annons
annons
annons

Test av 10 radioapparater

Dags för ny radio?

Visst behöver du en ny radio. Här är tio stycken som har allt du behöver, hitta den som passar bäst.

annons

Den traditionella radion har blivit digital för länge sedan. Och den är dessutom en trådlös högtalare till mobilen. Nu för tiden får man FM- och internetradio (och DAB) och Spotify i en och samma apparat och kan lyssna på ett enormt urval av radiokanaler.

När Bluetooth finns inbyggt kan du växla från favoritprogrammet på radio till favoritartisten på Spotify, Deezer eller Tidal med en enkel knapptryckning.

Det finns väldigt många radioapparater att välja mellan. De flesta av dem har FM och DAB och Bluetooth. En del går att koppla ihop trådlöst med andra högtalare, så att man kan lyssna på samma musik i flera olika rum – så kallat multiroom – men det brukar bara gälla de dyraste.

De allra billigaste är för enkla för att ha något annat än grundfunktioner. Tyvärr låter de ofta dåligt också, så i det här testat har vi gått upp en prisklass och hoppas kunna hitta ett par guldklimpar.

Vad ska man leta efter?

Frågan är egentligen vad du ska lyssna på, talprogram eller musik. Fundera på vad du behöver och undersök sedan om radion har de anslutningar som krävs. Går det att koppla in hörlurar, extra högtalare eller en sladd till din vanliga stereo? Är radion enkel att använda, hur många kanaler går det att lagra i minnet? Är den lätt att ta med sig och kan den gå på batteri? Är den tillräckligt liten för att vara bärbar och går det att se vad som står i displayen även om det är starkt solljus på balkongen?

Testet

Vi har valt ut tio radioapparater som kostar mellan 2 000 och 4 000 kronor. De har mycket gemensamt, till exempel trådlös Bluetooth-strömning, app-styrning och knappar man kan trycka på om inte mobilen är inom räckhåll. Vi har valt bort de allra billigaste och tagit med tillverkarnas mer påkostade modeller eftersom de har fler funktioner – och förhoppningsvis ett bättre ljud.

I detta test har vi lagt störst vikt vid användarvänlighet och ljudkvalitet. Radion måste vara enkel att använda och ha ett bra ljud med både tal och musik. En del testdeltagare går att koppla in trådlöst till extrahögtalare. Då kan man lyssna i stereo, om det inte finns från början, eller ha ljud i flera rum.

annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .