annons
annons

Bordsradio

Framtidens radio

Radio har varit världens största strömningsmedium under lång tid men nu är det dags att tänka framåt.

I en värld där poddsändningar, Spotify, Wimp och allsköns strömningstjänster går att nå från allt fler enheter, finns det ett gammalt medium som är betydligt mer utbrett. Nämligen radio.

Det är kanske inte alla som tänker på det, men radio har inte bara funnits längre än något annat medium – om vi inte räknar med telegrafen – utan är också betydligt mer utbrett. I de allra flesta hem finns det minst en radio. Dessutom kan man strömma radiokanaler via appar på mobilen och välja mellan fler än 200 000 kanaler via webbradio.

Allt är digitalt, men i många länder – inklusive Sverige – används fortfarande ett föråldrat analogt sändningsnät i form av FM. Men de renodlade analoga radioapparaterna håller på att försvinna från marknaden. De ersätts av radioapparater som tar emot FM, DAB och DAB+, och i vissa fall även webbradio, Spotify Connect och Bluetooth. Det senare gör det möjligt att strömma musik från mobilen till radions högtalare.

I det här testet har vi plockat ut nya bordsradioapparater i prisklassen mellan 2 000 och 3 000 kronor som vi inte har testat förut. Undantaget är Tivoli Audio Albergo+ som vi använder som referens bland radioapparater av det här slaget och i den här prisklassen.

Funderar du på andra typer, till exempel en batteridriven reseradio, en anläggning med FM och DAB eller en webbradio med FM/DAB och många anslutningar, så finns det många i vårt testarkiv på ljudochbild.se.

I Sverige har vi lagt DAB-radio på is, på obestämd framtid. Exakt hur framtidens radiosändningar kommer att se ut är det ingen som vet, men enligt planerna ska det analoga FM-nätet stängas ned 2022, efter det ska Sveriges radionät bli helt digitalt. Men även i Sverige säljs det många radioapparater som har både FM och DAB, så att de kan användas med både nuvarande FM-nät och ett eventuellt framtida DAB-nät.

Det är viktigt att man väljer en mottagare med DAB+, eftersom den använder AAC-+-kodning av ljudsignalen, vilket rent tekniskt kan ge ett bättre ljud. De alla flesta radioapparater som säljs i dag klarar dock både DAB och DAB+ utöver FM.

I det här testet har vi lagt störst vikt vid användning och ljudkvalitet, men också anslutningar. Det kan vara praktiskt att koppla in hörlurar eller strömma musik från smartmobilen eller surfplattan. Nästan alla testdeltagare kan kopplas till stereon i vardagsrummet, då får man ett ännu bättre ljud och till och med mono-radioapparaterna som bara har en enda högtalare ger då ifrån sig stereoljud.

Vad ska man leta efter?
Frågan är egentligen vad man ska lyssna på, talprogram eller musik. Fundera på vad du behöver och undersök sedan om radion har de anslutningar du behöver. Går det att koppla in hörlurar, extra högtalare eller en sladd till din vanliga stereo? Är radion enkel att använda, hur många kanaler går det att lagra i minnet? Är den lätt att ta med sig och kan den gå på batteri?

Bästa pris på Bordsradio
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-