Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bladelius Mimer

Väggen är klar

Mimer från Bladelius är läckerheten själv, en mediespelare som är så cool som det bara går att göra.

Av / 2014-08-27 - 06:00
Bladelius Mimer
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Det är två år sedan nu som jag såg Mimer för första gången. Mike Bladelius hade med en prototyp på alternativutställningen på Marriott i München, och den fick alla att höja på ögonbrynen av pur förvåning. Superläcker och kompetent, och med ett troligt pris som verkade klart överkomligt. Den är inte helt klar, sade Mike, och de hade han tydligen rätt i. Men att det skulle ta så lång tid innan den var ute i handeln hade han nog inte drömt om.

Att jag nämner detta är för att tala om att tillverkare ofta ligger långt framme i sin planering om utökande och förbättring av produktportföljen och hela tiden har nya modeller under arbete. Och trots att Mimer visades för två år sedan har det inte kommit fram så många konkurrenter under tiden, vilket tyder på att Mike Bladelius varit väldigt framsynt i sin tankegång.

Digitalt i förgrunden
Naturligtvis startade Mike Bladelius inte på bar backe. Hans Embla-mediespelare hade gett honom massor med kunskap och erfarenhet om vad man kunde göra. Embla är en mer konventionell mediespelare, i varje fall till formatet. Den har också en touchskärm, och dessutom har den en slot för cd-skivor som kan rippas direkt in på maskinens minne.

Med Mimer handlar det mer om bara strömning, här finns ingen möjlighet att rippa eller spela skivor – ännu. Men det är dessutom en komplett förförstärkare för digitala ingångar, två optiska och två RCA. Dessutom finns två USB 3.0-ingångar och Ethernet, plus att den också kan köra wifi. Ja, det finns en analog ingång också i form av ett 3,5 mm jack, så användningsområdet handlar väl mer om annat än högklassiga analoga källor. Lite synd, det hade inte gjort ont med lite mer analoga möjligheter.

Å andra sidan, det här är en mediespelare för den “moderna konsumenten” som numera mest har digitala källor. Här är ofta analoga ingångar ren överkurs och egentligen är det nog spill av resurser att sätta in det i apparaten. Allt extra som ska sättas i apparaten kostar bara mer pengar.

Utgångar finns i form av analog, digital RCA (som ännu inte är mjukvaruaktiverad) samt en hörlursutgång.

Mimer kan hängas på väggen eller sättas på ett bordsstativ. Jag har haft den på det speciella bordsstativet och har gillat det skarpt. Den står stabilt och det hela ser ut som en miljon. Eftersom i stort sett hela maskinens front är en enda stor touchskärm – i utmärkt upplösning – är apparaten diskret när den är av och sedan sköter coverart och liknande om hur den ser ut när den är på.

Men allt detta är inte hela sanningen. Mimer ska kunna utgöra en hel anläggning och klara av allt du behöver att en sådan ska kunna. Det är i varje fall planen. Det finns en prototyp på en förstärkare som kan hakas direkt på Mimer. Jag har hört det spela tillsammans och det verkade absolut lovande. Dessutom är en app till iPad på gång. Ryktet säger också att det planeras en modul med flera (dessutom analoga) ingångar plus en cd-spelarmodul. Allt i mycket hanterbara fysiska format som kan leva upp till huvudenhetens elegans och inte rubba det tjusiga visuella intrycket.

Insidan, WIMP och Spotify
Som vanligt när det gäller Bladelius är det som sitter inuti mycket kompetent. Till exempel hittar vi en dac som kan klara 32 bit/384 kHz om du kör högupplöst från t.ex. en NAS (nätverksdisk). De normala digitala ingångarna kör 24 bit/192 kHz, enligt standarden. Det finns även UPnP-stöd. Du kan ställa in vald uppsampling via Setttings-menyn. Du får mjukvaru-uppgraderingar via nätverket. Den jag fick under testet kom upp med en förfrågan, jag svarade ja och så gick allt av sig själv. Enkelt och smidigt.

Mimer ger dig möjlighet att spela från WIMP HiFi om du har ett konto för det. Mimer lovar att klara alla Wimp-format, även den 24-bitars strömning som Wimp är igång med att beta-testa. Från början kunde du även spela Spotify direkt, men mjukvaruuppgraderingen under testet gjorde om maskinen till en Spotify Connect på grund av att det är så Spotify vill ha det framöver. Det betyder att du bara ska ställa in Mimer som högtalare i Spotify på din mobila enhet.

När du använder Spotify på det här viset, kom ihåg att ställa in ljudkvaliteten (Spotify har tre lägen). Det är ingen tvekan om att WIMP HiFi låter klart bättre, i princip som en cd (i varje fall i teorin, i praktiken låter cd lite bättre). Med Spotify i högsta kvalitet låter det med sina 320 kbps i och för sig plattare och tråkigare än WIMP HiFi, men ändå rasande mycket bättre än den lågkvalitativa signalen som du oftast har för att spara bandbredd på din mobila enhet när den inte kör på wifi.

Mimer kan verkligen tala om skillnaderna i ljud mellan högupplöst, FLAC och MP3 i olika varianter. Det kan du också märka om du mixar spellistor mellan de olika strömningsmöjligheterna. Här kan du även mixa in det du har liggande på en NAS och extern USB-hårddisk.

Det är en flexibel maskin. Jag har även spelat via AirPlay från min dator och via mobilen, det fungerar oklanderligt. Webbradio spelar jag från en app jag har på mobilen och ställer bara in Mimer som högtalare. Jag har också kopplat till en Sonos digitalt för att få radion med, plus ett annat Spotify-interface. Mimer verkar onekligen kunna det mesta man kan få behov av.

20131105_webb_powerpoint_Bladelius_003

Låter det bra?
Bladelius har en historia med att tillverka ljudmässigt utmärkta digitala produkter. Jag hade under mycket lång tid firmans Gondul-multispelare, som få produkter gjorde äran stridig. Skulle det vara bättre så kostade det helt enkelt skjortan.

Mimer är en mycket billigare apparat, men det betyder inte att man sparat på ljudkvaliteten. Jag skulle vilja säga, att det är verkligt svårt att hitta något som ljudmässigt kommer i närheten för det priset. Bladelius har (som vanligt) jobbar mycket med att få ner jitter så lågt som möjligt, det är ofta en stor del av det som skiljer agnarna från vetet när det gäller digitala apparater.

Det kan man också märka om man använder den som en dac, för den dac som sitter i spelar på en verkligt hög nivå. Det betyder ett harmoniskt ljud där fokus mer ligger på neutralitet än på att framhäva något område eller att det ska låta insmickrande. Du får massor med detaljer men de är inte överfokuserade, du får en stor ljudbild men inte “förstorad”, du får en svart och fin bakgrund som gör att du inte upplever distorsion.

Alltså, det låter bra. Men med en sådan här produkt måste man se det hela lite annorlunda. Strömning har den nackdelen att du ofta råkar ut för verkligt olika format i diverse upplösningar, speciellt med webbradio eller strömningstjänster som inte är Wimp eller Spotify. Flera strömningstjänster har helt enkelt inte koll på vilka format de spelar i och ofta låter det också därefter. På Mimer kan du få fram metadata på det du spelar så att du lätt kan se vilket format musiken ligger i. Det är verkligt bra, och något som jag riktigt ofta saknar på strömmande apparater.

Därför är det viktigt att en apparat som Mimer spelar ALLA de format den kan råka ut för så bra som det bara går. Det som kommer in ska presenteras så bra det går efter materialets förutsättningar. Jämför vi med hur en Sonos presenterar samma material, så låter olika musik mer olika men samtidigt generellt väsentligt – och det är ett understatement – bättre, eller mer ärligt, via Mimer.

Slutsats
Det är en fantastiskt läcker spelare som Bladelius har åstadkommit med sin Mimer. Den kan det mesta och eftersom det är mjukvara som styr maskinen finns det möjlighet att lägga till nya funktioner från firman. Hårdvarumoduler i form av slutsteg med mera är på också gång. Liksom en ännu saknad app. Och när Mimer dessutom låter alldeles ypperligt finns det inte mycket att klaga på. Vill ha!

Ljud & Bild tycker

Snygg och välfungerande är Mimer från Bladelius, en mediespelare som kan spela upp det mesta inklusive högupplöst strömning. Det sitter även en förförstärkare i, så med ett par aktiva högtalare har du en hel anläggning. Metadata-visningen är kanon! Ännu så länge är det inte mycket till analoga möjligheter, trots den fina förförstärkaren. Appen är inte släppt ännu, så Mimer manövreras direkt på enheten.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen