annonse
annonse

Bordsradio

Framtidens radio

Radio har varit världens största strömningsmedium under lång tid men nu är det dags att tänka framåt.

I en värld där poddsändningar, Spotify, Wimp och allsköns strömningstjänster går att nå från allt fler enheter, finns det ett gammalt medium som är betydligt mer utbrett. Nämligen radio.

Det är kanske inte alla som tänker på det, men radio har inte bara funnits längre än något annat medium – om vi inte räknar med telegrafen – utan är också betydligt mer utbrett. I de allra flesta hem finns det minst en radio. Dessutom kan man strömma radiokanaler via appar på mobilen och välja mellan fler än 200 000 kanaler via webbradio.

Allt är digitalt, men i många länder – inklusive Sverige – används fortfarande ett föråldrat analogt sändningsnät i form av FM. Men de renodlade analoga radioapparaterna håller på att försvinna från marknaden. De ersätts av radioapparater som tar emot FM, DAB och DAB+, och i vissa fall även webbradio, Spotify Connect och Bluetooth. Det senare gör det möjligt att strömma musik från mobilen till radions högtalare.

I det här testet har vi plockat ut nya bordsradioapparater i prisklassen mellan 2 000 och 3 000 kronor som vi inte har testat förut. Undantaget är Tivoli Audio Albergo+ som vi använder som referens bland radioapparater av det här slaget och i den här prisklassen.

Funderar du på andra typer, till exempel en batteridriven reseradio, en anläggning med FM och DAB eller en webbradio med FM/DAB och många anslutningar, så finns det många i vårt testarkiv på ljudochbild.se.

I Sverige har vi lagt DAB-radio på is, på obestämd framtid. Exakt hur framtidens radiosändningar kommer att se ut är det ingen som vet, men enligt planerna ska det analoga FM-nätet stängas ned 2022, efter det ska Sveriges radionät bli helt digitalt. Men även i Sverige säljs det många radioapparater som har både FM och DAB, så att de kan användas med både nuvarande FM-nät och ett eventuellt framtida DAB-nät.

Det är viktigt att man väljer en mottagare med DAB+, eftersom den använder AAC-+-kodning av ljudsignalen, vilket rent tekniskt kan ge ett bättre ljud. De alla flesta radioapparater som säljs i dag klarar dock både DAB och DAB+ utöver FM.

I det här testet har vi lagt störst vikt vid användning och ljudkvalitet, men också anslutningar. Det kan vara praktiskt att koppla in hörlurar eller strömma musik från smartmobilen eller surfplattan. Nästan alla testdeltagare kan kopplas till stereon i vardagsrummet, då får man ett ännu bättre ljud och till och med mono-radioapparaterna som bara har en enda högtalare ger då ifrån sig stereoljud.

Vad ska man leta efter?
Frågan är egentligen vad man ska lyssna på, talprogram eller musik. Fundera på vad du behöver och undersök sedan om radion har de anslutningar du behöver. Går det att koppla in hörlurar, extra högtalare eller en sladd till din vanliga stereo? Är radion enkel att använda, hur många kanaler går det att lagra i minnet? Är den lätt att ta med sig och kan den gå på batteri?

Argon iNet3+ v2

Argon iNet3+ v2
De flesta bordsradiopapparater har stereomottagare men bara en monohögtalare. Argon iNet3 är ett av få undantag och utrustad med två 3-tums högtalarelement, på ömse sidor om en skärm och en rad små knappar. Men som de flesta testdeltagarna går det ...
Les hele testen her

Scansonic R4S

Scansonic R4S
Danska Scansonics radio är liten och lätt att få plats med. Kom bara ihåg att högtalaren sitter på toppen. Den är förvånansvärt avancerad för att vara så liten, och är inte bara utrustad med FM och DAB utan också internetradio, ...
Les hele testen her

Tivoli Audio Albergo+

Tivoli Audio Albergo+
Den analoga Tivoli-radion satte standarden för hur bra en liten bordsradio kunde låta. Den moderna versionen har blivit digital och fått både FM och DAB+ plus att man numera kan strömma musiken från mobil och surfplatta via Bluetooth. Det har ...
Les hele testen her

Roberts Radio Sovereign

Roberts Radio Sovereign
Den är inte billig, men vi tog med Roberts Radio eftersom den är unik och har en ovanligt tilltalande design, för dem som uppskattar en digitalradio som skiljer sig från mängden. För det gör den. Roberts Radio har byggt radioapparater ...
Les hele testen her

Revo Supersignal

Revo Supersignal
Skottarna hos Revo har känsla för design och lillebror till den prisbelönta Superconnect – som också har internetradio och wifi – drar inte skam över familjen. Kvaliteten är oklanderlig och skötseln överskådlig och enkel med testets skarpaste skärm. Fjärrkontrollen har ...
Les hele testen her

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-