TEST AV Beyerdynamic DT 1770 Pro

En av de allra bÀsta

Beyerdynamic DT 1770 Pro krossar det mesta annat vi har hört. Till och med dubbelt sÄ dyra lurar fÄr det tufft mot den hÀr!

Ljud & Bild tycker:
Fyllig, naturlig bas och en stor och holistisk ljudbild. Övertonerna hör till musiken pĂ„ ett naturligt sĂ€tt och komforten Ă€r ypperlig. HĂ€rligt!
Som med de flesta highend-lurar rekommenderas en förstÀrkare.

De ser mĂ„hĂ€nda inte sĂ„ formidabla ut, nedtonat i svart. Men om du synar hörlurarna nĂ€rmare i sömmarna sĂ„ ser du att Beyerdynamic DT 1770 Pro Ă€r byggda för hög kvalitet. ÖronkĂ„porna Ă€r gjorda av robust aluminium och huvudbygeln av borstad aluminium Ă€r inpackad i ett bekvĂ€mt konstlĂ€der, fastsydd med kraftig trĂ„d.

Sluten proffsmodell

DT 1770 Pro Àr slutna hörlurar för proffs. Det betyder att de frÀmst Àr gjorda för musiker och ljudtekniker som ska övervaka sina inspelningar i studion. Beyerdynamic har haft stora framgÄngar med föregÄngaren DT 770 Pro och hoppas att alla kommer att byta ut sina lurar mot nya DT 1770 Pro. Men Àven vanliga konsumenter kan naturligtvis ocksÄ njuta av professionell ljudkvalitet.

Läs också: Kygo A6/500
Stort ljud i litet format

Stort ljud i litet format

Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

Stortest: De bÀsta av de bÀsta hörlurarna för 5 000 kronor

En ljudtekniker satsar i mÄnga fall pÄ en öppen hörlur i stÀllet för en sluten. Det beror pÄ ljudmÀssiga skÀl (bÀttre dynamik), men framför allt pÄ att en öppen andas bÀttre och alltsÄ Àr skönare att ha pÄ sig nÀr man sitter i flera timmar och mixar eller mastrar en inspelning.

Den utbytbara kabeln sitter fast med mini-XLR-kontakt. TvÄ kablar ingÄr, en rak pÄ 3 meter och en spiral pÄ 5 meter. Foto: Beyerdynamic

 

Beyerdynamic har sina lösningar pÄ detta. PÄ baksidan av varje öronkÄpa sitter nÀmligen en basreflexport som kompenserar för mycket av trycket som uppstÄr nÀr det kraftiga högtalarelementet rör sig fram och tillbaka. Det förbÀttrar dynamiken och ger en djupare basrespons (5 Hz). NÀr det gÀller komfort sÄ ingÄr det ett par velourkuddar samt ett i konstlÀder. Velour ger bÀttre komfort under lÀngre stunder, medan konstlÀder förseglar ljudet mer och ger en smula hÀftigare rytmer.

Test av Beyerdynamic T5p G2 – krossar alla bĂ€rbara hörlurar

DT 1770 Pro har för övrigt tvÄ potenta 45 mm-element, med kraftfulla magneter, som Beyerdynamic kallar för Tesla 2.0.

Toppljud

Tack vare komforten man fÄr med velourkuddarna har jag nÀstan anvÀnt lurarna dagligen under testperioden. Jag har haft dem pÄ mig pÄ hel tÄgresa frÄn Oslo till Göteborg utan att bli svettig om öronen, och jag tycker inte heller att de kompromissar med ljudet. Basen Àr definitivt tillrÀckligt fyllig och stram.

Det ingÄr tvÄ par kuddar: ett med velour och ett med konstlÀder. Foto: Beyerdynamic

 

Efter att ha testat diverse highend-lurar för bÄde tio-, tjugo- och fyrtiotusen kronor var jag försiktigt optimistisk nÀr jag satte pÄ mig Beyerdynamicarna för femtusen.

Test av McIntosh MHA150 – superpotent och svindyr hörlursförstĂ€rkare

Det elektriska motstÄndet Àr högt, hela 250 ohm. Normalt innebÀr det att hörlurarna krÀver mycket ström för att fÄ upp volymen till en lagom nivÄ, jÀmfört med 32-ohmsmodeller som Àr avsedda för bÀrbara enheter. Och nÀr det gÀller DT 1770 Pro sÄ Àr inte mobiltelefonen den allra bÀsta ljudkÀllan. Men tack vare en hög kÀnslighet (102 dB med en milliwatt) spelar de högre Àn man skulle kunna tro, och man kan faktiskt anvÀnda dem med mobilen. Det blir tillrÀckligt högt, och lÄter bra. Men sÀrskilt spÀnstigt och roligt blir det aldrig.

Klassisk

Kopplade till en ordentlig hörlursförstĂ€rkare – till exempel Questyle CMA 400i som har nĂ€stan en hel watt att erbjuda i ren klass A-drift – blir det nĂ„got helt annat. För det första lĂ„ter hörlurarna mycket naturligt. Klassisk musik har en stor ljudbild – större Ă€n jag Ă€r van vid frĂ„n hörlurar. Ett perfekt exempel Ă€r Ragnhild Hemsings (fiol) och Tor Espen Aspaas (piano) album Northern Timbre, utgiven pĂ„ 2L. De tolkar stycken av Edvard Grieg (Sonata nr 3), Jean Sibelius (Danses Champetres op 106) och Carl Nielsen, och den första satsen i Grieg-stycket Ă„terges med stor rymd runt bĂ„da de vackra instrumenten.

DT 1770 Pro Àr gjorda för studiobruk men funkar ypperligt som musikförmedlare ocksÄ. Foto: Beyerdynamic

 

Varje drag med strÄken pÄ fiolen Àr som en melodi i sig nÀr ljudet flödar in i hörselgÄngen. Varmt, frodigt och pÄ samma gÄng med all nödvÀndig sprödhet i toppen som gör att det lÄter realistisk. Pianot ruvar snyggt lÀngst ned och de ljusare tangenterna dansar lÀtt och lekfullt lÀngre upp i registret.

Det Àr ocksÄ relativt enkelt att höra skillnad pÄ FLAC i CD-kvalitet (16 bit/ 44 kHz) och den ursprungliga inspelningsupplösningen 24 bit/352,8 kHz. Det Àr framför allt storleken pÄ rummet och hur instrumenten klingar ut som skiljer sig, de dör ut lite för tidigt i CD-versionen. Placeringen av objekten i ljudbilden Àr mer holografisk och naturlig i hög upplösning. Om man nu kan sÀga nÄgot sÄdant nÀr man egentligen har hela ljudbilden inne i sitt huvud.

Pop

Daft Punks moderna discolĂ„t Lose Yourself to Dance svĂ€nger det ordentligt om. Tonen Ă€r en smula pĂ„ den fylliga sidan om helt neutral, frĂ€mst pĂ„ grund av hörlurarnas rika basĂ„tergivning. De gĂ„r ocksĂ„ sĂ„ djupt att man tydligt hör bandsuset frĂ„n det analoga bandet som uppenbarligen anvĂ€ndes vid inspelningen. Gitarr-riffen lĂ„ter bara ”rĂ€tt”, med en fin balans mellan fyllighet och sprödhet, och Pharell Williams röst Ă€r nĂ€stan lika klar som den gĂ„r att fĂ„.

Foto: Beyerdynamic

 

I studio

Av en ren tillfÀllighet har jag jobbat med musik under perioden jag har testat Beyerdynamic-lurarna och jag har dÀrför kunnat prova att mixa med dem. Och ett sÄdant nöje! Efter lite tillvÀnjning, jag Àr van vid mer analytiska hörlurar, gick det utmÀrkt att anvÀnda DT 1770 Pro, jag hörde allt som var rÀtt och fel pÄ en inspelning. HÄrdrock Àr inget undantag, det master-jobb som jag gjorde med de hÀr lurarna var faktiskt det som vi i slutÀndan skickade till distribution. Dessutom kan jag konstatera att det inte Àr nÄgot problem att ha pÄ sig dem i flera timmar, trots att de Àr av sluten typ, tack vare velourkuddarna.

 

Förutom att njuta av musik har journalisten mixat ljud med Beyerdynamic DT 1770 Pro. Foto: Geir GrÄbein Nordby

 

Slutsats

Efter att ha levt med Beyerdynamic DT 1770 Pro i ungefÀr en mÄnad Àr det ingen tvekan om att de Àr de bÀsta hörlurarna jag har hört för 5 000 kronor. Jag skulle faktiskt vilja pÄstÄ att de Àr bÀttre Àn de dubbelt sÄ dyra Pioneer SE-Monitor5, som har mer sprutt i toppen men saknar Beyerdynamics musikalitet. HÀr fÄr du en massa egenskaper frÄn Beyerdynamics egna T 5p G2, men till halva priset (Àven om du blir mer beroende av en förstÀrkare). DT 1770 Pro puttar alltsÄ ner HiFiMAN HE-400i frÄn översta platsen pÄ prispallen i sin klass.

Klassisk musik lĂ„ter enormt bra, med strĂ„lande upplösning i övertonregisteret och ett varmt och naturligt huvudregister. Det följs upp av en djup och saftig – men Ă€ndĂ„ balanserad – bas. Detta utnyttjar naturligtvis popmusik ocksĂ„, bĂ„de elektrisk och akustisk. Jag har dessutom anvĂ€nt lurarna för att mixa musik i studio, och fĂ„tt exakt det resultat jag var ute efter.

Byggkvaliteten Àr hög och komforten vÀldigt bra. Kan man önska sig nÄgot mer? Inte för de hÀr pengarna. Faktum Àr att vi inte skulle ha rynkat pÄ nÀsan om de hade kostat det dubbla!

Foto: Beyerdynamic

 

LÀs ocksÄ:

Test av Beyerdynamic T5p G2 – krossar alla bĂ€rbara hörlurar

Test av Sony WH-1000XM2 – trĂ„dlösa hörlurar med fullĂ€ndad brusreducering

Test av Pioneer SE-Monitor5 – nĂ€r varje detalj rĂ€knas …

Fakta & Betyg:
 •  

  Type: Sluten over-ear-hörlur

  HopfÀllbar: Nej

  Mikrofon/fjÀrr: Nej/nej

  Kabel: Rak (3 m) och spiral (5 m) med 3,5/6,3 mm-kontakt

  Element: 45 mm Tesla 2.0

  Impedans/kÀnslighet: 250 ohm/102 dB (500 Hz)

  Vikt: 388 gram (utan kabel)

  FĂ€rg: Svart

  Webb: fitzpatrick.se

  Pris: 5,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  TEST: 8 trÄdlösa in-ear öronproppar

  Inte en skymt av sladdar

  Det finns trÄdlösa hörlurar. Och sÄ finns det RIKTIGT trÄdlösa hörlurar!
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×