annons
annons

Test: Samsung UE55H8005

Böjd överraskning

Vi har testat Samsungs nya konkava 8-serie!

Lyd & Bilde mener

Samsung 55H8005 har en läcker, nydanande design och en form som väcker mycket uppmärksamhet. Den får vanliga flatskärmar att verka helt passé! Användarvänligheten är dessutom av högsta klass.
Betraktningsvinkeln är begränsad så att man inte kan sitta långt ut mot kanten utan att bilden blir märkbart blekare och mindre kontrastrik. Även om Samsung-skärmen har utmärkt ljusstyrka och kontrast i dagsljus så har den mindre svärta än de allra bästa bakbelysta LED-skärmarna och framför allt OLED-skärmarna.

Samsung har länge varit ledstjärnan inom TV-design och årets designtrend är den konkava formen. De böjda skärmarna hämtar bland annat inspiration från stora IMAX-biografer och flygsimulatorer, där den konkava formen används för att skapa en mer engagerande bildupplevelse. Men framför allt handlar det om ett nytt utseende och ett sätt att skilja sig från mängden i butikshyllorna. Och det gör den verkligen: i en djungel av andra TV-apparater får Samsungs nya 8-serier onekligen vanliga platta skärmar att se lite tråkiga ut.

Användning och finesser
Samsung har tidigare introducerat rösten och handrörelser som nya sätt att styra TV:n på. I år har de valt att skicka med en så kallad pekfjärr. Den nya fjärrkontrollen har en inbyggd, ”Wii-aktig” rörelsesensor som används för att styra en muspekare runt på skärmen. Om detta låter bekant så kan det bero på att tekniken först lanserades av LG. Det har nog tagit ett tag för Samsung att erkänna att ärkerivalen hade en god idé, men nu när markören är på plats har även användarvänligheten fått sig ett stort lyft.

På app-fronten är Samsung det enda märket som erbjuder både HBO Nordics och Netflix streaming-tjänster. Dessutom finns välkända appar som SF Anytime, Skype, YouTube, Spotify med flera ombord. Menysystemet har fått en uppryckning i form av en ny, mer överskådlig layout där alla funktioner och källor ligger lättare och snabbare åtkomliga. Samsung-skärmen är för övrigt fullproppad med funktioner, inklusive dubbla TV-mottagare som gör att man kan titta på ett program medan man spelar in ett annat (kräver också dubbla programkortmoduler/CAM). Man har också en möjlighet att fjärrstyra separata TV-mottagare. Programguiden hämtas in i menysystemet så att du kan programmera inspelningar. Även integrerad webbkamera finns på plats.

Smart Control

Bildkvalitet
Vi har redan nämnt den konkava formen, som drar paralleller till simulatorer och stora biosalonger. Många av oss har upptäckt att en böjd skärm kan kännas mer omslutande, men det kräver en bild av stora mått. I Ljud & Bilds egen nybyggda hemmabio har vi också en böjd duk, men den är mer än tre meter bred! Frågan är hur relevant det är att jämföra sådana med en 55-tums vardagsrums-TV?

Jodå, den konkava Samsung-skärmen ger absolut en lite mer ”omslutande” känsla. Så länge man sitter mycket nära, mitt framför skärmen (1–2 meter) kan man faktiskt få en liten större djupkänsla. Effekten avtar dock när man sitter 3–4 meter bort. Vår omedelbara tanke är därför att formen förmodligen fyller en större funktion (rent bildmässigt) på Samsungs större modeller med 4K/Ultra-HD-upplösning, där man lättare kan sitta ännu närmare skärmen utan att se pixlar eller rutmönster.

  • 55-tums 3D LED-LCD, 1920x1080
  • Quad Core Plus-processor
  • Twin tuner
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Skype-videokamera
  • Smart Touch-fjärrkontroll
  • Pris: 23 000 kr
  • Samsung.se
Pris: 23000,-

Flere tester:

Samsung QE65Q9FNAT

Back in black

Samsungs flaggskepps-TV är tillbaka i ny tappning, den här gången med en bild som är värdig en toppmodell!

Philips 65OLED873

Bländande bra!

TCL U75C7006

Storstilad storskärm

Sony Bravia KD-75XE9405

Explosiv kontrast

Panasonic Viera TX-75EX780

Skön bild

Med TX-75EX780 har Panasonic åstadkommit ännu en läcker storskärm som duger till det mesta.

Samsung UE75MU8005

Smart storskärm

Philips 75PUS7101

Saknar kontrast

Samsung UE75MU6175

Mega-TV till mini-pris

Samsung QE55Q7F

Highend-TV till lågpris

annons