man verkligen får något för pengarna. Det gör man inte riktigt med Bose OE2i, och det sänker dessvärre betyget en smula.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Bose OE2i
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • On-ear-hörlurar
  • Mått: 19 x 15 x 2 cm
  • Bose-tekniker: TriPort och Acoustic Equalization
  • Vikt: 140 gram
Pris: 1800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.